Menestyksen maku: Vesa Hanski kauhoi vesisateessa uintimaailman tietoisuuteen

Uinti ei ole jäänyt Vesa Hanskin elämästä. Poliisin töiden ohella hän valmentaa uusia uintisukupolvia. Uinti ei ole jäänyt Vesa Hanskin elämästä. Poliisin töiden ohella hän valmentaa uusia uintisukupolvia. Kuva: Ilkka Lappi

Keväällä 1995 21-vuotias Vesa Hanski valmistautui uinnin pitkän radan EM-kilpailuihin luottavaisena. Alla oli hyvin sujuneet maailman cup -kilpailut ja satsaukset urheiluun kovia.

– Se oli ensimmäinen vuosi, kun pystyin keskittymään kunnolla uintiin. Kevään 1995 aikana minulle oikeastaan kirkastui se, että tulen keskittymään lähivuodet uintiin, Hanski muistelee 24 vuotta myöhemmin.

EM-kisat kauhottiin Wienissä elokuussa. Hanski pääsi keskittymään suhteellisen rauhassa kisoihin, kun mediassa suurimman huomion veivät Jani Sievinen ja Antti Kasvio.

– Tein edellisenä talvena vahvoja uinteja maailmancupissa, mutta se jäi aika vähälle huomiolle. Wienistä tuli sellainen selkeä läpimurtoni kansainvälisen uintimaailman tietoisuuteen.

200 metrin perhosuinnissa Hanski ui finaaliin, vaikka alkueräuinti ei ollutkaan parasta Hanskia. Finaalissa Hanski ui laidassa.

– Wienissä uitiin ulkona ja keli vaihteli tosi paljon. 200 metrin perhonen uitiin sateisessa ja kylmässä säässä. Ehkä sen takia finaalin yleinen tulostaso oli heikompi kuin etukäteen itse ajattelin, Hanski sanoo.

– Finaalissa sattui sellainenkin juttu, että ensimmäisessä lähtöyrityksessä tuli varaslähtö ja uimarit kutsuttiin takaisin. Mietin altaassa, että jos nyt nousen altaasta ja menen odottamaan omalle paikalleni, niin ehdin jäätyä pystyyn. Jäin sitten odottamaan ja nousin vasta viimeisenä altaasta.

Kun matkaan päästiin, Hanski ui tasapainoisen uinnin. Venäjän Denis Pankratov perhosteli ylivoimaiseen mestaruuteen, mutta hänen perässään oli tasaista. Hanski pysäytti kellon lopulta aikaan 2.00,96. Se riitti neljänteen sijaan. Mitali jäi 39 sadasosan päähän, eikä hopeakaan ollut kuin 85 sadasosan päässä.

– Olin tyytyväinen ja yllättynyt sijoituksesta. Aikakin oli sellainen, että niissä olosuhteissa se oli mielestäni tosi hyvä aika. Ei minulta varmaan odotettu tuon tyyppistä sijoitusta. Aika oli varmaan aika odotettu, mutta sijoitus oli varmaan muillekin yllätys.

Vaikka Hanski Wienin jälkeenkin ui lähellä maailman huippua, aikuisten arvokisamitalit 200 metrin perhosuinnissa jäivät haaveeksi. 1996 Atlantan olympialaisissa hän paransi kahteen otteeseen Suomen ennätystä, mutta jäi lopputuloksissa kymmenenneksi. Sevillan EM-kisoissa 1997 Hanski ui edelleen voimassaolevan Suomen ennätyksen 1.59,32, mutta oli vasta viides.

– Sekä Atlantassa että Sevillassa oli vähän samanlainen tilanne. Sairastelu vei parhaan terän. Esimerkiksi Atlantassa tein kaksi kertaa Suomen ennätyksen, mutta olin pettynyt suoritukseeni, koska olin mielestäni paremmassa kunnossa. Olosuhteisiin nähden pääsin kisoissa maksimiini, mutta teoreettinen maksimi jäi saavuttamatta. Wienissä kaikki meni nappiin.

Ilkka Lappi

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Hattaran makuinen viinirypäle

Elokuussa herkutellaan makeisten sijasta vihreällä Cotton Candy -viinirypäleellä. Cotton Candy on vaalea rypäle, jonka maku vie ajatukset huvipuistojen vaaleanpunaiseen ja sokeriseen hattarapilveen. Tämän erityisen makean viinirypälelajikkeen kausi on muihin rypäleisiin verrattuna varsin lyhyt. Niitä on saatavilla vain elokuun puolesta välistä syyskuuhun saakka.

Moni opiskelija asunnotta

Vaikka uusilla opiskelijoilla olisi tänä kesänä ollut siihen hyvä mahdollisuus, yllättävän suuri joukko ei ole hoitanut asuntoasioitaan ajoissa kuntoon. Harmillisen moni uusi opiskelija on vielä ilman asuntoa, ja heistä suuri osa ei välttämättä ymmärrä millaiseen kiireeseen ja kilpailutilanteeseen se voi johtaa. Jos asunto on edelleen hankkimatta, nyt on kiireen vilkkaan syytä asiaan tarttua. Mitä suositummalta ja halutummalta alueelta asuntoa toivoo, sen kovempi kiire on.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.