Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen. Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen. Kuva: Lasse Virtanen

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Esitys oli joka tapauksessa erittäin hyvä ja antaa potkua loppukauteen Veikkausliigassa.

Maalit: 52. Niko Markkula (Juuso Hämäläinen) 1-0, 56. Filip Valencic (Luciano Balbi) 2-0.

Yleisöä: 3 711.

Kentän kunkku: Alvaro Muniz, Inter. Muniz oli elementissään. Tuskin on liioittelua arvioida, että hän pelasi parhaan ottelunsa Interin paidassa. Muniz viihtyi kansainvälisessä vauhdissa ja ahtaissa väleissä. Paniikki ei iskenyt, vaikka keltapaitaa hääri ympärillä. Muniz piti huolta siitä, että Inter syöttökone jauhoi. Ilahduttavan usein hän pystyi pystysyötöllä murtamaan vastustajan prässilinjan. Syöttöjen onnistumisprosentti oli erittäin hyvä.

Illan erikoisuus: Ensimmäinen karsintakierros tuotti Interille 240 000 euroa. Ei mikään turha summa. Toisen osaottelun voitto ei tuonut pinnarahoja, mutta sen sijaan Suomi sai maapisteitä. Ne vaikuttavat jatkossa rankingiin ja siihen, minkälaisia joukkueita vastaan suomalaisseurat aloittavat tulevilla karsintansa. Jokainen piste on tärkeä, vaikka jatkopaikkaa ei tullutkaan.

Matsin surkeinta: Bröndby voitti, mutta se ei riittänyt tanskalaisille. Fanit kulkivat ottelun jälkeen kohti keskustaa vahvassa poliisisaattueessa, mutta ei ilman välikohtauksia. Poliisi joutui käyttämään voimakeinoja ja ottamaan kiinni kaksi aggressiivista kannattajaa. No, ovathan tanskalaiset ryöstäneet aikoinaan Tuomiokirkonkin, joten nyt mentiin hiukan rauhallisemmissa merkeissä. Mutta samoilla huudeilla.

Tuhlaajapoika: Filip Valencic, Inter. Valencic teki yhden maalin, mutta haaskasi yhden avopaikan. Hän pääsi Niilo Mäenpään kantavippauksesta kahden maalivahti Marvin Schwäben kanssa, mutta laukaisi päin vahtia.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Henrik Moisander selvisi Interin maalilla ainakin helpommalla kuin Kööpenhaminassa. Bröndby sai aikaiseksi neljä laukausta kohti maalia, eikä Moisanderilla ollut vaikeuksia niiden kanssa. Nolla kotiottelussa on sulka hattuun.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Hyvin jännittävä peli, tunteikas. Oli fantastista nähdä pojat tänään kentällä. Tämä oli toinen peli hankalan ensimmäisen ottelun jälkeen. Pojat uskoivat silti, että kaikki oli mahdollista. Hyvä esitys myös suomalaisen jalkapalloilun näkökulmasta. Ei ole mitään negatiivista sanottavaa. Kaikki onnistuivat fantastisesti. Sääli, ettemme pystyneet tekemään vielä yhtä maalia.

Timo Furuholm, Inter: Tehtiin kaikkemme. Turha jossitella.

Analyysi: Inter tarjoili kotiyleisölle kunnollista jalkapalloherkkua. Tasapainoinen esitys tuotti selvän voiton vaikkakaan ei jatkopaikkaa. Inter otti heti pelin alussa luulot pois vierailijoilta, mutta sitten peli tasoittui. Paras hetki koitti vajaan tunnin kohdalla, kun Inter iski kahdesti neljässä minuutissa.

Ensin Niko Markkula sai pitkän pystysyötön toppari Juuso Hämäläiseltä, eteni rangaistusalueelle, huijasi kaksi pakkia ja veti vasurillaan jäätävän hienon laukauksen takayläkulmaan. Sitten Luciano Balbi keskitti matalan pallon vasemmalta, Timo Furuholm päästi pallon Filip Valencicille, joka viimeisteli 2-0. Yleisö oli täysin pöllämystynyt, sillä kaikki näytti mahdolliselta. Interin jatkomahdollisuuksiin tuskin kukaan uskoi ennen ottelua.

Oliko Interillä todellisia mahdollisuuksia jatkoon? Tuurilla niin olisi voinut käydä, mutta Inter viimeisteli kyllä hyvällä prosentilla. Vain Valencicin läpiajo ensimmäisen puoliajan lopussa oli selvästi hukattu tilaisuus. Inter laukaisi viidesti kohti Bröndbyn maalia ja teki kaksi maalia. Tehoprosentti oli kova.

Toinen totuus ottelusta on se, että tehokkuutensa ohella Inter puolusti hyvin. Niin hyvin, ettei Bröndby päässyt kunnon maalipaikoille. Joukkueen esitys oli tasapainoinen, eikä heikkoja lenkkejä ollut. Jos Bröndby rankaisi ensimmäisessä osaottelussa Interin virheistä, sellaisia ei nyt tarjottu.

Alvaro Muniz oli Interin pelin sydän ja dynamo. Virtaa riitti ja kykyä tehdä järkeviä ratkaisuja paineen alla. Peli eteni hänen kauttaan. Niilo Mäenpää pelasi normaalia ylempänä keskialueella, mutta erittäin onnistuneesti. Hän näytti viihtyvän kansainvälisessä tunnelmassa. Esityksessä oli nopeutta, fyysisyyttä ja aggressiivisuutta.

Hämäläinen katkoi varmasti puolustuksen keskustassa. Markkulan tekemä avausmaali oli häikäisevän hieno. Se viimeistään sytytti joukkueen, herätti toivon kipinän.

Bröndby oli yllättävänkin ahtaalla, vaikka laatujoukkue onkin. Ehkä joukkue tuudittui helppoon peliin. Sellaista ei ollut tarjolla. Parhaimmillaan vierailijat olivat tappioasemassa, kun parhaita voimia heitettiin vaihdosta kentällä. Bröndby sai otteen pelistä, mutta vaarallisia tilanteita se ei juurikaan luonut.

Inter: Henrik Moisander; Miro Tenho, Juuso Hämäläinen, Arttu Hoskonen (70. Daan Klinkenberg); Luciano Balbi (85. Mikko Kuningas), Alvaro Muniz, Aleksi Paananen, Niilo Mäenpää (76. Albion Ademi), Niko Markkula; Timo Furuholm, Filip Valencic.

Bröndby IF: Marvin Schwäbe; Jens Martin Gammelby, Hjörtur Hermansson, Anthony Jung, Kevin Mensah; Dominik Kaiser, Kasper Fisker (89. Paulus Arajuuri), Tobias Börkeeit (59. Josip Radosevic); Simon Hedlund, Mikael Uhre (58. Kamil Wilczek), Simon Tibbling.

Erotuomari: Keith Kennedy, Pohjois-Irlanti.

Varoitukset: Muniz, Inter. Jung, Fisker ja Kaiser, Bröndby.

Lasse Virtanen

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.