Jälkipeli: TPS Salibandyn menestyksen takeena hyvät olosuhteet

TPS otti pelillisesti ison askeleen eteenpäin. Menestymisen kannalta myös Kupittaan palloiluhalli oli tärkeä palanen. Kun on oma kotihalli, ei tarvitse kuljettaa tavaroitakaan ympäri Turkua. TPS otti pelillisesti ison askeleen eteenpäin. Menestymisen kannalta myös Kupittaan palloiluhalli oli tärkeä palanen. Kun on oma kotihalli, ei tarvitse kuljettaa tavaroitakaan ympäri Turkua. Kuva: Hannu Tuominen

Nyt on selittelyt selitelty, totesi TPS Salibandyn hopeavalmentaja Jukka Ruotsalainen kauden alussa. Hän viittasi loistaviin olosuhteisiin, joita uusi Kupittaan palloiluhalli tarjoaa palloilulajien harrastajille. Jos menestystä ei tule, se ei ainakaan ole enää kiinni olosuhteista.

Myös TPS:n toiminnassa vahvasti mukana oleva Janne Kytölä tietää, kuinka tärkeä palanen joukkueen kannalta on Kupittaan palloiluhalli.

– Meiltä on puuttunut oma koti. Aikaisemmin harjoittelimmekin useissa eri paikoissa. Erityisesti huoltajille se oli raskasta, kun tavaroita joutui siirtämään ympäri Turkua, muistelee Kytölä.

Viitteitä tulevasta saatiin, kun Kupittaan palloiluhalli avattiin vuoden 2018 alussa. Avajaistapahtuman kahteen salibandyotteluun saapui yhteensä noin 4 000 katsojaa.

– Yhtenä vuonna pelasimme kotiottelumme neljässä eri paikassa. Uuden hallin myötä turkulaiset löysivät otteluihimme. Runkosarjassa katsojakeskiarvo oli yli 1 000 katsojaa ottelua kohden.

Vaikka TPS meni pelillisesti eteenpäin, se ei ehkä olisi yksinään riittänyt takaamaan pääsyä finaaliotteluihin. Tarvittiin myös hyvä olosuhteet.

– Ennen kaikki oli vähän ”vinksin vonksin”. Uuden hallin myötä ympäristömme rauhoittui, kun ulkopuolinen toiminta yksinkertaistui. Pelaajat saivat oman kopinkin. Pystymme pitämään videopalavereita hallilla. Pelaajien lihaskunnon hoitamisellekin löytyy hallista tilat.

Vaikka olosuhteet ovat Kupittaalla mainiot, Kytölällä on kokemuksen myötä myös parannusehdotuksia.

– Aluksi oli paljon teknisiä ongelmia, mutta vähitellen ne saatiin kuntoon. Pukukopin koko on salibandyjoukkueelle liian pieni. Kun parikymmentä pelaajaa ahtautuu varusteineen samaan tilaan, tulee ahdasta. Vastustajallekin pitää varata kaksi koppia.

Ottelutapahtumissa on mahdollisuus saada kioskituloja seuralle, mutta se vaatii ison panostuksen.

– Pukukoppien tavoin kioskit ovat pieniä. Ruuhkia syntyy helposti. Joka kerta kaikki myytävä tavara pitää tuoda paikalle ja korjata pois sekä varastoida jonnekin ottelun päätyttyä. Se on työläs urakka. Hallista puuttuu myös TV-taso, mistä ottelut kuvataan. Maalin syntyessä seisomaan nouseva yleisö peittää kameralta näkymät.

Kytölä on ollut jo niin monta vuotta mukana, että tuntee hyvin seuran valmennusprosessin.

– Eräs tärkeä syy tämän kauden menestymiseen on valmennuspuolella tehty pitkäjännitteinen työ. Ruotsalainen jatkoi siitä, mihin edellisten valmentajien kohdalla päästiin. Vielä muutama vuosi sitten pelasimme osittain näillä samoilla pelaajilla karsintapelejä alaspäin. Olimme menossa pohjalle, mutta sieltä kuitenkin noustiin. Katson, että se hetki on ollut joukkueen kulminaatiopiste.

Paljon on puhuttu paluumuuttajien Miko Kailialan ja Mikko Hautaniemen merkityksestä, mutta Kytölä menee ajassa vielä kauemmas taaksepäin.

– Lauri Stenforsin tulo takaisin Turkuun oli tärkeä asia kasvutarinan kehittymisen kannalta. Se oli signaali joukkueelle, että aletaan olla tosissaan. Laurin tulon jälkeen ylsimmekin heti pudotuspeleihin. Ruotsalainen tiesi, mille paikoille tarvitaan vahvistuksia. Maalinteko oli meidän ongelma etenkin pudotuspeleissä. Kun Kailiala ja Hautaniemi tulivat takaisin, niin varmistimme, että saamme kahteen kenttään tulivoimaa. Molemmat lähtivät poikasina maailmalle ja palasivat miehinä. Myös Janne Hoikkasen tulo Happeesta oli iso pala, vaikka hän kauden aikana loukkaantuikin.

Kapteeni Olli Laine piti kuuluisaksi tulleen puheensa viime kauden päätteeksi, jossa hän vaati oman joukkueen pelaajilta parempaa sitoutumista. Menestystä janoavassa joukkueessa ei voi olla vapaamatkustajia.

– Joukkueesta tuli entistä yhtenäisempi. Aikaisemmin johtajuus oli Stenforsin ja Laineen varassa. Kaksi puolustajaa ei kuitenkaan pystynyt auttamaan joukkuetta maalinteossa. Paluumuuttajien ansiosta johtajuutta tuli kentälle myös tuloksellisesti. Esimerkiksi yhdessä välieräpelissä SPV:tä vastaan nämä vastuunkantajat auttoivat joukkuetta tekemällä lyhyessä ajassa ratkaisevat maalit.

Jos hopeamitali tyydyttää, et voi koskaan voittaa mestaruutta, kuuluu vanha viisaus. Kytölällä on vahva visio siitä, miten hopea kirkastetaan kullaksi.

– Pelaajat tietävät nyt, mitä menestyminen vaatii. Valittu tie ja suunta on oikea. Ei lähdetä sitä muuttamaan. Halutaan pitää joukkue hyvähenkisenä ja mahdollisimman turkulaisena. Rahalla voi saada aina parempaa, mutta itse en uskon sen tuovan onnea. Kannettu vesi ei pysy kaivossa. Jos on ylimääräistä rahaa, sijoittaisin sen juniorituotantoon. Omia turkulaisia pelaajia, niin joukkue pysyy paikallisille mielenkiintoisena.

Hannu Tuominen

Uuden hallin myötä TPS sai oman pukukopin. Tosin siellä on melko ahdasta, kun parikymmentä pelaajaa ahtautuu samaan tilaan. Uuden hallin myötä TPS sai oman pukukopin. Tosin siellä on melko ahdasta, kun parikymmentä pelaajaa ahtautuu samaan tilaan. Kuva: Hannu Tuominen

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.