Jälkipeli: Huipputuomarin pitää olla nykyisin huipputason urheilija

Kolmikko Matias Gestranius (vas.), Mikko Alakare ja Jan-Peter Aravirta ovat tuominneet yhdessä Veikkausliigan ohella jo useita kansainvälisiäkin otteluita. Kolmikko Matias Gestranius (vas.), Mikko Alakare ja Jan-Peter Aravirta ovat tuominneet yhdessä Veikkausliigan ohella jo useita kansainvälisiäkin otteluita. Kuva: Hannu Tuominen

Matka tuomariuran kansainväliselle huipulle vaatii kovaa työtä. Vaaditaan luontaista johtajuutta, mutta fyysinen olemus on entistä tärkeämpää.

– Pitää näyttää urheilijalta. Se on yhtä tärkeää kuin tehdä kentällä oikeita päätöksiä. Suomessa tehtävät fyysiset testit ovat samoja, mitä vaaditaan Fifan erotuomareilta, kertoo Petteri Kari, jonka vastuualueena ovat Suomen Palloliiton erotuomarivaliokunnassa Veikkausliigan- ja Ykkösen tuomarit.

Ennätykselliset liki 300 pääsarjaottelua tuominnut Kari toimii nykyään sekä Veikkausliigan että Uefan erotuomaritarkkailijana. Matkapäiviä kertyi jo tuomariuran aikana, sillä Kari sai tuomittavakseen useita kansainvälisiä otteluita.

– Huippuna on kymmenen A-maaottelua. Ne ovat olleet yksittäisinä tapahtumina kaikkein hienoimpia. Niistä kovin oli Puola–Kreikka.

Suomalaisten seurajoukkueiden vaatimaton menestys kansainvälisillä kentillä vaikeuttaa myös kotimaisten tuomareiden kansainvälistä urakehitystä. Miesten kilpailu arvokisojen tuomaritehtävistä on suuren tarjonnan ansiosta toistaiseksi monin verroin vielä kovempaa kuin naisten puolella.

– Suomalaiset tuomarit lähtevät aina hieman takamatkalta. Kun seurajoukkueet eivät oikein pärjää kansainvälisillä kentillä, se antaa Uefan päättäjille signaalin, millä tasolla suomalaiset tuomarit päivittäin toimivat.

Vaikka suomalainen tuomari on vielä harvinaisuus aivan absoluuttisella huipulla, on ainakin yksi miestuomari esiintynyt jo jalkapallon MM-kisoissa.

– Tapio Yli-Karro oli mukana rajamiehenä (avustavana) vuoden 1994 MM-kisoissa Yhdysvalloissa. Toinen miestuomari, joka on yltänyt Fifan korkeimpaan luokkaan, eliittiryhmään, on Ilkka Koho. Hän vihelsi Mestareiden liigan lohkovaiheen otteluita. Ilkan vanavedessä nousi muitakin suomalaisia tuomareita parempiin kategorioihin.

Fifa, Kansainvälinen jalkapalloliitto, on kattojärjestö. Fifa toimii yhteistyössä eri maanosien jalkapalloliittojen kanssa. Euroopan jalkapalloliitto, Uefa, järjestää muun muassa maajoukkueiden EM-kilpailut ja seurajoukkueiden Mestarien liigaa.

– Suomella on miehissä viisi Fifa-erotuomaripaikkaa. Pääsääntöisesti meidän tuomarit tuomitsevat kuitenkin Uefan alaisia pelejä. Suomalaisille tuomareille Fifan pelejä ovat lähinnä MM-karsintapelit. Uefan organisaation sisällä on vielä neljä eri erotuomarikategoriaa: eliitti, ykkönen, kakkonen, kolmonen. Matias Gestranius on nyt ykköskategoriassa. Naisia on vähemmän, meillä on kaksi Fifan naistuomaria. Kielitaidoiltaan jokainen suomalainen tuomari kyllä pärjää kansainvälisillä kentillä.

Vaikka Fifan tuomareiden yläikäraja on poistunut, pitää urakehityksen kannalta aloittaa tuomarointi jo nuorena. Erotuomarin arvostus kasvaa kokemuksen ja iän myötä. Omasta pelaajaurastakin on paljon hyötyä.

