Vuosi 2019 näyttää palloilujen suhteen menestyksekkäältä Turussa

Timo Furuholmilta voi odottaa huippukautta Interin palatessa mitalikantaan vuonna 2019. Timo Furuholmilta voi odottaa huippukautta Interin palatessa mitalikantaan vuonna 2019. Kuva: Selma Paavola

Vuonna 2019 turkulaisella urheilurintamalla kulkee kovaa. Kurkkaus ullakon perältä löytyneeseen kristallipalloon ennakoi monenlaisia menestystarinoita alkaneelle vuodelle.

Kevät on turkulaiselle palloiluväelle iloista aikaa. Maaliskuussa päättyvän koripallon miesten 1. divisioona A:n runkosarjan lopussa Lahti on vielä Kristikaa edellä, mutta finaaleissa voimasuhteet kääntyvät ja Kristika voittaa ykkösdivisioona A:n. Ratkaisevassa finaalissa Mikael Aalto pussittaa 28 pistettä, muun muassa ratkaisevat kaksi pistettä neljä sekuntia ennen loppua. Syksyllä koripalloväki saakin sitten nauttia Kristikan ja Uran paikalliskamppailuista Korisliigassa.

Salibandyn Divarissa puolestaan FBC Turku jatkaa dominointiaan edeten runkosarjan voittajana pudotuspeleihin. Niissä hurjaa ykkösketjua saadaan suitsittua, mutta alemmista ketjuista löytyy ratkaisuvoimaa. Kauden päätteeksi FBC juhlii nousua Salibandyliigaan.

Salibandyliigan pudotuspeleissä TPS kaataa rakkaan vihollisen Happeen seitsemässä ottelussa, mikä avaa portin mitalipeleihin. TPS selvittää tiensä aina finaaleihin asti, mutta mestaruus matkaa Classicin mukana Tampereelle.

Hopea on TPS:n kevään väri myös jääkiekon puolella. HC TPS:n liki vuosikymmenen kestänyt mitaliton putki katkeaa, mutta mestaruusvaltikka pysyy Oulussa. Hopea ennakoi kuitenkin myös Kaapo Kakon kesää, joka varataan NHL:ään toisena Jack Hughesin jälkeen.

Myös Mestiksessä Tuto etenee mitaleille. Tosin pronssi ei paljon lohduta pitkän ja värikkään hävityn välieräsarjan jälkeen.

Kesästä puheen ollen, FC TPS onnistuu pitämään kiinni Sterling Yatekesta tammikuun siirtoikkunassa. Palloseuran hyökkäysarsenaali Yateken, Mika Ääritalon ja Eliécer Espinosan johdolla tekee tuhojaan ja Palloseuralla on alkukauden ajan Ykkösen tehokkain hyökkäys. Vaikka Yateke kesken kauden lähteekin isompiin ympyröihin, sarjajohto ei sula Oulun uhkailuista huolimatta. Kauden päätteeksi TPS-leirissä saadaankin pohtia tosissaan, millä eväin kauteen 2020 lähdetään.

Myös Kupittaan sinimustassa katsomossa on syytä iloon. Päävalmentaja José Riveiron opit sisäistetään kauden edetessä ja varsinkin loppukaudesta Inter on äärimmäisen kova luu. Muutaman alkukauden pistemenetyksen vuoksi Inter ei ehdi mestaruustaistoon, mutta kauden päätteeksi Inter-pelaajien kaulaan ripustetaan pronssiset mitalit.

Mitalijuhlien lisäksi Kupittaalla nähdään syksyllä myös kansainvälistä jalkapalloa, kun Huuhkajat palaa Turkuun. EM-karsintaottelut Armenia ja Liechtenstein eivät ole vastustajina Italian tai Kreikan tasoa, mutta Huuhkajien sensaatiomaiset otteet maaliskuussa alkavien karsintojen aiemmissa otteluissa tuovat Kupittaalle liki kymmenen tuhatta katsojaa vesisateesta ja neljän asteen lämpötilasta huolimatta.

