Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa. Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa. Kuva: Hannu Tuominen

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

Haastattelun keskeyttää itävaltalainen lumikissan puskulevyn kiinnityskelkka. Turun Slalomseuran kiireinen puheenjohtaja Jari Lehtinen käy vastaanottamassa kaivatun ulkomailta tulleen lähetyksen.

Erikoiselta kuulostava tekninen osa kertoo, miten laskettelukeskuksen ylläpitäminen ei ole pelkästään talkoovoimin ylläpidettävää toimintaa. Jo pelkästään turvallisuustekijät edellyttävät ammattilaisten käyttöä.

– Työllistämme laskettelukauden aikana noin parikymmentä nuorta. Monissa tehtävissä, kuten hissinhoitajan tehtävässä, tarvitaan koulutettua lakisääteistä väkeä. Pelkästään talkooväellä ei rinteitä voida pitää avoinna, kertoo Lehtinen.

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Lunta on tupruttanut taivaalta ja pakkaspäiviä on riittänyt. Voisi olettaa, että Hirvensalossa riemuitaan, kun lunta on tullut runsaasti. Asia ei ole kuitenkaan näin yksiselitteinen. Ilman tykkejä ei Suomessa pärjää enää yksikään laskettelukeskus.

– Nykyään luonnonlumella on vähäinen merkitys rinteiden kunnossapidon kannalta. Jos saamme puoli metriä luonnonlunta, niin se tiivistyy tampattaessa viiteen senttimetriin. Tarvitsemme rinteeseen puolesta metristä 70 senttiin tiukkaan tampattua tykkilunta. Luonnonlumi on meille markkinoinnin kannalta tärkeä. Kun kaupunki on luminen, ihmiset lähtevät helpommin laskettelemaan.

Rinteiden avaamisen kannalta pakkaset ovat tärkeitä. Jos ne saapuivat ajoissa, rinteetkin saadaan auki varhain. Tänä vuonna maamme ainoa saarella sijaitseva laskettelukeskus avattiin jo viime vuoden puolella joulukuun lopussa. Pahimpina vuosina rinteet on saatu kuntoon vasta helmikuussa. Turussa alppilajeja harrastetaankin Suomen haasteellisimmissa olosuhteissa.

– Pakkanen on meidän kaveri ja pahin vihollinen. Toivomme pakkaskelejä, mutta meidän on tultava sen kanssa toimeen, jotta ei tulisi vahinkoja, kuten putkien jäätymistä. Mitä aikaisemmin pakkaset tulevat, sitä aikaisemmin saamme rinteet auki. Sen myötä tulee myös parempi taloudellinen tulos.

Edelliset vähälumiset talvet johtivat Hirvensalon laskettelukeskuksen ahdinkoon. Uhkana oli koko toiminnan alasajo. Onneksi Turun kaupungin päättäjät ymmärsivät lähiliikuntapaikkansa merkityksen. Lähirinne tarjoaa mahdollisuuden viettää perheen liikunnallista talvipäivää luonnossa ilman pitkiä automatkoja. Lastenrinne ja lastenhissi on kaikille ilmainen.

Turun Slalomseura ja kaupunki tekivät yhteistyösopimuksen, jolla toimintaa voitiin jatkaa. Turun kaupunki muun muassa takasi seuralle 70 00 euron lainan. Tavoite ei ollut pelkästään turvata seuraava kausi, vaan suunnitelmat ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen. Toiminta halutaan kestävälle pohjalle.

– Koko ajan suunnittelemme myös tulevaisuutta. Kaupungilla on aloitettu alueinfratutkimus, miten aluetta tulisi kehittää jatkossa. Tämä alue alkaisi muistuttaa yhä enemmän liikuntapuistoalueelta. Oma haaveeni on, että tästä tulisi talviliikuntakeskus, missä olisi esimerkiksi luistinkenttä läheisen koulun oppilaiden käytössä.

Aika koululaisten hiihtolomaviikon molemmin puolin on laskettelukeskuksille erityisen merkityksellinen.

– Hiihtolomaviikko on meille tärkein, mutta samalla myös sääherkin. Jos on huono sää, ihmiset menevät kylpylöihin. Jos paistaa aurinko ja on pakkasta, ihmiset tulevat tänne laskettelemaan.

Kunnon pakkastalvena lunta riittäisi Hirvensalon rinteillä pitkälle kevääseen. Ihmisten tottumukset kevätauringossa vaikuttavat hiihtokeskuksen aukioloaikoihin. Vaikka olisi vielä lunta, laskettelijatkin suuntaavat mielenkiintonsa muihin harrastuksiin. Hirvensalon rinteet suljetaan maaliskuussa.

