Snookertuomarin työt vievät Jarkko Laitista ympäri maailmaa

Snookertuomari pääsee myös nauttimaan lähietäisyydeltä huippupelaajien suorituksista. – On sitä hienoa katsoa läheltä, kun vakavasti harrastavat ammattilaisista puhumattakaan lyövät palloa. On mykistävää katsoa, kun esimerkiksi Robin Hull lyö, Jarkko Laitinen toteaa. Snookertuomari pääsee myös nauttimaan lähietäisyydeltä huippupelaajien suorituksista. – On sitä hienoa katsoa läheltä, kun vakavasti harrastavat ammattilaisista puhumattakaan lyövät palloa. On mykistävää katsoa, kun esimerkiksi Robin Hull lyö, Jarkko Laitinen toteaa. Kuva: Ilkka Lappi

Snookerin alle 18-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden MM-kisat käydään heinäkuun alussa Qingdaon miljoonakaupungissa Keltaisenmeren rannalla Kiinassa. Euroopasta kisoihin lähtee kuusi tuomaria, joista yksi on turkulainen Jarkko Laitinen.

Ainoana suomalaistuomarina Kiinaan matkustavalle Laitiselle edessä on lyhyen snookertuomariuran isoimmat kisat. Tuomarikurssin hän kävi alkuvuodesta 2018, mutta sen jälkeen hän on ehtinyt tuomita jo SM-kisoissa ja Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Tukholmassa.

– Lajiin hurahdin vajaa kymmenen vuotta sitten, kun katsoin Aki Kauppisen selostamia snookerlähetyksiä Eurosportilta. Kiinnostus tuomarihommiin lähti siitä, että halusin ymmärtää lajia syvemmin ja tutustua ihmisiin, Laitinen sanoo.

–Toki myös matkustaminen oli yksi iso motivaatio ja ennen kaikkea uudet kokemukset. Minulle elämän tarkoitus on uusien kokemusten hankkiminen. Tämä on yksi osa sitä, hän jatkaa.

Laitisella on pitkä kokemus salibandytuomarina toimimisesta, mutta snookertuomarin työ on täysin erilaista. Laitinen nauttii snookerin ilmapiiristä.

– Tämä on siinä mielessä erilainen peli kuin salibandy, että pelaajat eivät pyri venyttämään sääntöjä. Snooker on yksi niitä viimeisiä ihan oikeita herrasmieslajeja. Tässä lajissa pelaajat eivät kyseenalaista tuomarin päätöksiä. Jostain tilanteista voidaan keskustella, mutta vasta pelin jälkeen, Laitinen sanoo.

Hän uskoo, että iso tekijä erilaiseen ilmapiiriin on pallopeleille ominaisten kaksinkamppailutilanteiden puuttuminen.

– Snookerissa oma taitotaso ratkaisee. Ronnie O’Sullivankaan ei pysty vaikuttamaan peliin kuin omalla lyöntivuorollaan.

– Pelaajat tiedostavat sen, että koskaan he eivät häviä sen takia, että tuomari olisi tehnyt jotain. Se on snookerissa täysin vieras ajatus. Jos pelaaja häviää, se johtuu siitä, että hän on ollut huonompi pelaaja, Laitinen toteaa.

Paineetonta tuomarin työ snookerissakaan ei ole. Tuomarit eivät joudu kuuntelemaan pelaajien purnausta, mutta sen vastapainona on luottamus, jonka arvoinen tuomarin on oltava.

– Vaikein tilanne tuomarille on varmaan sellainen, missä monta palloa liikkuu kerralla ja lyönti halutaan uusia. Silloin kaikki liikkuneet pallot pitää palauttaa niille paikoilleen, joilla ne olivat.

Vaikka Laitinen on nopeasti päässyt tuomitsemaan kansainvälisiä huippukisoja ja suhtautuu lajiin intohimoisesti, hän etenee snookertuomarina rauhallisesti.

– Ei minulla ole mitään sellaista tavoitetta, että viiden vuoden sisällä pitäisi olla ammattilaiskiertueella tuomitsemassa. Tässä vaiheessa tavoite on oppia lisää ja päästä tuomitsemaan uusia kisoja ympäri maailmaa, Laitinen sanoo.

