Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa. Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa. Kuva: Hannu Tuominen

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Syrjäkylillä, päästäkseen harjoituksiin, tarvitaan usein kyytiapua.

– Kaupungissa lapsi voi hypätä bussiin, mutta täällä maaseudulla bussi pysähtyy ensimmäisen kerran Turussa tai Loimaalla.

Siksi onkin hämmästyttävää, miten Turun naapurikunnan Pöytyän Urheilijoiden jäsenmäärä on yli tuhat.

– Suurin ongelma on kuitenkin se, että meillä ei ole riittävästi lapsia. Pöytyällä syntyy sata lasta vuodessa. Jos haluat perustaa pesäpallojoukkueen, siihen tarvitaan kymmenen prosenttia kaikista ikäluokan lapsista.

Kansallispelimme pesäpallo tunnetaan lajina, jota pelataan suurten kasvukeskusten ulkopuolella. Pöytyälläkin on ymmärretty, miten lajin elinvoimaisuuden takia pitää tehdä yhteistyötä yli kuntarajojen. Muun muassa Turku Pesis ja Pöytyän Urheilijat tekevät yhteistyötä.

– Pesäpallon tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että lähikunnat ja -kaupungit tekevät yhteistyötä. Poikien B-junioreissa meillä on yhteisjoukkue Turun kanssa. Teemme yhteistyötä nuorissa myös Mynämäen, Loimaan ja Rauman kanssa. Ykkösessä on yhteistyötä Kankaanpään ja Hyvinkään kanssa. Muutama puhelu on tullut soiteltua, että on saanut luotettavan kumppanin maineen.

Pöytyän Urheilijat tunnetaan pesäpallon ohella hiihdosta. Kunnan suurin urheilijakuuluisuus, Johanna Matintalo, on eturivin hiihtäjiämme. Salibandystä on tullut viime vuosien aikana Pöytyälläkin suosittu laji. Lajien välinen kilpailuasetelma maaseudulla poikkeaa kaupungista.

– Lajien välillä ei voida maaseudulla kilpailla. Täällä ei voi ajatellakaan tilannetta, missä valmentaja kehottaa urheilijaa valitsemaan vain yhden lajin. Voit harrastaa sekä talvi- että kesälajeja.

Eräs voimannäyte pöytyäläisestä yhteishengestä on talkoilla rakennettu liikuntahalli. Pieni kyläyhdistys toteutti 700 neliöisen monitoimihallin Leader-rahoituksen turvin. Talkootyön ansiosta halli saatiin aikaiseksi puolet halvemmalla kuin normaalisti.

– Hallissa on muun muassa kuusi pesäpallon etukenttää syöttölautasineen. Suomessa on harvoja halleja, joissa on pesäpallokentän viivat. Lattiantekijä kertoi tehneensä hallin lattioita jo parikymmentä vuotta, mutta Pöytyän halli on ensimmäinen, mihin on tullut pesäpallokentän viivat.

Pöytyän Urheilijat on perustettu heti sodan jälkeen vuonna 1945. Seuran alajaostoksi perustettiin kymmenen vuotta myöhemmin Loukonkulman Lukko. Sen tarkoituksena oli mahdollistaa kunnan itäisessä osassa hiihdon, yleisurheilun ja pesäpallon harrastaminen.

Pöytyälläkin talkootyön merkitys on suuri. Vaikka vapaaehtoisia olisi useitakin, tarvitaan aina muutama sellainen, jonka panos on ollut seuratoiminnan kannalta korvaamaton.

–- Isäni Markku Kallio oli seuran aktiivinen puuhamies ja pelaaja. Seuratoiminta on tullut minulle verenperintönä. Eräs, joka pitää mainita, kun puhutaan pesäpallosta, on edesmennyt pöytyäläinen Päivi Hongisto. Hänen isänsä, tunnettu pesäpallotuomari, ja minun isäni ovat perhetuttuja. Päivi oli opettaja, joka hengitti pesäpalloa. Hän oli kotiseuransa Pöytyän Urheilijoiden aktiivi sekä toimi pitkään varsinaissuomalaisessa pesäpallossa ja valtakunnallisissa Pesäpalloliiton tehtävissä.

Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat nyt Ykkösessä.

– Naapurikunnassa Karinaisissa naispesäpallolla oli aikoinaan vahva asema. Kuntaliitoksen myötä naisten toiminta siirtyi Pöytyälle. Nyt naisista 90 prosenttia on omia pelaajiamme. Aikoinaan Suomisarja oli meidän seuran ”Superpesis”, mutta koko ajan olemme menneet eteenpäin. Olisi hienoa, jos naiset jonain vuonna nousisivat pääsarjaan. Puitteet riittävät siihen Pöytyällä.

Pöytyäläisen pesäpallon vahvan aseman taustalla on laadukas juniorityö. Juniorijoukkueet ovat menestyneet valtakunnan tasollakin.

–1993–94-syntyneet pojat saavuttivat SM-hopeamitalit. Heistä monet pelaavat nyt Superia ja Ykköstä. Miehissä on kuitenkin tulevaisuuden kannalta mietinnän paikka. Joukkueessa on neljä omaa. Osa on lähtenyt Superiin. He palaavat ehkä joskus takaisin, mutta siihen menee vielä aikaa.

Vaikka pesäpallolla on Pöytyällä vankka asema, on Kalliola mielessä iso toive – sama, joka on monella muullakin paikkakunnalla.

– Yleisön kiinnostus pitäisi saada vieläkin suuremmaksi. Se on suoraan verrannollinen siihen, kuinka paljon oman kylän tyttöjä ja poikia pelaa. Heitä täällä maaseudulla tullaan katsomaan.

Hannu Tuominen

Kun oman kylän tytöt ja pojat pelaavat, Pöytyälläkin yleisö innostuu. Kun oman kylän tytöt ja pojat pelaavat, Pöytyälläkin yleisö innostuu. Kuva: Hannu Tuominen

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

OAJ vaatii koulutusrahoja etupainotteisesti budjettiin

Hallitusohjelmassa sovitut panostukset koulutukseen ja tutkimukseen on toteutettava täysimääräisesti ja etupainotteisesti. Tämä on OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen viesti hallituspuolueille.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.