Otteluanalyysi: Inter kypsytti RoPS:n heti kättelyssä

Toni Koskela ja Jose Riveiro. Toni Koskela ja Jose Riveiro. Kuva: Lasse Virtanen

Se oli selvä peli alusta saakka. Seitsemässä minuutissa kaksi maalia ja sinetti 25 minuutin pelin jälkeen. Loppuaika kulutettiin pois vailla suurempia intohimoja puolin taikka toisin. Rovaniemen Palloseura oli yllättävän kesy, joskin vammojen kolhima ja liikkeellä nuorella joukkueella. Sillä oli avauksessa neljä vuonna 2000 syntynyttä pelaaja ja viides juoksi kentälle vaihdosta.

Vammoista kärsii myös Inter, mutta sen materiaali on leveämpi. Filip Valencic, Timo Furuholm ja Mika Ojala johdattivat isännät helppoon voittoon. Interin alku oli erinomainen, avausjakso kokonaisuutena hyvä, samoin lopputulos, 3-0 (3-0). Se riittää.

Maalit: 4. Timo Furuholm (Filip Valencic) 1-0, 7. Miro Tenho (Mika Ojala), 25. Valencic (Ojala) 3-0.

Yleisöä: 2 267.

Kentän kunkku: Filip Valencic, Inter. Nyt on menoa ja meininkiä. Valencic ei millään muotoa ollut Interin ainoa onnistuja, mutta onnistuja yhtä kaikki. Valencic on äitynyt hurjaan kevätvireeseen. Saldona maali ja maalisyöttö sekä tukku hyviä suorituksia eli kokonaisuutena varsin ehyt esitys. Maaleja on kasassa jo viisi. Valencic on taitava, voimakas ja ennen kaikkea sähäkkä. Liikkeissä on sellaista tehoa, ettei sellaista joka päivä näe Veikkausliigassa. Tavaramerkkinä on voimakuljetus, jonka kanssa pakeilla on täysi työ. Hyvältä näyttää ja tehoa piisaa. Lisää tätä, kiitos!

Illan erikoisuus: Uudet jaot. Inter olki täysin ylivoimainen pelin alussa ja RoPS totaalinen vastaantulija. Niinpä RoPS:n valmentaja Toni Koskela teki jo 29. minuutilla kaksi vaihtoa uudet jaot -periaatteella. TPS-kasvatti Atte Sihvonen, joka päätyi Rovaniemelle SalPan ja EIF:n kautta heitettiin kolmanneksi toppariksi. Veto tukki rovaniemeläisten puolustuksen keskustaa, josta alussa juostiin läpi kerta toisensa jälkeen. Hyvä taktinen muutos, josta ei tosin ollut sen suurempaa iloa hyökkäyssuuntaan.

Matsin surkeinta: Vaihdosta kentälle päässeen RoPS-puolustaja Atte Sihvosen matsi päättyi ennenaikaisesti 71. päävammaan. Tokkurainen Sihvonen talutettiin kentän laidalle ja vaihtoon, kuten oikein olikin. Jalkapallo ei kaipaa enää yhtään uutta päävammaa, mutta niiltä tuskin vältytään jatkossakaan. Koskela arvioi elin jälkeen, että kyse saattaa olla jonkinasteisesta aivotärähdyksestä.

Tuhlaajapoika: Lucas Lingman, RoPS. Vierailijoilla ei juuri maalimahdollisuuksia ollut. Parhaan hukkasi Lingman, joka pääsi laukaisemaan pilkun tienoilta, mutta sai aikaiseksi vain tussahduksen, joka vieri vaivoin Marttiselle asti. Puhditonta, tahdotonta ja väsynyttä, kuten esitys koko joukkueelta..

Kuka pääsi helpoimmalla?: Aati Marttinen, Inter. Jose Riveiron mukaan maalivahti Marttinen on tehnyt rajusti töitä harjoituksissa ja ansaitsi sillä näyttöpaikan. Ja näyttöhän oli hyvä, nollapeli viime kauden hopeajoukkuetta vastaan. RoPS ei tällä kertaa kuitenkaan ollut kummoinenkaan mittari. Vierailijat saivat aikaiseksi kaksi laukausta kohti maalia. Kolealla Kupittaalla Marttisen pahin uhka oli kylmettyminen.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Tärkeät kolme pistettä. RoPS on vaikea joukkue pelata vastaan. Jos tekee virheen, se löytää vapaan pelaajan ja saa edun. Täytyy olla keskittynyt. Pelin alku oli fantastinen. Avausjakso oli melkein kokonaan kontrollissa. Toisella jaksolla emme kontrolloineet peliä enää niin paljon kuin olisin halunnut.

