Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla. Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla. Kuva: Cinemahouse)

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Maailman kaikkien aikojen parhaan jalkapalloilijan tittelistä voi olla monta mieltä, mutta isolle osalle 1980-luvulla jalkapalloon hurahtaneista kysymykseen on vain yksi oikea vastaus. Sukupolvelliselle pikkulapsia Argentiinan Diego Maradona (s. 1960) oli mies, joka teki pallolla jumalaisia temppuja, joita sitten matkittiin pihoilla.

Toisaalta Maradona oli pelaaja, jonka temput masensivat pienempiä ja isompia lapsia. Itselleni kovin paikka oli, kun Italian kisoissa 1990 Maradonan oivallus johti voittomaaliin Brasiliaa vastaan.

Maradona oli jo peliurallaan, ja on ollut senkin jälkeen, ristiriitainen hahmo. Nero pallon kanssa ja raikulipoika kentän ulkopuolella. Maradonassa on ollut jotain hyvin samankaltaista kuin Matti Nykäsessä.

Maradonan dualistista persoonaa valottaa myös Asif Kapadian dokumenttielokuva Diego Maradona. Hän rakentaa dokumenttinsa samankaltaisen ristiriitaisuuden varaan kuin aiemmat menestyselokuvat Ayrton Sennasta ja Amy Winehousesta. Tosin, toisin kuin Sennan ja Winehousen kohdalla, Maradonan kohdalla dokumentti ei saa päätepistettään kuoleman kautta.

Kapadian dokumentti keskittyy pääasiassa Maradonan vuosiin Napolissa, eli vuosiin 1984–91. Noina vuosina Maradona oli uransa huipulla. Hän muun muassa johti Napolin kahteen Italian mestaruuteen ja Argentiinan maailmanmestariksi 1986 Meksikossa.

Nuo vuodet johtivat lopulta myös Maradonan alamäkeen. Maradonalla meni kentän ulkopuolella lujaa, mutta koska menestystä kentällä tuli, Maradonaa suojeltiin. Eikä vähiten sen vuoksi, että hänellä oli läheiset välit Napolin mafiaan.

Traagisiin sankareihin mieltynyt Kapadia tekee taattua työtä myös Diego Maradonan tarinan kanssa. Hän on perannut valtavat määrät arkistomateriaalia ja koostanut toimivan dokumentin. Kapadia esittää myös tulkinnan, mikä lopulta johti Maradonan sädekehän romuttumiseen Napolissa. Se tapahtui Italian MM-kisoissa, mutta siemenet tuholle kylvettiin jo aiemmin.

Vaikka Maradonan tarina on yhtä lailla dramaattinen kuin Sennan ja Winehousenkin tarinat, aivan yhtä väkevillä kierroksilla Maradonan tarina ei kulje. Todennäköisesti syynä on se, että Maradona on kaikesta huolimatta yhä elossa.

Joka tapauksessa dokumentti on pakollista kauraa kaikille jalkapallofaneille. Maradonan tarinan lisäksi dokumentti tulee sivulauseessa kertoneeksi siitä, kuinka paljon jalkapallo on runsaassa 30 vuodessa muuttunut. Vaikka Maradona oli aikanaan ylivertainen pelaaja, ei hänen elämäntavoillaan paraskaan nousisi tänä vuonna maailman parhaaksi.

Se ei tosin muuta sitä tosiasiaa, että Maradona on yhä suurempi kuin Lionel Messi.

Ilkka Lappi

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

OAJ vaatii koulutusrahoja etupainotteisesti budjettiin

Hallitusohjelmassa sovitut panostukset koulutukseen ja tutkimukseen on toteutettava täysimääräisesti ja etupainotteisesti. Tämä on OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen viesti hallituspuolueille.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.