Ilkka Lappi

Myös päihderiippuvaisen läheinen tarvitsee apua

Päihderiippuvuus sairastuttaa koko lähipiirin, ja silloin koko perhe tarvitsee apua. Tutkitusti noin puolet suomalaisista kokee haittoja toisen alkoholin käytön seurauksena.

Tämä oli jo 51. Ruisrock

Niiskuneidin jalkaansa tatuoinut tanskalainen MØ esiintyi toista kertaa Ruisrockissa.

Kun festari täyttää vuoden, on toinen tapahtuma. Kun festari täyttää 50 vuotta, on 51. tapahtuma.

Verohallinto: Osinko veronlaista tuloa, vaikka sitä ei maksettaisi rahana

Moni julkisen kaupankäynnin kohteena oleva yhtiö jakaa kuluvana vuonna osinkoa muuna kuin rahana (osingonjako in natura). Riippumatta siitä, maksetaanko osinko rahana vai esimerkiksi toisen yhtiön osakkeina, tulo on Verohallinnon mukaan osingonsaajan veronalaista osinkotuloa siten kuin tuloverolaissa säädetään.

Lämmin ja poutainen sää pitää vesistöjen vedenkorkeudet alhaalla

Sää jatkuu lämpimänä ja poutaisena mikä lisää haihduntaa ja pitää maaperän edelleen monin paikoin kuivana. Jokien virtaamat pysyvät pieninä.

Kuka saa kylmän kylvyn tänä vuonna?

Tapani Bastman Unikeko vuosimallia 2018.

Naantali valmistautuu jälleen Unikeonpäivän viettoon. Suomen ja valtakunnan virallinen unikeko heitetään mereen perinteitä noudattaen lauantaina 27. heinäkuuta kello 7 Naantalin vanhassa kaupungissa.

Sisävesien pintalämpötila lämpenemään päin

Kolea heinäkuun alku sai pintaveden lämpötilan laskemaan useilla havaintopaikoilla ajankohtaan nähden kylmemmäksi kuin aiemmin on mitattu. Esimerkiksi Haukivedellä ja Kyyvedellä pintaveden lämpötila oli poikkeuksellisen kylmää yhtäjaksoisesti seitsemän päivän ajan.

Vegånia saa seurakseen Ølfestin ja Vølumen

Suvi Kiukas on Vegånian tuottaja, Peetu Sillanpää vastaa

Kolmatta kertaa järjestettävä Vegånia-vegaaniruokafestivaali valloittaa jälleen Vanhan Suurtorin 2.–3. elokuuta. Festivaalin rinnalla on tänä vuonna kaksi uutta tapahtumaa: pienpanimotapahtuma Ølfest ja musiikkitapahtuma Vølume.

Luvassa keskinkertainen viljasato

Tämän vuoden viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen, eli 3,6 miljardia kiloa, kahden heikon satovuoden jälkeen. Rukiin sato-odotukset ovat runsaat, 140 miljoonaa kiloa, eli yli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä ensi viikolla

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 22.–28. heinäkuuta.

Urheilu

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Puukkokatsomo: Iso kuva ei muutu

Taika Koilahti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista oli lupa odottaa enemmän kuin mitä saatiin. Suomen saldona oli yksi pronssi, jonka Ella Junnila toi korkeushypystä. Enempäänkin oli mahdollisuuksia, mistä kielii suomalaisten kymmenen pistesijaa.

Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen.

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Manuel ”Manu” Barnes Kristikan paitaan

Manuel Barnes.

Kristika Turku vahvistuu kausille 2019–21, kun 27-vuotias Manuel Barnes saapuu Turkuun kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Kristika, joka on Turun NMKY:n edustusjoukkue, pelaa koripalloilun 1A-divisioonassa.

Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin

Otto Schultz nähtiin viime kaudella myös SalPan paidassa.

Keskuspuolustaja Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin, kertoo FC TPS nettisivuillaan

Turkulainen Oliver Patama hakee mitaleja Tampereen down-urheilijoiden EM-kisoista

Suomi isännöi 26.–28. heinäkuuta ensimmäistä kertaa down-urheilijoiden arvokilpailuja, kun yleisurheilun ja pöytätenniksen avoimet Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään Tampereella. Yleisurheilukilpailut käydään Ratinan stadionilla Tampereen Pyrinnön järjestämänä ja pöytätennistä pelataan Varalan urheiluopistolla PT 75:n organisoimana.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.