Otteluanalyysi: Inter aloitti vanhaan malliin eli kotitappiolla

Aleksei Eremenko ja Jose Riveiro. Aleksei Eremenko ja Jose Riveiro. Kuva: Lasse Virtanen

Valmentajat tulevat ja menevät, pelaajat vaihtuvat, mutta peli takkuaa yhä, eikä tuloskaan lämmitä mieltä. Veikkausliigakausi käynnistyi Kupittaalla tuttuun tapaan: kotitappiolla. Se siitä linnake-Kupittaasta.

Seinäjoen Jalkapallokerho SJK on yhtenäisempi joukkue. Se teki kaksi maalia avauspuolikkaalla, mutta tyytyi sen jälkeen kontrolloimaan peliä. Filip Valencicin kavennus lopussa toi jännitystä, mutta Inter ei yltänyt tasoitukseen, vaan hävisi kotiavauksessa 1-2 (0-2).

Maalit: 21. Jose Nadson 0-1, 44. Denys Oliinyk 0-2, 87. Filip Valencic 1-2.

Yleisöä: 2 280.

Kentän kunkku: Kentällä ei ollut kunkkua, mutta titteli voidaan myöntää vierailijoiden joukkue-esitykselle. Se oli kompakti, "no-nonsense" -esitys. Asialliset hommat hoidettiin jämptisti, mutta huonolla nurmella ei tehty mitään ylimääräisiä kevätjuhlaliikkeitä. SJK:lle ansaitut pisteet.

Matsin surkeinta: Kupittaa on kuuluisa samettisesta nurmestaan. Surkeaa todeta, mutta nyt se ei ollut sitä. Se ei ollut sitä vielä. On vielä liian varhainen kevät, jotta luonnonnurmi olisi sitä, mitä sen pitää olla, jotta sillä voi pelata jalkapalloa. Onneksi kenttä saa toipua ennen seuraavaa rasitusta. Aikamoisen myllerretyltä se näytti pelin jälkeen.

Jalkapallokulttuurimme soisi kehittyvän niin, että seurat satsaisivat kentän paikkaamisen ottelutapahtuman aikana ja että pelaajatkin kantaisivat murhetta kentästä. Missä tahansa toisessa liigassa kunnossapitopartio tamppaa mättäät takaisin kenttään tauolla, mutta ei Veikkausliigassa. Missä tahansa muussa liigassa pelaaja vie liukutaklauksen irrottaman nurmikonkiekaleen takaisin kasvukasvualustalleen, mutta ei Veikkausliigassa. Miksi ei?

Tuhlaajapoika: Serge Atakayi, SJK. Pelaajan potentiaalin näkee sokeakin. Odotusarvo on kova, lopputulos vaatimattomampi. Atakayi pääsi karkumatkalle, kun Daan Klinkenberg astui pallon päälle. Niklas Moisander kuitenkin torjui läpiajon mainiosti, eikä kukaan oikeastaan muuta odottanutkaan. Potentiaalia on paljon, mutta...

Illan erikoisuus: Ojala. Paidan selässä lukee Ojala ei Mo. Se on kuulemma huoltajan moka, mutta sellaisenakin kuvaa hyvin muutosta, joka on tapahtunut. Ojalalta voidaan odottaa hyvää kautta.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jesse Öst, SJK. SJK voitti maalia kohti suuntautuneet laukaukset 8-4, eikä Östillä ollut huippuvaarallisia tilanteita torjuttavanaan. Puolustus luuti edessä tehokkaasti, vaikka etenkin avausjaksolla Interillä oli omat mahdollisuutensa.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Tällaisissa olosuhteissa on vaikeaa tarjota hyvää nähtävää yleisölle. Mutta se on osa peliä. SJK oli parempi etenkin ottelun alussa. Yritimme muuttaa pelin suuntaan, mutta oli liian myöhäistä, kun annoimme kahden maalin etumatkan. Olen pettynyt siitä, mitä kentällä nähtiin. Heitimme roskiin 20 minuutissa sen työn, joka viikon aikana tehtiin. Emme kontrolloineet vastustajaa kakkospalloissa. Olimme aina myöhässä ja vastustaja vei kaksinkamppailut.

