Jälkipeli: Huipputuomarin pitää olla nykyisin huipputason urheilija

Kolmikko Matias Gestranius (vas.), Mikko Alakare ja Jan-Peter Aravirta ovat tuominneet yhdessä Veikkausliigan ohella jo useita kansainvälisiäkin otteluita. Kolmikko Matias Gestranius (vas.), Mikko Alakare ja Jan-Peter Aravirta ovat tuominneet yhdessä Veikkausliigan ohella jo useita kansainvälisiäkin otteluita. Kuva: Hannu Tuominen

Matka tuomariuran kansainväliselle huipulle vaatii kovaa työtä. Vaaditaan luontaista johtajuutta, mutta fyysinen olemus on entistä tärkeämpää.

– Pitää näyttää urheilijalta. Se on yhtä tärkeää kuin tehdä kentällä oikeita päätöksiä. Suomessa tehtävät fyysiset testit ovat samoja, mitä vaaditaan Fifan erotuomareilta, kertoo Petteri Kari, jonka vastuualueena ovat Suomen Palloliiton erotuomarivaliokunnassa Veikkausliigan- ja Ykkösen tuomarit.

Ennätykselliset liki 300 pääsarjaottelua tuominnut Kari toimii nykyään sekä Veikkausliigan että Uefan erotuomaritarkkailijana. Matkapäiviä kertyi jo tuomariuran aikana, sillä Kari sai tuomittavakseen useita kansainvälisiä otteluita.

– Huippuna on kymmenen A-maaottelua. Ne ovat olleet yksittäisinä tapahtumina kaikkein hienoimpia. Niistä kovin oli Puola–Kreikka.

Suomalaisten seurajoukkueiden vaatimaton menestys kansainvälisillä kentillä vaikeuttaa myös kotimaisten tuomareiden kansainvälistä urakehitystä. Miesten kilpailu arvokisojen tuomaritehtävistä on suuren tarjonnan ansiosta toistaiseksi monin verroin vielä kovempaa kuin naisten puolella.

– Suomalaiset tuomarit lähtevät aina hieman takamatkalta. Kun seurajoukkueet eivät oikein pärjää kansainvälisillä kentillä, se antaa Uefan päättäjille signaalin, millä tasolla suomalaiset tuomarit päivittäin toimivat.

Vaikka suomalainen tuomari on vielä harvinaisuus aivan absoluuttisella huipulla, on ainakin yksi miestuomari esiintynyt jo jalkapallon MM-kisoissa.

– Tapio Yli-Karro oli mukana rajamiehenä (avustavana) vuoden 1994 MM-kisoissa Yhdysvalloissa. Toinen miestuomari, joka on yltänyt Fifan korkeimpaan luokkaan, eliittiryhmään, on Ilkka Koho. Hän vihelsi Mestareiden liigan lohkovaiheen otteluita. Ilkan vanavedessä nousi muitakin suomalaisia tuomareita parempiin kategorioihin.

Fifa, Kansainvälinen jalkapalloliitto, on kattojärjestö. Fifa toimii yhteistyössä eri maanosien jalkapalloliittojen kanssa. Euroopan jalkapalloliitto, Uefa, järjestää muun muassa maajoukkueiden EM-kilpailut ja seurajoukkueiden Mestarien liigaa.

– Suomella on miehissä viisi Fifa-erotuomaripaikkaa. Pääsääntöisesti meidän tuomarit tuomitsevat kuitenkin Uefan alaisia pelejä. Suomalaisille tuomareille Fifan pelejä ovat lähinnä MM-karsintapelit. Uefan organisaation sisällä on vielä neljä eri erotuomarikategoriaa: eliitti, ykkönen, kakkonen, kolmonen. Matias Gestranius on nyt ykköskategoriassa. Naisia on vähemmän, meillä on kaksi Fifan naistuomaria. Kielitaidoiltaan jokainen suomalainen tuomari kyllä pärjää kansainvälisillä kentillä.

Vaikka Fifan tuomareiden yläikäraja on poistunut, pitää urakehityksen kannalta aloittaa tuomarointi jo nuorena. Erotuomarin arvostus kasvaa kokemuksen ja iän myötä. Omasta pelaajaurastakin on paljon hyötyä.

– Tuomarin pitäisi olla kotimaisella huipulla jo noin 30-vuotiaana voidakseen tehdä pidempää uraa kansainvälisillä kentillä. Tuomarille on iso etu, jos hänellä on myös omaa pelaajauraa. Pelinhengen aistii paremmin. Kun pelaaja saa iskun nilkkaansa, tuomari ymmärtää, miten pelaaja voi tuskissaan päästää kaikenlaista suustaan.

Sanotaan, että kansainvälisen tuomariuran onnistumiseen tarvitaan ripaus onneakin.

– Kun näyttöpaikkoja tulee, ne pitää käyttää. Tuomarilla on muutama vuosi aikaa näyttää taitonsa. Joskus se on kiinni vähän tuuristakin, kuka esimerkiksi sattuu tarkkailijaksi. Yksittäisestä sattumasta se ei ole kuitenkaan kiinni. Tuomarin pitää onnistua koko ajan. Jos onnistut kerran, se ei vielä avaa taivaspaikkaa, mutta voit edetä tarkemman tarkkailunalaiseksi. Miesten puolella kilpailu ylöspäin on niin kova, että huonoa suoritusta ei saisi tulla lainkaan yhden kauden aikana. Koko ajan pitäisi tulla huippusuorituksia.

Erotuomarin menestys avittaa myös avustavien tuomareiden urakehitystä. Kolmikko Matias Gestranius, Mikko Alakare ja Jan-Peter Aravirta on ollut tuttu näky vuosien ajan Veikkausliigassa, mutta heille on kertynyt yhdessä monia kansainvälisiä otteluitakin. Usein myös ottelun neljäs tuomari tulee samasta maasta.

– Nykyään europeleissä tuomarit asetellaan erotuomarin mukaan, niin että avustavat ovat hänelle jo ennestään tuttuja. Esimerkiksi Gestraniuksen tiimi on pysynyt samana jo pidempään.

Hannu Tuominen

Petteri Kari on tuominnut toistaiseksi eniten Veikkausliigaotteluita. Puolustusvoiminen liikuntaupseerille kertyi yli kymmenen vuoden ajalta erotuomarikokemuksia myös kansainvälisiltä kentiltä. Työhuoneen seinälle on kertynyt paljon muistoja pitkästä tuomariurasta. Petteri Kari on tuominnut toistaiseksi eniten Veikkausliigaotteluita. Puolustusvoiminen liikuntaupseerille kertyi yli kymmenen vuoden ajalta erotuomarikokemuksia myös kansainvälisiltä kentiltä. Työhuoneen seinälle on kertynyt paljon muistoja pitkästä tuomariurasta. Kuva: Hannu Tuominen

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?