Jälkipeli: Golf on ”pirun keksimä peli”

Golf on sosiaalinen peli, joka on yhdistänyt jo vuosikymmenien ajan tuttuja pelimiehiä. Jukka Koskilahti (vas.), Jarmo Koivunen ja Simo Lieskivi seuraavat Raimo Toivasen avauslyöntiä. Golf on sosiaalinen peli, joka on yhdistänyt jo vuosikymmenien ajan tuttuja pelimiehiä. Jukka Koskilahti (vas.), Jarmo Koivunen ja Simo Lieskivi seuraavat Raimo Toivasen avauslyöntiä. Kuva: Hannu Tuominen

Pelimies on pelimies, vaikka ikää karttuukin. Ruissalon Aura Golfin viheriöllä näkee useita entisaikojen pelimiehiä. Kun golfkärpänen iskee, lajista tulee monelle elinikäinen harrastus. TPS:n jalkapalloilijana tunnettu RaimoKiliToivanen löi ensimmäiset golflyöntinsä jo 1960-luvun lopulla.

– Eräs vanha pelikaverini aikoinaan sanoi, että golf on pirun keksimä peli. Golf koukuttaa ja kiehtoo. Kun peli kulkee, se tuntuu hyvältä. Onnistumisenelämys on suuri. Välillä lyönnit suuntautuvat pusikkoon, kertoo Toivanen.

Golfista on tullut kansanpeli. Toista oli Toivasen aloittaessa.

– Entinen TPS:n jääkiekonpelaaja Aki Salonen sai houkuteltua minut golfin pariin. Aloitin Artukaisista. Lentokentän päärakennuksen vieressä oli ensimmäinen lyöntipaikka. Ruissaloon siirryin 1970-luvun alussa.

Suomen viidenneksi vanhin golfseura Aura Golf täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Artukaisista muutettiin 1960-luvulla Ruissaloon. Seura vuokrasi maanviljelijä Veikko Laurilan maa-alueita kentän perustamista varten. Aura Golfin klubitalona toimii 1850-luvulla rakennettu maatilan päärakennus. Myös Laurilan tilan talousrakennuksista osa on yhä jäljellä. Ensimmäiset yhdeksän reikää avattiin 1960-luvun lopulla. 18-reikäinen rata valmistui 1980-luvun alkuvuosina.

– Golf oli aloittaessani elitistinen peli. Golfin pelaajat pitivät itseään vähän parempina ihmisinä. Seurassakin oli siihen aikaan vain alle sata jäsentä. Nyt heitä on Aura Golfissa moninkertainen määrä.

Raimo ei joudu pelaamaan yksin, sillä pelikavereita riittää. Tänään on vuorossa vakioporukka, johon kuuluu entiset TPS:n lätkänpelurit Jukka Koskilahti ja Jarmo Koivunen sekä Loimaan Palloilijoiden entinen pesäpalloilija Simo Lieskivi. Urheilutaustojensa ja golfin ansiosta miehet ovat olleet ystäviä jo vuosikymmeniä. Golfharrastuksen yksi tärkeimmistä piirteistä onkin juuri sosiaalisuus ja hurtti huumori.

– Viimeiset kolmekymmentä vuotta on mennyt huonosti. Tasoitukseni on pudonnut. Pelaamme aina panoksista, mutta älä kirjoita lehteen, millaisista rahasummista. Verottaja voi ilmestyä kotiovelleni, veistelee Jukka Koskilahti.

Kun on kyse ikämiesgolfista, neljän tunnin kierros ja kymmenen kilometrin kävelymatka on oiva tapa hoitaa kuntoaan. Toivanen muistuttaa myös lihashuollosta. Venytteleminen on tärkeää, jotta pelaaminen luonnistuu.

– Pelaan yli 100 kierrosta vuodesta. Kun aloitin vuosikymmeniä sitten, niin olen ehtinyt kiertämään golfkentällä maapallon ympäri, 46 000 kilometriä. Tämä on myös minulle halpa harrastus. Kun kausimaksu on 650 euroa, niin yhden kierroksen hinnaksi tulee vain muutama euro. Talven aikana tulee toki käytyä myös ulkomailla pelaamassa.

Luonnonkaunis Ruissalo on arvostettu paikka pelata golfia. Radat ovat hyvässä kunnossa. Aura Golf on valittu kerran vuoden golfseuraksi Suomessa. Ruissalossa on järjestetty muun muassa naisten ja miesten Euroopan mestaruuskilpailut. Kansanpuiston alueella tammipuiden kehystämä maisema tarjoaa upeat puitteet pelille.

– Erityistä Ruissalossa on se, kun täällä on luonnonvaraisia tammia esteinä, jotka pitää ottaa huomioon. Välillä vanhat puunrungot kolisevat. Eräs Ruissalon ongelmana on alueen rajallisuus. Radat ovat melko lyhyitä. Varustekehityksen myötä pelaajat lyövät aina vaan pidempi lyöntejä. Golfissa oleellista ei ole kuitenkaan lyönnin pituus, vaan sen tarkkuus.

Hannu Tuominen

Kymmenen syytä saunoa

Sauna- ja spa-alan toimija Harvia listasi kymmenen hyvää syytä saunoa. Saunan kehutaan muun muassa kosteuttavan ihoa, rentouttavan lihaksia ja auttavan uniongelmiin. Saunan lämpö laittaa sydämen pumppaamaan enemmän verta ja pintaverisuonten laajentuessa sydämen työ helpottuu.

Keskiaikaisilla markkinoilla runsaasti asiaohjelmaa

Turun Vanhalla Suurtorilla tutustutaan keskiaikaiseen elämänmenoon 28.6.‒1.7.2018, kun Keskiaikaiset markkinat johdattaa kävijät neljänä päivänä vuoden 1400 Turkuun. Torimyynnin, käsityöläisten työnäytösten sekä erilaisten esittävien taiteiden lisäksi tapahtuma tarjoaa asiaohjelmaa tiedonjanoisille.

Nopea mansikka-jogurttijäde

Jäisistä mansikoista ja jugurtista saa nopeasti herkullisen jäätelön.

Laita jäiset mansikat, jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri tehosekoittimeen ja soseuta. Voit myös soseuttaa kulhossa sauvasekoittimella. Annostele kulhoihin ja tarjoile heti.

Kymppikuvien suosio vahvaa

Kymppikuvan suosio kestää digiaikanakin.

Valokuvaaminen muuttuu digitaalisemmaksi, mutta perinteisten paperikuvien aika ei silti ole ohi. Päinvastoin, suomalaiset teettävät edelleen kymmeniä miljoonia paperikuvia vuosittain.

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.