Jälkipeli: Paavo Nurmi Marathon vaatii suuret ennakkovalmistelut

Hyvissä ajoin ennen Paavo Nurmi Marathonin alkua juostava reitti merkitään sinisellä värillä. Pituutta väriviivalle tulee yli 30 kilometriä. Juoksutapahtuman tuottaja Kari Ahonen on tyytyväinen Janika Rontin työhön. Hyvissä ajoin ennen Paavo Nurmi Marathonin alkua juostava reitti merkitään sinisellä värillä. Pituutta väriviivalle tulee yli 30 kilometriä. Juoksutapahtuman tuottaja Kari Ahonen on tyytyväinen Janika Rontin työhön. Kuva: Hannu Tuominen

– Odota hetki, vastaan ensin puheluun!

Paavo Nurmi Marathonin tuottajan Kari Ahosen puhelin soi lähes tauotta. H-hetki lähestyy. Elokuun Turun kiireisin mies huolehtii etukäteen lukemattomista suurtapahtuman yksityiskohdista. Kaiken pitää olla valmiina, kun ensimmäiset juoksijat lähtevät matkaan.

Nyt Ahonen on valvomassa, miten maratonreitille Turun katuihin maalataan maalauskonetta työntäen sinistä viivaa. Se on maratonien yleisin merkkausväri.

– Valkoinen ja keltainen on varattu teiden perusmerkintöihin. Viivaa kertyy yhteensä yli 30 kilometriä. Ruisrock-kävijätkin ovat tyytyväisiä, kun reitti festivaalialueelle on valmiiksi merkitty, toteaa Ahonen.

Paavo Nurmi Marathon on järjestetty jo vuodesta 1992 alkaen. Turun Urheiluliitto on tapahtuman toimeksiantaja. Käytännönjärjestelyistä vastaa Event Consulting Turku Oy, Jari Salosen aikoinaan perustama yritys. Ahonenkin on ollut tapahtuman tuotantovastuussa jo vuosien ajan. Kokemuksesta on hyötyä, mutta joka kerta pitää varautua muutoksiin.

– Bussireitit vaihtuvat kaupungilla tehtävien rakennustöiden mukaan. Esimerkiksi nyt on Linnankadulla paljon töitä työn alla. Hyvissä ajoin esittelen suunnitelmat Liikennelaitokselle.

Ison massatapahtuman järjestäminen keskellä Turkua vaatii paljon etukäteissuunnittelua. Yhteistyötä tulee tehdä Liikennelaitoksen ohella muun muassa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen, Lounais-Suomen poliisin ja Turun Vesihuollon kanssa. Turun kaupunki on tapahtuman tärkeä yhteistyökumppani.

– Yhteistyö kaupungin kanssa sujuu erittäin hyvin. Sinisiä viivojakaan tuskin saa maalata Helsingissä. Turku on kesätapahtumien kaupunki. Yli 60 prosenttia juoksutapahtuman osallistujista saapuu Turun alueen ulkopuolelta. Maratonille ilmoittautui 250 ulkomaalaista yli 40 maasta, muun muassa Kiinasta, Yhdysvalloista, Espanjasta ja Italiasta. Eivät he tule Turkuun vain yhtä juoksua varten. Hotellit täyttyvät kiitettävästi.

Ihan yksin ei päävastuunkantaja Ahonenkaan joudu tekemään järjestelyjä.

– Kisaorganisaatio muodostuu noin kymmenen hengen johtoryhmästä, jossa jokaisella on omat vastuualueensa. Lisäksi meillä on 30-40 hengen järjestelytoimikunta, jossa vastuut on pilkottu vielä pienempiin osiin.

Ja vastuutehtäviä riittää. Jonkun pitää tilata kymmeniä tuhansia juomamukeja, tuhansia litroja urheilujuomaa, tuhansia banaaneja ja suolakurkkuja, yli 3 000 T-paitaa, 3 000 mitalia.

Viime vuonna maratonin ajankohta siirrettiin elokuulle. Siirto oli onnistunut, sillä osallistujamäärät kasvoivat. Tänä vuonna ilmoittautuneita tuli 3 500. Lasten minimaratonille mukaan lähtee noin 1 000 naperoikäistä juoksijanalkua.

Suomessa järjestetään vuosittain yli 600 juoksutapahtumaa. Paavo Nurmi Marathon on yksi suurimmista juoksutapahtumista. Turun yhtenä isona etuna on itse juostava reitti.

– Tarjolla on maailman kaunein maratonreitti. Lähtö on Aurajoen rannasta. Matka etenee jokirannan ja Tuomiokirkon maisemissa Ruissalon kansanpuistoon. Sieltä palataan takaisin suuren yleisön keskelle jokirantaan. Lopuksi pääsee pulahtamaan Samppalinnan maauimalaan.

Paavo Nurmi Marathon on tapahtuma, joka tarjotaan hyvin erilaisille kohderyhmille. Kaikki pitää ottaa huomioon.

– Kymmenen prosenttia maratoniin osallistujista juoksee aivan tosissaan kilpailemalla sijoituksista. Suurimmalle osalle tapahtuma on elämyksellinen. Tavoite on, että jokainen voittaa – jos ei muuta, niin itsensä.

Vaikka ammattilaiset huolehtivat juoksutapahtuman tuottamisesta, tarvitaan myös lukematon määrä vapaaehtoisia talkootyöläisiä. Siinä Turun Urheiluliiton panos on korvaamaton.

– Turkulaisten tapahtumien vahvuus on hyvä järjestelyorganisaatio. Maratonin toteuttamisessa tarvitaan noin 500 toimitsijaa. Pelkästään liikenteenohjaajia tarvitaan noin 100 henkilöä.

Talkootyöhön liittyy myös suurten tapahtumien tulevaisuudenuhka.

– Paavo Nurmi on tunnettu brändi. Se ei kuole koskaan. Juokseminenkaan ei tule vähentymään. Päinvastoin, sillä ihmisten hyvinvoinnin merkitys kasvaa. Nyky-yhteiskunnassa vapaaehtoistoiminnan merkitys on kuitenkin pienentynyt. Se tulee olemaan pitkässä juoksussa haaste. Riittääkö talkootyöläisiä etenkin, jos on paljon tapahtumia. Turun Urheiluliiton yleisurheilujaostolla on yli kaksikymmentä tapahtumaa vuodessa.

Jos kaikki menee suunnitellusti tapahtumapäivänä, Ahosen ei tarvitse tehdä mitään. Todellisuudessa seuraavan vuoden juoksutapahtuman suunnittelu alkaa jo saman tien.

– Tavoite on, että jokainen saa onnistuneen juoksukokemuksen. Hyvä tapahtuma poikii jatkoa myös seuraavalle vuodelle. Laadukas tapahtuma markkinoi aina uutta tapahtumaa. Ensi vuoden ilmoittautuminen avataan jo tämän vuoden kisan aikana.

Hannu Tuominen

Työsuojeluviranomaisen opastava ote saa kiitosta maahantuojilta

Työsuojeluviranomaisella (aluehallintovirasto) on meneillään kuluvan vuoden kestävä koneiden maahantuojien valtakunnallinen markkinavalvontahanke. Tavoitteena ei ole löytää ongelmakoneita, vaan selvittää kuinka hyvin koneiden maahantuojat tuntevat heitä koskevat velvollisuudet. Nyt kun hankkeen tarkastuksista on tehty puolet, on välitilinpäätöksen aika.

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.