Aleksei Eremenko, SJK: Kolme pistettä vieraskentällä. Olen tyytyväinen. Peli oli sitä, mitä odotettiinkin. Ei kovin kiva ottelu. Kenttä ei sallinut hyvää peliä. Mielestäni ansaitsimme voiton. Olimme ensi kertaa ruoholla. Asenne oli hyvä. Pelaajat noudattivat ohjeita. Joukkuehenkemme oli parempi tänään.

Analyysi: Ei ole Interin peli vielä valmista, mutta kuka sitä odottikaan? Kupittaan pelialusta ei ollut vielä liigatasoinen ja Inter kärsi siitä selvästi. SJK oli pragmaattisempi ja teki paremmin sen, mitä tehtävissä oli. Vierasvoitto oli ansaittu.

Interin pallonpyöritys on edelleen, kuten niin monen kauden ajan, liian hidasta ja ennalta-arvattavaa. Rytmi oli sentään parempi, liikkeen ja syöttöjen ajoitukset parempia, mutta ei riittävästi. Peli ei ollut mitenkään toivotonta ja siinä on positiivisia elementtejä.

Mika Ojalan paluu kuuluu niihin. Kymppipaikan rooli istuu Ojalalle, sillä hän saa olla pelin sisällä ja pääsee osalliseksi syöttökombinaatioihin, toisin kuin laidassa. Ojala teki uhrautuvasti työtä myös puolustussuuntaan. Ojala on edelleen erikoistilanteiden mies. Oli aika, jolloin Ojalan vaparit ja kulmat olivat huippuvaarallisia. Nyt ne eivät ole sitä vielä. Siinä on selvä skarppaamisen paikka.

Filip Valencic on huipputasoa Veikkausliigassa. Vahva, suoraviivainen ja röyhkeä. Viime hetken kavennus oli juuri sellainen. Leikkaus keskellä ja tarkka kierteinen kuti takakulmaan. Valencicista on paljon iloa Interille, mutta vaarana on, että sinimustat jäävät täysin Valencicin varaan. Yksi mies on helppo eliminoida, jopa Valencic. Jos Ojala ja Valencic oppivat löytämään toisensa paremmin, jälki voi olla tuhoisaa.

Otteissa oli paljon haparointia. Alvaro Muniz esiintyi lupaavasti keskikentän kontrolloivana pelaajana. Aleksi Paananen sen sijaan selvästi kärsii huonosta kentästä. Häneltä voi odottaa parempaa, kunhan olosuhteet eivät haakkaa vastaan yhtä paljon.

Toppari Daan Klinkenberg kompuroi pahasti pari kertaa. Laitapakki Luciano Balbi oli etenkin alussa suurissa vaikeuksissa Serge Atakayin kanssa. Denys Oliiniyk vei Niilo Mäenpäätä pahasti toisessa maalissa. Laitalinkit Eero Tamminen ja Niko Markkula kypsyivät molemmat vaihtokuntoon.

Aleksei Eremenkon joukkueet tykkäävät yleensä pallonpyörittelystä, mutta nyt kaikki turha oli karsittu pois. Toisiko karsittu malli menestystä? Joukkueessa on vahva keskiakseli. Brassitoppari Nadsonilla on kova cv: muiden muassa Moldovan Sheriff Tiraspol, Belgian KRC Genk ja Venäjän FC Krylja Sovetov Samara. Hän on kova vahvistus SJK:n puolustukseen. Hänen edessään luutivat Mehmet Hetemaj ja Mostagh Yaghoubi. Sergei Eremenko ei sen sijaan ihmeitä vielä esittänyt. Kärjessä nähtiin 17-vuotias Jeremiah Streng, joka on sentteriainesta ja puski tolppaan vaparin, jonka jälkitilanteesta syntyi ensimmäinen maali. Laitalinkki Oliiniyk väläytteli ja oli liukas. Penkillä istui Daniel Håkans, joka ei tiettävästi ole sukua Interin Håkanseille (Stefan Håkansin mukaan ainakaan).

Inter: Henrik Moisander; Luciano Balbi (76. Mikko Kuningas), Daan Klinkenberg, Miro Tenho, Niilo Mäenpää; Eero Tamminen (61. Timo Furuholm), Alvaro Muniz, Mika Ojala, Aleksi Paananen, Niko Markkula (46. Hanson Boakai); Filip Valencic.

