Jälkipeli: Muodostelmaluistelussa vanhempien tuki on korvaamaton

Muodostelmaluistelu on joukkuelaji, joka vaatii äärimmäistä kurinalaisuutta ja sitoutumista. Vanhempien rooli on koko toiminnan kulmakivi. Kuvassa luistelee Naantalin VG-62:n Sun City Swing -joukkue. Muodostelmaluistelu on joukkuelaji, joka vaatii äärimmäistä kurinalaisuutta ja sitoutumista. Vanhempien rooli on koko toiminnan kulmakivi. Kuvassa luistelee Naantalin VG-62:n Sun City Swing -joukkue. Kuva: Hannu Tuominen

Juuri ennen tuomareiden arvostelupisteiden antamista kilpailijoiden tunnelataus on äärimmillään. Voittajalla se purkautuu ilon kyyneleinä, halauksina, jopa hysteerisenä huutona. Kaiken taustalla on valtava määrä harjoittelua, tiukkaa sitoutumista ja kurinalaisuutta.

Muodostelmaluistelu on laji, jossa pätevien valmentajien ohella vanhempien rooli on korvaamaton.

– Perheemme kalenteri rakentuu lasten harrastusten mukaan. Sen jälkeen ei tarvitse miettiä, mitä itse tekee. Olemme kiinnostuneita, mitä he harrastavat, kertoo luistelua harrastavien tyttöjen äiti Terhi Painilainen, joka toimii myös joukkueiden huoltotiimissä joukkueenjohtajana ja huoltajana.

Samanaikaisesti, kun äiti Terhi on Turkuhallissa kannustamassa tyttäriään muodostelmaluistelun SM-kisoissa, on isä Petri Painilainen seuraamassa poikansa jääkiekko-ottelua Naantalin jäähallissa.

Muodostelmaluistelu on laji, jossa suurten harjoitusmäärien ansiosta ajankäytön suunnittelu on tärkeää. Lajiin tarvittava vaatimustaso omaksutaan jo nuorena alakouluikäisenä ja taito kehittyy toistojen kautta. Koska kyseessä on joukkuelaji, yksikään tiimin jäsen ei voi olla poissa yhteisharjoituksista. Urheilijan elämäntavat ruokavaliota myöten sisäistetään varhain.

– Kotona vanhempien pitää huolehtia levosta ja ravitsemuksesta. Jääkaapissa pitää olla aina ruoka valmiina, koska jokainen kulkee harjoituksiin hieman eri aikaan. Vanhin tytär opiskelee Naantalin lukiossa. Lähellä harrastaminen on ajankäytön kannalta järkevämpää. Harrastuspaikat ja laadukas valmennus ovat Naantalissa lähellä. Aikaa ei kannata laittaa bussissa istumiseen. Se aika on pois läksyjen tekemisestä ja harrastamisesta.

Painilaiset osaavat arvostaa muodostelmaluistelun tarjoamaa mahdollisuutta vaikuttaa positiivisesti nuoren elämään.

– Koska laji on tunteisiin menevä joukkuelaji, niin sosiaaliset taidot kehittyvät. Se eräs tämän lajin hyvä puoli. Ihmisenä kasvaminen on koko ajan läsnä. Se on meille vanhemmille tärkeintä.

Kilpailuissa jäälle pääsee esiintymään vain osa joukkueen luistelijoista. Muutama joutuu tyytymään varaluistelijan rooliin. Tytöt ovat kuitenkin harrastaneet lajia niin kauan, että ymmärtävät pelisäännöt.

– Se ei ole tässä lajissa lainkaan ongelma. Viimeiseen asti harjoituksissa ovat kaikki mukana. Valmentajat aina perustelevat, miksi juuri tiettyyn kisaan mennään tietyllä kokoonpanolla. Valmentajat huolehtivat, että jokainen tyttö saa positiivista palautetta. Kaikki pääsevät kyllä kauden aikana esiintymään. VG-62:n valmentajilla on hyvä kasvatuksellinen ote ja me vanhemmat voimme olla luottavaisia. He osaavat antaa rakentavaa palautetta. Jokainen lapsi on vahvasti joukkueessa mukana.

Muodostelmaluistelussa Suomi on maailman huipulla. Koska laji on vaativa, jää vähän aikaa muiden lajien harrastamiselle. Sekään ei ole ongelma.

– Nuoremman kohdalla, kun harjoituskerrat eivät ole vielä suuria, voi rinnalla olla jokin toinenkin laji. Voi vielä kokeilla, mikä laji motivoi eniten. Muodostelmaluistelussa harjoittelu on monipuolista. Siihen kuuluu jää- ja fysiikkatreeniä sekä balettia. Fysioterapeutti huolehtii lihasten tasapainoista ja liikkuvuudesta, jotta ei tulisi loukkaantumisia. Laji on siis hyvin kokonaisvaltainen.

