Puukkokatsomo: ”The Trade” turkulaisittain

Susanna Tapani. Susanna Tapani. Kuva: Timo Jakonen

Täksi kaudeksi naisten jääkiekkoliigaan noussut TPS sai jättipotin, kun kauden kynnyksellä Susanna Tapani teki sopimuksen Palloseuran kanssa.

Vaikka Tapani on vuosia asunut Turussa, voi Tapanin siirtoa parin Rauman vuoden jälkeen pitää pienenä yllätyksenä. TPS on kuitenkin nousijajoukkue, joka on vielä kaukana sarjan kärkijoukkueista.

Lähes kaiken jääkiekossa nähnyt Tapani on myös valtavan arvokas lisä TPS:lle, jolla on kasassa nuori ja suhteellisen kokematon joukkue. Tapani tuo arvokasta menestyksen kulttuuria Palloseuran pukukoppiin.

Toisekseen viidet MM-kisat ja kahdet olympialaiset jääkiekossa pelannut Tapani on maajoukkueen pitkäaikaisia runkopelaajia, joka on nimenä tuttu myös suurelle yleisölle. Sellaisen pelaajan saaminen joukkueeseen on huomioarvon kannalta lottovoitto TPS:lle, joka naislätkän puolella on vasta matkalla huipulle.

Vertaus on hieman kaukaa haettu, mutta silti asetelmassa on jotain samaa kuin Wayne Gretzkyn siirtymisessä 30 vuotta sitten Edmonton Oilersista Los Angeles Kingsiin. Silloin Gretzkyn siirto mullisti jääkiekon Kaliforniassa ja vaikutti pelin leviämiseen koko Pohjois-Amerikassa. Saa nähdä millaiset vaikutukset Tapanin siirrolla on TPS:ään.

Ilkka Lappi

Yrittäjillä kovemmat tavoitteet sijoittamiselle kuin yrittämiselle

Yrittäjät sijoittavat muuta väestöä ahkerammin. Tärkein syy sijoittamiseen on puskurin luominen. Yrittäjillä jää keskimäärin enemmän tuloja käteen pakollisten menojen jälkeen kuin muilla suomalaisilla, kertoo Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha -tutkimus.

Työryhmä pohtimaan lukiokoulutuksen rahoituksen uudistamista

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on asettanut työryhmän selvittämään lukiokoulutuksen erilaisia rahoitusmallivaihtoehtoja. Työryhmän toimikausi kestää kesäkuun loppuun 2019.

Mieskuoro Naskalit kilpailumatkalle Varsovaan

Naskalit.

Ensi vuonna sata vuotta täyttävän Turun NMKY:n Mieskuoron 30 laulajaa matkustaa viikonvaihteessa Varsovia Cantat -kuorokilpailuun.

Turun kauppakamari ja Föli lahjoittavat jouluiloa 50 perheelle

Turun kauppakamari lahjoittaa 50 Mannerheimin Lastensuojeluliiton tukitoiminnoissa mukana olevalle perheelle lippupaketit Turun Messukeskuksessa avautuvaan Pomppulinnamaailmaan. Sisäänpääsyn lisäksi perheet saavat myös Turun seudun joukkoliikenne Fölin lahjoittamat bussimatkat Messukeskukseen ja takaisin. Lahjat ohjataan lasten iloksi MLL:n Varsinais-Suomen piirin tukihenkilötoiminnan kautta.

Hyvä käsihygienia kustannustehokkain tapa torjua mikrobilääkeresistenssiä

Mikrobilääkeresistenssi voi aiheuttaa jopa neljän prosentin menetykset bruttokansantuotteeseen vuoteen 2050 mennessä, mikäli resistenssin lisääntymistä ei saada pysäytettyä.

Räätälöity hiilipinta nopeuttaa perinnöllisten sairauksien puhkeamisriskien löytämistä

Hiilen muodostamia paikallisia atomirakenteita on lukuisa määrä, mutta ne voidaan jaotella muutamiin ryhmiin, joilla on tyypilliset atomi- ja elektroniset ominaisuudet.

Räätälöidyillä hiilipinnoilla on paljon käyttökohteita muun muassa lääketieteessä ja vedenpuhdistuksessa. Erilaisten sovellusten kehittäminen edellyttää hiilipintojen rakenteiden ja käyttäytymisen tarkkaa tuntemista. Sen saavuttamiseksi Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tutkijatohtori Miguel Caron johdolla uutta laskennallista menetelmää yhdessä Cambridgen yliopiston yhteistyökumppaneiden professori Gabor Csanyin ja Volker Deringerin kanssa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Joka kolmannella Suomen villipedolla trikinella

Valtaosa trikinelloista on edelleen supikoirissa.

Trikinellat eli trikiinit viihtyvät edelleen Suomen metsänpedoissa: monivuotisissa seurantatutkimuksissa noin joka kolmas tutkittu eläin on osoittautunut trikinellapositiiviseksi. Valtaosa trikinelloista on edelleen supikoirissa, mutta trikinellalajisto on muuttunut. Kun karhuja, mäyriä tai muita petoeläimiä laitetaan ruoaksi, on syytä muistaa, että kaikki trikinellalajit tarttuvat huonosti kypsennettyä lihaa syömällä helposti ihmiseen.

Samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus lähes ennallaan

Eri ja samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus 2003–2017.

Eronneisuuden muutokset olivat viime vuonna pieniä sekä eri että samaa sukupuolta olevilla pareilla. Eronneisuus samaa sukupuolta olevilla pareilla oli 21 tuhatta paria kohden, edellisenä vuonna luku oli 22. Vastaava eri sukupuolten avioeronneisuusluku oli 13 tuhatta paria kohden, edellisenä vuonna 14.

Urheilu

Puukkokatsomo: Jatkokarsinnat tarvitaan

Suomessa saa tällä viikolla hetken aikaa kuvitella, että Suomi olisi suuren luokan jalkapallokulttuurimaa. Tiistaina naisten alle 17-vuotiaiden maajoukkue aloitti taipaleensa ikäluokan MM-kisoissa ja torstaina Markku Kanervan valmentamalla miesten A-maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa jatkokarsintapaikka Kansojen liigassa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.