Jälkipeli: Jymy Cup on pienen seuran suuri ponnistus

Jymy Cup on Aurassa järjestettävä jokakesäinen nappulaikäisten turnaus. Siihen osallistuu yli 100 joukkuetta ja yli 1 000 nuorta pelaajaa. Jymy Cup onkin eräs isoimmista junnuturnauksista Varsinais-Suomessa. Jymy Cup on Aurassa järjestettävä jokakesäinen nappulaikäisten turnaus. Siihen osallistuu yli 100 joukkuetta ja yli 1 000 nuorta pelaajaa. Jymy Cup onkin eräs isoimmista junnuturnauksista Varsinais-Suomessa. Kuva: Hannu Tuominen

”Kippistä meille, futismestareille. Tämä toistuu aina, se mieleesi paina. Hei! Hei! Pohjola voiton vei.”

Kesä, kaverit, futista ja jäätelöä! Kuulostaa täydelliseltä yhdistelmältä. Tätä kaikkea tarjoaa jo perinteeksi muodostunut Auran Palokunnan Urheilijoiden (APU) järjestämä naperoikäisille tarkoitettu jalkapalloturnaus.

– Haluaisin nähdä Jymy Cupin hyvän mielen tapahtumana. Tärkeää on, että järjestämme joka kesä hyvin organisoidun turnauksen, missä aikataulut pitävät paikkansa, kertoo APU:n toiminnanjohtaja Ralf Nordström.

Kun tapahtumaan osallistuu yli sata joukkuetta ja yli tuhat nuorta pelaajaa, on kyseessä suuri ponnistus pienelle seuralle. Jymy Cup on eräs isoimmista junnuturnauksista Varsinais-Suomessa. Nuorimmat osallistujat ovat 7-vuotiaita ja vanhimmat 12-vuotiaita.

– Idea lähti paikallisen jäätelötehtaan aloitteesta. He lähtivät pienestä toiminnasta liikkeelle. Päätimme, että lähdemme yhdessä rakentamaan kahta isoa tarinaa. Turnaus sai nimensä auralaisen yrityksen Jymy-jäätelöstä ja tietysti turnausväki palkitaan jäätelöllä, valaisee seuran hallituksen jäsen Ville Antikainen turnauksen taustoista.

Jymy-turnaus järjestetään nykyään kahtena viikonloppuna. Tytöt pelaavat ensin. Seuraavana viikonloppuna on poikien vuoro. Nyt oli toinen vuosi, kun tytöillä oli oma viikonloppu. Näin saadaan tyttöjalkapalloa nostettu esille.

Ilman lukuisia talkootyöläisiä turnaus olisi mahdotonta järjestää. Nordström antaakin suuret kiitokset vapaaehtoisille.

– Meillä on kahdeksan hengen ydinryhmä, jossa jokaisella on omat vastuualueensa. Talkooväkeä, lähinnä pelaajien vanhempia, on toista sataa. Järjestysmiehiä on useita. Heitä tarvitaan etupäässä liikenteenohjaukseen.

Harvoin näkee Auran keskustassa niin vilkasta liikennettä kuin Jymy Cupin aikana. Liikenteenohjaus tuleekin tarpeeseen. Ylimääräistä pysäköintitilaa on saatu perustamalla väliaikaisia parkkipaikkoja peltoalueille. Turnaus on laajentunut Auran keskustan tekonurmikentälle sekä seuran kunnostamille ja ylläpitämille urheilupuiston luonnonnurmikentille.

– Nyt olemme kenttien suhteen ihan rajoilla. Urheilupuiston aluetta ei olisi ilman Jymy Cupia. Turnauksen tuotolla rahoitetaan kenttien ylläpitoa. Seuran kannalta bingotoiminta ja Jymy Cup ovat kaksi tärkeintä varainhankintakeinoa, muistuttaa Nordström.

Osa turnaukseen osallistuneista joukkueista tulee kaukaa, aina pääkaupunkiseudulta asti. Pelaajien kesän kohokohta on, kun ollaan joukkueena yhdessä koko viikonloppu. Osa joukkueista yöpyy Turun hotelleissa, mutta osa käyttää turnausjärjestäjän edullisia palveluita hyödyksi.

– Joukkueita yöpyy täällä Aurassa. Heillä on koulumajoitus. Koko pakettiin kuuluu yöpymisen ohella ruokailut, aamupala ja iltapala. Joukkueiden käytössä on myös Kyrön maauimala.

Eräs turnaukseen osallistuva joukkue tulee Lemusta.

– Lemun Visa on paikallinen kyläseura, vaikka nykyään kuulumme Maskun kuntaan. Vanhemmat pelaajat siirtyvät isompiin seuroihin ja Palloliiton sarjoihin, mutta nämä nuorimmat pelaajat muodostavat 4–5 lemulaista jalkapallojoukkuetta. Osallistumme paikallisiin sarjoihin. Jymy Cupiin on kiva osallistua, kun saamme uusia ja erilaisia vastustajia, kertoo seuran puuhamies Esa Kiviniemi.

Hannu Tuominen

Turnaukset ovat kesän kohokohtia. Suomen suvi, parhaat kaverit ja jalkapallo ovat ikimuistoisia lomapäiviä. Turnaukset ovat kesän kohokohtia. Suomen suvi, parhaat kaverit ja jalkapallo ovat ikimuistoisia lomapäiviä. Kuva: Hannu Tuominen

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

OAJ vaatii koulutusrahoja etupainotteisesti budjettiin

Hallitusohjelmassa sovitut panostukset koulutukseen ja tutkimukseen on toteutettava täysimääräisesti ja etupainotteisesti. Tämä on OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen viesti hallituspuolueille.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.