Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa. Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa. Kuva: Lasse Virtanen

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

TPS on seitsemän pisteen päässä Hakasta. Mahdollisuus kuroa etumatkaa kiinni tulee jo ensi lauantaina, kun Haka matkustaa Kupittaalle TPS:n vieraaksi.

Maali: 81. Albijon Muzaci (Sami Rähmönen) 1-0.

Yleisöä: 1 894.

Kentän kunkku: Albijon Muzaci, TPS. Supersub Muzaci tuli vaihdosta kentälle ja oli kova. Prässäsi, voitti kaksinkamppailuja ja iski voittomaalin. Sami Rähmönen lähetti kulmapotkun, jonka Muzaci puski verkkoon.

Matsin surkeinta: TPS-kärki Eliecer Espinosa loukkasi pahannäköisesti kolarissa Oulun Felix Orishanin kanssa. Osuiko Espinosan päähän vastustajan pää vai kyynärpää? Joka tapauksessa Espinosa oli minuutteja liikkumattomana kentän pinnassa ja vietiin paareilla kentältä. Pelin jälkeen hän oli sentään jo jalkeilla eikä tarvinnut ambulanssia, joka odotteli pukukoppien edustalla, mutta tuskin hän ilman aivotärähdystä kolhusta selviää. Kortti heilahti tulostaulun mukaan David Ramadingayelle.

Tuhlaajapoika: Solomon Duah, TPS. "Solmu" irtosi useampaan kertaan Oulun puolustukselta, mutta aina iski se tavanomainen "tenkapoo". Viimeinen ratkaisu ei ollut muun tekemisen tasolla. Joko syöttö oli kelvoton, harhautus ei onnistunut tai laukaus oli kevyt. On turhauttavaa, kun pelaajalla on kyvykkyys päästä hyville paikoille, mutta ei enää kykyä saada hyvää lopputulosta. Jos olisi, Duah pelaisi jossain muualla, jossain muussa sarjassa.

Illan erikoisuus: AC Oulu aloitti Kupittaalla harvinaisen hyökkäysvoittoisella ryhmityksellä. Se pelasi kolmella topparilla ja sai ylivoiman keskialueella. Wingbackit Loorents Hertsi ja Fugo Segawa eivät hekään olleet varsinaisia pakkeja, mutta etenkin Hertsi oli vahva puolustussuuntaan. Oulu ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään asetelmallista yliotettaan. Hyökkäyspeli oli heiveröistä, eikä maalitilanteita juuri syntynyt. Asenne oli silti oikea. AC Oulu on satsannut tähän kauteen paljon, vaikka nousu näyttää jäävän toteutumatta. Se kirvoitti TPS-fanit lauluun: "AC Oulu ei nouse koskaan".

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Dennis Antamo ei päässyt. Intohimoinen kotiyleisö vaati Espinosan kolhimisesta punaista korttia ja ihmetystä herätti myös tilanne, jossa Sami Rähmönen sai kortin. Edeltävässä tilanteessa Oulun Jere Aallikko näytti huitaisevan Rähmöstä kädellään, mutta hän selvisi ilman rangaistusta. Ottelu ei ollut helppo. Panokset olivat kovat ja ajoittain myös otteet.

Mitä sanottiin?:

Valtteri Vesiaho: Tuntui tosi kivalta päästä pelaaman. Hyviä jätkiä vierellä, mikäs siinä ollessa. Aluksi oltiin liian passiivisia. Toisella puoliajalla saatiin painetta Oulun päätyyn ja siitä se maalikin syntyi.

Tommi Pikkarainen, TPS: Aloitettiin hiukan passiivisesti. Oudosti jätettiin turvametri pallon lähellä olevalle pelaajalle. Jouduttiin juoksemaan ja tekemään duunia. Intensiteetti oli hyvä. Aika korkeatasoinen ottelu tähän sarjaan. Oli tunnelatausta. Oli draamaa, vaikka mitään tahallisesta ei varmana tilanteissa ollut. Varmaan kovin ottelu, mitä meillä on tänä vuonna ollut. Pelaajat laittoivat hienosti itsensä likoon.

