Jälkipeli: David Mooren värikäs matka Aston Villasta Interin huoltajaksi

FC Interin edustusjoukkueen huoltaja David Moore tuli yli kaksikymmentä vuotta sitten Suomeen pelaamaan. Tällä piti viihtyä vain pari kuukautta, mutta nyt David onkin viettänyt Suomessa jo puolet elämästään. FC Interin edustusjoukkueen huoltaja David Moore tuli yli kaksikymmentä vuotta sitten Suomeen pelaamaan. Tällä piti viihtyä vain pari kuukautta, mutta nyt David onkin viettänyt Suomessa jo puolet elämästään. Kuva: Hannu Tuominen

Hyvä ystävä ja valmentajakollega John Allen soitti ja esitti David Moorelle hämmentävän kysymyksen. Kyse ei ollut aprillipilasta. Allen pyysi Moorea miettimään ja vastaamaan vasta myöhemmin. David ensin nauroi, sitten mietti ja vastasi myöntävästi, ja näin hänestä tuli FC Interin Veikkausliigassa pelaavan edustusjoukkueen huoltaja.

Erikoista on se, että uusi toimenkuva ei ollut edes käynyt Brittein saarilta aikoinaan Suomeen pelaamaan saapuneen Mooren ajatuksissa, tuskin edes unissa. FC Interin sen hetkinen valmentaja Shefki Kuqi kaipasi joukkueensa englantilaistyyppistä huoltajaa. Allenin vinkistä sellainen löytyi omasta seurasta. Moore toimi FC Interin B-junioreiden valmentajana. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta, kun ennakkoluuloton David teki rohkeita päätöksiä.

Päätöstä ryhtyä huoltajaksi helpotti se, että kun Moore oli tavannut urallaan useita mukavia huoltajia niin Englannissa kuin Suomessakin. Heidän joviaali elämänasenteensa oli tehnyt vaikutuksen samanhenkiseen Mooreen.

Paljon on tapahtunut niiden vuosien aikana, kun Moore saapui nuorena miehenä 1990-luvun puolessa välissä Myllykoskelle vahvistamaan Myllykosken Pallon takalinjoja. Birminghamissa syntynyt Aston Villan kasvatti sai mahdollisuuden lähteä kesällä 1996 Suomeen. Nuorukaisella oli ikää vasta yhdeksäntoista vuotta. MyPa tarvitsi puolustajaa loppukaudeksi.

Kuinka paljon tiesit Suomesta etukäteen?

- En yhtään mitään. Ei edes koulun maantieteen tunnilla kartta yltänyt Suomeen asti. Luin Suomesta tietosanakirjasta ja löysin sen kartalta. Eikä se ollutkaan kovin kaukana. Kun saavuin Helsingin lentokentälle, oli John Allen minua vastassa. Sinä olet varmasti David, kysyi John. Mistä tiesit, utelin. Täällä ei ole kovin montaa sinun näköistä kaveria, John totesi. Sopeutumista helpotti, kun apuna oli englanninkielinen kaveri, joka oli asunut Suomessa jo muutaman vuoden. Myllykoskella vastaanotto oli erinomainen. Seura piti hyvää huolta nuoresta miehestä, joka oli ensimmäistä kertaa ulkomailla.

Mooren kanssa keskustellessa sana ”perhe” toistuu usein. Davidilla on Englannissa kolme veljeä ja kaksi siskoa. Hän kokee eläneensä turvallisen lapsuuden perheensä kristillisessä ilmapiirissä. David sai kelpo kasvatuksen ja peri vanhemmiltaan hyvät arvot elämälle.

Kerro nuoruusvuosista ja perheestäsi.

- Isäni ja äitini muuttivat Englantiin Jamaikalta. He tulivat samalla lennolla, mutta eivät vielä siinä vaiheessa tunteneet toisiaan. He asettuivat asumaan Birminghamiin samalle asuinalueelle, ja näin he tutustuivat toisiinsa sekä menivät naimisiin. Asuimme Birminghamissa pitkän kadun varrella. Alueen lasten vanhemmat olivat tulleet siirtolaisina eri puolilta maailmaa. Totuin näin jo nuorena kansainvälisyyteen. Lapsuuteni oli hyvin onnellista aikaa. En voisi kuvitella parempaa ympäristöä kasvamiseen.

Moore aloitti jalkapallon pelaamisen muiden brittipoikien tavoin koulujoukkueessa. Innokkaimmat pelaajat pelasivat myös niin sanottuja sunnuntaipelejä. Kentänlaidalla oli aina myös kykyjenetsijöitä.

