Otteluanalyysi: Tulosta tulee, tyylistä viis

Tommi Pikkarainen ja Solomon Duah. Tommi Pikkarainen ja Solomon Duah. Kuva: Lasse Virtanen

Voitto huonollakin peliesityksellä. Sellaisista on mestaruudet ja nousujuhlat tehty. Voitto ja pisteet on kaivettava, vaikka peli ei parhaalla mahdollisella tavalla kulkisikaan. Juuri niin teki TPS, joka nousi Kupittaalla tappioasemasta 2-1-voittoon TPV:stä ja samalla miesten jalkapalloilun Ykkösen kärkeen.

Nousujuna on edelleen raiteillaan. Peli ei ollut kylläkään sitä, mitä kotiyleisö odotti, mutta alkukausi on silti ollut tuloksellisesti parempi kuin mihin on totuttu. Tästä on hyvä jatkaa.

Maalit: 37. Aldayr Hernandez, oma maali 0-1, 42. Eliecer Espinosa (Albijon Muzaci) 1-1, 70. Solomon Duah 2-1.

Yleisöä: 1 869.

Kentän kunkku: Sekavahkossa pelissä ei ollut kunkkuja, mutta papukaijamerkin saa Solomon Duah, joka viimeisteli voittomaalin. Se oli tärkeä maali.

Matsin surkeinta: TPV:n maali oli TPS-puolustuksen täyttä koomailua. Maalivahti Anton Lepola lähti vastaan pystysyöttöä ja olisi saanut pallon, mutta toppari Aldayr Hernandez ehti ensin ja purki tilanteen huonosti suoraan TPV:n Arjan Goljahanpoorille, joka puski kohti tyhjää maalia. Hernandez sai vielä kosketuksen palloon, joka kuitenkin painui Lepolan ulottumattomiin TPS-verkkoon. Huonosti pelattu tilanne, jossa kommunikaatio petti. Joko sitä ei ollut tai pelaajat eivät ymmärtäneet tosiaan.

Tuhlaajapoika: Tilanteita oli vähän, eivätkä nekään olleet kovin hyviä, joten titteli jää jakamatta.

Illan erikoisuus: TPV-vahti Tuomas Karjanlahti tarjoili ottelun alussa melkoista komediaa. Paria karmivaa avausharhasyöttöä seurasi tukku hutipotkuja ja puolihuteja. Suurin jännitysmomentti aluksi olikin osuuko Karjanlahti palloon vai ei ja millä tavalla. Pelin myöhäisemmisä vaiheissa Karjanlahti kuitenkin osoitti, että pelaaminen jalalla onnistuu aivan hyvin. Alku meni ehkä hermoilun ja jännityksen piikkiin.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ei ainakaan valmentaja Tommi Pikkarainen, joka hämmästeli esityksen tahmeutta. Luonnehdinta pelaamisesta kumisaappaat jalassa on kuvaava. Kulmikasta, kömpelöä ja hidasta. Analysoitavaa jäi paljon ja työ jatkunee klippejä katselemalla, vaikka peli on ohi.

Mitä sanottiin?:

Solomon Duah, TPS: Eka maali Tepsin paidassa virallisessa ottelussa. Se on siistiä. Ehkä vähän jännitti eka kotipeli alussa. Kun toisen puoliajan alussa lähti rullaamaan, niin se oli sitä, mitä halutaankin. Mestoja oli aika paljon.

Tommi Pikkarainen, TPS: Ensimmäinen puoliaika oli kauhea, se oli tosi heikko. Ensisijaisesti täytyy miettiä omaa vastuuta. Ei saatu oikein mitään osa-aluetta toimimaan. Puolustettiin isoa aluetta oudosti ja hyökkäyspelaaminen meni ihan kummalliseksi nyhjäämiseksi ja pallojen menetykseksi. Ei siinä oikein ollut mitään elementtejä, joita aikaisemmin on ollut. En oikein tajua miksei. Toisella parannettiin merkittävästi hyökkäyspelaamista. Ei se ollut superhyvää, mutta oli siinä ainakin aihioita. En ole tyytyväinen peliin, mutta saatiin tulos. Tulemme parantamaan todella paljon. Oli niin kuin olisi ollut kumisaappaita jalassa. Tauolla taisi päästä rumakin sana.

