Otteluanalyysi: Inter aloitti vanhaan malliin eli kotitappiolla

Aleksei Eremenko ja Jose Riveiro. Aleksei Eremenko ja Jose Riveiro. Kuva: Lasse Virtanen

Valmentajat tulevat ja menevät, pelaajat vaihtuvat, mutta peli takkuaa yhä, eikä tuloskaan lämmitä mieltä. Veikkausliigakausi käynnistyi Kupittaalla tuttuun tapaan: kotitappiolla. Se siitä linnake-Kupittaasta.

Seinäjoen Jalkapallokerho SJK on yhtenäisempi joukkue. Se teki kaksi maalia avauspuolikkaalla, mutta tyytyi sen jälkeen kontrolloimaan peliä. Filip Valencicin kavennus lopussa toi jännitystä, mutta Inter ei yltänyt tasoitukseen, vaan hävisi kotiavauksessa 1-2 (0-2).

Maalit: 21. Jose Nadson 0-1, 44. Denys Oliinyk 0-2, 87. Filip Valencic 1-2.

Yleisöä: 2 280.

Kentän kunkku: Kentällä ei ollut kunkkua, mutta titteli voidaan myöntää vierailijoiden joukkue-esitykselle. Se oli kompakti, "no-nonsense" -esitys. Asialliset hommat hoidettiin jämptisti, mutta huonolla nurmella ei tehty mitään ylimääräisiä kevätjuhlaliikkeitä. SJK:lle ansaitut pisteet.

Matsin surkeinta: Kupittaa on kuuluisa samettisesta nurmestaan. Surkeaa todeta, mutta nyt se ei ollut sitä. Se ei ollut sitä vielä. On vielä liian varhainen kevät, jotta luonnonnurmi olisi sitä, mitä sen pitää olla, jotta sillä voi pelata jalkapalloa. Onneksi kenttä saa toipua ennen seuraavaa rasitusta. Aikamoisen myllerretyltä se näytti pelin jälkeen.

Jalkapallokulttuurimme soisi kehittyvän niin, että seurat satsaisivat kentän paikkaamisen ottelutapahtuman aikana ja että pelaajatkin kantaisivat murhetta kentästä. Missä tahansa toisessa liigassa kunnossapitopartio tamppaa mättäät takaisin kenttään tauolla, mutta ei Veikkausliigassa. Missä tahansa muussa liigassa pelaaja vie liukutaklauksen irrottaman nurmikonkiekaleen takaisin kasvukasvualustalleen, mutta ei Veikkausliigassa. Miksi ei?

Tuhlaajapoika: Serge Atakayi, SJK. Pelaajan potentiaalin näkee sokeakin. Odotusarvo on kova, lopputulos vaatimattomampi. Atakayi pääsi karkumatkalle, kun Daan Klinkenberg astui pallon päälle. Niklas Moisander kuitenkin torjui läpiajon mainiosti, eikä kukaan oikeastaan muuta odottanutkaan. Potentiaalia on paljon, mutta...

Illan erikoisuus: Ojala. Paidan selässä lukee Ojala ei Mo. Se on kuulemma huoltajan moka, mutta sellaisenakin kuvaa hyvin muutosta, joka on tapahtunut. Ojalalta voidaan odottaa hyvää kautta.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jesse Öst, SJK. SJK voitti maalia kohti suuntautuneet laukaukset 8-4, eikä Östillä ollut huippuvaarallisia tilanteita torjuttavanaan. Puolustus luuti edessä tehokkaasti, vaikka etenkin avausjaksolla Interillä oli omat mahdollisuutensa.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Tällaisissa olosuhteissa on vaikeaa tarjota hyvää nähtävää yleisölle. Mutta se on osa peliä. SJK oli parempi etenkin ottelun alussa. Yritimme muuttaa pelin suuntaan, mutta oli liian myöhäistä, kun annoimme kahden maalin etumatkan. Olen pettynyt siitä, mitä kentällä nähtiin. Heitimme roskiin 20 minuutissa sen työn, joka viikon aikana tehtiin. Emme kontrolloineet vastustajaa kakkospalloissa. Olimme aina myöhässä ja vastustaja vei kaksinkamppailut.

Aleksei Eremenko, SJK: Kolme pistettä vieraskentällä. Olen tyytyväinen. Peli oli sitä, mitä odotettiinkin. Ei kovin kiva ottelu. Kenttä ei sallinut hyvää peliä. Mielestäni ansaitsimme voiton. Olimme ensi kertaa ruoholla. Asenne oli hyvä. Pelaajat noudattivat ohjeita. Joukkuehenkemme oli parempi tänään.

Analyysi: Ei ole Interin peli vielä valmista, mutta kuka sitä odottikaan? Kupittaan pelialusta ei ollut vielä liigatasoinen ja Inter kärsi siitä selvästi. SJK oli pragmaattisempi ja teki paremmin sen, mitä tehtävissä oli. Vierasvoitto oli ansaittu.

