Otteluanalyysi: Haka menee menojaan Ykkösessä

Matej Hradecký teki vahvan paluun kentille 2,5 vuoden tauon jälkeen. Matej Hradecký teki vahvan paluun kentille 2,5 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Lasse Virtanen

Valkeakosken Haka venytti kaulaa jo kymmeneen pisteeseen lyömällä TPS:n Kupittaalla 3-2 (2-0) jalkapalloilun Ykkösen kärkikamppailussa. Haka on käynyt kahdesti Kupittaalla ja voittanut kahdesti. Jossiteltavaa ei siis ole. Vai onko kuitenkin? TPS tuli vahvasti lopussa ja pääsi yrittämään tasoitusta, kun Haka panikoi yllättävästi.

Voitto oli sinänsä ansaittu. Haka näyttää sarjan parhaalta ja erittäin tasapainoiselta joukkueelta. Sen pallollinen peli on vahvaa. TPS on karsijan paikalla kakkosena. Eroa Jaroon ja MuSaan on seitsemän pistettä.

Maalit: 35. Salomo Ojala 0-1, 43. Ojala 0-2, 53. Eliecer Espinosa (Albijon Muzaci) 1-2, 83. Ville-Valtteri Starck 1-3, 88. Matej Hradecky 2-3 rp.

Yleisöä: 2 897.

Kentän kunkku: Salomo Ojala, Haka. Kaksi peliä Kupittaalla tällä kaudella, kolme maalia. Nyt kotiin viemisiksi oli kaksi maalia. Kliinistä viimeistelyä. Ojala on Ykkösen maalipörssin kärjessä yhdeksällä maalilla yhdessä TPS:n Eliecer Espinosan kanssa.

Matsin surkeinta: TPS:n erikoistilannepuolustaminen. Haka iski maalia kulmapotkuista. Kaaripallo takakulmalle ja pum, pallo sisään. Merkattu mies Ojala iski ensiksi ja toisessa TPS-kasvatti Ville-Valtteri Starck pääsi yrittämään jopa kahdesti. Mitä tekivät pakit? Pallo tuli viitosen alueen läpi ilman että maalivahti Miikka Mujunen yritti puuttua peliin. Maalivahdit pitää klaarata tämä alue.

Tuhlaajapojat: Hakan vaihtomiehet Elias Ahde ja Jonni Thusberg pääsivät kokeilemaan vastaiskuista, kun TPS satsasi lopussa hyökkäämiseen. Tilanteet valuivat kuitenkin hiekkaan: paitsioon, viivyttelyyn tai huonoon viimeistelyyn. Mujunen torjui kertaalleen mainiosti Thusbergin laukauksen.

Illan erikoisuus: TPS:n Matej Hradecký palasi kentälle 2,5 vuoden pelaamattomuuden jälkeen. Keskikenttämiehen polvi on hajonnut kahdesti, takareisi kerran. Paluu oli vahva. Maali pilkulta ja tasapainoinen peliesitys. Hän tuo johtajuutta ryhmään.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Kuuma ja kesäpäivä ja kärkikamppailu. Hiki oli pinnassa kaikilla, eikä juomataukoja nyt pidetty.

Mitä sanottiin?:

Matej Hradecký: Aika helpottunut olo, yhtä helvettiä ollut 2,5 vuotta. Ihan tunnepohjalta päätin vetää rankkarin. Hyvä, että meni sisään.

Tommi Pikkarainen, TPS: Haka on käynyt täällä kaksi kertaa ja on ollut kaksi kertaa maalin parempi. Tulosta pitää kunnioittaa. Turha siitä vinkua, mutta päästetyt maalit olivat minun silmiini todella, todella halpoja. Kaksi nostoa takatolpalle ja merkattu mies tekee. Tosi ihmeellisiä, olemme olleet todella vahvoja puolustamaan erikoistilanteita. Nyt yhtäkkiä päästettiin kaksi. Pääosin olen tyytyväinen toisen puoliajan intensiteetin nostoon ja siihen, että pystyttiin lähtemään hyökkäämään. Haka on sarjan paras joukkue, mutta tuntuu pirun raskaalta hävitä pelitapahtumiltaan tällä tavalla kulkeva peli.

Teemu Tainio, Haka: Ei missään nimessä saatu omaa peliä käyntiin, se oli TPS:n hyvyyttä. Prässäsivät aggressiivisesti, osasivat peittää oikeat alueet. Tiedettiin, että Tepsi tulee lujaa toiselle puoliajalle ja niinhän siinä kävi. Muutamalta pelaajalta loppuivat jalat ihan kesken. Vastahyökkäyksistä olisi pitänyt naulata peli lopussa. Kulmista on tehty nyt monessa pelissä maaleja. Typerä pilkku lahjoitettiin ja lopussa meni vellit pöksyyn.

