Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen. Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen. Kuva: Lasse Virtanen

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

Syksystä tulee mielenkiintoisempi kuin aikoihin. Niin monella joukkueella on aito mahdollisuus mestaruuteen. Inter on hyvissä asemissa, mutta niin on moni muukin.

Maalit: 1. Arttu Hoskonen (oma maali) 0-1, 10. Mika Ojala (Mikko Kuningas) 1-1, 12. Jani Bäckman 1-2, 16. Aleksi Paananen 2-2, 64. Filip Valencic (Niko Markkula) 3-2,

Yleisöä: 3 644.

Kentän kunkku: Filip Valencic, Inter. Valenciciltä on nähty parempiakin pelejä, mutta vyölle tuli taas voittomaali, tärkeä sellainen. Inter pysyi mestaruustaitossa mukana ja Valencic kirjasi itselleen jo kauden 15. maalin.

Illan erikoisuus: Ensimmäistä kertaa Interin historian aikana paidan rinnassa ei lukenut Håkans. Siinä luki: Pidä Saaristo Siistinä. Ja pitihän Inter saariston siistinä. Stadin kingit eivät päässeet isottelemaan.

Matsin surkeinta: HIFK:n Jani Bäckmanin kaukolaukaus oli komea, mutta se tuli niin kaukaa ja oli niin ennakoitavissa, että maalivahti Henrik Moisanderin olisi pitänyt yltää torjuntaan. Nyt pallo lipsahti maaliin.

Tuhlaajapoika: Alussa tehtiin maali joka yrityksellä, eikä tuhlaamista nähty muutenkaan.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Huilailijoita ei ollut. Erotuomari Dennis Antamo heilutti keltaista korttia kuusi kertaa, mutta ottelun hyvin näpeissään.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Vartin jälkeen tilanne oli 2-2. Se kertoo paljon pelistä. Se ei ollut sitä, mitä odotimme. Tempo oli alussa todella kova. Pelaajat olivat puolen tunnin jälkeen aika väsyneitä. Olen todella tyytyväinen tulokseen. Näytimme luonnetta ja palasimme voittojen tielle. Olemme kärkikuusikossa. Se on tärkeää.

Tor Thodesen, HIFK: Olen pettynyt. Kun johtaa yhtä sarjan vahvimmasta joukkueista kahdesti, niin toivoo saavansa jotain. Me emme saaneet. Objektiivisesti katsottuna voitto oli ehkä oikeutettu, mutta ensimmäinen jaksomme oli todella hyvä. Päästimme toisen kerran kolme maalia yhdessä pelissä. Olemme olleet yksi parhaiten puolustavista joukkueista liigassa. Ei ole meille tyypillistä päästää kolmea maalia. Olimme hiukan pehmeitä. Inter on hyvä joukkue. Se teki vaikutuksen jo talvella.

Analyysi: HIFK tuli ryminällä ensimmäiset minuutit. Heti pelin ensimmäisellä minuutilla Jabar Sharza ajoi vauhdilla Interin rangaistusalueelle ja päätyrajalle asti , josta keskitti. Arttu Hoskonen käänsi keskityksen epäonnekseen omaan maalin. Inter kuittasi koko kentän mittaisella hyökkäyksellä, jonka käynnisti maalivahti Henrik Moisander. Kuudennen syötön antoi Mikko Kuningas maaliluukulle, josta Mika Ojala laukaisi pallon pömpeliin. Komea osuma.

Meni vain hetki, kun HIFK johti taas. Jani Bäckman viritti laukauksen lähes 30 metristä ja sai siihen ulospäin suuntautuvan kierteen. Pallo painui takakulmaan. Maalin voi panna Moisanderin piikkiin. Kuti oli hyvä, mutta Moisander oli aikaa reagoida. Hän näki pallon esteettä. Hengästyttävän alun täydensi Aleksi Paananen, joka täräytti pitkän kuljetuksen päätteeksi alakulmaan: 2-2.

Vieraat yllättivät alussa ja näyttivät, ettei kuukauden ja neljän ottelun tappioton putki ollut vahinko. Inter on kuitenkin liigan kovin maalintekokone, eikä tahtia haittaa se, että Timo Furuholm oli sivussa pelikiellon takia. Monta muuta joukkuetta vastaan kaksi tehtyä maalia riittää, mutta Interiä vastaan näin ei välttämättä ole.

Inter otti pelin tiukemmin haltuun toisella puoliajalla ja HIFK:n eväät alkoivat olla syöty. Voittomaalin kuvio oli näyttävä. Elias Mastokankaan kaaripallo löysi Niko Markkulan laidasta. Markkula keskitti tarkan maalinuoliaisen, jonka Valencic käänsi verkkoon.

Interin maalit olivat taidolla tehtyjä. Kaksi iskettiin suoraan keskityksistä, kolmas tuli kuljetuksen päätteeksi. Valencic on Interille kultaakin kalliimpi maaleillaan, mutta keskikentän maestro Aleksi Paananen pelasi myös hyvän ottelun, jonka maali kruunasi. Niko Markkula oli hyvässä vauhdissa laitakoirana. Voittomaalin syöttö oli millintarkka.

