Kääntyykö senttipeli ruotsinsuomalaisen kiekkohirmun eduksi?

Daniel Ståhlille Turku on tuttu kaupunki, mutta debyyttikisansa Turussa ruotsalainen kilpailee Paavo Nurmi Gamesissa. Daniel Ståhlille Turku on tuttu kaupunki, mutta debyyttikisansa Turussa ruotsalainen kilpailee Paavo Nurmi Gamesissa. Kuva: Ilkka Lappi

Ruotsinsuomalainen kiekonheittäjä Daniel Ståhl tähyää luottavaisin mielin alkavaan yleisurheilukesään. Miehen kilpailukausi alkaa vapun jälkeen Timanttiliigan Dohan kilpailulla. Vajaata kuukautta ennen kauden starttia mies huokuu levollista itseluottamusta.

– Talvi on mennyt odotusten mukaan. Olen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Varsinkin henkisellä puolella olen kehittynyt huomattavasti. Olen erittäin valmis menestymään, Ståhl toteaa.

Ei menestys aiemminkaan huonoa ole ollut. Kesäkuussa 2017 Ståhl heitti voimassaolevan ennätyksensä 71,29. Samalla rikkoutui Ricky Bruchin vuonna 1984 heittämä edellinen Ruotsin ennätys.

Eikä viime kesäkään huonosti sujunut. Vuoden paras noteeraus oli 69,72. Alkavalta kaudelta kaikkien aikojen kiekkotilaston yhdeksännellä sijalla oleva Ståhl odottaa vielä enemmän.

– Odotan omaa ennätystäni, Ståhl sanoo.

Jos Ståhl omaa ennätystään parantaa, myös vuodelta 1986 oleva Jürgen Schultin nimissä oleva maailmanennätys alkaa olla tähtäimessä. Itäsaksalainen heitti parhaimmillaan 74,08.

– Minulla on myös kaikki mahdollisuudet heittää maailmanennätys. Tiedän sen olevan mahdollista, mutta silloin monen asian pitää onnistua. Mieluummin puhun oman ennätykseni parantamisesta.

Yksi tilaisuus ennätyksien tekoon on 11. kesäkuuta, kun Ståhl saapuu kilpailemaan ensimmäistä kertaa Paavo Nurmi Gamesiin. Vaikka omaa ennätystä ei tuolloin syntyisikään, hyvin haarukassa on Pentti Kahman nimissä oleva stadionennätys. Heinäkuussa 1976 Kahma viskasi limpun lukemiin 66,14.

Ståhlille Turussa kilpailemiseen ei tarvitse erikseen latausta hakea. Vaikka hän ei olekaan Turussa kilpaillut, parimetrinen kiekonheittäjä on tuttu näky Aurajoen rannoilla. Side kaupunkiin on vahva, sillä Ståhlin äidin puolen sukujuuret ovat Turussa. Taina-äidin (o.s. Laakso) yleisurheiluihmiset muistavat 1980-luvulta yleisurheilukentiltä ja Ståhlin isoäiti asuu edelleen Turussa.

– Turku on minulle rakas paikka ja täältä minulla on paljon hienoja muistoja lapsuudesta lähtien. Hauskaa, että viimein pääsen kisaamaan myös täällä. Olen kilpaillut monissa kaupungeissa Suomessa, mutta siteeni Turkuun on tietenkin erityinen.

Toinen iso tavoite oman ennätyksen lisäksi on asetettu syys-lokakuun vaihteessa käytäviin MM-kisoihin. Ståhlin palkintokaapista löytyy sekä MM-hopea että EM-hopea, mutta kirkkain arvokisamitali puuttuu.

Kaksi kertaa senttipeli on kääntynyt Ståhlia vastaan. 2017 Lontoossa Ståhl hävisi maailmanmestaruuden kahden sentin erolla. Berliinissä 2018 eroa kultamitaliin kertyi 23 senttiä. Molemmilla kerroilla kulta meni Liettuan Andrius Gudžiusille.

– Tänä kesänä tavoitteeni on saada MM-kulta, Ståhl naulaa.

