Jälkipeli: Sähkömies Savolainen pukeutuu iltaisin raitapaitaan

Juha Savolaiselle on kertynyt jo liki 1 000 ottelua tuomaritehtävissä. Hän on tuttu näky Kupittaan jäähallissa. Savolainen kukitettiin ansaitusti, kun hänelle tuli täyteen 200 Mestisottelua. Juha Savolaiselle on kertynyt jo liki 1 000 ottelua tuomaritehtävissä. Hän on tuttu näky Kupittaan jäähallissa. Savolainen kukitettiin ansaitusti, kun hänelle tuli täyteen 200 Mestisottelua. Kuva: Hannu Tuominen

Kun tuomaroinnin aloittaa nuorena, ehtii tuomitsemaan monta peliä. Juha Savolaiselle tuhannen pelin tuomaroinnin rajapyykki on jo lähellä. Kun pelejä kertyy useita viikon aikana, pitää sähkötöitä siviilissä paiskivan perheellisen tuomarin aikatauluttaa menonsa.

Suomessa jääkiekkotuomarit eivät ole päätoimisia. Savolainen tekee normaalia työpäivää, mutta onneksi työantaja ja lähin esimies ovat kilpaurheilua ymmärtäviä. Tarvittaessa löytyy joustoa.

– Minulle kertyy pekkaspäiviä, palkallisia vapaapäiviä, joita voin käyttää tuomaritehtävien hoitamisiin. Kotona perheen aikataulu määräytyy jääkiekon kautta. Tuomaroinnit merkitään ensimmäisinä kalenteriin. Vastaavasti silloin, kun ei ole ottelua, on minun vuoroni joustaa vaimoni menoille. Pelipäivinä lastenhoito jää minulta vähemmälle, mutta se korvataan sitten muina päivinä, kertoo Savolainen.

onella tuomarilla on taustalla jääkiekon pelaaminen. Näin myös Savolaisen kohdalla.

– Aloitin jääkiekon harrastamisen 5-vuotiaana Turun Palloseurassa. Kun A-juniori-ikä lähestyi, lopetin pelaamisen ja menin tuomarikurssille. Tykkään lätkästä, ja tällä tavoin tuomarina voin olla mukana lajissa. Aloitin tuomaroinnin vuonna 2004, joten neljätoista kautta olen ollut mukana. Aloitin junnupeleistä, ja nyt on tilastoihin merkitty jo useampi liigapelikin.

Savolaiselle on kertynyt kymmenessä kaudessa ennätykselliset yli 200 Mestisottelua. Kun mukaan lasketaan kauden kaikki eri sarjatasojen noin 80 ottelua, tullee 1 000 tuomaroitua ottelua täyteen vuoden kuluttua.

Harrastuksensa ansiosta Savolaiselle kertyy paljon matkakilometrejä, mutta onneksi linjatuomarin etuna on monet paikallispelit.

– Harvoin joutuu tulemaan yömyöhään kotiin, kun linjatuomarilla on usein paikallispelejä. Tällä kaudella on ollut kuusi peliä Kokkolassa, kaksi niistä oli keskellä viikkoa. En voi kieltäytyäkään. Sinne mennään mihin pelit määrätään. Tällä haetaan sitä, kuka on oikeasti sitoutunut toimintaan.

Yksi kiekko-ottelu kestää pari tuntia. Käytännössä tuomarilta menee yhteen otteluun moninkertainen aika.

– Otteluun valmistautuminen alkaa jo edellisenä päivänä heti päivätöiden päättymisen jälkeen. Varusteet pitää pakata valmiiksi. Kassista pitää löytyä muun muassa alasuoja, polvisuojat, kypärä, luistimet, tuomariasu, kyynärpääsuojat ja mahdollisesti rannesuojat. Pelipäivän ruokahuoltokin tulee miettiä etukäteen. Illalla myöhään käyn vielä läpi otteluvalvojan kokoamia klippejä edellisistä peleistä.

Ottelupäivänä hallille saavutaan noin pari tuntia ennen pelin alkua. Takana on normaali työpäivä.

