Otteluanalyysi: Inter aloitti vanhaan malliin eli kotitappiolla

Aleksei Eremenko ja Jose Riveiro. Aleksei Eremenko ja Jose Riveiro. Kuva: Lasse Virtanen

Valmentajat tulevat ja menevät, pelaajat vaihtuvat, mutta peli takkuaa yhä, eikä tuloskaan lämmitä mieltä. Veikkausliigakausi käynnistyi Kupittaalla tuttuun tapaan: kotitappiolla. Se siitä linnake-Kupittaasta.

Seinäjoen Jalkapallokerho SJK on yhtenäisempi joukkue. Se teki kaksi maalia avauspuolikkaalla, mutta tyytyi sen jälkeen kontrolloimaan peliä. Filip Valencicin kavennus lopussa toi jännitystä, mutta Inter ei yltänyt tasoitukseen, vaan hävisi kotiavauksessa 1-2 (0-2).

Maalit: 21. Jose Nadson 0-1, 44. Denys Oliinyk 0-2, 87. Filip Valencic 1-2.

Yleisöä: 2 280.

Kentän kunkku: Kentällä ei ollut kunkkua, mutta titteli voidaan myöntää vierailijoiden joukkue-esitykselle. Se oli kompakti, "no-nonsense" -esitys. Asialliset hommat hoidettiin jämptisti, mutta huonolla nurmella ei tehty mitään ylimääräisiä kevätjuhlaliikkeitä. SJK:lle ansaitut pisteet.

Matsin surkeinta: Kupittaa on kuuluisa samettisesta nurmestaan. Surkeaa todeta, mutta nyt se ei ollut sitä. Se ei ollut sitä vielä. On vielä liian varhainen kevät, jotta luonnonnurmi olisi sitä, mitä sen pitää olla, jotta sillä voi pelata jalkapalloa. Onneksi kenttä saa toipua ennen seuraavaa rasitusta. Aikamoisen myllerretyltä se näytti pelin jälkeen.

Jalkapallokulttuurimme soisi kehittyvän niin, että seurat satsaisivat kentän paikkaamisen ottelutapahtuman aikana ja että pelaajatkin kantaisivat murhetta kentästä. Missä tahansa toisessa liigassa kunnossapitopartio tamppaa mättäät takaisin kenttään tauolla, mutta ei Veikkausliigassa. Missä tahansa muussa liigassa pelaaja vie liukutaklauksen irrottaman nurmikonkiekaleen takaisin kasvukasvualustalleen, mutta ei Veikkausliigassa. Miksi ei?

Tuhlaajapoika: Serge Atakayi, SJK. Pelaajan potentiaalin näkee sokeakin. Odotusarvo on kova, lopputulos vaatimattomampi. Atakayi pääsi karkumatkalle, kun Daan Klinkenberg astui pallon päälle. Niklas Moisander kuitenkin torjui läpiajon mainiosti, eikä kukaan oikeastaan muuta odottanutkaan. Potentiaalia on paljon, mutta...

Illan erikoisuus: Ojala. Paidan selässä lukee Ojala ei Mo. Se on kuulemma huoltajan moka, mutta sellaisenakin kuvaa hyvin muutosta, joka on tapahtunut. Ojalalta voidaan odottaa hyvää kautta.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jesse Öst, SJK. SJK voitti maalia kohti suuntautuneet laukaukset 8-4, eikä Östillä ollut huippuvaarallisia tilanteita torjuttavanaan. Puolustus luuti edessä tehokkaasti, vaikka etenkin avausjaksolla Interillä oli omat mahdollisuutensa.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Tällaisissa olosuhteissa on vaikeaa tarjota hyvää nähtävää yleisölle. Mutta se on osa peliä. SJK oli parempi etenkin ottelun alussa. Yritimme muuttaa pelin suuntaan, mutta oli liian myöhäistä, kun annoimme kahden maalin etumatkan. Olen pettynyt siitä, mitä kentällä nähtiin. Heitimme roskiin 20 minuutissa sen työn, joka viikon aikana tehtiin. Emme kontrolloineet vastustajaa kakkospalloissa. Olimme aina myöhässä ja vastustaja vei kaksinkamppailut.

