Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi. Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi. Kuva: Hannu Tuominen

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

FC Interin edustusjoukkueen päiväharjoitukset ovat juuri päättyneet. Hikiset miehet poistuvat suihkuun. Maalivahtivalmentaja Jani Meriläiseltäkin pukkaa hikeä pintaan siinä kuin pelaajiltakin. Nykyaikainen maalivahtivalmennus vaatii valmentajaltakin hyvää fysiikkaa. Yhden harjoituksen aikana tehtyjen toistojen määrä on Meriläisellä suuri.

– Parhaimmillaan tulee vedettyä yhden harjoituksen aikana noin 400 laukausta. Kun sen toistaa kuudesti viikossa, on määrä suuri. Pakko myöntää, että mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän joudun treenaamaan omalla ajallani, kertoo Meriläinen, joka omaa valtavien toistojensa ansiosta joukkueensa parhaimman potkutekniikan.

Paljon on muuttunut niistä ajoista, kun Meriläisen oma aktiiviura pääsarjatason maalivahtina alkoi 1990-luvulla Rovaniemellä. Maalivahtivalmennukseen erikoistuneet valmentajat olivat harvinaisuuksia.

– Oma potkutekniikkani kehittyi, kun kakkosveskarina lauoin paljon joukkueen ykkösmaalivahdille. Varsinaista maalivahtivalmentajaa ei meillä ollut Rovaniemellä.

Kaudeksi 2001 Meriläinen siirtyi Turkuun FC Interiin. Aktiivipeliura päättyi Kotkassa vuonna 2003, jonka jälkeen Meriläinen palasi Turkuun ja aloitti Interin maalivahtivalmentajana. Nyt Meriläisellä on suoritettuna korkein maalivahtitutkinto, mitä Euroopassa on saatavilla.

– Edustusjoukkueen maalivahtivalmennuksen ohella olen myös joukkueenjohtaja sekä vastaan koko seuran maalivahtivalmennuksesta. Lisäksi valmennan seuran nuorempia ikäluokkia ja toimin U18-maajoukkueen maalivahtivalmentajana.

Jos on otettu maalivahtivalmennuksessa isoja harppauksia eteenpäin, on myös maalivahdin roolissa tapahtunut Meriläisen aikana iso muutos.

– Iso muutos tapahtui sääntömuutoksen ansiosta. Maalivahti ei voinut enää ottaa palautuspalloa käsiinsä. Jalalla pelaaminen korostui. Sääntömuutos jakoi maalivahdit kahteen ryhmään. Entisaikojen yksijalkaiset maalivahdit olivat vaikeuksissa ja modernit maalivahdit opettelivat pelaamaan molemmilla jaloilla.

Kaukana ovat ajat, jolloin maalivahti vain torjui palloja. Nykyään huippujoukkueet pyrkivät pelaamaan pallonhallinnan kautta. Siinä maalivahdin pelinlukutaito ja jalalla pelaaminen ovat tulleet tärkeiksi. Aktiivisella maalivahdilla voi olla ottelun aikana enemmän pallokosketuksia kuin hyökkääjällä.

– Nykyään maalivahti on osa joukkuetta. Silloin, kun pallo on omalla joukkueella, hän on yksi pelaajista. Maalivahti pystyy antamaan syöttövaihtoehtoja muille pelaajille. Hän uskaltaa pitää palloa hallussa, vaikka vastustaja tulisi lähelle. Samalla hän sitoo yhden vastustajan kenttäpelaajan. Muistan, miten Magnus Bahnen paluun myötä Interin pelaaminen muuttui täysin. Hän pystyi pelaamaan molemmilla jaloilla ja uskalsi pelata ahtaisiin väleihin.

Suomesta on tullut viime vuosina harvakseltaan kansainvälisen tason kenttäpelaajia. Maalivahtien kohdalla tilanne on ollut parempi. Antti Niemi, Jussi Jääskeläinen, Jesse Joronen ja Lukas Hradecky ovat luoneet komean kansainvälisen uran.

Meriläisen mukaan maalivahdin on kenttäpelaajaa helpompi päästä Suomesta maailmalle.

– Skandinaavinen pelaajatyyppi on rauhallinen, tunnollinen ja nöyrä. Nämä kaikki ovat hyviä ominaisuuksia huippumaalivahdille.

Interissä maalivahtitilanne on optimaalinen. Nuori Aati Marttinen, seuran oma kasvatti, haastaa kokeneen Henrik Moisanderin.

– Moisander on Euroopan tasolla jalalla pelaamisessa huippua. Aati on Henkkaa vielä jäljessä, mutta hän on vielä nuori. Marttinen on hyvä esimerkki pelaajapolusta, sillä hän on käynyt läpi koko seuraorganisaation juniorista alkaen. Aati on pelannut koko ajan maalissa, mutta hän ei ollut mikään lapsitähti. Marttinen on saanut kehittyä rauhassa.

Voisi olettaa, että nykymaalivahdin pitää olla vähintään 190 senttimetriä pitkä.

– Pituus asettaa omia rajoitteita. Tilanteita tulee nopeasti ja kova ponnistusvoima ei auta, jos ei ehdi ponnistamaan. Suomessa kuitenkin pelaajamäärät ovat vähäiset, joten ei voida vetää pituusrajaa. Vielä, kun nuorten perusmotoriset taidot ovat heikentyneet, niin melko kapeasta kärjestä pitää kehittää huippuvahteja.

Meriläisen mukaan paras nimitys olisi valmentaja, joka on erikoistunut maalivahtivalmennukseen. Tavoite on, että maalivahtivalmentajat olisivat tulevaisuudessa osana valmennustiimiä. Meriläisellä on valmennusapuna Interin eri ikäryhmissä Onni Sillanpää, Jussi Liikanen ja Kaj Loven.

– Juniorimaalivahdeissa kiinnitän huomiota urheilullisuuteen sekä juniorin haluun harjoitella ja kehittyä. Lapsista ei voi kuitenkaan ennakoida heidän tulevaisuuttaan, vaikka olisivatkin jo hyviä. Interissä on kyllä potentiaalisia tulevaisuudenlupauksia.

Hannu Tuominen

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.