Ilkka Lappi

Katutanssit sulkee Itäisen Rantakadun tiistaisin

Katutanssit -tapahtuma sulkee Itäisen Rantakadun yleiseltä liikenteeltä, välillä Auransilta–Rettiginrinne, tiistaisin kello 18–20. Ensimmäiset tanssit järjestetään tänään 25. kesäkuuta ja viimeiset 27. elokuuta.

Turun Eurooppa-foorumin ohjelmaan eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen

Turun Eurooppa-foorumissa, 29.–31. elokuuta, osa ohjelmaa on eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen perjantaina 30. elokuuta noin kello 11–14. Kuulemisen tarkka aikataulu varmistuu myöhemmin.

Kesäsäät suosineet viljelykasvien kasvua

Kesäkuun lämpimät ja aurinkoiset säät ovat jouduttaneet viljelykasvien kehitystä. Kasvustojen kehitys on Etelä-Suomessa runsaan viikon edellä keskimääräisestä. Maan itä- ja pohjoisosissa kasvustojen kehitys on lähes normaalissa aikataulussaan. Säilörehun ensimmäinen sato on saatu talteen suuressa osassa maata hyvissä sääoloissa. Kuivaheinän korjuu on käynnistynyt maan etelä- ja keskiosissa. Varhaisperunan, varhaisvihannesten ja mansikan satokausi alkaa olla parhaimmillaan.

Ruisrock muuttaa liikennejärjestelyjä huomisesta alkaen

Ruissalon Kansanpuiston festivaalialue on suljettu yleisöltä festivaalin rakennuksen ja purun aikana 26.6.–10.7. Festivaaliviikolla myös saareen kulkemista rajoitetaan. Festivaalivieraat voivat pysäköidä autonsa Artukaisissa sijaitsevalle parkkialueelle, jolta maksuton festaribussi kulkee festaribussiasemalle.

Nuoret aikuiset yleisimmin halukkaimpia seksiin saman sukupuolen edustajan kanssa

Kaalimato.comin tutkimuksesta selviää, että seksuaalinen avoimuus näkyy etenkin nuoremman suomalaisväestön keskuudessa. Yli puolet alle 35-vuotiaista suomalaisista, jotka harrastavat seksiä pääasiassa eri sukupuolta olevan kumppanin kanssa, haluaisi tai voisi ainakin harkita seksin harrastamista samaa sukupuolta olevan kanssa. Eniten kiinnostusta samaa sukupuolta kohtaan osoittavat suomalaisnaiset, joista joka viides haluaisi tai voisi harkita seksiä naisen kanssa.

Yhdeksän kymmenestä jalankulkijasta kunnioittaa punaista valoa

Liikenneturvan seurantojen mukaan 92 prosenttia kävelijöistä pysähtyy punaisiin liikennevaloihin, mikä on seurantahistorian paras lukema. Lähes puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisista kuitenkin kertoo joutuneensa liikenteessä vaaratilanteeseen, kun toinen tielläliikkuja on kävellyt punaisia päin.

Siro vihanneskrassi sopii moneen kesäruokaan

Vihreä ja siro vihanneskrassi sisältää samoja sinappiöljyjä kuin suurempi sukulaisensa vesikrassi. Niiden käyttö on samanlaista. Vihanneskrassin ituja saksitaan suoraan raakana valmiin ruoan päälle. Sen maku sopii hyvin salaatteihin, keittoihin, kalaruokiin ja voileiville.

Suomalainen popsii kolme pullaa viikossa

Pullat ja leivokset maistuivat suomalaisille vuonna 2018. Niillä herkutellaan kuitenkin maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kiloa leipomoiden leipomaa kahvileipää ja konditoriatuotteita. Tämä tarkoittaa noin kolmea keskikokoista (50 g) pullaa tai pientä kakkupalaa viikossa.

Poliisi ottanut kiinni henkilöitä Raision Petäsmäessä tapahtuneen henkirikoksen johdosta

Poliisi tutkii Raision Petäsmäessä viikonloppuna tapahtunutta epäiltyä henkirikosta. Poliisi on suorittanut asiassa kiinniottoja sunnuntaina ja maanantaina. Esitutkinta on alussa, eikä poliisi tässä vaiheessa kerro asiasta enempää.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.