Interin pallonpyöritys on edelleen, kuten niin monen kauden ajan, liian hidasta ja ennalta-arvattavaa. Rytmi oli sentään parempi, liikkeen ja syöttöjen ajoitukset parempia, mutta ei riittävästi. Peli ei ollut mitenkään toivotonta ja siinä on positiivisia elementtejä.

Mika Ojalan paluu kuuluu niihin. Kymppipaikan rooli istuu Ojalalle, sillä hän saa olla pelin sisällä ja pääsee osalliseksi syöttökombinaatioihin, toisin kuin laidassa. Ojala teki uhrautuvasti työtä myös puolustussuuntaan. Ojala on edelleen erikoistilanteiden mies. Oli aika, jolloin Ojalan vaparit ja kulmat olivat huippuvaarallisia. Nyt ne eivät ole sitä vielä. Siinä on selvä skarppaamisen paikka.

Filip Valencic on huipputasoa Veikkausliigassa. Vahva, suoraviivainen ja röyhkeä. Viime hetken kavennus oli juuri sellainen. Leikkaus keskellä ja tarkka kierteinen kuti takakulmaan. Valencicista on paljon iloa Interille, mutta vaarana on, että sinimustat jäävät täysin Valencicin varaan. Yksi mies on helppo eliminoida, jopa Valencic. Jos Ojala ja Valencic oppivat löytämään toisensa paremmin, jälki voi olla tuhoisaa.

Otteissa oli paljon haparointia. Alvaro Muniz esiintyi lupaavasti keskikentän kontrolloivana pelaajana. Aleksi Paananen sen sijaan selvästi kärsii huonosta kentästä. Häneltä voi odottaa parempaa, kunhan olosuhteet eivät haakkaa vastaan yhtä paljon.

Toppari Daan Klinkenberg kompuroi pahasti pari kertaa. Laitapakki Luciano Balbi oli etenkin alussa suurissa vaikeuksissa Serge Atakayin kanssa. Denys Oliiniyk vei Niilo Mäenpäätä pahasti toisessa maalissa. Laitalinkit Eero Tamminen ja Niko Markkula kypsyivät molemmat vaihtokuntoon.

Aleksei Eremenkon joukkueet tykkäävät yleensä pallonpyörittelystä, mutta nyt kaikki turha oli karsittu pois. Toisiko karsittu malli menestystä? Joukkueessa on vahva keskiakseli. Brassitoppari Nadsonilla on kova cv: muiden muassa Moldovan Sheriff Tiraspol, Belgian KRC Genk ja Venäjän FC Krylja Sovetov Samara. Hän on kova vahvistus SJK:n puolustukseen. Hänen edessään luutivat Mehmet Hetemaj ja Mostagh Yaghoubi. Sergei Eremenko ei sen sijaan ihmeitä vielä esittänyt. Kärjessä nähtiin 17-vuotias Jeremiah Streng, joka on sentteriainesta ja puski tolppaan vaparin, jonka jälkitilanteesta syntyi ensimmäinen maali. Laitalinkki Oliiniyk väläytteli ja oli liukas. Penkillä istui Daniel Håkans, joka ei tiettävästi ole sukua Interin Håkanseille (Stefan Håkansin mukaan ainakaan).

Inter: Henrik Moisander; Luciano Balbi (76. Mikko Kuningas), Daan Klinkenberg, Miro Tenho, Niilo Mäenpää; Eero Tamminen (61. Timo Furuholm), Alvaro Muniz, Mika Ojala, Aleksi Paananen, Niko Markkula (46. Hanson Boakai); Filip Valencic.

SJK: Jesse Öst; Trevor Elhi, Jose Nadson, Didier Kadio, Dani Hatakka (80. Joona Lautamaja); Moshtagh Yaghoubi, Sergei Eremenko (73. Obed Malolo), Mehmet Hetemaj (65. Jude Arthur); Denys Oliinyk, Jeremia Streng, Serge Atakayi.

Erotuomari: Jari Järvinen.

Varoitukset: Hetemaj, Streng, Nadson, SJK. Tenho, Inter.

Lasse Virtanen

Juttua muokattu 14.4. klo 6.34: SJK:n kärjessä pelasi Jeremiah Streng. Daniel Håkans istui penkillä.

Tiede- ja taidefestivaali Aboagorassa pohditaan maata, maapalloa ja niiden tulevaisuutta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa syvennytään elämän peruselementteihin tänä vuonna alkavassa The Five Rings -teemakokonaisuudessa. Ensimmäisenä on vuorossa maa, jota tarkastellaan muun muassa arkeologian ja geologian, ympäristö- ja eläinhistorian, kulttuuriperinnön, ekoteologian, runouden, performanssitaiteen ja kuvataiteen keinoin. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa 21.–23. elokuuta 2019.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

Kaupunki
Urheilu

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.