Jos jotain toivoisi, niin hereillä oloa heti alusta ja tarkkuutta puolustuspäässä. Aina ei kannata antaa maalia tai kahta eteen, vaikka itsellä maalintekovoimaa riittää. Joskus se voi kostautua.

Inter: Henrik Moisander; Miro Tenho, Juuso Hämäläinen, Arttu Hoskonen; Mikko Kuningas, Alvaro Muniz, Aleksi Paananen, Niko Markkula; Elias Mastokangas (84. Albion Ademi), Mika Ojala (76. Anthony Annan), Filip Valencic.

HIFK: Daniel Kollar; Hassan Sesay, Tuukka Andberg, Tero Mäntylä, Macario Hing-Clover; Jani Bäckman, Jukka Halme, Jabar Sharza (68. Sakari Tukiainen), Joel Matsson; Luis Henrique, Erikson Carlos.

Erotuomari: Dennis Antamo.

Varoitukset: Markkula ja Annan, Inter. Carlos, Mäntylä, Sesay ja Luis Henrique, HIFK.

Lasse Virtanen

Agilityn MM-kisat alkavat Turussa, Norjan joukkue ei osallistu

Suomen joukkueen Stella ja ohjaaja Sonia Delatte eläinlääkäri Matilda Nurmen tarkastuksessa.

Suomen Agilityliitto järjestää agilityn maailmanmestaruuskilpailut Turussa Gatorade Centerissä 19.–22. syyskuuta. Nelipäiväisten kilpailujen aikana ratkotaan maailmanmestaruudet niin joukkue- kuin yksilösuorituksissa kolmessa eri kokoluokassa. Kilpailuihin osallistuu lähes 500 koiraa ohjaajineen yhteensä 40 eri maasta. Ennen kilpailuun osallistumista, jokaisen koiran on läpäistävä eläinlääkärin tarkastus.

Verohallinto: Tarkista verokorttisi vuosituloraja, jotta loppuvuoden tulojasi ei veroteta lisäprosentilla

Verohallinnon mukaan jopa joka kolmannen palkansaajan verokortin veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen. Verokortin vuositulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot.

Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa

Toisin kuin monet muut bakteerit, listeria pystyy kasvamaan myös jääkaappilämpötilassa.

Listeria-bakteerin ( Listeria monocytogenes ) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat olleet Suomessa kasvussa. Kasvun syyksi on epäilty muun muassa väestön ikääntymistä, jonka myötä vastuskyky heikkenee. Myös muuttuvat ruokailutottumukset voivat vaikuttaa tautien, siten myös listerioosin, yleisyyteen.

Sisävesien pintalämpötilat laskemassa

Vesistöt ovat jäähtyneet kuluneen viikon aikana lähelle ajankohdan keskimääräisiä lukemia tai hieman sen alle. Lämpimintä järvivesi on tällä hetkellä Saimaalla Lauritsalassa, jossa se on 15,6-asteisena pari astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää.

Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä väheni vuoden toisella neljänneksellä

Kuorma-autojen tavarankuljetukset kotimaan liikenteessä neljännesvuosittain.

Vuoden toisella neljänneksellä kuorma-autoilla kuljetettiin tavaroita 57 miljoonaa tonnia, mikä oli 12 prosenttia vähemmän kuin edeltävän vuoden vastaavalla neljänneksellä.

SKAL: Budjettiriihestä käsittämätön ympäristölinjaus liikenteelle

Ensi kesälle ehdotetun 250 miljoonan euron polttoaineveron korotuksen lisäksi hallitus on nostamassa parafiinisen dieselöljyn verotusta 120 miljoonalla eurolla tällä hallituskaudella, perustelunaan yritystuen poistaminen. Faktojen valossa esitys on käsittämätön, arvioi kuljetusalan yrittäjiä edustava Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry.

Kysely: Suomalaiset välttelevät hyötyliikuntaa ja pelkäävät kuntosaleja

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta ovat tyytymättömiä omaan liikkumiseensa. Syyt liikunnan välttelyyn vaihtelevat huonosta säästä kuntosalien pelkäämiseen. Tiedot käyvät ilmi ravitsemusyritys Herbalife Nutritionin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Ex-kansanedustaja Heli Paasio Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi

Heli Paasio istui eduskunnassa neljä kautta SDP:n edustajana vuosina 1999-2016.

Filosofian maisteri Heli Paasio on valittu Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi vuosille 2019–22. Paasio toimii Oona Ylösen sijaisena Ylösen kolmivuotisen Turun Yliopiston lastensuojelun työelämäprofessuurin ajan. Yhdistys kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Eloranta: Koulutuksen kunnianpalautus on alkanut

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) iloitsee Rinteen hallituksen panostuksista osaamiseen ja koulutukseen. Hallitus investoi merkittävästi osaamiseen ja koulutukseen kaikille koulutusasteille ulottuvalla kokonaisuudella, jolla parannetaan koulutuksen laatua ja tasa-arvoa, sekä nostetaan suomalaisten osaamistasoa koko yhteiskunnan laajuisesti.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.