Jälkipeli: Huipputuomarin pitää olla nykyisin huipputason urheilija

Kolmikko Matias Gestranius (vas.), Mikko Alakare ja Jan-Peter Aravirta ovat tuominneet yhdessä Veikkausliigan ohella jo useita kansainvälisiäkin otteluita. Kolmikko Matias Gestranius (vas.), Mikko Alakare ja Jan-Peter Aravirta ovat tuominneet yhdessä Veikkausliigan ohella jo useita kansainvälisiäkin otteluita. Kuva: Hannu Tuominen

Matka tuomariuran kansainväliselle huipulle vaatii kovaa työtä. Vaaditaan luontaista johtajuutta, mutta fyysinen olemus on entistä tärkeämpää.

– Pitää näyttää urheilijalta. Se on yhtä tärkeää kuin tehdä kentällä oikeita päätöksiä. Suomessa tehtävät fyysiset testit ovat samoja, mitä vaaditaan Fifan erotuomareilta, kertoo Petteri Kari, jonka vastuualueena ovat Suomen Palloliiton erotuomarivaliokunnassa Veikkausliigan- ja Ykkösen tuomarit.

Ennätykselliset liki 300 pääsarjaottelua tuominnut Kari toimii nykyään sekä Veikkausliigan että Uefan erotuomaritarkkailijana. Matkapäiviä kertyi jo tuomariuran aikana, sillä Kari sai tuomittavakseen useita kansainvälisiä otteluita.

– Huippuna on kymmenen A-maaottelua. Ne ovat olleet yksittäisinä tapahtumina kaikkein hienoimpia. Niistä kovin oli Puola–Kreikka.

Suomalaisten seurajoukkueiden vaatimaton menestys kansainvälisillä kentillä vaikeuttaa myös kotimaisten tuomareiden kansainvälistä urakehitystä. Miesten kilpailu arvokisojen tuomaritehtävistä on suuren tarjonnan ansiosta toistaiseksi monin verroin vielä kovempaa kuin naisten puolella.

– Suomalaiset tuomarit lähtevät aina hieman takamatkalta. Kun seurajoukkueet eivät oikein pärjää kansainvälisillä kentillä, se antaa Uefan päättäjille signaalin, millä tasolla suomalaiset tuomarit päivittäin toimivat.

Vaikka suomalainen tuomari on vielä harvinaisuus aivan absoluuttisella huipulla, on ainakin yksi miestuomari esiintynyt jo jalkapallon MM-kisoissa.

– Tapio Yli-Karro oli mukana rajamiehenä (avustavana) vuoden 1994 MM-kisoissa Yhdysvalloissa. Toinen miestuomari, joka on yltänyt Fifan korkeimpaan luokkaan, eliittiryhmään, on Ilkka Koho. Hän vihelsi Mestareiden liigan lohkovaiheen otteluita. Ilkan vanavedessä nousi muitakin suomalaisia tuomareita parempiin kategorioihin.

Fifa, Kansainvälinen jalkapalloliitto, on kattojärjestö. Fifa toimii yhteistyössä eri maanosien jalkapalloliittojen kanssa. Euroopan jalkapalloliitto, Uefa, järjestää muun muassa maajoukkueiden EM-kilpailut ja seurajoukkueiden Mestarien liigaa.

– Suomella on miehissä viisi Fifa-erotuomaripaikkaa. Pääsääntöisesti meidän tuomarit tuomitsevat kuitenkin Uefan alaisia pelejä. Suomalaisille tuomareille Fifan pelejä ovat lähinnä MM-karsintapelit. Uefan organisaation sisällä on vielä neljä eri erotuomarikategoriaa: eliitti, ykkönen, kakkonen, kolmonen. Matias Gestranius on nyt ykköskategoriassa. Naisia on vähemmän, meillä on kaksi Fifan naistuomaria. Kielitaidoiltaan jokainen suomalainen tuomari kyllä pärjää kansainvälisillä kentillä.

Vaikka Fifan tuomareiden yläikäraja on poistunut, pitää urakehityksen kannalta aloittaa tuomarointi jo nuorena. Erotuomarin arvostus kasvaa kokemuksen ja iän myötä. Omasta pelaajaurastakin on paljon hyötyä.