Hirvensalon laskettelukeidas sijaitsee vain 15 minuutin bussimatkan päässä torilta. Bussilla ehtii Hirvensalon hiihtokeskukseen koulupäivän päätteeksi. Fölin busseissa laskettelu- ja hiihtovälineiden kuljetus on ilmainen.

Hannu Tuominen

#Päättäjäiset täyttää Kupittaan urheiluhallin tiistaina

Jo viidettä kertaa järjestettävä #Päättäjäiset-koulunpäätöstapahtuma täyttää Kupittaan urheiluhallin tulevana tiistaina 28. toukokuuta. Messutapahtumassa on luvassa runsaasti hyötytietoa nuorille heitä koskettavista asioista ja joka pisteellä on tuttuun tapaan luvassa myös mukavaa tekemistä. Tapahtuman ideana on olla erilainen ja hauska koulupäivä kevään viimeisellä kouluviikolla.

Kelalta etuisuuksiin viime vuonna noin 15 miljardia euroa

Kelan perustoimeentulotuen asiakasmäärät kasvoivat edelleen viime vuonna. Etuuksia maksettiin 15 miljardia euroa.

Rasekon kolmikko haki kultaa ammattitaidon SM-kilpailuista

Voittajilla on hymy herkässä. Veeti Lundahl (vas.), Miisa Suvanto ja Samuli Kohmo.

Ammattitaidon SM-kilpailujen Taitaja 2019 -finaali käytiin tällä viikolla Joensuussa. Eilen päättyneissä kilpailuissa Raseko sai täyspotin, kun kaikki kolme Rasekon kilpailijaa palkittiin kultaisella mitalilla: autonasennuksen uusi Suomen mestari on ruskolainen Samuli Kohmo ja caterinkokki-sarjan voittivat raisiolaiset Miisa Suvanto ja Veeti Lundahl .

Maakunnan liikenteen tulevaisuutta pohditaan asiantuntijajoukolla

Varsinais-Suomen kuntien johtoa ja asiantuntijoita eri sektoreilta kokoontuu keskustelemaan maakunnan liikenteen tulevaisuudesta perjantaina. Tilaisuus käynnistää liikennejärjestelmäsuunnitelman päivitystyön, jota tehdään ensimmäistä kertaa koko maakunnan laajuisesti. Prosessiin halutaan osallistaa aiempaa laajemmin eri sektoreiden asiantuntemusta.

Sinitakkien säveliä ja Merivoimien musiikkia

Soittokunta mainoskuvauksissa Suomen Joutsenella vuonna 1994. Ruorin edessä oikealla soittokunnan päällikkö Timo Kotilainen.

Laivaston soittokunta täyttää tänä vuonna täydet sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Forum Marinum ja Laivaston soittokunta ovat yhdessä tuottaneet värikkään näyttelyn soittokunnan historiasta fregatti Suomen Joutsenelle.

Ruokavirasto: Varo tuomasta tulipoltetta puutarhamatkan tuliaisena

Vaarallinen kasvitauti tulipolte voi levitä Suomeen ulkomailta ostetuissa taimissa, varoittaa Ruokavirasto. Riski koskee erityisesti omena- ja päärynäpuun taimia. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa seuraavia ohjeita:

Poliisi on ottanut uudelleen tutkintaan 17 vuotta sitten Turussa tapahtuneen arvokuljetusryöstön yrityksen

Epäillyt onnistuivat pakenemaan poliisia, kuvassa näkyvä pakettiauto poltettiin pakomatkalla.

Poliisi on alkanut uudelleen tutkia arvokuljetusryöstön yritystä, joka tapahtui Turussa Vanhan Tampereentien Prisman pihalla 5. elokuuta 2002. Tuolloin neljä tai viisi naamioitunutta ja konetuliaseilla varustautunutta ryöstäjää yritti murtautua arvokuljetusautoon keskellä päivää. Ryöstäjät pakenivat paikalta ennen poliisin tuloa Chervolet Chevy Van- merkkisellä pakettiautolla.

Liikuntaharjoittelun kestolla suurempi merkitys maksan ja suoliston aineenvaihduntaan kuin harjoittelun intensiteetillä

Kumail Motiani.

MD Kumail Motiani tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan pitkäkestoisen ja matalatehoisen kestävyysliikunnan sekä lyhytkestoisen ja korkeatehoisen sprintti-intervalliharjoittelun vaikutuksia maksan, haiman ja suoliston aineenvaihduntaan.

Suurin osa terveyskeskukseen yhteyttä ottaneista pääsi kuukaudessa lääkärille

Lääkärin kiireettömälle vastaanotolle toteutuneiden käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista eri aluehallintovirastojen alueella maaliskuussa 2019, %.

Suurin osa asiakkaista pääsee kuukaudessa kiireettömälle perusterveydenhuollon lääkärin avosairaanhoidon vastaanotolle.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!