Vuosi 2019 näyttää palloilujen suhteen menestyksekkäältä Turussa

Timo Furuholmilta voi odottaa huippukautta Interin palatessa mitalikantaan vuonna 2019. Timo Furuholmilta voi odottaa huippukautta Interin palatessa mitalikantaan vuonna 2019. Kuva: Selma Paavola

Vuonna 2019 turkulaisella urheilurintamalla kulkee kovaa. Kurkkaus ullakon perältä löytyneeseen kristallipalloon ennakoi monenlaisia menestystarinoita alkaneelle vuodelle.

Kevät on turkulaiselle palloiluväelle iloista aikaa. Maaliskuussa päättyvän koripallon miesten 1. divisioona A:n runkosarjan lopussa Lahti on vielä Kristikaa edellä, mutta finaaleissa voimasuhteet kääntyvät ja Kristika voittaa ykkösdivisioona A:n. Ratkaisevassa finaalissa Mikael Aalto pussittaa 28 pistettä, muun muassa ratkaisevat kaksi pistettä neljä sekuntia ennen loppua. Syksyllä koripalloväki saakin sitten nauttia Kristikan ja Uran paikalliskamppailuista Korisliigassa.

Salibandyn Divarissa puolestaan FBC Turku jatkaa dominointiaan edeten runkosarjan voittajana pudotuspeleihin. Niissä hurjaa ykkösketjua saadaan suitsittua, mutta alemmista ketjuista löytyy ratkaisuvoimaa. Kauden päätteeksi FBC juhlii nousua Salibandyliigaan.

Salibandyliigan pudotuspeleissä TPS kaataa rakkaan vihollisen Happeen seitsemässä ottelussa, mikä avaa portin mitalipeleihin. TPS selvittää tiensä aina finaaleihin asti, mutta mestaruus matkaa Classicin mukana Tampereelle.

Hopea on TPS:n kevään väri myös jääkiekon puolella. HC TPS:n liki vuosikymmenen kestänyt mitaliton putki katkeaa, mutta mestaruusvaltikka pysyy Oulussa. Hopea ennakoi kuitenkin myös Kaapo Kakon kesää, joka varataan NHL:ään toisena Jack Hughesin jälkeen.

Myös Mestiksessä Tuto etenee mitaleille. Tosin pronssi ei paljon lohduta pitkän ja värikkään hävityn välieräsarjan jälkeen.

Kesästä puheen ollen, FC TPS onnistuu pitämään kiinni Sterling Yatekesta tammikuun siirtoikkunassa. Palloseuran hyökkäysarsenaali Yateken, Mika Ääritalon ja Eliécer Espinosan johdolla tekee tuhojaan ja Palloseuralla on alkukauden ajan Ykkösen tehokkain hyökkäys. Vaikka Yateke kesken kauden lähteekin isompiin ympyröihin, sarjajohto ei sula Oulun uhkailuista huolimatta. Kauden päätteeksi TPS-leirissä saadaankin pohtia tosissaan, millä eväin kauteen 2020 lähdetään.

Myös Kupittaan sinimustassa katsomossa on syytä iloon. Päävalmentaja José Riveiron opit sisäistetään kauden edetessä ja varsinkin loppukaudesta Inter on äärimmäisen kova luu. Muutaman alkukauden pistemenetyksen vuoksi Inter ei ehdi mestaruustaistoon, mutta kauden päätteeksi Inter-pelaajien kaulaan ripustetaan pronssiset mitalit.

Mitalijuhlien lisäksi Kupittaalla nähdään syksyllä myös kansainvälistä jalkapalloa, kun Huuhkajat palaa Turkuun. EM-karsintaottelut Armenia ja Liechtenstein eivät ole vastustajina Italian tai Kreikan tasoa, mutta Huuhkajien sensaatiomaiset otteet maaliskuussa alkavien karsintojen aiemmissa otteluissa tuovat Kupittaalle liki kymmenen tuhatta katsojaa vesisateesta ja neljän asteen lämpötilasta huolimatta.

Ilkka Lappi

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?