Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen. FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen. Kuva: Hannu Tuominen

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Joukkueen suoritus on ollut kaudesta toiseen yhtä vuoristorataa. Komean voiton jälkeen on seurannut usein mahalasku. Pelin taso on vaihdellut suuresti myös ottelun sisällä.

Tälläkin kaudella ottelun alut pelattiin usein virkamiesmäisesti ”sukkasillaan”. Lopuksi selväkin johtoasema menetettiin kolmannessa erässä tai viimeistään jatkoajalla. Vastustaja teki ylivoimalla maaleja, joista moni syntyi vasta ottelun loppuhetkillä.

Penkkiurheilijalle salibandyn divari on mielenkiintoinen sarja, koska joukkueet ovat hyvin tasaväkisiä. Muutaman pisteen marginaalilla olet pudotuspeleissä tai joukkuettasi uhkaa putoamiskamppailut. Liigasta poiketen joukkueiden budjetit eivät juurikaan poikkea toisistaan ja porukka kerätään lähinnä oman kylän pojista.

Edustuksen pääkäskijällä Perttu Kytöhongalla on lajista kokemusta vuosikymmenien ajalta. Hän näkee ja kokee kentän tapahtumat joukkueen sisältä sisäpiiriläisenä aistien sellaista, mitä ei ehkä näy katsomoon.

Santeri Lähteensuo on pitkänlinjan salibandymies, joka on seurannut vuosien ajan FBC Turun edustuksen pelejä selostamalla niitä paikan päällä. Hän näkee ja kokee kentän tapahtumat katsomosta joukkueen ulkopuolisena henkilönä.

Esitimme molemmille väitteitä kommentoitaviksi.

1. Katsomoon syntyi vaikutelma joukkueesta, joka on taidollisesti tasokas, mutta ei ollut henkisesti riittävän kova ja yhtenäinen. Marginaalien ollessa pieniä näiden seurauksena joukkue menetti paljon pisteitä. Siinä vaiheessa, kun oli mahdollisuus ratkaista peli lopullisesti, päästettiinkin vastustaja rinnalle ja ohi. Joukkueesta puuttui henkinen sytyttäjä.

Kytöhonka:

– Fakta on se, että menetimme runkosarjassa kolmannessa erässä viisitoista pistettä eikä saatu itse yhtään lisää. Eli kertaakaan emme tulleet takaa ohi. Jatkoaikoja tuli kahdeksan, joista voitimme puolet.

– Kauden alussa joukkueen vaihtuvuus oli suuri. Menetimme myös tärkeitä pelaajia, muun muassa neljä fyysistä puolustajaa. Ja valmennuskin vaihtui. Pelasimme hyvin, kun pelissä ei ollut stressiä. Mutta, kun paine kasvoi, emme kestäneet painestressiä. Virheiden määrä kasvoi.

– Joukkuehengessä ei ollut ongelmaa. Mutta totta on, että joukkueesta puuttui tietty johtajuus. Mikko Stenfors kasvoi sellaiseksi, mutta hänen loukkaantuminen oli paha menetys. Joukkueen arjen sitoutuminen ei ole vielä riittävällä tasolla.

Lähteensuo:

– Osittain tältä näytti myös yläparvelle. Toisaalta nähtyäni kauden mittaan muutkin divarijoukkueet, olen myös sitä mieltä, että FBC:lle ennen kautta aseteltu suurimman ennakkosuosikin viitta ei ollut täysin perusteltu. Monien arviot perustuivat varmasti kärkihankintoihin, kuten Sokka, Hyytiäinen ja Stenfors.

– Lopulta kakkos- ja kolmoskentät olivat kohtalaista divaritasoa, mutta eivät ehkä kuitenkaan vielä kypsiä nappaamaan liigapaikkaa. Vain yhdellä maalintekoon kykenevällä kentällä ei näin tasaisessa ja hyvätasoisessakin sarjassa pärjää. Valmentaja Kytöhonka on ollut joukkueen parissa kuitenkin alle vuoden. Vaikka suunta on oikea ja hänen kädenjälki jo näkyy, on matka pahasti kesken.