Anssi Ylinen, TPV: Ekalla jaksolla oltiin hyvin pelissä mukana. Meillä ei ollut mitään hätää. Tasainen jakso. Tokalla jaksolla ei aloitettu niin hyvin. Ei pystytty pitämään rutiinitasoa riittävänä. Olen älyttömän tyytyväinen pelaajiin.

Analyysi: TPS avasi Ykkösen kotipelinsä koruttomasti ja karulla tavalla. Hyvää oli voitto ja kolme pistettä, huonoa tapa, jolla se tuli. Avauspuolisko ei ollut Ykkösen tasoista peliä ollenkaan. Eikä sitä voi kutsua edes koheltamiseksi, koska vauhtia ei ollut niin paljon, että määritelmä täyttyisi. Idea oli kateissa puolin ja toisin ja ideattomuutta täydensivät virheet, harhasyötöt ja huono harkinta. Maaleja tehtiin kumminkin, yksi kumpaankin päähän, vaikka TPS teki molemmat maalit. Jakso oli joka tapauksessa tasainen.

Toisella jaksolla TPS paransi merkittävästi. Syöttöihin alkoi tulla rytmiä ja järkeä. Joakim Latonen juoksi tauolta kentälle ja oli yksi syy kohentuneeseen esitykseen. Turhien menetysten määrä putosi ja maalitilanteitakin alkoi syntyä. Voittomaali syntyi, kun Latonen ampui tarkan kudin tolppaan. Duah seurasi tilanteen hyvin ja runttasi paluupallon verkkoon.

Kysymysmerkkejä jäi paljon. Puolustuksessa on kommunikaatio-ongelmia, pelinrakentelu ontui. Mutta oli hyvääkin. Kärkipäässä on terävyyttä. Eliecer Espinosa teki maalin ja näytti muutoinkin, että käyttöä varmasti on. Mika Ääritalo on edelleen ruudikas ja terävä. Duahin nopeutta tarvitaan myös. Keskikentän ankkurimies Alim Moundi jätti itsestään kelpo kuvan.

Pelikiellossa ollutta Rasmus Holmaa tuurasi topparina Sami Rähmönen, Jonni Peräaho luuti laitapakkina. Rosterissa on leveyttä, penkiltä on juoksuttaa miestä, jotka pystyvät kääntämään pelin suunnan. Latonen oli sellainen pelaaja ja Jani Virtanen on myös sellainen pelaaja. Oskari Jakonen ei vielä saanut peliaikaa ja vuoroaan odottavat myös Hradeckyn veljekset Tomas ja Matej.

Nousijajoukkue TPV jätti kelpo kuvan itsestään. Maalinteko on ollut tervaa toistaiseksi, mutta pelillisesti se ei jäänyt jyrän alle.

TPS: Anton Lepola; Tatu Varmanen (77. Jessy Lando), Aldayr Hernandez, Sami Rähmönen, Jonni Peräaho; Solomon Duah, Mika Mäkitalo (67. Jani Virtanen), Alim Moundi, Albijon Muzaci (46. Joakim Latonen); Mika Ääritalo, Eliecer Espinosa.

TPV: Tuomas Karjanlahti; Giorgi Ositashvili, Juho Mattila, Ardian Kovaqi, Mauno Siren; Tommi Smeets, Riku Oras (79. Tomi Ylinen), Paavo Näykki (74. Eetu Räisänen); Arjan Goljahanpoor, Eetu Kolu, Eino-Veikko Ek (65. Jesse Oksanen).

Erotuomari: Toni Pohjoismäki.

Varoitukset: Moundi, TPS. Mattila, TPV.

Lasse Virtanen

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Kenosta 25 000 euron voitto Kaarinaan

Kaarinalainen Keno-pelaaja sai aihetta iloon sunnuntaina 14. heinäkuuta. Turun Itäharjun Prismassa asioinut pelaaja voitti Kenon ilta-arvonnasta 25 000 euroa.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.