Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen. Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Peli ei kuitenkaan näyttänyt hyvältä, eikä se herättänyt suurta luottamusta. Maalipaikkoja joukkue pystyy luomaa ja se puolustaa hyvin. Joukkueen pelimoraali on siinä mielessä korkea, että kaikkia pelaajia tuntuu tulos kiinnostavan.

Ykkösen taulukko näyttää jakavan joukkueet kahtia. Kärkipäässä TPS, Haka, AC Oulu ja Jaro menevät menojaan. Loput jäävät taistelemaan sarjapaikasta. TPS testataan kunnolla vasta, kun vastaan asettuu kärkikastin joukkue. Siihen asti on aikaa parantaa ja panna peli kuntoon. Parannusta esitykseen totisesti tarvitaan.

Maalit: 22. Sami Rähmönen rp. 1-0.

Yleisöä: 1 604.

Kentän kunkku: Peli oli varsin sekava soppa, eikä siinä ollut kunkkuja. Sankareita sentään voidaan nimetä. TPS:n maalivahti Anton Lepola pelasti paljon, kun hän torjui toisen jakson alussa Michel Ibiyomin läheltä tulleen laukauksen. Kärkimies sai pallon TPS-puolustaja Aldayr Hernandezin karmaisevasta harhasyötöstä.

Matsin surkeinta: AC Kajaanin toppari Pessanha loukkaantui vakavasti vaarattoman oloisessa tilanteessa lähellä päätyrajaa. Tilannetta läheltä seurannut kajaanilaisjoukkueen maalivahti Jonathan Jäntti kuvaili pelin jälkeen, että Pessanhan kenkä jäi kiinni nurmeen ja jalka vääntyi pahasti. Mies kannettiin paareilla kentältä ja vietiin ambulanssiin. AC Kajaanin valmentaja Ari Koski tiesi, että nilkka saatiin takaisin paikoillaan ennen sairaalareissua. Pitkä kuntoutus lienee edessä.

Tuhlaajapoika: TPS loi tilanteensa terävistä pystyynjuoksuista ja pystysyötöistä. Mika Ääritalo juoksi pelin alussa tämän tästä karkuun kajaanilaisten toppareilta. Ensimmäisessä läpiajossa hän ajautui ensin liian lähelle maalivahtia, sen jälkeen liian pieneen kulmaan, josta ampui yli maalin. Toinen läpiajo päättyi kamppiin ja rangaistuspotkuun, joka tuotti voittomaalin. Kolmannella kerralla "Ärtsi" ampui päin Jänttiä. Hyvää tekemistä, mutta tällä kertaa ilman tulosta.

Illan erikoisuus: AC Kajaani on varsinainen muukalaislegioona. Avauskokoonpanossa oli vain kaksi suomalaista: maalivahti Jäntti ja laitalinkki Oskari Rounaja. On brassia, meksikolaista, ghanalaista, venäläistä, nigerialaista. Nämä kansallisuudet rosterissa on ainakin. Joukkueessa on hyviä pelaajia mutta ei sitä joukkuetta, ainakaan toistaiseksi. Peli-identiteetistä on turha puhua vielä tässä vaiheessa kautta. Se voi vielä syntyä tai sitten ei.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Pelikieltoaan kärsivä toppari Rasmus Holma istui pressikatsomon edessä eikä katsomossa istuva pelaaja koskaan ei pääse helpolla. Muiden virheet näkyvät hyvin katsomoon ja jännitys on sietämättömämpää kuin kentällä, jossa voi vaikuttaa peliin. Katsomossa ei voi.

Mitä sanottiin?:

Tommi Pikkarainen, TPS: Ekalla puoliajalla oli sellaisia paikkoja, että niistä olisi voinut pistää pelin pakettiin. Siinä mielessä yhteneväinen peli muiden kanssa, että maalipaikkoja pystytään luomaan. Rauhallisuus pallollisesta pelaamisesta vielä vähän puuttuu. Puolustus pitää hyvin ja pisteitä on hyvä määrä kasassa. Ei kai tässä oikeasti saa ruttunaamalla olla, jos neljästä ensimmäistä pelistä saa kymmenen pistettä ja on sarjakärjessä. Pitää antaa kunniaa pelaajille. He painavat hommia tosissaan.

Ari Koski, AC Kajaani: Lähdettiin ihan hyvällä sykkeellä peliin. Hyvin pelattiin, ei se siitä jäänyt kiinni. Pienet virheet puolustuksessa (ratkaisivat). Aika tehottomia oltiin hyökkäyspäässä, vaikka hyville paikoille päästiin. Aivan s-tanan huono tuomari oli tänään, puolin ja toisin. Se vaikeutti meidän pelaamista, kun ei tiedä mitä saa tehdä ja mitä ei. Toivottavasti ei nähdä enää ikinä. Peli ei ratkennut siihen, vaan omiin virheisiin.