– Pukukopissa tarkistan ensimmäiseksi, että kaikki tarvittavat varusteet ovat mukana. Sen jälkeen menemme ulos ottamaan alkulämmöt ja haukkaamaan raitista ilmaa. Ennen ottelun alkua käymme vielä jäällä lämmittelemässä. Kun pelaajat tulevat jäälle ottamaan alkulämpöä, poistumme pukukoppiin venyttelemään ja keskittymään itse otteluun.

Eivätkä tuomaritehtävät pääty edes loppuvihellykseen. Vielä seuraavana päivänäkin riittää tehtäviä.

– Ottelun jälkeen otteluvalvojan kanssa käydään peli läpi. Sen jälkeen suihku, vaatteidenvaihto ja syöminen hallilla. Seuraavana päivänä käyn vielä edellisen päivän ottelusta tehdyt klipit ja palautteen läpi. Tämä kaikki kuuluu ottelukohtaiseen korvaukseen. Itse ottelutapahtumaan kuluu noin viisi tuntia. Kun lasketaan viikossa kolmeen otteluun käytetty kokonaisaika, päädytään noin 24 tuntiin.

Tuomareiden koskemattomuus on itsestäänselvyys. Kiekkopelissä kuitenkin sattuu ja tapahtuu. Linjatuomareiden tehtävänä on mennä tappelupukareiden väliin, selvittämään kaoottisia ”torikokouksia”.

– Kerran tuli luistimesta viilto poskeen. Siitä selvittiin tikeillä. Pahiten sattui kerran Mikkelissä, kun läheltä tullut lämäri osui korvaan. Sen seurauksena korvalehti halkesi. Aloituksessa mailanlapa on iskenyt suoraan silmäkulmaan. Kaikki ovat tulleet tietysti vahingossa.

Vaikka Savolaiselle on kertynyt jo satoja otteluita tuomittavaksi, on hänellä myös tulevaisuuden tavoitteita.

– Tavoite on yhä päästä linjatuomariksi Liigaan ja sitä kautta voisi päästä myös kansainvälisiin turnauksiin. Päätuomaritehtävätkään eivät ole tulevaisuudessa poissuljettuja.

Hannu Tuominen

Tuomareiden oma koppi on suljettu paikka, jonne ulkopuolisilla ei ole asiaa. Juha Savolainen, Niklas Narvanmaa, Pekka Virta ja Juho Ylä-Rotiala valmistautuvat otteluun. Tuomareiden oma koppi on suljettu paikka, jonne ulkopuolisilla ei ole asiaa. Juha Savolainen, Niklas Narvanmaa, Pekka Virta ja Juho Ylä-Rotiala valmistautuvat otteluun. Kuva: Hannu Tuominen

Oletko tietämättäsi värisokea?

Mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään? Specsaversin optikko Sauli Karvinen listaa viisi faktaa värisokeudesta.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Fingrid lisää säätösähkön reaaliaikaista markkinatietoa

Fingrid laajentaa säätösähkön reaaliaikaisen hintatiedon julkaisun testiä. Tavoitteena on sekä lisätä sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä, että luoda kaikille toimijoille yhtenäiset toimintamahdollisuudet markkinoilla. Fingrid haluaa osaltaan mahdollistaa joustavan sähkön kulutuksen, tuotannon ja varastojen osallistumisen yhä lähempänä reaaliaikaa käytävään sähkökauppaan.

Uusi EU-asetus suitsii määräysten vastaisten tuotteiden kauppaa

Uusi EU-asetus tuotteiden markkinavalvonnasta tuli voimaan 15. heinäkuuta, ja sitä aletaan soveltaa pääosin kesällä 2021. Asetuksella pyritään aiempaa paremmin varmistamaan, että EU:ssa myytävät tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukauteen

Tuotannon volyymi 2005–2019, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia (oli 2,8) edellisvuoden huhtikuusta.

Uusia varotoimia suositellaan metotreksaatin annosteluvirheiden välttämiseksi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee uusia varotoimia metotreksaattia sisältävien valmisteiden annosteluvirheiden välttämiseksi, sillä jotkut potilaat ovat virheellisesti ottaneet lääkettä joka päivä kerran viikossa tapahtuvan annostelun sijaan.

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.