Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella. Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella. Kuva: Hannu Tuominen

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas. Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Jyrkkälän Tykit on toki ilman näitäkin pelimiehiä noussut Turussa kulttimaineeseen. Syksyllä 25-vuotisjuhliaan viettävä seura tunnetaan omintakeisesta huumoristaan ja possunpunaisesta peliasustaan. Jalkapalloa pelataan kuitenkin ihan tosissaan.

– Pinkki peliasu valittiin aikoinaan saunailtatunnelmissa. Alkuaikoina meihin suhtauduttiin erikoisen peliasun ansiosta pelleporukkana. Nykyään saamme kyllä hienoa arvostusta. Meillä on ollut aina pilke silmäkulmassa, mutta teemme silti asioita tosissamme. Emme mene kentälle pelleilemään, kertoo Mika Remander, JyTyn joukkuejohtaja ja seuran puheenjohtaja.

Vaikka ”Rema” ei itse myönnä, ei Jyrkkälän Tykkejä ehkä olisi ilman häntä enää olemassa. Remanderin samanaikainen työ pallopojasta varainhankintaan on seuralle korvaamaton. Hän oli mukana pelaajana jo silloin, kun seura perustettiin.

Nimensä mukaisesti Jyrkkälän Tykkien historia alkaa Turun yhdestä kaupunginosasta. Vuosikymmeniä sitten Naantalin pikatien ja Suikkilantien kainalossa sijaitseva Jyrkkälä oli lapsia täynnä oleva betonilähiö, jonka maine ei ollut paras mahdollinen. Ongelmalähiössä oli levotonta.

– Pelasimme nuorena Nahkakuulassa (NaKu), mutta halusimme oman joukkueen. Meitä oli silloin useita samanikäisiä nuoria Jyrkkälässä. Ensimmäiset vuodet kaikki pelaajat tulivatkin Jyrkkälän ja Härkämäen alueelta. Mukana oli kaikenlaisia kavereita. Jalkapallon ansiosta moni pysyi poissa pahanteosta. Saimme mukaan kavereita, jotka olivat menossa ihan väärään suuntaan.

Sarjapelit alkoivat alimmalta mahdolliselta tasolta, Turun piirin seitsemännestä divisioonasta. Joukkue nousi nopeaan tahtiin ylemmäksi. Jyrkkälän Tykit on vakiinnuttanut paikkansa Kolmosen ja Nelosen tasolle.

Komea nimi on säilynyt, mutta vuosien myötä joukkueen pelaajat ovat vaihtuneet. Ovet ovat olleet aina avoinna uusille tulijoille.

– On yhdentekevää, oletko keuruulainen juntti, Lapista emigroitunut kylähullu, suomenruotsalainen hippi tai siilinjärveläinen Juro-Petteri – mahdollisuus tulla joukkueeseen on aina tarjottu, muotoilee Saku Holmqvist.

Vaikka Tykit pelaa alemmilla sarjatasoilla ja jalkapallo on pelaajille vain mukava harrastus, kertyy kauden aikana tuhti summa kuluja. Jyrkkälän Tykeissä talkoohenki on elänyt vahvana koko seuran olemassaolon ajan.

– Teemme talkoita todella paljon. Kaksi kolmasosaa kauden budjetista muodostuu tällä tavoin. Harva turkulainen tämän tason seura tekee yhtä paljon talkootyötä. Seurassamme pelaajille ei makseta, mutta kaikki tekevät talkoita. Pelaajien työelämän kautta saamme myös yhteistyökumppaneita.

– Kopissa vaihdetaan pelikamoja päälle – osa herjaa heittäen, osa armottoman tiukkoja rutiineja noudatellen. Vierekkäin istuvat opettaja ja pankkiiri, vastapäätä maalari ja messurakentaja. Rakennusmestari naurattaa jutuillaan joukkueen opiskelijanuorukaisia. Roskakuski alkaa olla jo siinä määrin levoton, että joukkueen kapteeni, ilmastointiasentaja, päättää komentaa joukkueensa alkulämmittelyyn.

Kun seuralla on ikää jo neljännesvuosisata, on moni pelaaja ehtinyt jo ikämiesikään. Jyrkkälän Tykeillä onkin vahva edustus ikämiessarjoissa. Siitä osoituksena on 35-vuotiaiden SM-kultaa vuodelta 2016.

– Ikämiesjoukkueessamme on muutama ihan alkuperäisiä jätkiä. Ja sitten on niitä, jotka ovat tulleet joskus muualta, mutta ovat pelanneet meillä jo vuosia edustuksessa. Kun ikää on tullut lisää, he ovat siirtyneet ikämiesjoukkueeseen.

Yksi asia huolettaa joukkueenjohtajaa. Edustuksenkin pelaajat alkavat olla konkariosastoa. Nuoria pelimiehiä tarvittaisiin lisää.

– Taso noussut. Kolmosessa, mihin halutaan nousta, ei enää pärjää, jos ikärakenne on väärä. Nuoria on vaikea saada mukaan ja jäämään seuraan.