– Tuomarin pitäisi olla kotimaisella huipulla jo noin 30-vuotiaana voidakseen tehdä pidempää uraa kansainvälisillä kentillä. Tuomarille on iso etu, jos hänellä on myös omaa pelaajauraa. Pelinhengen aistii paremmin. Kun pelaaja saa iskun nilkkaansa, tuomari ymmärtää, miten pelaaja voi tuskissaan päästää kaikenlaista suustaan.

Sanotaan, että kansainvälisen tuomariuran onnistumiseen tarvitaan ripaus onneakin.

– Kun näyttöpaikkoja tulee, ne pitää käyttää. Tuomarilla on muutama vuosi aikaa näyttää taitonsa. Joskus se on kiinni vähän tuuristakin, kuka esimerkiksi sattuu tarkkailijaksi. Yksittäisestä sattumasta se ei ole kuitenkaan kiinni. Tuomarin pitää onnistua koko ajan. Jos onnistut kerran, se ei vielä avaa taivaspaikkaa, mutta voit edetä tarkemman tarkkailunalaiseksi. Miesten puolella kilpailu ylöspäin on niin kova, että huonoa suoritusta ei saisi tulla lainkaan yhden kauden aikana. Koko ajan pitäisi tulla huippusuorituksia.

Erotuomarin menestys avittaa myös avustavien tuomareiden urakehitystä. Kolmikko Matias Gestranius, Mikko Alakare ja Jan-Peter Aravirta on ollut tuttu näky vuosien ajan Veikkausliigassa, mutta heille on kertynyt yhdessä monia kansainvälisiä otteluitakin. Usein myös ottelun neljäs tuomari tulee samasta maasta.

– Nykyään europeleissä tuomarit asetellaan erotuomarin mukaan, niin että avustavat ovat hänelle jo ennestään tuttuja. Esimerkiksi Gestraniuksen tiimi on pysynyt samana jo pidempään.

Hannu Tuominen

Petteri Kari on tuominnut toistaiseksi eniten Veikkausliigaotteluita. Puolustusvoiminen liikuntaupseerille kertyi yli kymmenen vuoden ajalta erotuomarikokemuksia myös kansainvälisiltä kentiltä. Työhuoneen seinälle on kertynyt paljon muistoja pitkästä tuomariurasta. Petteri Kari on tuominnut toistaiseksi eniten Veikkausliigaotteluita. Puolustusvoiminen liikuntaupseerille kertyi yli kymmenen vuoden ajalta erotuomarikokemuksia myös kansainvälisiltä kentiltä. Työhuoneen seinälle on kertynyt paljon muistoja pitkästä tuomariurasta. Kuva: Hannu Tuominen

Syntyvyyden lasku heijastuu työikäisen väestön määrään viiveellä

Ikäryhmien osuus väestöstä 1970–2017 ja ennustettu osuus 2018–2070, prosenttia.

Työikäisen väestön määrä on vähentynyt Suomessa viimeisen kahdeksan vuoden aikana yli 100 000 henkilöllä. Ennusteen mukaan työikäisen väestön odotetaan vähenevän vuoteen 2030 mennessä 57 000 henkilöllä nykyisestä.

Työryhmä valmistelemaan kevyempää tarkastusta pienille yrityksille tilintarkastuksen sijaan

Työ- ja elinkeinoministeriö asettaa lähiaikoina työryhmän valmistelemaan varsinaista tilintarkastusta kevyemmän, lakisääteisen tarkastuksen mahdollisuutta pienille yrityksille. Hallitus on päätynyt lausuntopalautteen vuoksi siihen, ettei se anna eduskunnalle lakiesitystä, joka olisi poistanut tilintarkastusvelvollisuuden mikroyrityksiltä kokonaan.

Maata Näkyvissä -festareilla vietettiin Suomen suurinta nuorteniltaa

Maata Näkyvissä -festarit käynnistyivät perjantaina.

Maata Näkyvissä -festareilla Gatorade Centerissä ensimmäistä kertaa järjestettyyn Suomen suurimpaan nuorteniltaan osallistui noin 5 500 festarikävijää.

Matkaviestinverkkojen päätelaitteiden käyttöä kokeillaan ilma-aluksissa tärkeiden toimintojen turvaamiseksi

Matkaviestinverkkojen päätelaitteiden käyttöä kokeillaan ilma-aluksissa vapauttamalla ne radioluvista tarkoituksena edistää digitalisaatiota ja norminpurkua.

Perttilä Heikkilä vuoden kiinteistönvälittäjä

Pertti Heikkilä.

