Ura Basket suuria horjuttamaan

Fiifi Aidoo on iso vastuunkantaja Ura Basketin alkavan kauden joukkueessa. Fiifi Aidoo on iso vastuunkantaja Ura Basketin alkavan kauden joukkueessa. Kuva: Jane Iltanen

Kaarinalaiset aloittavat kotiottelunsa Turussa herkkupalalla

Turun seudun koripallossa alkaa uusi aika tällä viikolla. Kaarinan Ura Basket avaa 10. lokakuuta Korisliigataipaleensa vierasottelulla Tampereen Pyrintöä vastaan. Kunnon koripallohuumaa on luvassa lauantaina 13. lokakuuta kauden ensimmäisessä kotiottelussa. Tuolloin Ura saa vastaan sarjan ennakkosuosikkeihin lukeutuvan Salon Vilppaan Teemu Rannikon johdolla.

Viimeksi Korisliigaa on nähty Turussa muutama vuosi sitten, kun Loimaan Bisons pelasi Pantteri-patsaasta Joensuun Katajaa vastaan. Edellisen kerran Turussa säännöllisemmin nähtiin miesten pääsarjatason koripalloa yli kymmenen vuotta, kun Turun NMKY ja Ura yhdistyivät hetkeksi Aura Basketin nimellä. Tosin lyhytikäisen projektin taru loppui jo 2006.

Paikallistaisto Uran ja Vilppaan välillä kauden alkuun on sekä Uralle että Turun seudun koripallolle erinomainen juttu. 38-vuotias Rannikko on varma kassamagneetti. Lisäksi ”Taikuri” on edelleen kotimaan kenttien valovoimaisimpia tähtiä. Jossittelu ei kannata, mutta hyvin todennäköisesti viime keväänä Vilpas maksoi Rannikon loukkaantumisesta mestaruudella.

Pelkästään Rannikon ja historiallisuuden varaan Uran ensimmäisen kotiottelun vetovoimaa ei tarvitse laskea. Korisliigaan nousseella Uralla on heittää kentälle varsin mielenkiintoinen nippu. Etukäteen ajatellen Uran miehistön mielenkiintoisin nimi on Fiifi Aidoo. 22-vuotias Aidoo on pelannut viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa ja ehtinyt pelata neljä peliä myös maajoukkueessa. Takamieheltä voikin odottaa murtautumista laajempaan kansalliseen tietoisuuteen alkavan kauden aikana.

Pelkästään Aidoon varaan nousijan peli ei rakennu. Joukkueen ulkomaalaisvahvistukset viimeisimpänä sisään tulleen Avery Woodsonin johdolla ovat kiinnostavia tyyppejä, vaikka kaksi kolmesta onkin vielä katsomattomia kortteja kotimaan parketeilla. Woodson on upottanut kolmosia kovalla prosentilla ja lisäksi takamies on profiililtaan puolustusekspertti.

Myös muut ulkomaalaiset, eli Malik Dime ja Stephen Croone, ovat kiinnostavia. Senegalilaissyntyinen Dime on päälle kaksimetrinen järkäle korin alle. Myös häneltä odotetaan vahvaa puolustamista ja levypallojen repimistä. Croone totutteli viime vuonna suomalaiseen koripalloon Lapualla ja pussitti peliä kohti vajaat 15 pistettä.

Lähtökohtaisesti Ura ei kuulu Korisliigan kärkijoukkueisiin, mutta Kristian Palotien valmentamalla joukkueella on hyvät mahdollisuudet horjuttaa kauden edetessä lähes mitä tahansa joukkuetta Korisliigassa, varsinkin, jos joukkue pystyy olemaan Palotien lanseeraaman ”kaaos-koripallon” ytimessä.

Ilkka Lappi

Pihtojen korotautia havaittu Suomessa ensimmäistä kertaa

Korotauti aiheuttaa pihkavuotoisia halkeamia.

