Kääntyykö senttipeli ruotsinsuomalaisen kiekkohirmun eduksi?

Daniel Ståhlille Turku on tuttu kaupunki, mutta debyyttikisansa Turussa ruotsalainen kilpailee Paavo Nurmi Gamesissa. Daniel Ståhlille Turku on tuttu kaupunki, mutta debyyttikisansa Turussa ruotsalainen kilpailee Paavo Nurmi Gamesissa. Kuva: Ilkka Lappi

Ruotsinsuomalainen kiekonheittäjä Daniel Ståhl tähyää luottavaisin mielin alkavaan yleisurheilukesään. Miehen kilpailukausi alkaa vapun jälkeen Timanttiliigan Dohan kilpailulla. Vajaata kuukautta ennen kauden starttia mies huokuu levollista itseluottamusta.

– Talvi on mennyt odotusten mukaan. Olen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Varsinkin henkisellä puolella olen kehittynyt huomattavasti. Olen erittäin valmis menestymään, Ståhl toteaa.

Ei menestys aiemminkaan huonoa ole ollut. Kesäkuussa 2017 Ståhl heitti voimassaolevan ennätyksensä 71,29. Samalla rikkoutui Ricky Bruchin vuonna 1984 heittämä edellinen Ruotsin ennätys.

Eikä viime kesäkään huonosti sujunut. Vuoden paras noteeraus oli 69,72. Alkavalta kaudelta kaikkien aikojen kiekkotilaston yhdeksännellä sijalla oleva Ståhl odottaa vielä enemmän.

– Odotan omaa ennätystäni, Ståhl sanoo.

Jos Ståhl omaa ennätystään parantaa, myös vuodelta 1986 oleva Jürgen Schultin nimissä oleva maailmanennätys alkaa olla tähtäimessä. Itäsaksalainen heitti parhaimmillaan 74,08.

– Minulla on myös kaikki mahdollisuudet heittää maailmanennätys. Tiedän sen olevan mahdollista, mutta silloin monen asian pitää onnistua. Mieluummin puhun oman ennätykseni parantamisesta.

Yksi tilaisuus ennätyksien tekoon on 11. kesäkuuta, kun Ståhl saapuu kilpailemaan ensimmäistä kertaa Paavo Nurmi Gamesiin. Vaikka omaa ennätystä ei tuolloin syntyisikään, hyvin haarukassa on Pentti Kahman nimissä oleva stadionennätys. Heinäkuussa 1976 Kahma viskasi limpun lukemiin 66,14.

Ståhlille Turussa kilpailemiseen ei tarvitse erikseen latausta hakea. Vaikka hän ei olekaan Turussa kilpaillut, parimetrinen kiekonheittäjä on tuttu näky Aurajoen rannoilla. Side kaupunkiin on vahva, sillä Ståhlin äidin puolen sukujuuret ovat Turussa. Taina-äidin (o.s. Laakso) yleisurheiluihmiset muistavat 1980-luvulta yleisurheilukentiltä ja Ståhlin isoäiti asuu edelleen Turussa.

– Turku on minulle rakas paikka ja täältä minulla on paljon hienoja muistoja lapsuudesta lähtien. Hauskaa, että viimein pääsen kisaamaan myös täällä. Olen kilpaillut monissa kaupungeissa Suomessa, mutta siteeni Turkuun on tietenkin erityinen.

Toinen iso tavoite oman ennätyksen lisäksi on asetettu syys-lokakuun vaihteessa käytäviin MM-kisoihin. Ståhlin palkintokaapista löytyy sekä MM-hopea että EM-hopea, mutta kirkkain arvokisamitali puuttuu.

Kaksi kertaa senttipeli on kääntynyt Ståhlia vastaan. 2017 Lontoossa Ståhl hävisi maailmanmestaruuden kahden sentin erolla. Berliinissä 2018 eroa kultamitaliin kertyi 23 senttiä. Molemmilla kerroilla kulta meni Liettuan Andrius Gudžiusille.

– Tänä kesänä tavoitteeni on saada MM-kulta, Ståhl naulaa.

Ilkka Lappi

Santtu Kiili vie ravintola Bassin myös Helsinkiin

Äyriäisvadistaan tunnettu kala- ja äyriäisravintola Bassi laajentaa toimintaansa tänä keväänä Helsinkiin. Bassi Helsinki avautuu kesäkuun aikana aivan Helsingin ytimeen, Esplanadin puiston laidalle. Ravintola tarjoaa kalaruokia, tuoreita äyriäisiä, kasvisruokaa ja liha-annoksia.

Viranomaisten pankkitilikyselyt muuttuvat sähköisiksi

Useat viranomaiset voivat jatkossa saada sähköisesti tietoa pankkitileistä. Valtioneuvosto esittää, että tasavallan presidentti vahvistaa lakimuutokset tulemaan pääosin voimaan toukokuun alussa.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 2,3 prosenttia

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–3/2019.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 2,3 prosenttia vuoden 2018 maaliskuusta vuoden 2019 maaliskuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 2,7 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 1,8 prosenttia.

Wiklundin Walo-kattobaari avataan tänään – auki viikonloppuisin aamuviiteen asti

Wiklundin kattoterassille valmistunut Walo Rooftop Bar avataan tänään torstaina kello 17. Kahteen kattokerrokseen ulottuvassa baarissa on ainoalaatuiset näköalat yli kaupungin. Ylemmän kerroksen suojaamaton kattoterassi on avoinna ilmojen salliessa, alempi terassi puolestaan on auki ympäri vuoden.

Mitä kourallinen hiekkaa paljastaa?

Maanvyörymät käynnistyvät kumpuilevilla ja vuoristoisilla alueilla rankkasateiden tai maanjäristysten myötä. Kuvassa Annapurna Nepalista.

Vuoristopurojen mineraaleista voidaan uuden analyysimenetelmän avulla selvittää yläjuoksulla tapahtuneet maanvyöryt ja näin auttaa tulevien luonnonkatastrofien ennakoinnissa. Helsingin yliopiston ja Tübingenin yliopiston tutkijoiden kehittämä menetelmä julkaistiin äskettäin Science Advances -tiedelehdessä.

Luottojen korkokatto laajenee ja tiukkenee syyskuussa

Pikaluottoja ja muita kuluttajaluottoja koskeva lainsäädäntö muuttuu syyskuussa. Uudistuksen seurauksena korkokatto laajenee koskemaan valtaosaa kuluttajaluottoja.

Nuoriso suhtautuu huolettomasti UV-säteilyn aiheuttamaan ihosyöpäriskiin

Alle 35-vuotiaat polttavat ihonsa auringossa selvästi keskimääräistä useammin.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) teettämän kyselyn mukaan suomalaiset ymmärtävät hyvin UV-säteilyn aiheuttaman ihosyöpäriskin. Nuorison keskuudessa riskiä pidetään pienempänä, mikä heijastuu myös auringolta suojautumiseen.

Pelastuslaitos auttoi miehen katolta Askaistenkujalla

Mies jouduttiin pelastamaan asuinrakennuksen katolta noin kuuden metrin korkeudesta torstaina puolilta päivin Askaistenkujalla Vähäheikkilässä.

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!