Otteluanalyysi: Inter kypsytti RoPS:n heti kättelyssä

Toni Koskela ja Jose Riveiro. Toni Koskela ja Jose Riveiro. Kuva: Lasse Virtanen

Se oli selvä peli alusta saakka. Seitsemässä minuutissa kaksi maalia ja sinetti 25 minuutin pelin jälkeen. Loppuaika kulutettiin pois vailla suurempia intohimoja puolin taikka toisin. Rovaniemen Palloseura oli yllättävän kesy, joskin vammojen kolhima ja liikkeellä nuorella joukkueella. Sillä oli avauksessa neljä vuonna 2000 syntynyttä pelaaja ja viides juoksi kentälle vaihdosta.

Vammoista kärsii myös Inter, mutta sen materiaali on leveämpi. Filip Valencic, Timo Furuholm ja Mika Ojala johdattivat isännät helppoon voittoon. Interin alku oli erinomainen, avausjakso kokonaisuutena hyvä, samoin lopputulos, 3-0 (3-0). Se riittää.

Maalit: 4. Timo Furuholm (Filip Valencic) 1-0, 7. Miro Tenho (Mika Ojala), 25. Valencic (Ojala) 3-0.

Yleisöä: 2 267.

Kentän kunkku: Filip Valencic, Inter. Nyt on menoa ja meininkiä. Valencic ei millään muotoa ollut Interin ainoa onnistuja, mutta onnistuja yhtä kaikki. Valencic on äitynyt hurjaan kevätvireeseen. Saldona maali ja maalisyöttö sekä tukku hyviä suorituksia eli kokonaisuutena varsin ehyt esitys. Maaleja on kasassa jo viisi. Valencic on taitava, voimakas ja ennen kaikkea sähäkkä. Liikkeissä on sellaista tehoa, ettei sellaista joka päivä näe Veikkausliigassa. Tavaramerkkinä on voimakuljetus, jonka kanssa pakeilla on täysi työ. Hyvältä näyttää ja tehoa piisaa. Lisää tätä, kiitos!

Illan erikoisuus: Uudet jaot. Inter olki täysin ylivoimainen pelin alussa ja RoPS totaalinen vastaantulija. Niinpä RoPS:n valmentaja Toni Koskela teki jo 29. minuutilla kaksi vaihtoa uudet jaot -periaatteella. TPS-kasvatti Atte Sihvonen, joka päätyi Rovaniemelle SalPan ja EIF:n kautta heitettiin kolmanneksi toppariksi. Veto tukki rovaniemeläisten puolustuksen keskustaa, josta alussa juostiin läpi kerta toisensa jälkeen. Hyvä taktinen muutos, josta ei tosin ollut sen suurempaa iloa hyökkäyssuuntaan.

Matsin surkeinta: Vaihdosta kentälle päässeen RoPS-puolustaja Atte Sihvosen matsi päättyi ennenaikaisesti 71. päävammaan. Tokkurainen Sihvonen talutettiin kentän laidalle ja vaihtoon, kuten oikein olikin. Jalkapallo ei kaipaa enää yhtään uutta päävammaa, mutta niiltä tuskin vältytään jatkossakaan. Koskela arvioi elin jälkeen, että kyse saattaa olla jonkinasteisesta aivotärähdyksestä.

Tuhlaajapoika: Lucas Lingman, RoPS. Vierailijoilla ei juuri maalimahdollisuuksia ollut. Parhaan hukkasi Lingman, joka pääsi laukaisemaan pilkun tienoilta, mutta sai aikaiseksi vain tussahduksen, joka vieri vaivoin Marttiselle asti. Puhditonta, tahdotonta ja väsynyttä, kuten esitys koko joukkueelta..

Kuka pääsi helpoimmalla?: Aati Marttinen, Inter. Jose Riveiron mukaan maalivahti Marttinen on tehnyt rajusti töitä harjoituksissa ja ansaitsi sillä näyttöpaikan. Ja näyttöhän oli hyvä, nollapeli viime kauden hopeajoukkuetta vastaan. RoPS ei tällä kertaa kuitenkaan ollut kummoinenkaan mittari. Vierailijat saivat aikaiseksi kaksi laukausta kohti maalia. Kolealla Kupittaalla Marttisen pahin uhka oli kylmettyminen.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Tärkeät kolme pistettä. RoPS on vaikea joukkue pelata vastaan. Jos tekee virheen, se löytää vapaan pelaajan ja saa edun. Täytyy olla keskittynyt. Pelin alku oli fantastinen. Avausjakso oli melkein kokonaan kontrollissa. Toisella jaksolla emme kontrolloineet peliä enää niin paljon kuin olisin halunnut.