Luonnonvarakeskus (Luke) vahvisti kesällä Suomen ensimmäisen pihtojen korotauti -havainnon Mustilan arboretumissa kasvaneista pihdoista, joissa oli esiintynyt oireita jo 1980-luvulta alkaen. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira löysi syyskesällä pihtojen korotaudin myös Helsingistä. Tauti voisi levitessään uhata Suomen joulupuiden kasvatusta.

Turun keskustan tonttujuoksu tukee vähävaraisia perheitä

Tonttujuoksu järjestetään jälleen 15. joulukuuta kello 14 alkaen Turun keskustassa. Kyseessä on hyväntekeväisyystapahtuma, jonka kymmenen euron suuruiset osallistumismaksut menevät lyhentämättöminä Operaatio Ruokakassin joulukeräykseen.

Rintasyöpä ja rintakudoksen luonnolliset muutokset noudattavat samoja mekanismeja

Käynnissä on kaksi kliinistä potilastutkimusta, joissa selvitetään, voidaanko autofagiaa estävällä lääkkeellä estää rintasyövän esiasteen solujen pahanlaatuistuminen potilailla, joilla on rinnan tiehyensisäinen syövän esiaste.

Turun yliopiston ja Georgetown Universityn tutkijat ovat löytäneet tärkeän molekyylikytkimen, joka säätelee sitä, alkavatko maitoa tuottavat maitorauhasen solut kuolla vai pysyvätkö ne hengissä, kun imetykseen tulee tauko. Rintasyöpäsolujen on huomattu hyödyntävän etenemisessään samoja signalointimekanismeja. Tulokset voivat auttaa ymmärtämään paremmin rintasyövän synnyn mekanismeja. Tutkimus on julkaistu arvostetussa Cell Death Discovery -julkaisussa.

Metsäsektorin osuus lähes 40 prosenttia Suomen biotaloudesta viime vuonna

Biotalouden osuus Suomen kansantalouden tuotoksesta oli 16 prosenttia ja arvonlisäyksestä 12 prosenttia vuonna 2017. Nämä osuudet ovat pysyneet muuttumattomina kuluvalla vuosikymmenellä. Suomen biotalous perustuu edelleen vahvasti metsäsektoriin, jonka osuus on lähes 40 prosenttia koko biotalouden tuotoksesta ja arvonlisäyksestä. Lähihistoriasta poiketen biotalouden työllisten lukumäärä lisääntyi hieman vuonna 2017.

Palveluiden liikevaihto kasvoi 5,3 prosenttia

Palvelualojen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan palvelualojen liikevaihto kasvoi touko–heinäkuussa 5,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kaikki palvelutoimialat olivat kasvussa. Voimakkaimmin kehittyi hallinto- ja tukipalvelutoiminta (+8,7 %). Myös ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta (+7,3 %) sekä kiinteistöalan toiminta (+6,1 %) ylsivät hyvään kasvuun. Maltillisimmin liikevaihto kohosi muun palvelutoiminnan toimialalla (+1,8 %). Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Atoy Autohuolto laajeni Raisioon

Atoy Autohuollon 15. korjaamo vietti avajaisia 5. lokakuuta Raisiossa Kuninkaanväylällä. Atoy Autohuolto on tänä vuonna avannut uudet korjaamot Turun Orikedolle ja Raisioon.

Urheilu

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Sergio Almenara Interin toiseksi valmentajaksi

Interin uudeksi kakkosvalmentajaksi kaudet 2019 ja 2020 kattavalla sopimuksella on valittu Honka Akatemian nykyinen päävalmentaja Sergio Almenara , kerrotaan Interin nettisivuilla.

Interin viimeiseen kotiotteluun ilmaiseksi heijastimella

FC Inter kutsuu kaikki mukaan viimeiseen kotiotteluun Loistetaan yhdessä -kampanjan hengessä. Inter kohtaa Hongan 21. lokakuuta kello 14.30 alkavassa ottelussa. Heijastinta näyttämällä saa stadionin lipunmyyntipisteestä ottelulipun veloituksetta.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.