Menestyksen maku: Vesa Hanski kauhoi vesisateessa uintimaailman tietoisuuteen

Uinti ei ole jäänyt Vesa Hanskin elämästä. Poliisin töiden ohella hän valmentaa uusia uintisukupolvia. Uinti ei ole jäänyt Vesa Hanskin elämästä. Poliisin töiden ohella hän valmentaa uusia uintisukupolvia. Kuva: Ilkka Lappi

Keväällä 1995 21-vuotias Vesa Hanski valmistautui uinnin pitkän radan EM-kilpailuihin luottavaisena. Alla oli hyvin sujuneet maailman cup -kilpailut ja satsaukset urheiluun kovia.

– Se oli ensimmäinen vuosi, kun pystyin keskittymään kunnolla uintiin. Kevään 1995 aikana minulle oikeastaan kirkastui se, että tulen keskittymään lähivuodet uintiin, Hanski muistelee 24 vuotta myöhemmin.

EM-kisat kauhottiin Wienissä elokuussa. Hanski pääsi keskittymään suhteellisen rauhassa kisoihin, kun mediassa suurimman huomion veivät Jani Sievinen ja Antti Kasvio.

– Tein edellisenä talvena vahvoja uinteja maailmancupissa, mutta se jäi aika vähälle huomiolle. Wienistä tuli sellainen selkeä läpimurtoni kansainvälisen uintimaailman tietoisuuteen.

200 metrin perhosuinnissa Hanski ui finaaliin, vaikka alkueräuinti ei ollutkaan parasta Hanskia. Finaalissa Hanski ui laidassa.

– Wienissä uitiin ulkona ja keli vaihteli tosi paljon. 200 metrin perhonen uitiin sateisessa ja kylmässä säässä. Ehkä sen takia finaalin yleinen tulostaso oli heikompi kuin etukäteen itse ajattelin, Hanski sanoo.

– Finaalissa sattui sellainenkin juttu, että ensimmäisessä lähtöyrityksessä tuli varaslähtö ja uimarit kutsuttiin takaisin. Mietin altaassa, että jos nyt nousen altaasta ja menen odottamaan omalle paikalleni, niin ehdin jäätyä pystyyn. Jäin sitten odottamaan ja nousin vasta viimeisenä altaasta.

Kun matkaan päästiin, Hanski ui tasapainoisen uinnin. Venäjän Denis Pankratov perhosteli ylivoimaiseen mestaruuteen, mutta hänen perässään oli tasaista. Hanski pysäytti kellon lopulta aikaan 2.00,96. Se riitti neljänteen sijaan. Mitali jäi 39 sadasosan päähän, eikä hopeakaan ollut kuin 85 sadasosan päässä.

– Olin tyytyväinen ja yllättynyt sijoituksesta. Aikakin oli sellainen, että niissä olosuhteissa se oli mielestäni tosi hyvä aika. Ei minulta varmaan odotettu tuon tyyppistä sijoitusta. Aika oli varmaan aika odotettu, mutta sijoitus oli varmaan muillekin yllätys.

Vaikka Hanski Wienin jälkeenkin ui lähellä maailman huippua, aikuisten arvokisamitalit 200 metrin perhosuinnissa jäivät haaveeksi. 1996 Atlantan olympialaisissa hän paransi kahteen otteeseen Suomen ennätystä, mutta jäi lopputuloksissa kymmenenneksi. Sevillan EM-kisoissa 1997 Hanski ui edelleen voimassaolevan Suomen ennätyksen 1.59,32, mutta oli vasta viides.

– Sekä Atlantassa että Sevillassa oli vähän samanlainen tilanne. Sairastelu vei parhaan terän. Esimerkiksi Atlantassa tein kaksi kertaa Suomen ennätyksen, mutta olin pettynyt suoritukseeni, koska olin mielestäni paremmassa kunnossa. Olosuhteisiin nähden pääsin kisoissa maksimiini, mutta teoreettinen maksimi jäi saavuttamatta. Wienissä kaikki meni nappiin.

Ilkka Lappi

Pauliina Uhinki-Suomisesta Henrikin uusi kirkkoherra

Pauliina Uhinki-Suominen.

Turun Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto on valinnut Henrikin uudeksi kirkkoherraksi Pauliina Uhinki-Suomisen .

Vanhalla Hämeentiellä tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä

Jyrsintä- ja päällystystöitä tehdään useassa eri kohteessa eri puolilla kaupunkia. Vanhalla Hämeentiellä Chorellinkadun ja Karjakadun välillä työt kestävät noin viikon keskiviikosta alkaen.

Kike Elomaa hallitusneuvottelijoille: Älkää myykö maatamme

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) on huolissaan tulevan vaalikauden talouslinjasta. Elomaan mukaan hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) on antanut ymmärtää, että rahaa riittäisi hyvin pitkän vaalilupauslistan lunastamiseksi.

Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla

Pysäköintisäännöt ja pysäköintitaidot ovat monella hukassa. Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla. Puhutaan kymmenistä tuhansista kolareista vuodessa.

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!