– Tuomarin pitäisi olla kotimaisella huipulla jo noin 30-vuotiaana voidakseen tehdä pidempää uraa kansainvälisillä kentillä. Tuomarille on iso etu, jos hänellä on myös omaa pelaajauraa. Pelinhengen aistii paremmin. Kun pelaaja saa iskun nilkkaansa, tuomari ymmärtää, miten pelaaja voi tuskissaan päästää kaikenlaista suustaan.

Sanotaan, että kansainvälisen tuomariuran onnistumiseen tarvitaan ripaus onneakin.

– Kun näyttöpaikkoja tulee, ne pitää käyttää. Tuomarilla on muutama vuosi aikaa näyttää taitonsa. Joskus se on kiinni vähän tuuristakin, kuka esimerkiksi sattuu tarkkailijaksi. Yksittäisestä sattumasta se ei ole kuitenkaan kiinni. Tuomarin pitää onnistua koko ajan. Jos onnistut kerran, se ei vielä avaa taivaspaikkaa, mutta voit edetä tarkemman tarkkailunalaiseksi. Miesten puolella kilpailu ylöspäin on niin kova, että huonoa suoritusta ei saisi tulla lainkaan yhden kauden aikana. Koko ajan pitäisi tulla huippusuorituksia.

Erotuomarin menestys avittaa myös avustavien tuomareiden urakehitystä. Kolmikko Matias Gestranius, Mikko Alakare ja Jan-Peter Aravirta on ollut tuttu näky vuosien ajan Veikkausliigassa, mutta heille on kertynyt yhdessä monia kansainvälisiä otteluitakin. Usein myös ottelun neljäs tuomari tulee samasta maasta.

– Nykyään europeleissä tuomarit asetellaan erotuomarin mukaan, niin että avustavat ovat hänelle jo ennestään tuttuja. Esimerkiksi Gestraniuksen tiimi on pysynyt samana jo pidempään.

Hannu Tuominen

Petteri Kari on tuominnut toistaiseksi eniten Veikkausliigaotteluita. Puolustusvoiminen liikuntaupseerille kertyi yli kymmenen vuoden ajalta erotuomarikokemuksia myös kansainvälisiltä kentiltä. Työhuoneen seinälle on kertynyt paljon muistoja pitkästä tuomariurasta. Petteri Kari on tuominnut toistaiseksi eniten Veikkausliigaotteluita. Puolustusvoiminen liikuntaupseerille kertyi yli kymmenen vuoden ajalta erotuomarikokemuksia myös kansainvälisiltä kentiltä. Työhuoneen seinälle on kertynyt paljon muistoja pitkästä tuomariurasta. Kuva: Hannu Tuominen

Vikingloton potti kohoaa 8,6 miljoonaan euroon

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 3/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikon arvonnassa on jaossa 8,6 miljoonan euron potti.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä kasvoi 7,6 prosenttia

Velkajärjestelyä hakeneet ikäryhmittäin 2014–2018.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna käräjäoikeuksiin jätettiin 4 533 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 321 kappaletta (7,6 prosenttia) enemmän kuin vuotta aiemmin.

TS: Turvaverkko esti miehen putoamisen Aurajokeen

Mies oli vähällä pudota Aurajokeen keskiviikkoiltana, kertoo Turun Sanomat . Rannalla ollut mies horjahti ja putosi joen reunaan kiinnitettyyn turvaverkkoon.

Kolmikantainen työryhmä palkka-avoimuuden vahvistamiseksi

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut kolmikantaisen työryhmän käsittelemään palkka-avoimuutta. Työryhmän tehtävänä on tarkastella tasa-arvonäkökulmasta, miten palkkauksen avoimuutta tulisi lisätä, jotta palkkatasa-arvo saavutettaisiin.

Turun tuomiokirkon pääurut hiljenevät, remontti valmis pääsiäiseksi

Tuomiokirkon 81-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1980 ja Urkurakentamo Veikko Virtasen valmistamat.

Turun tuomiokirkon pääurut menevät remonttiin 21. tammikuuta alkaen. Remontti valmistuu pääsiäiseksi.