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL palkitsi perjantaina liittokokouksessaan vuoden parhaat välittäjät. Vuoden kiinteistönvälittäjäksi valittiin Pertti Heikkilä Turusta, Vuoden yritykseksi Tampereen Arvohuoneistot Oy ja Vuoden markkinoijaksi Villa Oy LKV myös Tampereelta. Ansioituneet yrittäjät palkittiin perjantai-illan palkintogaalassa Helsingissä.

Maajoukkuepelaaja Jan Helenius Berliinistä Raision Loimuun

Jan Helenius.

Lauantain vieraspeliin Kokkolassa valmistautuva Raision Loimu on hankkinut riveihinsä loukkaantuneen Verneri Vetriön jättämää aukkoa paikkaamaan 67 miesten maaottelua pelanneen yleispelaaja Jan Heleniuksen . Helenius, 22, pukeutuu oranssimustaan peliasuun sopimuksella, joka mahdollistaa siirtymisen ulkomaille.

Eurojackpotista yksi täysosuma Suomeen, potti jakautui viiteen 18 miljoonan euron osaan

Eurojackpotin tasan 90 miljoonan euron potti jakautui viiteen osaan perjantai-illan arvonnassa (kierros 46/2018). Yksi 18 miljoonan euron voitoista tuli Suomeen. Voitto on Suomen viidestoista Eurojackpotin täysosuma ja tämän vuoden toinen. Suomeen tuli myös yksi 3,8 miljoonan euron voitto toisen voittoluokan osumalla.

Elinaikakerroin vahvistettu ensi vuodelle

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut elinaikakertoimen vuodelle 2019. Elinaikakerroin on 0,95722.

Raisiossa juhlitaan lasten oikeuksia lauantaina

Raisiolaiset lapsi- ja nuorisoyhdistykset yhdessä Raision kaupungin ja seurakunnan kanssa järjestävät jälleen lapsen oikeuksien kunniaksi koko perheelle yhteisen RaisioLasten-tapahtuman Vaisaaren koululla lauantaina kello 10–13. Tapahtuma on maksuton.

Urheilu

Jälkipeli: Projekti Radikaali ehkäisee nuorten syrjäytymistä – taustatukijana HC TPS

Projekti Radikaali on ryhmä nuoria, jotka ovat lähteneet ennaltaehkäisemään nuorten syrjäytymistä. Ryhmää vetää HC TPS:n nuorisotyön projektipäällikkö Mika Tunturi (maassa). Paikallinen jääkiekkoseura onkin vahvasti mukana tukemassa toimintaa.

Mika Tunturin suureellinen tulevaisuuden visio sisältää todellisuudessa suuren viisauden. Projekti Radikaali haluaa ehkäistä nuorten kiusaamista ja syrjäytymistä. Kaikkia ei voi tavoittaa, mutta ainakin osan. Se riittää.

Maajoukkuepelaaja Jan Helenius Berliinistä Raision Loimuun

Jan Helenius.

Lauantain vieraspeliin Kokkolassa valmistautuva Raision Loimu on hankkinut riveihinsä loukkaantuneen Verneri Vetriön jättämää aukkoa paikkaamaan 67 miesten maaottelua pelanneen yleispelaaja Jan Heleniuksen . Helenius, 22, pukeutuu oranssimustaan peliasuun sopimuksella, joka mahdollistaa siirtymisen ulkomaille.

Vapaaottelija Juho Valamaa hakee paluuta voittojen tielle Pohjois-Kaukasiasta

Juho Valamaa ottelee kolmatta kertaa venäläisen M-1 Globalin riveissä.

Turkulaisvapaaottelija Juho Valamaa ottelee tulevana lauantaina uransa kolmannen ottelun M-1 Global -promootion riveissä. Vastaan asettuu 20-vuotias georgialainen Amiran Gogoladze . Ottelu on osa M-1 Challenge 99 -iltaa, jonka pääottelussa nähdään espoolaiskonkari Mikael Silander .

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Puukkokatsomo: Jatkokarsinnat tarvitaan

Suomessa saa tällä viikolla hetken aikaa kuvitella, että Suomi olisi suuren luokan jalkapallokulttuurimaa. Tiistaina naisten alle 17-vuotiaiden maajoukkue aloitti taipaleensa ikäluokan MM-kisoissa ja torstaina Markku Kanervan valmentamalla miesten A-maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa jatkokarsintapaikka Kansojen liigassa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.