Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa. Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa. Kuva: Hannu Tuominen

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

Haastattelun keskeyttää itävaltalainen lumikissan puskulevyn kiinnityskelkka. Turun Slalomseuran kiireinen puheenjohtaja Jari Lehtinen käy vastaanottamassa kaivatun ulkomailta tulleen lähetyksen.

Erikoiselta kuulostava tekninen osa kertoo, miten laskettelukeskuksen ylläpitäminen ei ole pelkästään talkoovoimin ylläpidettävää toimintaa. Jo pelkästään turvallisuustekijät edellyttävät ammattilaisten käyttöä.

– Työllistämme laskettelukauden aikana noin parikymmentä nuorta. Monissa tehtävissä, kuten hissinhoitajan tehtävässä, tarvitaan koulutettua lakisääteistä väkeä. Pelkästään talkooväellä ei rinteitä voida pitää avoinna, kertoo Lehtinen.

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Lunta on tupruttanut taivaalta ja pakkaspäiviä on riittänyt. Voisi olettaa, että Hirvensalossa riemuitaan, kun lunta on tullut runsaasti. Asia ei ole kuitenkaan näin yksiselitteinen. Ilman tykkejä ei Suomessa pärjää enää yksikään laskettelukeskus.

– Nykyään luonnonlumella on vähäinen merkitys rinteiden kunnossapidon kannalta. Jos saamme puoli metriä luonnonlunta, niin se tiivistyy tampattaessa viiteen senttimetriin. Tarvitsemme rinteeseen puolesta metristä 70 senttiin tiukkaan tampattua tykkilunta. Luonnonlumi on meille markkinoinnin kannalta tärkeä. Kun kaupunki on luminen, ihmiset lähtevät helpommin laskettelemaan.

Rinteiden avaamisen kannalta pakkaset ovat tärkeitä. Jos ne saapuivat ajoissa, rinteetkin saadaan auki varhain. Tänä vuonna maamme ainoa saarella sijaitseva laskettelukeskus avattiin jo viime vuoden puolella joulukuun lopussa. Pahimpina vuosina rinteet on saatu kuntoon vasta helmikuussa. Turussa alppilajeja harrastetaankin Suomen haasteellisimmissa olosuhteissa.

– Pakkanen on meidän kaveri ja pahin vihollinen. Toivomme pakkaskelejä, mutta meidän on tultava sen kanssa toimeen, jotta ei tulisi vahinkoja, kuten putkien jäätymistä. Mitä aikaisemmin pakkaset tulevat, sitä aikaisemmin saamme rinteet auki. Sen myötä tulee myös parempi taloudellinen tulos.

Edelliset vähälumiset talvet johtivat Hirvensalon laskettelukeskuksen ahdinkoon. Uhkana oli koko toiminnan alasajo. Onneksi Turun kaupungin päättäjät ymmärsivät lähiliikuntapaikkansa merkityksen. Lähirinne tarjoaa mahdollisuuden viettää perheen liikunnallista talvipäivää luonnossa ilman pitkiä automatkoja. Lastenrinne ja lastenhissi on kaikille ilmainen.

Turun Slalomseura ja kaupunki tekivät yhteistyösopimuksen, jolla toimintaa voitiin jatkaa. Turun kaupunki muun muassa takasi seuralle 70 00 euron lainan. Tavoite ei ollut pelkästään turvata seuraava kausi, vaan suunnitelmat ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen. Toiminta halutaan kestävälle pohjalle.

– Koko ajan suunnittelemme myös tulevaisuutta. Kaupungilla on aloitettu alueinfratutkimus, miten aluetta tulisi kehittää jatkossa. Tämä alue alkaisi muistuttaa yhä enemmän liikuntapuistoalueelta. Oma haaveeni on, että tästä tulisi talviliikuntakeskus, missä olisi esimerkiksi luistinkenttä läheisen koulun oppilaiden käytössä.

Aika koululaisten hiihtolomaviikon molemmin puolin on laskettelukeskuksille erityisen merkityksellinen.

– Hiihtolomaviikko on meille tärkein, mutta samalla myös sääherkin. Jos on huono sää, ihmiset menevät kylpylöihin. Jos paistaa aurinko ja on pakkasta, ihmiset tulevat tänne laskettelemaan.

Kunnon pakkastalvena lunta riittäisi Hirvensalon rinteillä pitkälle kevääseen. Ihmisten tottumukset kevätauringossa vaikuttavat hiihtokeskuksen aukioloaikoihin. Vaikka olisi vielä lunta, laskettelijatkin suuntaavat mielenkiintonsa muihin harrastuksiin. Hirvensalon rinteet suljetaan maaliskuussa.

