Teijula hakee kovaa vauhtia jo alkukaudesta

Markus Teijulan tämän kesän päätavoite on Ruotsissa kisattavat 22-vuotiaiden EM-kisat. Markus Teijulan tämän kesän päätavoite on Ruotsissa kisattavat 22-vuotiaiden EM-kisat. Kuva: Jane Iltanen

Naantalin Löylyn Markus Teijula tähyää luottavaisena alkavaan yleisurheilukesään. Alla on suunnitelmien mukaan sujunut talvikausi, joka toi 21-vuotiaan keskimatkojen juoksijan palkintokaappiin muun muassa sisäratojen SM-kultaa 800 metrillä.

Aiempina kesinä Teijula on nähty radalla juoksemassa sekä 800 metriä että 400 metriä. Tulevana kesänä Teijula keskittyy aiempaa enemmän 800 metrille.

– Tokion 2020 olympialaiset asetettiin jo neljä-viisi vuotta sitten tavoitteeksi. Tavoitteena on juosta siellä 800 metriä. Sitä tavoitetta silmällä pitäen tänä kesänä on tarkoitus juosta enemmän 800 metrin kisoja ja vähemmän 400 metriä, Teijula kertoo.

Tokion tulosrajat julkistettiin pari kuukautta sitten. Suoran tulosrajan saavuttaminen myös miesten 800 metrillä on kovan työn takana. Teijulan tapauksessa se vaatii reilua ennätysparannusta. Tokion raja on 1.45,20. Teijulan viime kesänä juoksema ennätys 800 metrillä on 1.48,10.

Rajoihin ja ennätysparannuksiin Teijula suhtautuu tyynesti.

– Kehitys on ollut suhteellisen tasaista viime vuosina. Välissä oli yksi vuosi, jolloin kehitystä ei tullut niin paljon kuin olisin toivonut. Tavallaan olemme vähän jäljessä muutama vuosi sitten tehdystä suunnitelmasta, mutta jos tämä kesä menee hyvin, en näe mahdottomana ottaa sitä kiinni.

800 metriin keskittyminen on näkynyt talvikaudella myös Teijulan harjoittelussa.

– Hiukan ollaan lisätty harjoittelussa, mikä toivottavasti palvelee 800 metriä, jotta siitä saadaan kesällä vielä enemmän irti.

Ennen Tokiota arvokisarintamalla on edessä 22-vuotiaiden EM-kisat, jotka käydään ensi heinäkuussa Gävlessä. Teijulan henkiseen kalenteriin onkin merkattu isolla 14. heinäkuuta kello 19. Silloin starttaa miesten 800 metrin finaali Gävlessä.

Teijula on tunnettu kirikykyisenä juoksijana, joten arvokisafinaalin tyyppisessä taktiikkajuoksussa menestymismahdollisuuksia voisi olla korkeallekin. Ennen menestyksestä haaveilua pitää kuitenkin juosta kovaa, että kisoihin pääsee.

– Gävleenkin tulosraja on aika kova. Tulosraja pitäisi olla ihan saavutettavissa, mutta koskaan ei tiedä, miten kausi lähtee käyntiin. Yritän juosta jo alkukesästä kovavauhtisia juoksuja, ettei rajan alittamisesta tule ylimääräisiä paineita.

Yksi mahdollisuus kovavauhtiseen juoksuun tarjoutuu uudessa kotikaupungissa Turussa runsasta kuukautta ennen Gävleä. Paavo Nurmi Gamesissa 11. kesäkuuta tarjolla on kovavauhtinen 800 metriä.

– Ennen Paavo Nurmi Gamesia suunnitelmissa on juosta kaksi tai kolme kisaa ja saada niissä tehtyä niin kova aika, että se riittää Paavo Nurmi Gamesissa kuumempaan 800 metrin erään. Viime vuosina 800 metriäkin on ollut Paavo Nurmi Gamesissa kovatasoinen, Teijula toteaa.

Ilkka Lappi

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Kenosta 25 000 euron voitto Kaarinaan

Kaarinalainen Keno-pelaaja sai aihetta iloon sunnuntaina 14. heinäkuuta. Turun Itäharjun Prismassa asioinut pelaaja voitti Kenon ilta-arvonnasta 25 000 euroa.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.