2. Ykköskenttä oli dominoiva. Jos se hävisi pelinsä, hävisi myös joukkue. Mutta entä, jos joukkue ei kuitenkaan menettänyt pisteitä sen takia, vaan siksi, että kakkos- ja kolmoskentällisiltä puuttui vaadittava pelirohkeus.

Kytöhonka:

– Ykköskenttä oli vuodenvaihteeseen asti tehopisteissä +30 -tasoa. Tämän vuoden puolella pudotuspelit mukaan lukien ykköskentän tehot menivät jo miinukselle. Kun joukkueen rakenne on tämä, emme voita otteluita. Asetelma oli raskas ykköskentälle, kun oli pakko tehdä tulosta joka pelissä.

– Syksyllä homma toimi, mutta koko kauden aikana emme löytäneet toista tulosta tekevää koostumusta. Vasta runkosarjan lopussa ja pudotuspeleissä kakkoskenttä pelasi tosi hyvin. Ero syksyyn oli iso. Pelaajat ovat tasollisesti riittävän hyviä, mutta en päävalmentajana saanut heistä kaikkea irti.

Lähteensuo:

– Tämä piti pääosin paikkaansa. Tiikereitä vastaan myös ykköskentältä puuttui riittävä pelirohkeus. Lähes koko kautta leimasi myös hieman suoraviivaisuuden puute. Vaikka Kytöhongan pelikirjassa on lihavoituna pallonhallinnan ja pallolla puolustamisen merkitys, oli kauden aikana useita otteluita joissa, vähän kärjistäen, palloa herkemmin maalille toimittamalla ottelut olisi pystytty selkeämmin ratkaisemaan.

3. Joukkueella oli kolme tasokasta ja tasavahvaa, mutta ei yhtään huippumaalivahtia. Olisiko parempi, että olisi yksi sellainen johtava maalivahti, joka omalla panoksellaan voittaisi yksittäisiä otteluita?

Kytöhonka:

– Optimaalisin tilanne valmentajalle olisi se, että toinen maalivahti pelaisi runkosarjassa (26 ottelua) kuusitoista peliä ja toinen kymmenen. Jos on selkeä ykkösmaalivahti, niin kakkosmaalivahdin käyttö tulkitaan helposti valmentajalta viestinä, miten peli on helppo tai merkityksetön. Kolmas maalivahti olisi juniori-ikäinen haastaja.

4. TPS pelaa tällä hetkellä omia pudotuspelejään liigassa. Ero divarin pudotuspeleihin on valtava, niin intensiteetissä kuin taisteluilmeessäkin. Kuilu kahden sarjatason välillä on suuri. Divarissa pelataan kuitenkin liigakarsintoja. Onko järkevää edes ajatella liigapaikkaa ennen kuin joukkue on siihen riittävän tasokas – ilman pelkoa, että joukkue joutuu heti taistelemaan sarjapaikastaan?

Kytöhonka:

– Liigaan pitää nousta liigajoukkueena. Eli olisi sama, vaikka sarja alkaisi jo viikon päästä. Pystyisit heti pelaamaan uskottavasti liigajoukkuetta vastaan. FBC Turun kohdalla on se hyvä puoli tulevaisuuden kannalta, että seuraorganisaatio on kypsempi kuin seuran edustusjoukkue. Usein se on päinvastoin. Meidän kohdalla mahdollinen liiganousu olisi tarkoittanut jälleen joukkueen uusimista. Siitä olisi tullut täysin sieluton. Tällaiseen liittyy isoja uhkia.

– Liigaan nousevan joukkueen rakenne pitää olla sellainen, että siinä on myös kehittyviä pelaajia. Joukkueen tulisi heti ensimmäisellä liigakaudella taistella playoffs-paikasta eikä sarjasta putoamista vastaan.

– Viime vuoden joukkueeni, NST, oli liigakelpoinen, mutta emme silti nousseet. Paras esimerkki hyvästä liiganousijasta on Westend Indians. Joukkueen rakenne on sellainen, että se mahdollisti pudotuspelit liigassa heti ensimmäisellä kaudella. Nyt meillä FBC Turussa on vielä paljon opettelemista harjoittelun arjessa.