Aleksei Eremenko, SJK: Kolme pistettä vieraskentällä. Olen tyytyväinen. Peli oli sitä, mitä odotettiinkin. Ei kovin kiva ottelu. Kenttä ei sallinut hyvää peliä. Mielestäni ansaitsimme voiton. Olimme ensi kertaa ruoholla. Asenne oli hyvä. Pelaajat noudattivat ohjeita. Joukkuehenkemme oli parempi tänään.

Analyysi: Ei ole Interin peli vielä valmista, mutta kuka sitä odottikaan? Kupittaan pelialusta ei ollut vielä liigatasoinen ja Inter kärsi siitä selvästi. SJK oli pragmaattisempi ja teki paremmin sen, mitä tehtävissä oli. Vierasvoitto oli ansaittu.

Interin pallonpyöritys on edelleen, kuten niin monen kauden ajan, liian hidasta ja ennalta-arvattavaa. Rytmi oli sentään parempi, liikkeen ja syöttöjen ajoitukset parempia, mutta ei riittävästi. Peli ei ollut mitenkään toivotonta ja siinä on positiivisia elementtejä.

Mika Ojalan paluu kuuluu niihin. Kymppipaikan rooli istuu Ojalalle, sillä hän saa olla pelin sisällä ja pääsee osalliseksi syöttökombinaatioihin, toisin kuin laidassa. Ojala teki uhrautuvasti työtä myös puolustussuuntaan. Ojala on edelleen erikoistilanteiden mies. Oli aika, jolloin Ojalan vaparit ja kulmat olivat huippuvaarallisia. Nyt ne eivät ole sitä vielä. Siinä on selvä skarppaamisen paikka.

Filip Valencic on huipputasoa Veikkausliigassa. Vahva, suoraviivainen ja röyhkeä. Viime hetken kavennus oli juuri sellainen. Leikkaus keskellä ja tarkka kierteinen kuti takakulmaan. Valencicista on paljon iloa Interille, mutta vaarana on, että sinimustat jäävät täysin Valencicin varaan. Yksi mies on helppo eliminoida, jopa Valencic. Jos Ojala ja Valencic oppivat löytämään toisensa paremmin, jälki voi olla tuhoisaa.

Otteissa oli paljon haparointia. Alvaro Muniz esiintyi lupaavasti keskikentän kontrolloivana pelaajana. Aleksi Paananen sen sijaan selvästi kärsii huonosta kentästä. Häneltä voi odottaa parempaa, kunhan olosuhteet eivät haakkaa vastaan yhtä paljon.

Toppari Daan Klinkenberg kompuroi pahasti pari kertaa. Laitapakki Luciano Balbi oli etenkin alussa suurissa vaikeuksissa Serge Atakayin kanssa. Denys Oliiniyk vei Niilo Mäenpäätä pahasti toisessa maalissa. Laitalinkit Eero Tamminen ja Niko Markkula kypsyivät molemmat vaihtokuntoon.

Aleksei Eremenkon joukkueet tykkäävät yleensä pallonpyörittelystä, mutta nyt kaikki turha oli karsittu pois. Toisiko karsittu malli menestystä? Joukkueessa on vahva keskiakseli. Brassitoppari Nadsonilla on kova cv: muiden muassa Moldovan Sheriff Tiraspol, Belgian KRC Genk ja Venäjän FC Krylja Sovetov Samara. Hän on kova vahvistus SJK:n puolustukseen. Hänen edessään luutivat Mehmet Hetemaj ja Mostagh Yaghoubi. Sergei Eremenko ei sen sijaan ihmeitä vielä esittänyt. Kärjessä nähtiin 17-vuotias Jeremiah Streng, joka on sentteriainesta ja puski tolppaan vaparin, jonka jälkitilanteesta syntyi ensimmäinen maali. Laitalinkki Oliiniyk väläytteli ja oli liukas. Penkillä istui Daniel Håkans, joka ei tiettävästi ole sukua Interin Håkanseille (Stefan Håkansin mukaan ainakaan).

Inter: Henrik Moisander; Luciano Balbi (76. Mikko Kuningas), Daan Klinkenberg, Miro Tenho, Niilo Mäenpää; Eero Tamminen (61. Timo Furuholm), Alvaro Muniz, Mika Ojala, Aleksi Paananen, Niko Markkula (46. Hanson Boakai); Filip Valencic.

