Jälkipeli: TPS Salibandyn menestyksen takeena hyvät olosuhteet

TPS otti pelillisesti ison askeleen eteenpäin. Menestymisen kannalta myös Kupittaan palloiluhalli oli tärkeä palanen. Kun on oma kotihalli, ei tarvitse kuljettaa tavaroitakaan ympäri Turkua. TPS otti pelillisesti ison askeleen eteenpäin. Menestymisen kannalta myös Kupittaan palloiluhalli oli tärkeä palanen. Kun on oma kotihalli, ei tarvitse kuljettaa tavaroitakaan ympäri Turkua. Kuva: Hannu Tuominen

Nyt on selittelyt selitelty, totesi TPS Salibandyn hopeavalmentaja Jukka Ruotsalainen kauden alussa. Hän viittasi loistaviin olosuhteisiin, joita uusi Kupittaan palloiluhalli tarjoaa palloilulajien harrastajille. Jos menestystä ei tule, se ei ainakaan ole enää kiinni olosuhteista.

Myös TPS:n toiminnassa vahvasti mukana oleva Janne Kytölä tietää, kuinka tärkeä palanen joukkueen kannalta on Kupittaan palloiluhalli.

– Meiltä on puuttunut oma koti. Aikaisemmin harjoittelimmekin useissa eri paikoissa. Erityisesti huoltajille se oli raskasta, kun tavaroita joutui siirtämään ympäri Turkua, muistelee Kytölä.

Viitteitä tulevasta saatiin, kun Kupittaan palloiluhalli avattiin vuoden 2018 alussa. Avajaistapahtuman kahteen salibandyotteluun saapui yhteensä noin 4 000 katsojaa.

– Yhtenä vuonna pelasimme kotiottelumme neljässä eri paikassa. Uuden hallin myötä turkulaiset löysivät otteluihimme. Runkosarjassa katsojakeskiarvo oli yli 1 000 katsojaa ottelua kohden.

Vaikka TPS meni pelillisesti eteenpäin, se ei ehkä olisi yksinään riittänyt takaamaan pääsyä finaaliotteluihin. Tarvittiin myös hyvä olosuhteet.

– Ennen kaikki oli vähän ”vinksin vonksin”. Uuden hallin myötä ympäristömme rauhoittui, kun ulkopuolinen toiminta yksinkertaistui. Pelaajat saivat oman kopinkin. Pystymme pitämään videopalavereita hallilla. Pelaajien lihaskunnon hoitamisellekin löytyy hallista tilat.

Vaikka olosuhteet ovat Kupittaalla mainiot, Kytölällä on kokemuksen myötä myös parannusehdotuksia.

– Aluksi oli paljon teknisiä ongelmia, mutta vähitellen ne saatiin kuntoon. Pukukopin koko on salibandyjoukkueelle liian pieni. Kun parikymmentä pelaajaa ahtautuu varusteineen samaan tilaan, tulee ahdasta. Vastustajallekin pitää varata kaksi koppia.

Ottelutapahtumissa on mahdollisuus saada kioskituloja seuralle, mutta se vaatii ison panostuksen.

– Pukukoppien tavoin kioskit ovat pieniä. Ruuhkia syntyy helposti. Joka kerta kaikki myytävä tavara pitää tuoda paikalle ja korjata pois sekä varastoida jonnekin ottelun päätyttyä. Se on työläs urakka. Hallista puuttuu myös TV-taso, mistä ottelut kuvataan. Maalin syntyessä seisomaan nouseva yleisö peittää kameralta näkymät.

Kytölä on ollut jo niin monta vuotta mukana, että tuntee hyvin seuran valmennusprosessin.

– Eräs tärkeä syy tämän kauden menestymiseen on valmennuspuolella tehty pitkäjännitteinen työ. Ruotsalainen jatkoi siitä, mihin edellisten valmentajien kohdalla päästiin. Vielä muutama vuosi sitten pelasimme osittain näillä samoilla pelaajilla karsintapelejä alaspäin. Olimme menossa pohjalle, mutta sieltä kuitenkin noustiin. Katson, että se hetki on ollut joukkueen kulminaatiopiste.

Paljon on puhuttu paluumuuttajien Miko Kailialan ja Mikko Hautaniemen merkityksestä, mutta Kytölä menee ajassa vielä kauemmas taaksepäin.

– Lauri Stenforsin tulo takaisin Turkuun oli tärkeä asia kasvutarinan kehittymisen kannalta. Se oli signaali joukkueelle, että aletaan olla tosissaan. Laurin tulon jälkeen ylsimmekin heti pudotuspeleihin. Ruotsalainen tiesi, mille paikoille tarvitaan vahvistuksia. Maalinteko oli meidän ongelma etenkin pudotuspeleissä. Kun Kailiala ja Hautaniemi tulivat takaisin, niin varmistimme, että saamme kahteen kenttään tulivoimaa. Molemmat lähtivät poikasina maailmalle ja palasivat miehinä. Myös Janne Hoikkasen tulo Happeesta oli iso pala, vaikka hän kauden aikana loukkaantuikin.

Kapteeni Olli Laine piti kuuluisaksi tulleen puheensa viime kauden päätteeksi, jossa hän vaati oman joukkueen pelaajilta parempaa sitoutumista. Menestystä janoavassa joukkueessa ei voi olla vapaamatkustajia.

– Joukkueesta tuli entistä yhtenäisempi. Aikaisemmin johtajuus oli Stenforsin ja Laineen varassa. Kaksi puolustajaa ei kuitenkaan pystynyt auttamaan joukkuetta maalinteossa. Paluumuuttajien ansiosta johtajuutta tuli kentälle myös tuloksellisesti. Esimerkiksi yhdessä välieräpelissä SPV:tä vastaan nämä vastuunkantajat auttoivat joukkuetta tekemällä lyhyessä ajassa ratkaisevat maalit.

Jos hopeamitali tyydyttää, et voi koskaan voittaa mestaruutta, kuuluu vanha viisaus. Kytölällä on vahva visio siitä, miten hopea kirkastetaan kullaksi.

– Pelaajat tietävät nyt, mitä menestyminen vaatii. Valittu tie ja suunta on oikea. Ei lähdetä sitä muuttamaan. Halutaan pitää joukkue hyvähenkisenä ja mahdollisimman turkulaisena. Rahalla voi saada aina parempaa, mutta itse en uskon sen tuovan onnea. Kannettu vesi ei pysy kaivossa. Jos on ylimääräistä rahaa, sijoittaisin sen juniorituotantoon. Omia turkulaisia pelaajia, niin joukkue pysyy paikallisille mielenkiintoisena.

Hannu Tuominen

Uuden hallin myötä TPS sai oman pukukopin. Tosin siellä on melko ahdasta, kun parikymmentä pelaajaa ahtautuu samaan tilaan. Uuden hallin myötä TPS sai oman pukukopin. Tosin siellä on melko ahdasta, kun parikymmentä pelaajaa ahtautuu samaan tilaan. Kuva: Hannu Tuominen

Kike Elomaa hallitusneuvottelijoille: Älkää myykö maatamme

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) on huolissaan tulevan vaalikauden talouslinjasta. Elomaan mukaan hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) on antanut ymmärtää, että rahaa riittäisi hyvin pitkän vaalilupauslistan lunastamiseksi.

Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla

Pysäköintisäännöt ja pysäköintitaidot ovat monella hukassa. Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla. Puhutaan kymmenistä tuhansista kolareista vuodessa.

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!