Toni Koskela, RoPS: Inter aloitti tosi vahvasti ja pelasi hyvin. Meillä ei onnistunut yhtään mikään. Sitten tuli kaksi nopeaa maalia. Emme henkisesti toipuneet siitä missään vaiheessa. Peli vähän rauhoittui, mekin saimme jokusen syötön omille. Ei tultu enää ovista ja ikkunoista, mutta sitten peli olikin jo 3-0. Nuorella porukalla mennään. Näistä pitää oppia ja kasvaa. Toivottavasti ensi kerralla pystytään käsittelemään paremmin sellainen tilanne, jossa mikään, mitä yritämme tehdä, ei käytännössä onnistu. Oppirahoja.

Analyysi: Eipä ollut RoPS:sta vastusta tällä kertaa. Inter on ollut Kupittaalla muutoinkin niskan päällä. Kohtaamisia on Kupittaalla 20, joista Inter on voittanut nyt 13, RoPS vain yhden.

Inter alkaa saada juonesta kiinni. Jose Riveiro näyttää onnistuvan siinä, missä Fabrizio Piccareta epäonnistui viime kaudella: puolustuslinjan peluuttamisessa kolmella topparilla. Pelaajamateriaali istuu tällä kertaa paremmin ideaan. Prässipeli toimi erittäin hyvin etenkin ottelun alussa. RoPS ei löytänyt tilaa, eikä päässyt läpi linjojen. Toinen tai kolmas syöttö epäonnistui eli jäi Interin prässiin ja hyökkäys tyrehtyi ennen kuin ehti alkaakaan. Interin pallonhallinta ja syöttöpeli sen sijaan kehittyy koko ajan. Peli on riittävän nopeaa, syötöt riittävän kovia ja napsahtavat oikeassa peliasennossa olevalle pelaajalle. Tästä on hyvä jatkaa.

Interissä ei epäonnistujia ollut. Filip Valencic on oivassa vireessä. Hätäisempi saattaa pelätä, että hyvässä iskussa oleva pelaaja napataan kohta muille maille, mutta kannattaisiko Valencicin lähteä mihinkään? Hän on jo kokeillut istumista penkillä HJK:ssa ja Norjassa, eikä se miellytä häntä.

Valencicia ei miellytä mikromanageeraus eli hän ei halua olla robottipelaaja, jonka kaikki päätökset valmentaja määrää ennalta. Hän haluaa vapauksia, mutta antaa vastalahjaksi tehoja. Riveiro näyttää ymmärtämään pelaajan luonteen ja erityislaatuisuuteen. Valencicin rooli ei ole millään muotoa "vapaa", puolustustehtäviä on, mutta hyökkäyspäässä vapauksia on. Kolmikko Valencic-Furuholma-Ojala näyttää nauttivan pelaamisesta yhdessä.

Furuholm aloitti kauden penkillä, mutta tahtopelaaja ei luovuta, vaan on taistellut takaisin avaukseen. Ojala jatkaa hyviä esityksiään. Hän on sisällä pelissä ja mukana kombinaatioissa. Silloin hän pääsee käyttämään vahvuuksiaan. Näin ei ole aina ollut.

Alvaro Muniz ja Mikko Kuningas heiluttivat tahtipuikkoa keskialueella. Topparikolmikko Miro Tenho-Juuso Hämäläinen-Daan Klinkenberg pääsi vähällä, mutta hoiti hommansa mallikkaasti. Topparit olivat fyysinen pelote myös hyökkäyspäässä, erityisesti erikoistilanteissa. Tenho nikkasi toisen maalin Ojalan kulmapotkusta.

RoPS mureni paineessa. Avaukset eivät löytäneet omia prässin paineessa. Puolustuksen keskusta oli erityisen haavoittuvainen. Siitä juostiin läpi, kunnes Koskela vaihtoi muotoa kolmeen toppariin. Sen jälkeen peli asettui.

Inter: Aati Marttinen; Daan Klinkenberg, Juuso Hämäläinen, Miro Tenho; Daniel Kamy (84. Arttu Hoskonen), Alvaro Muniz, Mikko Kuningas, Niko Markkula; Mika Ojala (64. Niilo Mäenpää), Timo Furuholm, Filip Valencic (89. Joona Järvistö).

RoPS: Antonio Reguero; Taye Taiwo, Mohamadou Sissoko, Kalle Katz, Juho Hyvärinen; Agnaldo Moraes, Lucas Lingman, Eetu Muinonen, Tuomas Kaukua (29. Atte Sihvonen, 71. Henrik Ölander)); Youness Rahimi, Tommi Jäntti (29. Niklas Jokelainen).

Erotuomari: Mikko Leino.

Varoitukset: Muniz, Inter. Sissoko, RoPS.

Lasse Virtanen

Ville Niinistö: Euroopan unionin vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen

Euroopan unionin on kannettava vastuunsa ja vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen, vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö vaatii.

Selvitys: Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtyminen vaatii järjestelmätason muutoksen

Ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymisessä tarvitaan järjestelmätason muutosta, todetaan RuokaMinimi-hankkeen loppuraportissa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto houkuttelee kävijöitä arkkitehtuuri- ja muotoiluohjelmistollaan

Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Viikon aikana luvassa on arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.