Analyysi: TPS on saanut aloittaa sarjan häntäpään valvojia vastaan ja on selvinnyt urakastaan kunnialla tai oikeastaan loistavasti. Pisteitä sataa, kärkipaikka on hallussa. Kaikki siis hyvin? No ei. Peli ei kulje kuin joillakin osa-alueilla. Pelinkääntäminen tuottaa nopeita hyökkäyksiä ja parhaiten tulosta. Ne johtavat maalitilanteisiin. Maalejakin syntyy. Puolustus pitää. Puolustus klaarasi erityisen hyvin erikoistilanteet ja keskityspallot. Niistä AC Kajaani ei saanut mitään aikaiseksi. Pelimoraali on hyvä ja nollapeli aina hyvä suoritus.

Murheitakin on. Pelinrakentelu ontuu. Syöttösarjoja ei synny, sillä pallo menetetään tai syötetään harhaan. Palloa lykätään turhan hanakasti joka tilanteessa pystyyn. Valmentaja Tommi Pikkarainen luonnehti pelaamista rauhattomaksi ja sitähän se on. Pikkaraisen mukaan tavoitteenakaan ei ole voittaa pallonhallinnan avulla. Mutta mutta. Pallonhallinta on myös puolustamista ja se on tapa kontrolloida peliä. Jos pelivälineen antaa aina heti naapurille, siitä seuraa kiire omassa päässä.

Esitys AC Kajaania vastaan muistutti TPV-peliä. Molemmista oli tuloksena voitto, mutta muuta muistettavaa ei kovin paljon jäänyt. Ensimmäisessä pelissä TPS sentään paransi esitystä toiselle jaksolle. Nyt kävi päinvastoin. Avauspuolikkaalla oli tilanteita, joista olisi pitänyt naulata toinenkin maali. Toinen puoliaika oli selvästi heikompi. Jostain syystä TPS luovutti kentän vastustajalle. AC Kajaani jätti miehitykseensä isoja reikiä, etenkin keskikentälle, mutta TPS ei osannut niihin iskeä. Olisi pitänyt pelata tyhjään tilaan, mutta heitettiin silti pitkään vastustajan toppareille. Miksi?

Asetelma on silti hyvä, ellei erinomainen. Tulokset ovat olleet hyviä, sarja-asema paras mahdollinen eli kärkitila. Enää pitäisi saada peli toiminaan. Välillä täytyy pystyä pelaamaan pitkä hyökkäys, jotta ei tarvitse koko ajan juosta omaa maalia kohti. Kontrollia täytyy parantaa.

Ääritalo näytti vaarallisuutensa pelin alussa. Tuloksena oli tällä kertaa vain rankkari, mutta sekin riitti. Adim Moundi keskialueen pohjalla puolustaa hyvin, mutta pallollisessa pelissä on paljon parannettavaa. Toppari Alday Hernandez on vahva kaksinkamppailuissa. Miinusta näytti pahasta harhasyötöstä, joka oli johtaa takaiskumaaliin.

TPS: Anton Lepola; Kristian Heinolainen, Aldayr Hernandez, Sami Rähmönen, Jonni Peräaho; Joakim Latonen (64. Albijon Mucazi), Alim Moundi, Mika Mäkitalo, Solomon Duah; Jani Virtanen (46. Eliecer Espinosa), Mika Ääritalo (81. Juho Salminen).

AC Kajaani: Jonathan Jäntti; Jurgen Castañeda, Pessanha Dos Santos (43. Tatu Hoffren), Giordano Müeller Piffero, Jordi Lahnalakso; Danila Yashchuk (71. Lawson Bekui), Brite Andoh, Fabricio Lusa, Oskari Rounaja (71. Samuel Mahlamäki), Michael Ibiyomi, Trindade De Moura Thiago.

Erotuomari: Jesse Kananen.

Varoitukset: Heinolainen ja Hernandez, TPS. Pessanha, Piffero ja Lahnalakso, AC Kajaani.

Lasse Virtanen

Pauliina Uhinki-Suomisesta Henrikin uusi kirkkoherra

Pauliina Uhinki-Suominen.

Turun Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto on valinnut Henrikin uudeksi kirkkoherraksi Pauliina Uhinki-Suomisen .

Vanhalla Hämeentiellä tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä

Jyrsintä- ja päällystystöitä tehdään useassa eri kohteessa eri puolilla kaupunkia. Vanhalla Hämeentiellä Chorellinkadun ja Karjakadun välillä työt kestävät noin viikon keskiviikosta alkaen.

Kike Elomaa hallitusneuvottelijoille: Älkää myykö maatamme

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) on huolissaan tulevan vaalikauden talouslinjasta. Elomaan mukaan hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) on antanut ymmärtää, että rahaa riittäisi hyvin pitkän vaalilupauslistan lunastamiseksi.

Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla

Pysäköintisäännöt ja pysäköintitaidot ovat monella hukassa. Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla. Puhutaan kymmenistä tuhansista kolareista vuodessa.

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!