Rauno Ojanen, AC Oulu: Ei ollut ensimmäinen 1-0-peli TPS:n kanssa. Nämä ovat maalin pelejä. Kerran on täällä voitettu, useammin on tullut TPS:ltä 1-0 turpaan. TPS on vaikea vastustaja. Jos peli olisi päättynyt 0-0, niin se olisi ollut maalipaikkojen suhteen reilu tulos. Aloitettiin hyvin, mutta toisella jaksolla ruvettiin tekemään asioita, joita ei olisi pitänyt tehdä. Tämä on valmentajaurani ylivoimaisesti kovin paikka.

Analyysi: AC Oulu ei tullut peruuttelemaan Kupittaalle. Kenttäryhmitys oli hyökkäysvoittoinen ja niin sen pitikin olla, sillä Oulu tarvitsee voittoja. Kausi on sujunut alavireisesti, vaikka joukkueeseen on satsattu ja tavoitteena oli nousu. Sitä ei ole tulossa.

Oulu otti tilan pois TPS:ltä, mutta ei hyökkäyspelissään saanut juuri mitään aikaiseksi. TPS yritti, aivan oikein, kääntää peliä nopeasti pallonriistojen jälkeen, mutta sortui jälleen liialliseen suoraviivaisuuteen. Oulun puolustuslinjan taakse heitettiin pitkää palloa, mutta kovin epätarkasti.

Kotijoukkue pääsi koko ajan vahvemmin kiinni peliin ja pystyi luomaan puolittaisia maalitilanteita. Parhaat tilanteet syntyivät toisella puoliajalla kuitenkin Oulun puolustuksen hölmöilyistä. Mika Ääritalo oli kahdesti päästä kiinni huonoon syöttöön, mutta laukaukset pystyttiin peittämään.

TPS oli vahva Rähmösen antamissa kulmapotkuissa ja kulmasta syntyi myös voittomaali. Muzaci puski tyylipuhtaasti pallon verkkoon.

TPS:llä on edelleen samoja ongelmia pallollisessa pelissä kuin ennenkin. Kiire on liian kova ja syöttöjä karkaa harhateille. Hyvää on se, mikä ennenkin. Joukkue pääsee maalipaikoille. Ja tekee myös maaleja. Nyt tosin vain yhden, mutta se riitti.

Kentällä nähtiin mielenkiintoisia taistelupareja. Oulun 36-vuotias kärki Juho Mäkelä pelasi TPS ensikertalaista, 19-vuotiasta topparia Valtteri Vesiahoa vastaan ja oli täysin näkymätön. Vesiaho selvisi ensi testistään kunnialla. TPS:n vasemmalla sivustalla ottivat toisistaan mittaa laitapakki Tatu Varmanen ja Oulun wingback Loorents Hertsi, joka oli puolustussuuntaan erinomainen. Varmanen pelasi siitä huolimatta hyvän ottelun.

Kummankaan hyökkäyspelissä ei ollut kehumista, mutta jännitettä riitti. Ykkösen otteluksi peli oli hyvätasoinen ja tarjolla oli kovaa kamppailua. Tämä ei ollut mitäänsanomaton pilipaliosaston juttu. Nyt pelattiin täysillä ja homma otettiin todesta.

TPS: Miikka Mujunen; Tatu Varmanen, Aldayr Hernandez, Valtteri Vesiaho, Sami Rähmönen; Joakim Latonen (58. Albijon Muzaci), Alim Moundi, Mika Mäkitalo (88. Rasmus Holma), Solomon Duah; Mika Ääritalo, Eliecer Espinosa (72. Oskari Jakonen).

AC Oulu: Juhani Pennanen; Venicio Ferreira (83. Samuli Leppälä), Lassi Nurmos, Alexander Jibrin; Fugo Segawa, Joni Korhonen (80. Aleksi Gullsten), Felix Orishani (70. Juuso Kemppainen), David Ramadingaye, Loorents Hertsi; Juho Mäkelä, Jere Aallikko.

Erotuomari: Dennis Antamo.

Varoitukset: Hernandez ja Rähmönen, TPS. Hertsi, Ramadingaye ja Segawa, AC Oulu.

Lasse Virtanen

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.