Analyysi: Haka menee menojaan, eikä sitä enää pysäytetä. TPS on tukevasti kiinni karsijan paikassa. Hyvää pelissä oli se, että TPS teki kaksi maalia sarjakärjen verkkoon. Voittamaton Haka oli tätä ennen päästänyt vain kahdeksan maalia 14 ottelussa. Nyt sarake rumeni kahdella lisäosumalla ja Hakan puolustus oli lopussa täydessä paniikissa, kun TPS haki tasoitusta.

Huonoa oli se, että TPS tyri omassa päädyssä kulmapotkuissa karmaisevalla tavalla. Kaksi maalia syntyi takatolpalta. Merkkausvirheitä, eikä pallon olisi edes pitänyt päästä sinne asti.

Haka oli luokkaa parempi pallollisena joukkueena. TPS:n pallollinen peli kyllä parani huomattavasti, kun Hradecký tuli tunnin kohdalla kentälle. Hän tuo rauhallisuutta peliin. Hän sijoittuu hyvin, katkoo varmasti ja syöttää hyvällä prosentilla omille. Se tarkoittaa tasapainoa kenttäryhmityksessä ja rytmiä syöttöpelissä.

Keskialueen pohjalla pelaava Alim Moundi on hyvä katkoissa ja kaksinkamppailuissa, mutta syöttötyöskentelyssä on paljon toivomisen varaa. Joakim Latonen oli tällä kertaa liian kovassa paikassa kymppipaikalla. Hän menetti liikaa palloja ja antoi harhasyöttöjä.

Jonni Peräho, jota on nähty kentällä tällä kaudella vain vähän, pelasi terrierimäisesti, mutta vaihdettiin taktisista syistä kentältä tauolla, kun nurmelle piti saada lisää hyökkäysvoimaa. Eliecer Espinosa näytti heti, miksi häntä tarvitaan. Komea laukaus pamahti yläkulmaan tilanteesta, jossa harva edes tunnisti maalintekomahdollisuutta.

TPS aloitti kolmella topparilla, mutta vaihtoi kahteen toppariin tunnin kohdalla, kun Valtteri Vesiaho teki tilaa Hradeckýlle. Sen jälkeen peli alkoi rullata ja raitapaidat ylsivät kauden parhaaseen pallolliseen peliesitykseen loppuhetkillä. Pallo pysyi hallussa ja murtautumisia tehtiin myös pitkistä hyökkäyksistä.

Hradecký näytti johtajuutta ottamalla pelivälineen, kun pallo piti pistää pilkulta sisään. Tällaisesta ei ollut ennakkoon sovittu. Jonkun on kannettava vastuuta. Sitä Hradecký teki.

Hradeckýa tarvittaisiin myös jatkossa, sillä TPS:n pallollinen peli ei ole ollut vielä sitä, mitä sen pitäisi olla. Se on liian suoraviivaista ruiskimista, se on hätäistä ja huolimatonta. Menetyksiä ja harhasyöttöjä tulee liikaa. TPS on ollut yksilöidensä varassa, sillä materiaalia on Ykkösen tasolle riittävästi. Nopeutta ja taitoa on. Joukkueena TPS oli ja on kuitenkin selvästi Hakaa perässä. TPS on yhden vaihteen joukkue, kun Hakan koneessa vaihteita monta. Teemu Tainio on tehnyt ihmeitä ryhmänsä kanssa. Voittoja on 13, tasapelejä kaksi. Tappioita ei yhtään. Pysäyttäjää ei ole.

Myrkyllisen vivahteen Hakan voittoon tuo se, että joukkueessa on monta TPS-taustaista pelaajaa. Topparit Niklas Friberg ja Ville-Valtteri Starck on nähty myös TPS-paidassa. Starck kävi tekemässä voittomaalin. Myös Elias Ahde on tuttu mies TPS-kannattajille ja maalivahti Santeri Aaltosellakin on TPS-taustaa.

TPS: Miikka Mujunen; Aldayr Hernandez, Rasmus Holma, Valtteri Vesiaho (60. Matej Hradecky); Tatu Varmanen, Jonni Peräaho (46. Eliecer Espinosa), Joakim Latonen (73. Oskari Jakonen), Alim Moundi, Sami Rähmönen; Mika Ääritalo, Albijon Muzaci.

Haka: Santeri Aaltonen; Henri Malundama, Ville-Valtteri Starck, Niklas Friberg, Tino Purme (59. Jami Kyöstilä); Jacob Bushue, Anton Popovitch, Joona Tapani (70. Elias Ahde); Antto Hilska (79. Jonni Thusberg), Salomo Ojala, Samuel Chidi.

Erotuomari: Petri Viljanen.

Varoitukset: Latonen ja Varmanen, TPS. Bushue ja Malundama, Haka.

Lasse Virtanen

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.