Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella. Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella. Kuva: Hannu Tuominen

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas. Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Jyrkkälän Tykit on toki ilman näitäkin pelimiehiä noussut Turussa kulttimaineeseen. Syksyllä 25-vuotisjuhliaan viettävä seura tunnetaan omintakeisesta huumoristaan ja possunpunaisesta peliasustaan. Jalkapalloa pelataan kuitenkin ihan tosissaan.

– Pinkki peliasu valittiin aikoinaan saunailtatunnelmissa. Alkuaikoina meihin suhtauduttiin erikoisen peliasun ansiosta pelleporukkana. Nykyään saamme kyllä hienoa arvostusta. Meillä on ollut aina pilke silmäkulmassa, mutta teemme silti asioita tosissamme. Emme mene kentälle pelleilemään, kertoo Mika Remander, JyTyn joukkuejohtaja ja seuran puheenjohtaja.

Vaikka ”Rema” ei itse myönnä, ei Jyrkkälän Tykkejä ehkä olisi ilman häntä enää olemassa. Remanderin samanaikainen työ pallopojasta varainhankintaan on seuralle korvaamaton. Hän oli mukana pelaajana jo silloin, kun seura perustettiin.

Nimensä mukaisesti Jyrkkälän Tykkien historia alkaa Turun yhdestä kaupunginosasta. Vuosikymmeniä sitten Naantalin pikatien ja Suikkilantien kainalossa sijaitseva Jyrkkälä oli lapsia täynnä oleva betonilähiö, jonka maine ei ollut paras mahdollinen. Ongelmalähiössä oli levotonta.

– Pelasimme nuorena Nahkakuulassa (NaKu), mutta halusimme oman joukkueen. Meitä oli silloin useita samanikäisiä nuoria Jyrkkälässä. Ensimmäiset vuodet kaikki pelaajat tulivatkin Jyrkkälän ja Härkämäen alueelta. Mukana oli kaikenlaisia kavereita. Jalkapallon ansiosta moni pysyi poissa pahanteosta. Saimme mukaan kavereita, jotka olivat menossa ihan väärään suuntaan.

Sarjapelit alkoivat alimmalta mahdolliselta tasolta, Turun piirin seitsemännestä divisioonasta. Joukkue nousi nopeaan tahtiin ylemmäksi. Jyrkkälän Tykit on vakiinnuttanut paikkansa Kolmosen ja Nelosen tasolle.

Komea nimi on säilynyt, mutta vuosien myötä joukkueen pelaajat ovat vaihtuneet. Ovet ovat olleet aina avoinna uusille tulijoille.

– On yhdentekevää, oletko keuruulainen juntti, Lapista emigroitunut kylähullu, suomenruotsalainen hippi tai siilinjärveläinen Juro-Petteri – mahdollisuus tulla joukkueeseen on aina tarjottu, muotoilee Saku Holmqvist.

Vaikka Tykit pelaa alemmilla sarjatasoilla ja jalkapallo on pelaajille vain mukava harrastus, kertyy kauden aikana tuhti summa kuluja. Jyrkkälän Tykeissä talkoohenki on elänyt vahvana koko seuran olemassaolon ajan.

– Teemme talkoita todella paljon. Kaksi kolmasosaa kauden budjetista muodostuu tällä tavoin. Harva turkulainen tämän tason seura tekee yhtä paljon talkootyötä. Seurassamme pelaajille ei makseta, mutta kaikki tekevät talkoita. Pelaajien työelämän kautta saamme myös yhteistyökumppaneita.

– Kopissa vaihdetaan pelikamoja päälle – osa herjaa heittäen, osa armottoman tiukkoja rutiineja noudatellen. Vierekkäin istuvat opettaja ja pankkiiri, vastapäätä maalari ja messurakentaja. Rakennusmestari naurattaa jutuillaan joukkueen opiskelijanuorukaisia. Roskakuski alkaa olla jo siinä määrin levoton, että joukkueen kapteeni, ilmastointiasentaja, päättää komentaa joukkueensa alkulämmittelyyn.

Kun seuralla on ikää jo neljännesvuosisata, on moni pelaaja ehtinyt jo ikämiesikään. Jyrkkälän Tykeillä onkin vahva edustus ikämiessarjoissa. Siitä osoituksena on 35-vuotiaiden SM-kultaa vuodelta 2016.

– Ikämiesjoukkueessamme on muutama ihan alkuperäisiä jätkiä. Ja sitten on niitä, jotka ovat tulleet joskus muualta, mutta ovat pelanneet meillä jo vuosia edustuksessa. Kun ikää on tullut lisää, he ovat siirtyneet ikämiesjoukkueeseen.

Yksi asia huolettaa joukkueenjohtajaa. Edustuksenkin pelaajat alkavat olla konkariosastoa. Nuoria pelimiehiä tarvittaisiin lisää.

– Taso noussut. Kolmosessa, mihin halutaan nousta, ei enää pärjää, jos ikärakenne on väärä. Nuoria on vaikea saada mukaan ja jäämään seuraan.

Hannu Tuominen

Sähköt poikki saarilla

Turku Energian mukaan sähköverkon vika on aiheuttanut sähkönjakelun keskeytyksen Friskalassa, Haarlassa, Kakskerrassa ja Satavassa.

Teollisuuden työntekijämäärä kovassa kasvussa

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat toukokuussa 5,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu oli voimakasta erityisesti teollisuudessa, jossa työntekijämäärä kasvoi 6,1 prosenttia.

Saarekkeessa tehdään ekologisia ryijyjä

Petri Saarikon ja Eveliina Hämäläisen muodostama Aukea-kollektiivi soveltaa teoksissaan luonnon raaka-aineita sekä synteettisiä, biohajoavia ja orgaanisia materiaaleja. Saarekkeessa järjestettävässä BioBoa-työpajassa 4.–5. elokuuta toteutetaan kaupunki- ja luonnonmaisemaa sekä biohajoavaa materiaalia yhdistämällä yhteisöllisiä, veistosmaisia tilateoksia. Ryhmätyönä syntyvät BioBoa-ryijyt ripustetaan Mynämäen keskustaan ja niiden löytämiseksi koostetaan erityinen vierailukartta.

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.