Toni Koskela, RoPS: Inter aloitti tosi vahvasti ja pelasi hyvin. Meillä ei onnistunut yhtään mikään. Sitten tuli kaksi nopeaa maalia. Emme henkisesti toipuneet siitä missään vaiheessa. Peli vähän rauhoittui, mekin saimme jokusen syötön omille. Ei tultu enää ovista ja ikkunoista, mutta sitten peli olikin jo 3-0. Nuorella porukalla mennään. Näistä pitää oppia ja kasvaa. Toivottavasti ensi kerralla pystytään käsittelemään paremmin sellainen tilanne, jossa mikään, mitä yritämme tehdä, ei käytännössä onnistu. Oppirahoja.

Analyysi: Eipä ollut RoPS:sta vastusta tällä kertaa. Inter on ollut Kupittaalla muutoinkin niskan päällä. Kohtaamisia on Kupittaalla 20, joista Inter on voittanut nyt 13, RoPS vain yhden.

Inter alkaa saada juonesta kiinni. Jose Riveiro näyttää onnistuvan siinä, missä Fabrizio Piccareta epäonnistui viime kaudella: puolustuslinjan peluuttamisessa kolmella topparilla. Pelaajamateriaali istuu tällä kertaa paremmin ideaan. Prässipeli toimi erittäin hyvin etenkin ottelun alussa. RoPS ei löytänyt tilaa, eikä päässyt läpi linjojen. Toinen tai kolmas syöttö epäonnistui eli jäi Interin prässiin ja hyökkäys tyrehtyi ennen kuin ehti alkaakaan. Interin pallonhallinta ja syöttöpeli sen sijaan kehittyy koko ajan. Peli on riittävän nopeaa, syötöt riittävän kovia ja napsahtavat oikeassa peliasennossa olevalle pelaajalle. Tästä on hyvä jatkaa.

Interissä ei epäonnistujia ollut. Filip Valencic on oivassa vireessä. Hätäisempi saattaa pelätä, että hyvässä iskussa oleva pelaaja napataan kohta muille maille, mutta kannattaisiko Valencicin lähteä mihinkään? Hän on jo kokeillut istumista penkillä HJK:ssa ja Norjassa, eikä se miellytä häntä.

Valencicia ei miellytä mikromanageeraus eli hän ei halua olla robottipelaaja, jonka kaikki päätökset valmentaja määrää ennalta. Hän haluaa vapauksia, mutta antaa vastalahjaksi tehoja. Riveiro näyttää ymmärtämään pelaajan luonteen ja erityislaatuisuuteen. Valencicin rooli ei ole millään muotoa "vapaa", puolustustehtäviä on, mutta hyökkäyspäässä vapauksia on. Kolmikko Valencic-Furuholma-Ojala näyttää nauttivan pelaamisesta yhdessä.

Furuholm aloitti kauden penkillä, mutta tahtopelaaja ei luovuta, vaan on taistellut takaisin avaukseen. Ojala jatkaa hyviä esityksiään. Hän on sisällä pelissä ja mukana kombinaatioissa. Silloin hän pääsee käyttämään vahvuuksiaan. Näin ei ole aina ollut.

Alvaro Muniz ja Mikko Kuningas heiluttivat tahtipuikkoa keskialueella. Topparikolmikko Miro Tenho-Juuso Hämäläinen-Daan Klinkenberg pääsi vähällä, mutta hoiti hommansa mallikkaasti. Topparit olivat fyysinen pelote myös hyökkäyspäässä, erityisesti erikoistilanteissa. Tenho nikkasi toisen maalin Ojalan kulmapotkusta.

RoPS mureni paineessa. Avaukset eivät löytäneet omia prässin paineessa. Puolustuksen keskusta oli erityisen haavoittuvainen. Siitä juostiin läpi, kunnes Koskela vaihtoi muotoa kolmeen toppariin. Sen jälkeen peli asettui.