Hannu Tuominen

Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi 7,7 prosenttia

Rakentamisen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten liikevaihto kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä 7,7 prosenttia. Vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin kasvua oli 6,6 prosenttia. Rakentamisen myynnin määrä kasvoi heinä-syyskuussa 2,2 prosenttia.

Raisio alentaa arviotaan kuluvan vuoden liiketuloksesta

Raisio alentaa ennustettaan vuoden 2018 jatkuvien toimintojen vertailukelpoisesta liiketuloksesta ja arvioi sen olevan noin 11 prosenttia liikevaihdosta. Merkittävimmin liiketuloksen heikkenemiseen vaikuttavat Raision pääraaka-aineiden hintojen muutokset. Pitkäaikaiset sopimukset erityisesti teollisuusasiakkaiden kanssa ovat hidastaneet kohonneiden raaka-ainekustannusten viemistä tuotteiden hintoihin.

Uusi rockfestari valtaa Vanhan Suurtorin

Kesärauhassa kuullaan myös Ismo Alankoa.

Sunborn Live järjestää ensi kesänä uuden festivaalin Turussa 14.–15. kesäkuuta. Kesärauha on uusi, urbaanin vaihtoehto- ja indiemusiikin festivaali, joka sijoittuu kaupungin ydinkeskustaan, historiallisen Vanhan Suurtorin miljööseen.

Turun kulttuurilautakunta myönsi 1,5 miljoonaa euroa avustuksina

Turun kulttuurilautakunta päätti keskiviikkona osan vuoden 2019 kulttuuriavustuksista. Avustuksia jaettiin 1 501 000 euroa ja ne kohdentuvat kulttuurilautakunnan kanssa kolmivuotisen yhteistyösopimuksen tehneille yhdistyksille.

Uusista ylioppilaista vain 28 prosenttia jatkoi opintoja samana vuonna

Ylioppilaiden välitön sijoittuminen jatkokoulutukseen 2007–2017, %.

Tilastokeskuksen koulutustilastojen mukaan vuoden 2017 uusista ylioppilaista 72 prosenttia ei jatkanut tutkintoon johtavassa koulutuksessa ylioppilaaksitulovuonna. Kymmenessä vuodessa jatko-opintojen ulkopuolelle jääneiden osuus uusista ylioppilaista on kasvanut 15 prosenttiyksikköä.

Raisiolainen rattijuoppo kävi Ihalantiellä ojan puolella, mutta piipahti sitten ravintolassa

Poliisi sai keskiviikkona kello 21 ilmoituksen holtittomasti liikkuvasta henkilöautosta Ihalantiellä. Auto oli välillä ojan puolella. Auto ajoi Ihalantieltä kerrostaloalueen pihalle ja sitten Ihalantiellä sijaitsevan ravintolan parkkipaikalle.

Nuorukainen löi kymmenien autojen sivupeilejä Linnankadulla, toinen kuvasi edesottamuksia

Vuonna 1997 ja 1997 syntyneitä miehiä epäillään vahingonteosta. Turun hätäkeskukseen soitettiin torstaina aamuyöllä kello 4.36 ja ilmoitettiin, että kaksi miestä potkii autoja Linnankadulla. Partiot tavoittivat paikalta kaksi tuntomerkkeihin sopivaa miestä.

Rukiin suuri kylvöala lupaa hyvää ruisvuotta

Ruista on tänä syksynä kylvetty yli kaksi kertaa suuremmalle alalle kuin edellisenä syksynä.

Kesän kuivuus kutisti ruissadon määrää, mutta mahdollisti syyskylvöt hyvissä oloissa. Ruista on tänä syksynä kylvetty yli kaksi kertaa suuremmalle alalle kuin edellisenä syksynä. Kylvetty ruisala on 2000-luvun toiseksi suurin ja se riittänee kattamaan kotimaisen rukiin kulutuksen, joka on noin sata miljoonaa kiloa vuodessa.

Seurakuntayhtymän talousarvio ponnistaa plussalle

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vuoden 2019 talousarvio on 2,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vuosikatteeksi arvioidaan 6,2 miljoonaa ja poistoiksi 3,5 miljoonaa euroa. Ensi vuoden talousarviosta päättää tänään torstai-iltana kokoontuva yhteinen kirkkovaltuusto.

Kaupunki
Urheilu

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

West Coast Phoenix kutsuu tyttöjä kokeilemaan jenkkifutista

Raisiolainen West Coast Phoenix -jenkkifutisseura järjestää lajin kokeiluleirin tytöille.

Raisiolainen amerikkalaisen jalkapallon seura West Coast Phoenix järjestää tytöille ilmaisen lajikokeiluleirin 2.-3. tammikuuta 2019 Taponkedon hallissa (Pallokuja 2, 21250 Masku). Leirille ovat tervetulleita kaikki 10–17-vuotiaat tytöt. Leiri järjestetään kaksipäiväisenä, kumpanakin päivänä leireillään kello 14–16. Leirille osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi osallistua molempina päivinä tai vain toisena.

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.