Jälkipeli: Muodostelmaluistelussa vanhempien tuki on korvaamaton

Muodostelmaluistelu on joukkuelaji, joka vaatii äärimmäistä kurinalaisuutta ja sitoutumista. Vanhempien rooli on koko toiminnan kulmakivi. Kuvassa luistelee Naantalin VG-62:n Sun City Swing -joukkue. Muodostelmaluistelu on joukkuelaji, joka vaatii äärimmäistä kurinalaisuutta ja sitoutumista. Vanhempien rooli on koko toiminnan kulmakivi. Kuvassa luistelee Naantalin VG-62:n Sun City Swing -joukkue. Kuva: Hannu Tuominen

Juuri ennen tuomareiden arvostelupisteiden antamista kilpailijoiden tunnelataus on äärimmillään. Voittajalla se purkautuu ilon kyyneleinä, halauksina, jopa hysteerisenä huutona. Kaiken taustalla on valtava määrä harjoittelua, tiukkaa sitoutumista ja kurinalaisuutta.

Muodostelmaluistelu on laji, jossa pätevien valmentajien ohella vanhempien rooli on korvaamaton.

– Perheemme kalenteri rakentuu lasten harrastusten mukaan. Sen jälkeen ei tarvitse miettiä, mitä itse tekee. Olemme kiinnostuneita, mitä he harrastavat, kertoo luistelua harrastavien tyttöjen äiti Terhi Painilainen, joka toimii myös joukkueiden huoltotiimissä joukkueenjohtajana ja huoltajana.

Samanaikaisesti, kun äiti Terhi on Turkuhallissa kannustamassa tyttäriään muodostelmaluistelun SM-kisoissa, on isä Petri Painilainen seuraamassa poikansa jääkiekko-ottelua Naantalin jäähallissa.

Muodostelmaluistelu on laji, jossa suurten harjoitusmäärien ansiosta ajankäytön suunnittelu on tärkeää. Lajiin tarvittava vaatimustaso omaksutaan jo nuorena alakouluikäisenä ja taito kehittyy toistojen kautta. Koska kyseessä on joukkuelaji, yksikään tiimin jäsen ei voi olla poissa yhteisharjoituksista. Urheilijan elämäntavat ruokavaliota myöten sisäistetään varhain.

– Kotona vanhempien pitää huolehtia levosta ja ravitsemuksesta. Jääkaapissa pitää olla aina ruoka valmiina, koska jokainen kulkee harjoituksiin hieman eri aikaan. Vanhin tytär opiskelee Naantalin lukiossa. Lähellä harrastaminen on ajankäytön kannalta järkevämpää. Harrastuspaikat ja laadukas valmennus ovat Naantalissa lähellä. Aikaa ei kannata laittaa bussissa istumiseen. Se aika on pois läksyjen tekemisestä ja harrastamisesta.

Painilaiset osaavat arvostaa muodostelmaluistelun tarjoamaa mahdollisuutta vaikuttaa positiivisesti nuoren elämään.

– Koska laji on tunteisiin menevä joukkuelaji, niin sosiaaliset taidot kehittyvät. Se eräs tämän lajin hyvä puoli. Ihmisenä kasvaminen on koko ajan läsnä. Se on meille vanhemmille tärkeintä.

Kilpailuissa jäälle pääsee esiintymään vain osa joukkueen luistelijoista. Muutama joutuu tyytymään varaluistelijan rooliin. Tytöt ovat kuitenkin harrastaneet lajia niin kauan, että ymmärtävät pelisäännöt.

– Se ei ole tässä lajissa lainkaan ongelma. Viimeiseen asti harjoituksissa ovat kaikki mukana. Valmentajat aina perustelevat, miksi juuri tiettyyn kisaan mennään tietyllä kokoonpanolla. Valmentajat huolehtivat, että jokainen tyttö saa positiivista palautetta. Kaikki pääsevät kyllä kauden aikana esiintymään. VG-62:n valmentajilla on hyvä kasvatuksellinen ote ja me vanhemmat voimme olla luottavaisia. He osaavat antaa rakentavaa palautetta. Jokainen lapsi on vahvasti joukkueessa mukana.

Muodostelmaluistelussa Suomi on maailman huipulla. Koska laji on vaativa, jää vähän aikaa muiden lajien harrastamiselle. Sekään ei ole ongelma.

– Nuoremman kohdalla, kun harjoituskerrat eivät ole vielä suuria, voi rinnalla olla jokin toinenkin laji. Voi vielä kokeilla, mikä laji motivoi eniten. Muodostelmaluistelussa harjoittelu on monipuolista. Siihen kuuluu jää- ja fysiikkatreeniä sekä balettia. Fysioterapeutti huolehtii lihasten tasapainoista ja liikkuvuudesta, jotta ei tulisi loukkaantumisia. Laji on siis hyvin kokonaisvaltainen.

Muodostelmaluistelu on ollut vahvasti pääkaupunkikeskeinen, mutta erityisesti juniorisarjoissa Turun alue on kovassa nousussa. Siiri Eskelisen valmentama Kaarinan Taitoluistelijoiden Dream Edges -joukkue voitti toisen peräkkäisen Suomen mestaruuden. Naantalin Essi Kivistön valmentama VG-62:n Sun City Swing on myös kohonnut muutamassa vuodessa kohti Suomen kärkeä.