Muodostelmaluistelu on ollut vahvasti pääkaupunkikeskeinen, mutta erityisesti juniorisarjoissa Turun alue on kovassa nousussa. Siiri Eskelisen valmentama Kaarinan Taitoluistelijoiden Dream Edges -joukkue voitti toisen peräkkäisen Suomen mestaruuden. Naantalin Essi Kivistön valmentama VG-62:n Sun City Swing on myös kohonnut muutamassa vuodessa kohti Suomen kärkeä.

Hannu Tuominen

Kun laji on voimakkaasti tunteisiin menevä, koetaan lajissa suuria elämyksiä. Tältä näyttää, kun Kaarinan Taitoluistelijoiden Dream Edges -joukkue tietää voittaneensa Suomen mestaruuden. Kun laji on voimakkaasti tunteisiin menevä, koetaan lajissa suuria elämyksiä. Tältä näyttää, kun Kaarinan Taitoluistelijoiden Dream Edges -joukkue tietää voittaneensa Suomen mestaruuden. Kuva: Hannu Tuominen

Enemmistön mielestä perusoikeudet toteutuvat riittävästi

Suomessa koetaan kaikkien perusoikeuksien ja vapauksien toteutuvan ainakin jokseenkin riittävästi. Kärkeen kohoaa kokoontumisvapaus, jonka valtaosa (86 %) katsoo toteutuvan täysin tai jokseenkin riittävästi, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Syanobakteerit tuottamaan liuottimia, polttoaineita ja muovien raaka-aineita?

Verónica Carbonell González.

Kilpailukykyisten bioteknologian sovellusten kehittäminen vaatii tuotantosysteemiltä sekä tehokkuutta, säädeltävyyttä että geneettistä vakautta. Verónica Carbonell González selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, miten haihtuvien hiilivety-yhdisteiden tuottoa bakteerisoluissa voitaisiin tehostaa.

Pikainen pakkopalautus ässäfaneille

Ässien faneja Turkuhallissa.

Eduskuntavaalien alla piisaa puhetta muukalaisista. Mutta pitäisikö meidän katsoa joskus hieman lähemmäksi, ehkä jopa peiliin? Erityisesti olisi syytä kiinnittää nyt huomionsa tiettyyn kansanryhmään: potuihin, porilaisiin Turkuun tunkeutujiin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vierailee Varsinais-Suomessa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vierailee Varsinais-Suomessa viikonloppuna 23.-24. maaliskuuta.

Kulutusluotot ja pikalainat kasvattavat ulosoton asiamääriä

Ulosottoon saapui vuonna 2018 noin 3,4 miljoonaa asiaa, mikä on noin 2,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Eri velallisia ulosotossa oli vuonna 2018 noin 577 000, lisäystä edellisvuoteen oli 3,4 prosenttia. Velallisista luonnollisia henkilöitä oli valtaosa, noin 519 000, ja yrityksiä ja yhteisöjä noin 58 000.

Turkulaiskuski huristeli 140 kilometrin tuntinopeutta ysitiellä alueella, jossa nopeusrajoituksena on 80 kilometriä tunnissa

Turkulainen noin 35-vuotias nainen ajoi keskiviikko-aamuna noin kello 7.30 Aurassa ysitiellä pidemmän matkaa noin 140 kilometrin tuntinopeutta alueella, jossa nopeusrajoituksena on 80 kilometriä tunnissa.

SDP:n Rönnholm vaatii laajaa kansallista työhyvinvoinnin ohjelmaa

Antton Rönnholm.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm vaatii seuraavalta hallitukselta tekoja työhyvinvoinnin edistämiseksi. Mielenterveyshäiriöt ovat jo suurin peruste jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Varissuolla kaadetaan tänään puita

Puita kaadetaan Turun Varissuon kaupunginosassa Varissuonkentällä ja Karvataskunpuiston leikkipaikalla. Kaadettavat puut poistetaan Varissuonkentän liikuntapaikkojen ja oleskelualueen sekä Karvataskunpuiston tulevan peruskorjauksen valmistelevina töinä.

VR maksoi valtiolle osinkoa sata miljoonaa euroa

VR-Yhtymä Oy:n tänään Helsingissä pidetty yhtiökokous on vahvistanut yhtiön vuoden 2018 tilinpäätöksen. Yhtiökokous päätti hallituksen esityksestä, että vuodelta 2018 jaetaan osinkoa sata miljoonaa euroa. Osinko maksetaan Suomen valtiolle.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?