SJK: Jesse Öst; Trevor Elhi, Jose Nadson, Didier Kadio, Dani Hatakka (80. Joona Lautamaja); Moshtagh Yaghoubi, Sergei Eremenko (73. Obed Malolo), Mehmet Hetemaj (65. Jude Arthur); Denys Oliinyk, Jeremia Streng, Serge Atakayi.

Erotuomari: Jari Järvinen.

Varoitukset: Hetemaj, Streng, Nadson, SJK. Tenho, Inter.

Lasse Virtanen

Juttua muokattu 14.4. klo 6.34: SJK:n kärjessä pelasi Jeremiah Streng. Daniel Håkans istui penkillä.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Katutanssit sulkee Itäisen Rantakadun tiistaisin

Katutanssit -tapahtuma sulkee Itäisen Rantakadun yleiseltä liikenteeltä, välillä Auransilta–Rettiginrinne, tiistaisin kello 18–20. Ensimmäiset tanssit järjestetään tänään 25. kesäkuuta ja viimeiset 27. elokuuta.

Turun Eurooppa-foorumin ohjelmaan eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen

Turun Eurooppa-foorumissa, 29.–31. elokuuta, osa ohjelmaa on eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen perjantaina 30. elokuuta noin kello 11–14. Kuulemisen tarkka aikataulu varmistuu myöhemmin.

Kesäsäät suosineet viljelykasvien kasvua

Kesäkuun lämpimät ja aurinkoiset säät ovat jouduttaneet viljelykasvien kehitystä. Kasvustojen kehitys on Etelä-Suomessa runsaan viikon edellä keskimääräisestä. Maan itä- ja pohjoisosissa kasvustojen kehitys on lähes normaalissa aikataulussaan. Säilörehun ensimmäinen sato on saatu talteen suuressa osassa maata hyvissä sääoloissa. Kuivaheinän korjuu on käynnistynyt maan etelä- ja keskiosissa. Varhaisperunan, varhaisvihannesten ja mansikan satokausi alkaa olla parhaimmillaan.

Ruisrock muuttaa liikennejärjestelyjä huomisesta alkaen

Ruissalon Kansanpuiston festivaalialue on suljettu yleisöltä festivaalin rakennuksen ja purun aikana 26.6.–10.7. Festivaaliviikolla myös saareen kulkemista rajoitetaan. Festivaalivieraat voivat pysäköidä autonsa Artukaisissa sijaitsevalle parkkialueelle, jolta maksuton festaribussi kulkee festaribussiasemalle.

Nuoret aikuiset yleisimmin halukkaimpia seksiin saman sukupuolen edustajan kanssa

Kaalimato.comin tutkimuksesta selviää, että seksuaalinen avoimuus näkyy etenkin nuoremman suomalaisväestön keskuudessa. Yli puolet alle 35-vuotiaista suomalaisista, jotka harrastavat seksiä pääasiassa eri sukupuolta olevan kumppanin kanssa, haluaisi tai voisi ainakin harkita seksin harrastamista samaa sukupuolta olevan kanssa. Eniten kiinnostusta samaa sukupuolta kohtaan osoittavat suomalaisnaiset, joista joka viides haluaisi tai voisi harkita seksiä naisen kanssa.

Yhdeksän kymmenestä jalankulkijasta kunnioittaa punaista valoa

Liikenneturvan seurantojen mukaan 92 prosenttia kävelijöistä pysähtyy punaisiin liikennevaloihin, mikä on seurantahistorian paras lukema. Lähes puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisista kuitenkin kertoo joutuneensa liikenteessä vaaratilanteeseen, kun toinen tielläliikkuja on kävellyt punaisia päin.

Siro vihanneskrassi sopii moneen kesäruokaan

Vihreä ja siro vihanneskrassi sisältää samoja sinappiöljyjä kuin suurempi sukulaisensa vesikrassi. Niiden käyttö on samanlaista. Vihanneskrassin ituja saksitaan suoraan raakana valmiin ruoan päälle. Sen maku sopii hyvin salaatteihin, keittoihin, kalaruokiin ja voileiville.

Suomalainen popsii kolme pullaa viikossa

Pullat ja leivokset maistuivat suomalaisille vuonna 2018. Niillä herkutellaan kuitenkin maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kiloa leipomoiden leipomaa kahvileipää ja konditoriatuotteita. Tämä tarkoittaa noin kolmea keskikokoista (50 g) pullaa tai pientä kakkupalaa viikossa.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.