Inter: Aati Marttinen; Daan Klinkenberg, Juuso Hämäläinen, Miro Tenho; Daniel Kamy (84. Arttu Hoskonen), Alvaro Muniz, Mikko Kuningas, Niko Markkula; Mika Ojala (64. Niilo Mäenpää), Timo Furuholm, Filip Valencic (89. Joona Järvistö).

RoPS: Antonio Reguero; Taye Taiwo, Mohamadou Sissoko, Kalle Katz, Juho Hyvärinen; Agnaldo Moraes, Lucas Lingman, Eetu Muinonen, Tuomas Kaukua (29. Atte Sihvonen, 71. Henrik Ölander)); Youness Rahimi, Tommi Jäntti (29. Niklas Jokelainen).

Erotuomari: Mikko Leino.

Varoitukset: Muniz, Inter. Sissoko, RoPS.

Lasse Virtanen

Poliisihallitus: Tehostettu yhteistyö aloitettu rahapelien markkinoinnin valvonnassa

Poliisihallitus ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tehostavat yhteistyötä tv- ja radiotoiminnassa esiintyvän rahapelien markkinoinnin valvonnassa.

Työttömyys kääntynyt laskuun myös pitkäaikaistyöttömien osalta

Vuoden lopussa työttömänä olevien määrä työttömyyden keston mukaan vuosina 2010-2018.

Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan viime vuoden lopussa työttömien työnhakijoiden määrä väheni 13,5 prosenttia edellisvuodesta 256 500 työttömään. Vuoden 2015 työttömyyshuipusta määrä on vähentynyt yhteensä 118 400 henkilöllä. Pitkittyneen työttömyyden huippu taittui 1–2 vuotta lyhytaikaisempaa työttömyyttä myöhemmin.

Pyyntisäännöksiin muutoksia 1. kesäkuuta alkaen

Valtioneuvosto antoi torstaina kaksi eläinten pyyntiin liittyvää asetusta. Toinen asetuksista koskee metsästysasetuksen muuttamista, toisessa säädetään vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta. Lajeja, joita uudet asetukset koskevat ovat muun muassa hirvieläimet, villisika ja naakka sekä haitallisiksi vieraslajeiksi määritellyt supikoira, minkki, piisami, rämemajava ja pesukarhu. Molemmat asetukset tulevat voimaan 1. kesäkuuta.

Turku Impro Festival järjestetään ensi vuonna viidennen kerran

Markus Kaustell (oik.).

Turku Impro Festival 2019 tarjosi viiden päivän ajan suomalaista improvisaatiota Turun jokirannassa. Kävijöitä festareilla oli noin 400, mikä ylitti kävijätavoitteen. Erityisesti työpajojen ennätyssuosiosta tuotantotiimi on mielissään.

Opintotukilakia esitetään muutettavaksi

Valtioneuvosto on antanut eduskunnalle hallituksen esityksen laiksi opintotukilain muuttamisesta. Muutoksilla joustavoitettaisiin opintotukioikeuden myöntämisen edellytyksiä muussa kuin julkisen valvonnan alaisessa koulutuksessa sekä parannettaisiin niiden opiskelijoiden asemaa, jotka ovat vaarassa jäädä opintotuen ulkopuolelle opintojen hidastuessa muutoin kuin tilapäisesti.

Funikulaarin omakuvapostimerkki julkaistaan avajaispäivänä

Funikulaarin avajaispäivänä perjantaina 24. toukokuuta julkaistaan uusi omakuvapostimerkki, jonka painaa Suomen posti. Aiheena on Turun uusin nähtävyys eli funikulaari.

Turun ammatti-instituutille kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja kolme pronssia Taitaja2019-kilpailuissa

Turun ammatti-instituutin (TAI) opiskelijat menestyivät Taitaja2019-kilpailuissa. Mitalisija saavutettiin kuudessa lajissa.

Kakolan Funikulaarin avajaistilaisuus katkaisee Graniittilinnankadun liikenteeltä perjantaina

Kakolan Funikulaarin avajaistilaisuus haittaa liikennettä Graniittilinnankadulla 24. toukokuuta kello 14–15.30.

Nuku rauhassa -tapahtuma aiheuttaa liikennejärjestelyjä Varvintorilla ja Läntisellä rantakadulla

Nuku rauhassa Turku2019 -tapahtuma haittaa liikennettä Varvintorilla ja Läntisellä Rantakadulla.

Urheilu

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!