Jälkipeli: Sähkömies Savolainen pukeutuu iltaisin raitapaitaan

Juha Savolaiselle on kertynyt jo liki 1 000 ottelua tuomaritehtävissä. Hän on tuttu näky Kupittaan jäähallissa. Savolainen kukitettiin ansaitusti, kun hänelle tuli täyteen 200 Mestisottelua. Juha Savolaiselle on kertynyt jo liki 1 000 ottelua tuomaritehtävissä. Hän on tuttu näky Kupittaan jäähallissa. Savolainen kukitettiin ansaitusti, kun hänelle tuli täyteen 200 Mestisottelua. Kuva: Hannu Tuominen

Kun tuomaroinnin aloittaa nuorena, ehtii tuomitsemaan monta peliä. Juha Savolaiselle tuhannen pelin tuomaroinnin rajapyykki on jo lähellä. Kun pelejä kertyy useita viikon aikana, pitää sähkötöitä siviilissä paiskivan perheellisen tuomarin aikatauluttaa menonsa.

Suomessa jääkiekkotuomarit eivät ole päätoimisia. Savolainen tekee normaalia työpäivää, mutta onneksi työantaja ja lähin esimies ovat kilpaurheilua ymmärtäviä. Tarvittaessa löytyy joustoa.

– Minulle kertyy pekkaspäiviä, palkallisia vapaapäiviä, joita voin käyttää tuomaritehtävien hoitamisiin. Kotona perheen aikataulu määräytyy jääkiekon kautta. Tuomaroinnit merkitään ensimmäisinä kalenteriin. Vastaavasti silloin, kun ei ole ottelua, on minun vuoroni joustaa vaimoni menoille. Pelipäivinä lastenhoito jää minulta vähemmälle, mutta se korvataan sitten muina päivinä, kertoo Savolainen.

onella tuomarilla on taustalla jääkiekon pelaaminen. Näin myös Savolaisen kohdalla.

– Aloitin jääkiekon harrastamisen 5-vuotiaana Turun Palloseurassa. Kun A-juniori-ikä lähestyi, lopetin pelaamisen ja menin tuomarikurssille. Tykkään lätkästä, ja tällä tavoin tuomarina voin olla mukana lajissa. Aloitin tuomaroinnin vuonna 2004, joten neljätoista kautta olen ollut mukana. Aloitin junnupeleistä, ja nyt on tilastoihin merkitty jo useampi liigapelikin.

Savolaiselle on kertynyt kymmenessä kaudessa ennätykselliset yli 200 Mestisottelua. Kun mukaan lasketaan kauden kaikki eri sarjatasojen noin 80 ottelua, tullee 1 000 tuomaroitua ottelua täyteen vuoden kuluttua.

Harrastuksensa ansiosta Savolaiselle kertyy paljon matkakilometrejä, mutta onneksi linjatuomarin etuna on monet paikallispelit.

– Harvoin joutuu tulemaan yömyöhään kotiin, kun linjatuomarilla on usein paikallispelejä. Tällä kaudella on ollut kuusi peliä Kokkolassa, kaksi niistä oli keskellä viikkoa. En voi kieltäytyäkään. Sinne mennään mihin pelit määrätään. Tällä haetaan sitä, kuka on oikeasti sitoutunut toimintaan.

Yksi kiekko-ottelu kestää pari tuntia. Käytännössä tuomarilta menee yhteen otteluun moninkertainen aika.

– Otteluun valmistautuminen alkaa jo edellisenä päivänä heti päivätöiden päättymisen jälkeen. Varusteet pitää pakata valmiiksi. Kassista pitää löytyä muun muassa alasuoja, polvisuojat, kypärä, luistimet, tuomariasu, kyynärpääsuojat ja mahdollisesti rannesuojat. Pelipäivän ruokahuoltokin tulee miettiä etukäteen. Illalla myöhään käyn vielä läpi otteluvalvojan kokoamia klippejä edellisistä peleistä.

Ottelupäivänä hallille saavutaan noin pari tuntia ennen pelin alkua. Takana on normaali työpäivä.

– Pukukopissa tarkistan ensimmäiseksi, että kaikki tarvittavat varusteet ovat mukana. Sen jälkeen menemme ulos ottamaan alkulämmöt ja haukkaamaan raitista ilmaa. Ennen ottelun alkua käymme vielä jäällä lämmittelemässä. Kun pelaajat tulevat jäälle ottamaan alkulämpöä, poistumme pukukoppiin venyttelemään ja keskittymään itse otteluun.

Eivätkä tuomaritehtävät pääty edes loppuvihellykseen. Vielä seuraavana päivänäkin riittää tehtäviä.

– Ottelun jälkeen otteluvalvojan kanssa käydään peli läpi. Sen jälkeen suihku, vaatteidenvaihto ja syöminen hallilla. Seuraavana päivänä käyn vielä edellisen päivän ottelusta tehdyt klipit ja palautteen läpi. Tämä kaikki kuuluu ottelukohtaiseen korvaukseen. Itse ottelutapahtumaan kuluu noin viisi tuntia. Kun lasketaan viikossa kolmeen otteluun käytetty kokonaisaika, päädytään noin 24 tuntiin.