Hannu Tuominen

Kun laji on voimakkaasti tunteisiin menevä, koetaan lajissa suuria elämyksiä. Tältä näyttää, kun Kaarinan Taitoluistelijoiden Dream Edges -joukkue tietää voittaneensa Suomen mestaruuden. Kun laji on voimakkaasti tunteisiin menevä, koetaan lajissa suuria elämyksiä. Tältä näyttää, kun Kaarinan Taitoluistelijoiden Dream Edges -joukkue tietää voittaneensa Suomen mestaruuden. Kuva: Hannu Tuominen

Pelimiehen valinta: Amerikka vapaaksi uudelleen

Connor-poika se ei kalpeanaamaa pelkää.

Aivan kuin Assassin's Creed -pelejä ja niiden lisäosia ei tulisi markkinoille tarpeeksi, koki aiemmalle konsolisukupolvelle vuonna 2012 julkaistu Assassin's Creed III Remastered (PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC) keväällä uudelleensyntymän. Ja mikä ettei. Uudelleenjulkaisu on hyvä muistutus siitä, kuinka erinomainen tarina pelissä olikaan.

Ylileveitä autokaistoja aiotaan kaventaa Itäisellä Pitkälläkadulla ja tehdä uusia pyöräkaistoja

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta kokoontuu tiistaina 28. toukokuuta. Kokouksessa käsitellään muun muassa liikennejärjestelyjen selkeyttämistä Itäisellä Pitkälläkadulla.

Kalervo Väänäsen muotokuva paljastettiin yliopistolla

Kalervo Väänänen ja Timo Vuorikoski.

Taidemaalari Timo Vuorikosken maalaama Kalervo Väänäsen muotokuva paljastettiin Turun yliopiston Medisiina D:ssä 23. toukokuuta. Väänänen rehtorikausi päättyy heinäkuun lopussa. Turun yliopiston rehtorina hän on toiminut vuodesta 2012 alkaen. Rehtorikauden aikana yliopiston julkaistujen tutkimusten määrä ja arvioitu laatu ovat nousseet. Myös koulutusta on kehitetty merkittävästi.

Puun energiakäyttö lisääntyy edelleen

Puupolttoaineita kulutettiin vuonna 2018 jälleen ennätysmäärä. Tämä johtui siitä, että metsäteollisuuden jäteliemien käyttö lisääntyi. Kiinteitä puupolttoaineita käytettiin lämpö- ja voimalaitoksissa saman verran kuin edellisvuonna. Myös puun pienkäyttö pysyi samana.

Laadukas saattohoito kuuluu kaikille

Saattohoitokoti Karinan laadukas toiminta on päättymässä 25 vuoden jälkeen. Se on todella valitettavaa ja herättää paljon kysymyksiä.

Kaupunki valitsee kehittämiskumppanin Sepänkatu 1:n alueelle

Sepänkatu 1:n asemakaava-alueen kehittämiseen ja Turun ammattikorkeakoulun käytöstä vuonna 2020 poistuvien kiinteistöjen luovutukseen tähtäävän kilpailun voittajaksi esitetään ryhmittymää, jossa ovat mukana Jatke Länsi-Suomi Oy, Taaleri Pääomarahastot Oy sekä JKMM Arkkitehdit Oy. Esitystä käsitellään kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa maanantaina 27. toukokuuta.

Kansainvälinen tutkimus auttoi lopettamaan peltosirkun metsästyksen Ranskassa

Tiettävästi maailman vanhin peltosirkku, vähintään seitsemänvuotias Ensio on todistanut lajitoveriensa vähenemisen noin 70 prosentilla vuodesta 2012 alkaen.

Suomessa äärimmäisen uhanalainen peltosirkku on ollut Ranskassa perinteinen kulinaristinen herkku. Luonnonsuojelujärjestöt ovat vastustaneet sen laitonta, mutta silti jatkunutta metsästystä pitkään, ja vuonna 2016 Euroopan komissio määräsi Ranskan lopettamaan metsästämisen harjoittamisen ja vei asian lintudirektiivin vastaisena EU:n tuomioistuimeen.

Uudenmaantiellä toteutetaan viisaan liikkumisen hanke

Maantiellä 110 eli Uudenmaantiellä toteutetaan viisaan liikkumisen hanke Hämeenkadulta Piikkiöön. Hankkeessa toteutetaan lukuisia kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen olosuhteita parantavia toimenpiteitä kuluvan vuoden aikana.

Avomereltä saatiin paljon silakkaa ja kilohailia, rannikkokalastus vähenee edelleen

Merialueen kaupallisen kalastuksen saaliin määrä ja arvo 1980–2018 (deflatointi: elinkustannusindeksi).

Merialueen kaupallisen kalastuksen kokonaissaalis oli 148 miljoonaa kiloa vuonna 2018. Se oli seitsemän miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Saalis koostui pääosin avomereltä troolilla pyydetystä silakasta ja kilohailista. Rannikolla valtaosa kalastajista pyydysti rysillä ja verkoilla. Rannikkokalastuksen määrä pieneni edelleen, mutta siitä huolimatta joidenkin lajien saalis kasvoi.

Urheilu

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!