5. Miten haluaisit toimia valmentajana, jotta FBC Turun miesten edustusjoukkue pelaisi ensi kaudella pidempään?

– Yhä useamman pelaajan pitäisi tehdä päätös tosissaan panostamisesta. Pitäisi pyrkiä siihen, että salibandy on se, joka määrittelee muut asiat. Tietysti pyrimme ensi kautta varten tuomaan joukkueeseen uusia pelaajia, jotka olisivat pelillisiä vahvistuksia sekä esimerkkejä tavoitteellisesta harjoittelusta.

– Nykyinen joukkue on asiallisen vakavahenkinen, joten ehkä tarvitsemme pukukoppiin kaverin, jolla on myös enemmän pilkettä silmäkulmassa. Mukaan nostetaan myös seuran omia junioreita. Divari on sarja, jossa nuoren kehityskäyrä voi olla jyrkästikin ylöspäin.

Hannu Tuominen

Santeri Lähteensuo (vas.) on ottanut päävalmentaja Perttu Kytöhongan haastatteluun. Santeri Lähteensuo (vas.) on ottanut päävalmentaja Perttu Kytöhongan haastatteluun. Kuva: Hannu Tuominen

Wiklundin Walo-kattobaari avataan tänään – auki viikonloppuisin aamuviiteen asti

Wiklundin kattoterassille valmistunut Walo Rooftop Bar avataan tänään torstaina kello 17. Kahteen kattokerrokseen ulottuvassa baarissa on ainoalaatuiset näköalat yli kaupungin. Ylemmän kerroksen suojaamaton kattoterassi on avoinna ilmojen salliessa, alempi terassi puolestaan on auki ympäri vuoden.

Mitä kourallinen hiekkaa paljastaa?

Maanvyörymät käynnistyvät kumpuilevilla ja vuoristoisilla alueilla rankkasateiden tai maanjäristysten myötä. Kuvassa Annapurna Nepalista.

Vuoristopurojen mineraaleista voidaan uuden analyysimenetelmän avulla selvittää yläjuoksulla tapahtuneet maanvyöryt ja näin auttaa tulevien luonnonkatastrofien ennakoinnissa. Helsingin yliopiston ja Tübingenin yliopiston tutkijoiden kehittämä menetelmä julkaistiin äskettäin Science Advances -tiedelehdessä.

Luottojen korkokatto laajenee ja tiukkenee syyskuussa

Pikaluottoja ja muita kuluttajaluottoja koskeva lainsäädäntö muuttuu syyskuussa. Uudistuksen seurauksena korkokatto laajenee koskemaan valtaosaa kuluttajaluottoja.

Nuoriso suhtautuu huolettomasti UV-säteilyn aiheuttamaan ihosyöpäriskiin

Alle 35-vuotiaat polttavat ihonsa auringossa selvästi keskimääräistä useammin.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) teettämän kyselyn mukaan suomalaiset ymmärtävät hyvin UV-säteilyn aiheuttaman ihosyöpäriskin. Nuorison keskuudessa riskiä pidetään pienempänä, mikä heijastuu myös auringolta suojautumiseen.

Pelastuslaitos auttoi miehen katolta Askaistenkujalla

Mies jouduttiin pelastamaan asuinrakennuksen katolta noin kuuden metrin korkeudesta torstaina puolilta päivin Askaistenkujalla Vähäheikkilässä.

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori jatkavat suomalaista sillinvalmistuksen perinnettä

Suomen Sillikonttori tekee Jalostaja-sillit Uudessakaupungissa.

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori päättivät pelastaa suomalaisen sillinvalmistusperinteen, kun viimeistenkin Suomessa valmistettujen merkkisillien valmistus siirtyi Puolaan viime vuoden lopulla.

Tutkimus: Nuoret pitävät asuntoa myös sijoituksena, vanhemmat lähinnä kotina

Asuntojaan hankkivat nuoret suhtautuvat asuntoonsa enemmän sijoituksena kuin vanhemmat ikäluokat. Asuntojen hinnat suhteessa kotitalouksien tuloihin ovat nyt lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Turun Pyöräpaja avannut ovensa Itäharjulla

Ronskibiitti esiintyy Pyöräpajalla ensi lauantaina.

Turun Pyöräpaja on avannut ovensa Itäharjulla osoitteessa Kalevantie 15. Paja on avoinna tiistaisin kello 17–20.

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!