SJK: Jesse Öst; Trevor Elhi, Jose Nadson, Didier Kadio, Dani Hatakka (80. Joona Lautamaja); Moshtagh Yaghoubi, Sergei Eremenko (73. Obed Malolo), Mehmet Hetemaj (65. Jude Arthur); Denys Oliinyk, Jeremia Streng, Serge Atakayi.

Erotuomari: Jari Järvinen.

Varoitukset: Hetemaj, Streng, Nadson, SJK. Tenho, Inter.

Lasse Virtanen

Juttua muokattu 14.4. klo 6.34: SJK:n kärjessä pelasi Jeremiah Streng. Daniel Håkans istui penkillä.

Tutkimus: Nuorisorikollisuuden ehkäisy edellyttää tukea, kuntoutusta ja jälkihoitoa

Toistuvia rikoksia tekevien nuorten tuki ja palvelut ovat pirstaleisia, eikä niiden vaikutuksia seurata. Rikoksia tekevien nuorten tukeen, kuntoutukseen ja jälkihoitoon on kiinnitettävä enemmän huomiota, todetaan 25. huhtikuuta julkaistussa tutkimuksessa.

Santtu Kiili vie ravintola Bassin myös Helsinkiin

Bassi tunnetaan äyriäisvadistaan.

Äyriäisvadistaan tunnettu kala- ja äyriäisravintola Bassi laajentaa toimintaansa tänä keväänä Helsinkiin. Bassi Helsinki avautuu kesäkuun aikana aivan Helsingin ytimeen, Esplanadin puiston laidalle. Ravintola tarjoaa kalaruokia, tuoreita äyriäisiä, kasvisruokaa ja liha-annoksia.

Viranomaisten pankkitilikyselyt muuttuvat sähköisiksi

Useat viranomaiset voivat jatkossa saada sähköisesti tietoa pankkitileistä. Valtioneuvosto esittää, että tasavallan presidentti vahvistaa lakimuutokset tulemaan pääosin voimaan toukokuun alussa.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 2,3 prosenttia

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–3/2019.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 2,3 prosenttia vuoden 2018 maaliskuusta vuoden 2019 maaliskuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 2,7 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 1,8 prosenttia.

Wiklundin Walo-kattobaari avataan tänään – auki viikonloppuisin aamuviiteen asti

Wiklundin kattoterassille valmistunut Walo Rooftop Bar avataan tänään torstaina kello 17. Kahteen kattokerrokseen ulottuvassa baarissa on ainoalaatuiset näköalat yli kaupungin. Ylemmän kerroksen suojaamaton kattoterassi on avoinna ilmojen salliessa, alempi terassi puolestaan on auki ympäri vuoden.

Mitä kourallinen hiekkaa paljastaa?

Maanvyörymät käynnistyvät kumpuilevilla ja vuoristoisilla alueilla rankkasateiden tai maanjäristysten myötä. Kuvassa Annapurna Nepalista.

Vuoristopurojen mineraaleista voidaan uuden analyysimenetelmän avulla selvittää yläjuoksulla tapahtuneet maanvyöryt ja näin auttaa tulevien luonnonkatastrofien ennakoinnissa. Helsingin yliopiston ja Tübingenin yliopiston tutkijoiden kehittämä menetelmä julkaistiin äskettäin Science Advances -tiedelehdessä.

Luottojen korkokatto laajenee ja tiukkenee syyskuussa

Pikaluottoja ja muita kuluttajaluottoja koskeva lainsäädäntö muuttuu syyskuussa. Uudistuksen seurauksena korkokatto laajenee koskemaan valtaosaa kuluttajaluottoja.

Nuoriso suhtautuu huolettomasti UV-säteilyn aiheuttamaan ihosyöpäriskiin

Alle 35-vuotiaat polttavat ihonsa auringossa selvästi keskimääräistä useammin.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) teettämän kyselyn mukaan suomalaiset ymmärtävät hyvin UV-säteilyn aiheuttaman ihosyöpäriskin. Nuorison keskuudessa riskiä pidetään pienempänä, mikä heijastuu myös auringolta suojautumiseen.

Pelastuslaitos auttoi miehen katolta Askaistenkujalla

Mies jouduttiin pelastamaan asuinrakennuksen katolta noin kuuden metrin korkeudesta torstaina puolilta päivin Askaistenkujalla Vähäheikkilässä.

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!