Jälkipeli: Golf on ”pirun keksimä peli”

Golf on sosiaalinen peli, joka on yhdistänyt jo vuosikymmenien ajan tuttuja pelimiehiä. Jukka Koskilahti (vas.), Jarmo Koivunen ja Simo Lieskivi seuraavat Raimo Toivasen avauslyöntiä. Golf on sosiaalinen peli, joka on yhdistänyt jo vuosikymmenien ajan tuttuja pelimiehiä. Jukka Koskilahti (vas.), Jarmo Koivunen ja Simo Lieskivi seuraavat Raimo Toivasen avauslyöntiä. Kuva: Hannu Tuominen

Pelimies on pelimies, vaikka ikää karttuukin. Ruissalon Aura Golfin viheriöllä näkee useita entisaikojen pelimiehiä. Kun golfkärpänen iskee, lajista tulee monelle elinikäinen harrastus. TPS:n jalkapalloilijana tunnettu RaimoKiliToivanen löi ensimmäiset golflyöntinsä jo 1960-luvun lopulla.

– Eräs vanha pelikaverini aikoinaan sanoi, että golf on pirun keksimä peli. Golf koukuttaa ja kiehtoo. Kun peli kulkee, se tuntuu hyvältä. Onnistumisenelämys on suuri. Välillä lyönnit suuntautuvat pusikkoon, kertoo Toivanen.

Golfista on tullut kansanpeli. Toista oli Toivasen aloittaessa.

– Entinen TPS:n jääkiekonpelaaja Aki Salonen sai houkuteltua minut golfin pariin. Aloitin Artukaisista. Lentokentän päärakennuksen vieressä oli ensimmäinen lyöntipaikka. Ruissaloon siirryin 1970-luvun alussa.

Suomen viidenneksi vanhin golfseura Aura Golf täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Artukaisista muutettiin 1960-luvulla Ruissaloon. Seura vuokrasi maanviljelijä Veikko Laurilan maa-alueita kentän perustamista varten. Aura Golfin klubitalona toimii 1850-luvulla rakennettu maatilan päärakennus. Myös Laurilan tilan talousrakennuksista osa on yhä jäljellä. Ensimmäiset yhdeksän reikää avattiin 1960-luvun lopulla. 18-reikäinen rata valmistui 1980-luvun alkuvuosina.

– Golf oli aloittaessani elitistinen peli. Golfin pelaajat pitivät itseään vähän parempina ihmisinä. Seurassakin oli siihen aikaan vain alle sata jäsentä. Nyt heitä on Aura Golfissa moninkertainen määrä.

Raimo ei joudu pelaamaan yksin, sillä pelikavereita riittää. Tänään on vuorossa vakioporukka, johon kuuluu entiset TPS:n lätkänpelurit Jukka Koskilahti ja Jarmo Koivunen sekä Loimaan Palloilijoiden entinen pesäpalloilija Simo Lieskivi. Urheilutaustojensa ja golfin ansiosta miehet ovat olleet ystäviä jo vuosikymmeniä. Golfharrastuksen yksi tärkeimmistä piirteistä onkin juuri sosiaalisuus ja hurtti huumori.

– Viimeiset kolmekymmentä vuotta on mennyt huonosti. Tasoitukseni on pudonnut. Pelaamme aina panoksista, mutta älä kirjoita lehteen, millaisista rahasummista. Verottaja voi ilmestyä kotiovelleni, veistelee Jukka Koskilahti.

Kun on kyse ikämiesgolfista, neljän tunnin kierros ja kymmenen kilometrin kävelymatka on oiva tapa hoitaa kuntoaan. Toivanen muistuttaa myös lihashuollosta. Venytteleminen on tärkeää, jotta pelaaminen luonnistuu.

– Pelaan yli 100 kierrosta vuodesta. Kun aloitin vuosikymmeniä sitten, niin olen ehtinyt kiertämään golfkentällä maapallon ympäri, 46 000 kilometriä. Tämä on myös minulle halpa harrastus. Kun kausimaksu on 650 euroa, niin yhden kierroksen hinnaksi tulee vain muutama euro. Talven aikana tulee toki käytyä myös ulkomailla pelaamassa.

Luonnonkaunis Ruissalo on arvostettu paikka pelata golfia. Radat ovat hyvässä kunnossa. Aura Golf on valittu kerran vuoden golfseuraksi Suomessa. Ruissalossa on järjestetty muun muassa naisten ja miesten Euroopan mestaruuskilpailut. Kansanpuiston alueella tammipuiden kehystämä maisema tarjoaa upeat puitteet pelille.

– Erityistä Ruissalossa on se, kun täällä on luonnonvaraisia tammia esteinä, jotka pitää ottaa huomioon. Välillä vanhat puunrungot kolisevat. Eräs Ruissalon ongelmana on alueen rajallisuus. Radat ovat melko lyhyitä. Varustekehityksen myötä pelaajat lyövät aina vaan pidempi lyöntejä. Golfissa oleellista ei ole kuitenkaan lyönnin pituus, vaan sen tarkkuus.

Hannu Tuominen

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?