Rintaimplantin ja imusolmukesyövän yhteyttä selvitetään

Viime vuosina on havaittu, että rintaimplanttien ja imusolmukesyövän (lymfooman) välillä saattaa olla yhteys. Joillakin hyvin harvoilla potilailla on todettu anaplastinen suurisoluinen imusolmukesyöpä (BIA-ALCL), joka on non-Hodgkinin lymfooman eli imusolmukesyövän alatyyppi. Tapauksia on todettu jonkin verran enemmän potilailla, joille on laitettu karheapintainen implantti.

Ahkeria kasvisten käyttäjiä väestöstä noin viidennes

Suurin osa suomalaisista syö vain 100–300 grammaa hedelmiä, vihanneksia ja marjoja päivittäin.

Kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen, kulutuksen toivotaan kasvavan vuoden 2019 aikana. Ruokailun ympäristövaikutukset, kuluttajien terveystietoisuus ja kiinnostus eläinten suojeluun innostavat yhä useampaa kuluttajaa panostamaan kasvispainotteiseen ruokavalioon.

Selvityshenkilö: Asenteet suurin este omaishoidon ja ansiotyön yhdistämisessä, ei lainsäädäntö

Suomessa on jo tarjolla paljon keinoja helpottaa omaishoidon ja ansiotyön yhdistämistä, mutta niitä ei ole otettu riittävästi käyttöön. Syinä ovat tiedon puute ja asenteet työpaikoilla, toteaa omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamista selvittänyt apulaisprofessori Laura Kalliomaa-Puha Tampereen yliopistosta.

Kasvihuonekaasujen nettonielu kasvoi kymmenellä prosentilla

Maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous –sektorin kasvihuonekaasupäästöjen ja –poistumien summa vuosina 1990-2017 (milj. tonnia CO2-ekv). Negatiiviset luvut ilmaisevat poistumia ilmakehästä eli sektori toimii hiilen nettonieluna.

Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan vuoden 2017 maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous (LULUCF) -sektorin kasvihuonekaasujen nettonielu oli 20,4 miljoonaa hiilidioksiditonnia vastaava määrä (CO2-ekv.), joka oli 5,6 miljoonaa tonnia eli 38 prosenttia enemmän kuin vertailuvuonna 1990.

Kaupunki
Urheilu

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Tomi Kallio San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa

Tomi Kallio.

Syksyllä HC TPS:n pelaajatarkkailijana aloittanut Tomi Kallio on nimitetty NHL-seura San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa. Kallion työtehtävään kuuluu tarkkailla Suomessa pelaavia pelaajia San Josen organisaation hyödyksi.

TPS mukana suomalaisen salibandyn kehittämisessä

Salibandyn valmennuspäällikkö Michael Fager uskoo, että Elite-ohjelma palvelee koko seuraa. – Kun valmentajien osaamista kehitetään, se vaikuttaa myös yksilöiden kehittymiseen, mikä on yksi iso tavoite meillä.

Tämän vuoden alussa käynnistyi Salibandyliiton ja Eerikkilän urheiluopiston Maajoukkuetie FBA:n Elite-ohjelma. Ensimmäisessä vaiheessa Elite-ohjelmaan valittiin neljä seuraa, joista yksi on TPS Salibandy. Muut seurat ovat Classic, EräViikingit ja Oilers.

Jälkipeli: Valmennustieto siirtyy Rautalan perheessä isältä pojalle

Fysiikkavalmentaja Hannu Rautalan (vas.) metodit ovat keränneet laajalti mainetta. Oma poika, Marko, on jo useamman vuoden toiminut isänsä rinnalla, joten jatkossakin nähdään NHL-kiekkoilijoiden hikoilevan Kuuvuoren portailla.

Rautala Training. Nimen takaa löytyvät kaksi piinkovaa fysiikkavalmentajaa Hannu ja Marko Rautala , isä ja poika. Parivaljakko välittää nykyisin yhdessä Rautalan kuuluisaksi tullutta valmennusfilosofiaa huippu-urheilijoille.

Sami Rähmönen aloittaa 15. kautensa raitapaidassa

Sami Rähmönen.

TPS-kapteeni Sami Rähmönen jatkaa pelaajauraansa kasvattajaseuransa paidassa Jalkapallon Ykkösessä. Alkava kausi 2019 on Rähmöselle jo viidestoista TPS:n edustusjoukkueessa. Rähmönen ja TPS ovat solmineet kauden 2019 kattavan sopimuksen.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?