- Kehityin vähitellen ja sain kaksikin tarjousta. Valitsin Aston Villan, en Norwich Cityä.

Britannian toiseksi suurimmassa kaupungissa Birminghamissa on Aston Villan lisäksi kaksi muutakin tunnettua jalkapalloseuraa, Birmingham City ja West Bromwich Albion. Jälkimmäinen on Aston Villan pahin paikalliskilpailija, jonka nimeä ei Villan tosifani edes tohdi sanoa ääneen. Moorella olikin sopeutumista, kun hänen veljensä Darren Moore valittiin West Bromwich Albionin manageriksi.

- Olen silti veljestäni erittäin ylpeä. On vaikea kuvata sanoin, kuinka ylpeitä olimme, kun Darren nimitettiin West Bromwich Albionin manageriksi.

Säntillinen, ahkera ihminen, huomaavainen, ystävällinen, ei puhu koskaan pahaa kenestäkään. Nämä ovat sanoja, joita Davidin tuntevat ihmiset hänestä kertovat. Moorella on hymy herkässä. Hänellä on aina aikaa ystävälle, vaikka olisikin kiire, toteaa eräs Mooren hyvin tunteva.

Sinut tunnetaan iloisena kaverina. Mistä oikein positiivisuutesi kumpuaa?

- Minulla on ollut aina positiivinen asenne. Hymy auttaa. Minulla on karibialaiset juuret. Muistan, miten lapsena perheeni ja ystäväni pitivät viikoittain juhlia, kutsuivat toisiaan kylään. Tehtiin ruokaa, pelattiin dominoa, katsottiin krikettiä, naurettiin ja vitsailtiin. Minulla on paljon muistoja noista mukavista ajoista.

Tullessaan Suomeen, Moore oli yllättynyt englantilaisen jalkapallon suosiosta täällä.

- Eräänä lauantaina istuin pubissa syömässä ja katsoin Ylen maksuttomalta kanavalta Valioliigaottelua. Se oli hämmästyttävää. Ihan kuin kotona, mutta jo siihen aikaan Englannissa ottelut olivat siirtyneet maksuttomilta kanavilta kaupallisille kanaville.

Mooren piti olla Suomessa vain pari kuukautta. Nyt niistä ajoista on vierähtänyt jo yli kaksikymmentä vuotta. David on viihtynyt Suomessa yli puolet elämästään. Moni suomalainen seuraorganisaatio on tullut tutuksi. Mooren matka jatkui Myllykoskelta Jyväskylään, Lahteen, Tampereelle, Kuusankoskelle ja lopulta Turun seudulle. Vähitellen peliura vaihtui valmentajan roolin kautta FC Interin huoltajaksi.

Mooren aikana Suomen Veikkausliigassa pelasi useita huippupelaajia. Sami Hyypiä ja Jari Litmanen olivat juuri siirtyneet ulkomaille. Popovitš, Piracaia, António, Huttunen, Lius, Riihilahti, Forsell… Moore luettelee useita tuttuja sen ajan pelimiehiä.

- Olen etuoikeutettu, kun saan olla yhä tekemisessä jalkapallon kanssa. Saan olla osa joukkuetta. Paremmin ei voisi olla. Rakastan todella sitä ilmapiiriä, joka on pukuhuoneessa. Pelaajien vitsailua, tarinointia, iloja ja suruja. Huoltajan työ on osa tätä ympäristöä. Joukkueesta tulee kuin oma perhe. FC Inter on myös kuin yksi iso perhe, etenkin nykyisin, kun seura on lisännyt yhteistyötä seuran eri osastojen kanssa.

Jos ura viheriöllä ei olisi edennyt, Moorella oli varasuunnitelma.

- Jos en olisi saanut ammattilaissopimusta, olisin halunnut mennä opiskelemaan yliopistoon. Toiveeni oli tulla maantieteen opettajaksi.

Jalkapallomaailma on ympäristö, jossa tulevaisuutta on vaikea ennakoida. Moore ei ole varma, mitä hän tekee tulevaisuudessa.

- Et voi koskaan tietää, mitä huominen tuo tullessaan. Olen ”family man”, koen koti-ikävää ja kaipaan kotimaani ruokaa. Olisi hienoa pukea Aston Villan fanipaita ylle mennä kannustamaan otteluun. Arvostan kuitenkin sitä elämää, mitä minulla on Suomessa. Nautin täällä elämisestä. Minulla on Suomessakin perhe ja kaikki on hyvin.

Hannu Tuominen

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.