Ilkka Lappi

Katutanssit sulkee Itäisen Rantakadun tiistaisin

Katutanssit -tapahtuma sulkee Itäisen Rantakadun yleiseltä liikenteeltä, välillä Auransilta–Rettiginrinne, tiistaisin kello 18–20. Ensimmäiset tanssit järjestetään tänään 25. kesäkuuta ja viimeiset 27. elokuuta.

Turun Eurooppa-foorumin ohjelmaan eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen

Turun Eurooppa-foorumissa, 29.–31. elokuuta, osa ohjelmaa on eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen perjantaina 30. elokuuta noin kello 11–14. Kuulemisen tarkka aikataulu varmistuu myöhemmin.

Kesäsäät suosineet viljelykasvien kasvua

Kesäkuun lämpimät ja aurinkoiset säät ovat jouduttaneet viljelykasvien kehitystä. Kasvustojen kehitys on Etelä-Suomessa runsaan viikon edellä keskimääräisestä. Maan itä- ja pohjoisosissa kasvustojen kehitys on lähes normaalissa aikataulussaan. Säilörehun ensimmäinen sato on saatu talteen suuressa osassa maata hyvissä sääoloissa. Kuivaheinän korjuu on käynnistynyt maan etelä- ja keskiosissa. Varhaisperunan, varhaisvihannesten ja mansikan satokausi alkaa olla parhaimmillaan.

Ruisrock muuttaa liikennejärjestelyjä huomisesta alkaen

Ruissalon Kansanpuiston festivaalialue on suljettu yleisöltä festivaalin rakennuksen ja purun aikana 26.6.–10.7. Festivaaliviikolla myös saareen kulkemista rajoitetaan. Festivaalivieraat voivat pysäköidä autonsa Artukaisissa sijaitsevalle parkkialueelle, jolta maksuton festaribussi kulkee festaribussiasemalle.

Nuoret aikuiset yleisimmin halukkaimpia seksiin saman sukupuolen edustajan kanssa

Kaalimato.comin tutkimuksesta selviää, että seksuaalinen avoimuus näkyy etenkin nuoremman suomalaisväestön keskuudessa. Yli puolet alle 35-vuotiaista suomalaisista, jotka harrastavat seksiä pääasiassa eri sukupuolta olevan kumppanin kanssa, haluaisi tai voisi ainakin harkita seksin harrastamista samaa sukupuolta olevan kanssa. Eniten kiinnostusta samaa sukupuolta kohtaan osoittavat suomalaisnaiset, joista joka viides haluaisi tai voisi harkita seksiä naisen kanssa.

Yhdeksän kymmenestä jalankulkijasta kunnioittaa punaista valoa

Liikenneturvan seurantojen mukaan 92 prosenttia kävelijöistä pysähtyy punaisiin liikennevaloihin, mikä on seurantahistorian paras lukema. Lähes puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisista kuitenkin kertoo joutuneensa liikenteessä vaaratilanteeseen, kun toinen tielläliikkuja on kävellyt punaisia päin.

Siro vihanneskrassi sopii moneen kesäruokaan

Vihreä ja siro vihanneskrassi sisältää samoja sinappiöljyjä kuin suurempi sukulaisensa vesikrassi. Niiden käyttö on samanlaista. Vihanneskrassin ituja saksitaan suoraan raakana valmiin ruoan päälle. Sen maku sopii hyvin salaatteihin, keittoihin, kalaruokiin ja voileiville.

Suomalainen popsii kolme pullaa viikossa

Pullat ja leivokset maistuivat suomalaisille vuonna 2018. Niillä herkutellaan kuitenkin maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kiloa leipomoiden leipomaa kahvileipää ja konditoriatuotteita. Tämä tarkoittaa noin kolmea keskikokoista (50 g) pullaa tai pientä kakkupalaa viikossa.

Poliisi ottanut kiinni henkilöitä Raision Petäsmäessä tapahtuneen henkirikoksen johdosta

Poliisi tutkii Raision Petäsmäessä viikonloppuna tapahtunutta epäiltyä henkirikosta. Poliisi on suorittanut asiassa kiinniottoja sunnuntaina ja maanantaina. Esitutkinta on alussa, eikä poliisi tässä vaiheessa kerro asiasta enempää.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.