Hirvensalon laskettelukeidas sijaitsee vain 15 minuutin bussimatkan päässä torilta. Bussilla ehtii Hirvensalon hiihtokeskukseen koulupäivän päätteeksi. Fölin busseissa laskettelu- ja hiihtovälineiden kuljetus on ilmainen.

Hannu Tuominen

MLL kouluttaa uusia vapaaehtoisia huhtikuussa

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri kouluttaa huhtikuussa uusia vapaaehtoisia tukihenkilöitä lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Kymmenet lapset ja nuoret Turun seudulla odottavat parhaillaan itselleen aikuista kaveria, jonka kanssa harrastaa, jutella ja ihan vaan olla ja jakaa arjen iloja ja suruja.

NouHätä! kisataan Luolalan paloasemalla

NouHätä!-pelastustieto- ja taitokilpailun Varsinais-Suomen aluekilpailu järjestetään torstaina 28. maaliskuuta kello 9.45–15.30 Luolalan paloasemalla Naantalissa.

Huolehdi kesäajoneuvoon liittyvistä velvollisuuksista ajoissa, laiminlyönnin seuraukset voivat yllättää

Moni tekee moottoripyörille, mopoille ja muille kesäajoneuvoille liikennekäytöstäpoiston talven ajaksi. Ajokauden alkaessa on muistettava tehdä liikennekäyttöönotto jo ennen kuin ajoneuvolla ajaa. Samalla tulee huolehtia, että ajoneuvon lakisääteinen liikennevakuutus on voimassa. Sanktiot velvollisuuksien laiminlyönnistä voivat yllättää.

Kyyt alkavat herätä horroksestaan

Keväällä kyyn puremat ovat vaarallisimpia, sillä nuoren kyyn purema sisältää yleensä enemmän myrkkyä kuin aikuisen.

Kyykäärmeet alkavat herätä talvihorroksesta. Lemmikinomistajien on oltava erityisen valppaina alueilla, joissa kyitä tavataan. Keväällä kyyn puremat ovat vaarallisimpia, sillä nuoren kyyn purema sisältää yleensä enemmän myrkkyä kuin aikuisen. Suurin osa lemmikeistä toipuu kyyn puremasta eläinlääkärihoidon avulla, mutta pahimmillaan kyyn purema voi johtaa lemmikin menehtymiseen.

Valtaosa suomalaisista hoitaisi lääkärikäyntinsä etänä

Kaksi kolmannesta suomalaisista haluaisi hoitaa lääkärikäyntejään enemmän etänä. Kolmetoista prosenttia LähiTapiolan Arjen katsaus-kyselyyn vastanneista hoitaisi lääkärikäynnit etänä vaikka joka kerta. Perinteisiä toimialoja myllertäviä palveluja rakastetaan niiden helppokäyttöisyyden vuoksi, ja perusterveydenhuollossakin on olemassa tarvittava teknologia samanlaiseen murrokseen, joka on aiemmin myllertänyt videovuokraamot, hotellialan ja taksipalvelut.

The Goddamn Gallows Turkuun

Amerikkalainen vaihtoehtoehtokantria ja punkkia musiikissaan sekoitteleva The Goddamn Gallows tekee neljän keikan minikiertueen Suomessa kesäkuun alussa. Turun lisäksi bändi poikkeaa Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä. Turussa The Goddamn Gallows esiintyy 5. kesäkuuta, jolloin poppoo nousee TVO:n lavalle.

Asuuko maailman onnellisimmassa maassa maailman onnellisin kansa?

YK:n raportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Suomessa on paljon hyvää, mutta parannuksiakin tarvitaan. Vapauden, tasa-arvon ja solidaarisuuden tulee olla hyvän yhteiskunnan perusarvoja. Näiden arvojen pohjalta rakentuu ihmisen tuntemus omasta merkityksellisyydestä yhteisössä ja kokemus täydestä kansalaisuudesta.

Paimiossa tapon yritys, useita otettu kiinni

Poliisilla oli perjantai-illalla noin kello 20.30 poliisioperaatio Paimiossa, johon osallistui useita poliisipartioita. Kyseessä oli väkivallanteko, jonka takia useita henkilöitä on otettu kiinni.

Ajokiellossa ollut huumekuski kiinni Kaarinan keskustassa

Poliisipartio kiinnitti lauantaina kello 22 huomionsa Kaarinan keskustassa epävarmasti liikkuneeseen henkilöautoon ja pysäytti auton.

Urheilu

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?