Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen. FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen. Kuva: Hannu Tuominen

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Joukkueen suoritus on ollut kaudesta toiseen yhtä vuoristorataa. Komean voiton jälkeen on seurannut usein mahalasku. Pelin taso on vaihdellut suuresti myös ottelun sisällä.

Tälläkin kaudella ottelun alut pelattiin usein virkamiesmäisesti ”sukkasillaan”. Lopuksi selväkin johtoasema menetettiin kolmannessa erässä tai viimeistään jatkoajalla. Vastustaja teki ylivoimalla maaleja, joista moni syntyi vasta ottelun loppuhetkillä.

Penkkiurheilijalle salibandyn divari on mielenkiintoinen sarja, koska joukkueet ovat hyvin tasaväkisiä. Muutaman pisteen marginaalilla olet pudotuspeleissä tai joukkuettasi uhkaa putoamiskamppailut. Liigasta poiketen joukkueiden budjetit eivät juurikaan poikkea toisistaan ja porukka kerätään lähinnä oman kylän pojista.

Edustuksen pääkäskijällä Perttu Kytöhongalla on lajista kokemusta vuosikymmenien ajalta. Hän näkee ja kokee kentän tapahtumat joukkueen sisältä sisäpiiriläisenä aistien sellaista, mitä ei ehkä näy katsomoon.

Santeri Lähteensuo on pitkänlinjan salibandymies, joka on seurannut vuosien ajan FBC Turun edustuksen pelejä selostamalla niitä paikan päällä. Hän näkee ja kokee kentän tapahtumat katsomosta joukkueen ulkopuolisena henkilönä.

Esitimme molemmille väitteitä kommentoitaviksi.

1. Katsomoon syntyi vaikutelma joukkueesta, joka on taidollisesti tasokas, mutta ei ollut henkisesti riittävän kova ja yhtenäinen. Marginaalien ollessa pieniä näiden seurauksena joukkue menetti paljon pisteitä. Siinä vaiheessa, kun oli mahdollisuus ratkaista peli lopullisesti, päästettiinkin vastustaja rinnalle ja ohi. Joukkueesta puuttui henkinen sytyttäjä.

Kytöhonka:

– Fakta on se, että menetimme runkosarjassa kolmannessa erässä viisitoista pistettä eikä saatu itse yhtään lisää. Eli kertaakaan emme tulleet takaa ohi. Jatkoaikoja tuli kahdeksan, joista voitimme puolet.

– Kauden alussa joukkueen vaihtuvuus oli suuri. Menetimme myös tärkeitä pelaajia, muun muassa neljä fyysistä puolustajaa. Ja valmennuskin vaihtui. Pelasimme hyvin, kun pelissä ei ollut stressiä. Mutta, kun paine kasvoi, emme kestäneet painestressiä. Virheiden määrä kasvoi.

– Joukkuehengessä ei ollut ongelmaa. Mutta totta on, että joukkueesta puuttui tietty johtajuus. Mikko Stenfors kasvoi sellaiseksi, mutta hänen loukkaantuminen oli paha menetys. Joukkueen arjen sitoutuminen ei ole vielä riittävällä tasolla.

Lähteensuo:

– Osittain tältä näytti myös yläparvelle. Toisaalta nähtyäni kauden mittaan muutkin divarijoukkueet, olen myös sitä mieltä, että FBC:lle ennen kautta aseteltu suurimman ennakkosuosikin viitta ei ollut täysin perusteltu. Monien arviot perustuivat varmasti kärkihankintoihin, kuten Sokka, Hyytiäinen ja Stenfors.

– Lopulta kakkos- ja kolmoskentät olivat kohtalaista divaritasoa, mutta eivät ehkä kuitenkaan vielä kypsiä nappaamaan liigapaikkaa. Vain yhdellä maalintekoon kykenevällä kentällä ei näin tasaisessa ja hyvätasoisessakin sarjassa pärjää. Valmentaja Kytöhonka on ollut joukkueen parissa kuitenkin alle vuoden. Vaikka suunta on oikea ja hänen kädenjälki jo näkyy, on matka pahasti kesken.

2. Ykköskenttä oli dominoiva. Jos se hävisi pelinsä, hävisi myös joukkue. Mutta entä, jos joukkue ei kuitenkaan menettänyt pisteitä sen takia, vaan siksi, että kakkos- ja kolmoskentällisiltä puuttui vaadittava pelirohkeus.

Kytöhonka:

– Ykköskenttä oli vuodenvaihteeseen asti tehopisteissä +30 -tasoa. Tämän vuoden puolella pudotuspelit mukaan lukien ykköskentän tehot menivät jo miinukselle. Kun joukkueen rakenne on tämä, emme voita otteluita. Asetelma oli raskas ykköskentälle, kun oli pakko tehdä tulosta joka pelissä.

– Syksyllä homma toimi, mutta koko kauden aikana emme löytäneet toista tulosta tekevää koostumusta. Vasta runkosarjan lopussa ja pudotuspeleissä kakkoskenttä pelasi tosi hyvin. Ero syksyyn oli iso. Pelaajat ovat tasollisesti riittävän hyviä, mutta en päävalmentajana saanut heistä kaikkea irti.

Lähteensuo:

– Tämä piti pääosin paikkaansa. Tiikereitä vastaan myös ykköskentältä puuttui riittävä pelirohkeus. Lähes koko kautta leimasi myös hieman suoraviivaisuuden puute. Vaikka Kytöhongan pelikirjassa on lihavoituna pallonhallinnan ja pallolla puolustamisen merkitys, oli kauden aikana useita otteluita joissa, vähän kärjistäen, palloa herkemmin maalille toimittamalla ottelut olisi pystytty selkeämmin ratkaisemaan.