Tuomareiden koskemattomuus on itsestäänselvyys. Kiekkopelissä kuitenkin sattuu ja tapahtuu. Linjatuomareiden tehtävänä on mennä tappelupukareiden väliin, selvittämään kaoottisia ”torikokouksia”.

– Kerran tuli luistimesta viilto poskeen. Siitä selvittiin tikeillä. Pahiten sattui kerran Mikkelissä, kun läheltä tullut lämäri osui korvaan. Sen seurauksena korvalehti halkesi. Aloituksessa mailanlapa on iskenyt suoraan silmäkulmaan. Kaikki ovat tulleet tietysti vahingossa.

Vaikka Savolaiselle on kertynyt jo satoja otteluita tuomittavaksi, on hänellä myös tulevaisuuden tavoitteita.

– Tavoite on yhä päästä linjatuomariksi Liigaan ja sitä kautta voisi päästä myös kansainvälisiin turnauksiin. Päätuomaritehtävätkään eivät ole tulevaisuudessa poissuljettuja.

Hannu Tuominen

Tuomareiden oma koppi on suljettu paikka, jonne ulkopuolisilla ei ole asiaa. Juha Savolainen, Niklas Narvanmaa, Pekka Virta ja Juho Ylä-Rotiala valmistautuvat otteluun. Tuomareiden oma koppi on suljettu paikka, jonne ulkopuolisilla ei ole asiaa. Juha Savolainen, Niklas Narvanmaa, Pekka Virta ja Juho Ylä-Rotiala valmistautuvat otteluun. Kuva: Hannu Tuominen

Pelastuslaitos auttoi miehen katolta Askaistenkujalla

Mies jouduttiin pelastamaan asuinrakennuksen katolta noin kuuden metrin korkeudesta torstaina puolilta päivin Askaistenkujalla Vähäheikkilässä.

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori jatkavat suomalaista sillinvalmistuksen perinnettä

Suomen Sillikonttori tekee Jalostaja-sillit Uudessakaupungissa.

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori päättivät pelastaa suomalaisen sillinvalmistusperinteen, kun viimeistenkin Suomessa valmistettujen merkkisillien valmistus siirtyi Puolaan viime vuoden lopulla.

Tutkimus: Nuoret pitävät asuntoa myös sijoituksena, vanhemmat lähinnä kotina

Asuntojaan hankkivat nuoret suhtautuvat asuntoonsa enemmän sijoituksena kuin vanhemmat ikäluokat. Asuntojen hinnat suhteessa kotitalouksien tuloihin ovat nyt lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Turun Pyöräpaja avannut ovensa Itäharjulla

Ronskibiitti esiintyy Pyöräpajalla ensi lauantaina.

Turun Pyöräpaja on avannut ovensa Itäharjulla osoitteessa Kalevantie 15. Paja on avoinna tiistaisin kello 17–20.

Kirjojen lukeminen lisääntynyt, luettujen kirjojen määrä pienentynyt

Kirjojen lukeminen kuuden kuukauden aikana, %.

Kirjojen lukeminen on yksi suomalaisten yleisimmistä harrastuksista. Yli kolme neljäsosaa kymmenen vuotta täyttäneestä väestöstä oli lukenut vähintään yhden kirjan viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana vuonna 2017. Määrä on jonkin verran suurempi kuin 2000–luvun alussa. Naiset lukevat kirjoja enemmän kuin miehet, ja näin on ollut jo 1980-luvun alusta lähtien. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen vuoden 2017 vapaa-aikatutkimuksesta.

Mielen hyvinvointi ennustaa liikunta-aktiivisuutta keski-iässä

Mielensä hyvinvoinnin korkeaksi arvioineet 42-vuotiaat liikkuivat aktiivisemmin 50-vuotiaana kuin matalampia pistemääriä mielen hyvinvoinnista 42-vuotiaana saaneet. Erilaiset liikuntaharrastukset kytkeytyivät hyvinvoinnin eri osa-alueisiin keski-iässä.

K-ryhmän myynti Lounais-Suomen alueella alkuvuonna 297,8 miljoonaa euroa

Mikko Helander (vas.) ja Olli Setänen.

K-ryhmän myynti Lounais-Suomen alueella (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Ahvenanmaa) oli tammi-maaliskuussa yhteensä 297,8 miljoonaa euroa ja se kasvoi 1,1 prosenttia. Päivittäistavarakaupan myynti oli 219,1 miljoonaa euroa ja se oli plussalla 1,6 prosenttia. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa myynti kävi 60,4 miljoonalla eurolla ja se kehittyi 11,5 prosenttia.

Automatkailijat messuilevat Turussa jatkossa keväisin

Caravan Show järjestetään jatkossa keväisin.

Caravan Show, automatkailun messutapahtuma Turun Messukeskuksessa, järjestetään jatkossa keväisin. Tammikuusta huhtikuuhun siirryttiin sekä alan kauppiaiden että järjestäjien, SF-Caravan ry:n ja Turun Messukeskuksen, toiveesta. Uusi ajankohta tuo lisää mahdollisuuksia leirintämatkailun kasvattamiseen, jota myös messukävijät ovat toivoneet tapahtumaan lisää.

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!