3. Joukkueella oli kolme tasokasta ja tasavahvaa, mutta ei yhtään huippumaalivahtia. Olisiko parempi, että olisi yksi sellainen johtava maalivahti, joka omalla panoksellaan voittaisi yksittäisiä otteluita?

Kytöhonka:

– Optimaalisin tilanne valmentajalle olisi se, että toinen maalivahti pelaisi runkosarjassa (26 ottelua) kuusitoista peliä ja toinen kymmenen. Jos on selkeä ykkösmaalivahti, niin kakkosmaalivahdin käyttö tulkitaan helposti valmentajalta viestinä, miten peli on helppo tai merkityksetön. Kolmas maalivahti olisi juniori-ikäinen haastaja.

4. TPS pelaa tällä hetkellä omia pudotuspelejään liigassa. Ero divarin pudotuspeleihin on valtava, niin intensiteetissä kuin taisteluilmeessäkin. Kuilu kahden sarjatason välillä on suuri. Divarissa pelataan kuitenkin liigakarsintoja. Onko järkevää edes ajatella liigapaikkaa ennen kuin joukkue on siihen riittävän tasokas – ilman pelkoa, että joukkue joutuu heti taistelemaan sarjapaikastaan?

Kytöhonka:

– Liigaan pitää nousta liigajoukkueena. Eli olisi sama, vaikka sarja alkaisi jo viikon päästä. Pystyisit heti pelaamaan uskottavasti liigajoukkuetta vastaan. FBC Turun kohdalla on se hyvä puoli tulevaisuuden kannalta, että seuraorganisaatio on kypsempi kuin seuran edustusjoukkue. Usein se on päinvastoin. Meidän kohdalla mahdollinen liiganousu olisi tarkoittanut jälleen joukkueen uusimista. Siitä olisi tullut täysin sieluton. Tällaiseen liittyy isoja uhkia.

– Liigaan nousevan joukkueen rakenne pitää olla sellainen, että siinä on myös kehittyviä pelaajia. Joukkueen tulisi heti ensimmäisellä liigakaudella taistella playoffs-paikasta eikä sarjasta putoamista vastaan.

– Viime vuoden joukkueeni, NST, oli liigakelpoinen, mutta emme silti nousseet. Paras esimerkki hyvästä liiganousijasta on Westend Indians. Joukkueen rakenne on sellainen, että se mahdollisti pudotuspelit liigassa heti ensimmäisellä kaudella. Nyt meillä FBC Turussa on vielä paljon opettelemista harjoittelun arjessa.

5. Miten haluaisit toimia valmentajana, jotta FBC Turun miesten edustusjoukkue pelaisi ensi kaudella pidempään?

– Yhä useamman pelaajan pitäisi tehdä päätös tosissaan panostamisesta. Pitäisi pyrkiä siihen, että salibandy on se, joka määrittelee muut asiat. Tietysti pyrimme ensi kautta varten tuomaan joukkueeseen uusia pelaajia, jotka olisivat pelillisiä vahvistuksia sekä esimerkkejä tavoitteellisesta harjoittelusta.

– Nykyinen joukkue on asiallisen vakavahenkinen, joten ehkä tarvitsemme pukukoppiin kaverin, jolla on myös enemmän pilkettä silmäkulmassa. Mukaan nostetaan myös seuran omia junioreita. Divari on sarja, jossa nuoren kehityskäyrä voi olla jyrkästikin ylöspäin.

Hannu Tuominen

Santeri Lähteensuo (vas.) on ottanut päävalmentaja Perttu Kytöhongan haastatteluun. Santeri Lähteensuo (vas.) on ottanut päävalmentaja Perttu Kytöhongan haastatteluun. Kuva: Hannu Tuominen

Oletko tietämättäsi värisokea?

Mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään? Specsaversin optikko Sauli Karvinen listaa viisi faktaa värisokeudesta.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Fingrid lisää säätösähkön reaaliaikaista markkinatietoa

Fingrid laajentaa säätösähkön reaaliaikaisen hintatiedon julkaisun testiä. Tavoitteena on sekä lisätä sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä, että luoda kaikille toimijoille yhtenäiset toimintamahdollisuudet markkinoilla. Fingrid haluaa osaltaan mahdollistaa joustavan sähkön kulutuksen, tuotannon ja varastojen osallistumisen yhä lähempänä reaaliaikaa käytävään sähkökauppaan.

Uusi EU-asetus suitsii määräysten vastaisten tuotteiden kauppaa

Uusi EU-asetus tuotteiden markkinavalvonnasta tuli voimaan 15. heinäkuuta, ja sitä aletaan soveltaa pääosin kesällä 2021. Asetuksella pyritään aiempaa paremmin varmistamaan, että EU:ssa myytävät tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukauteen

Tuotannon volyymi 2005–2019, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia (oli 2,8) edellisvuoden huhtikuusta.

Uusia varotoimia suositellaan metotreksaatin annosteluvirheiden välttämiseksi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee uusia varotoimia metotreksaattia sisältävien valmisteiden annosteluvirheiden välttämiseksi, sillä jotkut potilaat ovat virheellisesti ottaneet lääkettä joka päivä kerran viikossa tapahtuvan annostelun sijaan.

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.