Jälkipeli: Golf on ”pirun keksimä peli”

Golf on sosiaalinen peli, joka on yhdistänyt jo vuosikymmenien ajan tuttuja pelimiehiä. Jukka Koskilahti (vas.), Jarmo Koivunen ja Simo Lieskivi seuraavat Raimo Toivasen avauslyöntiä. Golf on sosiaalinen peli, joka on yhdistänyt jo vuosikymmenien ajan tuttuja pelimiehiä. Jukka Koskilahti (vas.), Jarmo Koivunen ja Simo Lieskivi seuraavat Raimo Toivasen avauslyöntiä. Kuva: Hannu Tuominen

Pelimies on pelimies, vaikka ikää karttuukin. Ruissalon Aura Golfin viheriöllä näkee useita entisaikojen pelimiehiä. Kun golfkärpänen iskee, lajista tulee monelle elinikäinen harrastus. TPS:n jalkapalloilijana tunnettu RaimoKiliToivanen löi ensimmäiset golflyöntinsä jo 1960-luvun lopulla.

– Eräs vanha pelikaverini aikoinaan sanoi, että golf on pirun keksimä peli. Golf koukuttaa ja kiehtoo. Kun peli kulkee, se tuntuu hyvältä. Onnistumisenelämys on suuri. Välillä lyönnit suuntautuvat pusikkoon, kertoo Toivanen.

Golfista on tullut kansanpeli. Toista oli Toivasen aloittaessa.

– Entinen TPS:n jääkiekonpelaaja Aki Salonen sai houkuteltua minut golfin pariin. Aloitin Artukaisista. Lentokentän päärakennuksen vieressä oli ensimmäinen lyöntipaikka. Ruissaloon siirryin 1970-luvun alussa.

Suomen viidenneksi vanhin golfseura Aura Golf täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Artukaisista muutettiin 1960-luvulla Ruissaloon. Seura vuokrasi maanviljelijä Veikko Laurilan maa-alueita kentän perustamista varten. Aura Golfin klubitalona toimii 1850-luvulla rakennettu maatilan päärakennus. Myös Laurilan tilan talousrakennuksista osa on yhä jäljellä. Ensimmäiset yhdeksän reikää avattiin 1960-luvun lopulla. 18-reikäinen rata valmistui 1980-luvun alkuvuosina.

– Golf oli aloittaessani elitistinen peli. Golfin pelaajat pitivät itseään vähän parempina ihmisinä. Seurassakin oli siihen aikaan vain alle sata jäsentä. Nyt heitä on Aura Golfissa moninkertainen määrä.

Raimo ei joudu pelaamaan yksin, sillä pelikavereita riittää. Tänään on vuorossa vakioporukka, johon kuuluu entiset TPS:n lätkänpelurit Jukka Koskilahti ja Jarmo Koivunen sekä Loimaan Palloilijoiden entinen pesäpalloilija Simo Lieskivi. Urheilutaustojensa ja golfin ansiosta miehet ovat olleet ystäviä jo vuosikymmeniä. Golfharrastuksen yksi tärkeimmistä piirteistä onkin juuri sosiaalisuus ja hurtti huumori.

– Viimeiset kolmekymmentä vuotta on mennyt huonosti. Tasoitukseni on pudonnut. Pelaamme aina panoksista, mutta älä kirjoita lehteen, millaisista rahasummista. Verottaja voi ilmestyä kotiovelleni, veistelee Jukka Koskilahti.

Kun on kyse ikämiesgolfista, neljän tunnin kierros ja kymmenen kilometrin kävelymatka on oiva tapa hoitaa kuntoaan. Toivanen muistuttaa myös lihashuollosta. Venytteleminen on tärkeää, jotta pelaaminen luonnistuu.

– Pelaan yli 100 kierrosta vuodesta. Kun aloitin vuosikymmeniä sitten, niin olen ehtinyt kiertämään golfkentällä maapallon ympäri, 46 000 kilometriä. Tämä on myös minulle halpa harrastus. Kun kausimaksu on 650 euroa, niin yhden kierroksen hinnaksi tulee vain muutama euro. Talven aikana tulee toki käytyä myös ulkomailla pelaamassa.

Luonnonkaunis Ruissalo on arvostettu paikka pelata golfia. Radat ovat hyvässä kunnossa. Aura Golf on valittu kerran vuoden golfseuraksi Suomessa. Ruissalossa on järjestetty muun muassa naisten ja miesten Euroopan mestaruuskilpailut. Kansanpuiston alueella tammipuiden kehystämä maisema tarjoaa upeat puitteet pelille.

– Erityistä Ruissalossa on se, kun täällä on luonnonvaraisia tammia esteinä, jotka pitää ottaa huomioon. Välillä vanhat puunrungot kolisevat. Eräs Ruissalon ongelmana on alueen rajallisuus. Radat ovat melko lyhyitä. Varustekehityksen myötä pelaajat lyövät aina vaan pidempi lyöntejä. Golfissa oleellista ei ole kuitenkaan lyönnin pituus, vaan sen tarkkuus.

Hannu Tuominen

Aurinkoisen kesän UV-säteilykuormitus keskimääräistä korkeampi

Kesäkuukausien aikana kertynyt kokonaissäteilyannos nousi ennätyslukemiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan menneen kesän aurinkoiset päivät saivat kesän UV-säteilytasot nousemaan keskimääräistä korkeammiksi. UV-säteilyannosten kertymässä ero edelliseen kesään on huomattava. Etelä-Suomessa voimakkaan UV-säteilyn raja eli UV-indeksin arvo 6 saavutettiin tai ylitettiin 12 päivänä kesä-elokuussa.

Kansainvälinen kuurojen viikko käynnistyi

Syyskuun viimeisellä viikolla 24.–30. syyskuuta vietetään kansainvälistä kuurojen viikkoa, jonka teemaksi Kuurojen maailmanliitto (WFD) on tänä vuonna nimennyt With Sign Language, Everyone is Included! . Suomessa kuurot ja kuulevat juhlivat yhdessä verkkobileissä: kaksikielinen lähetys on kaikkien saavutettavissa. Yhteiset juhlat avaavat myös oven viittomakieliseen kulttuuriin.

Maakuntahallitus: Tunnin junan ratalinjaus otettava huomioon runkoverkkomäärittelyssä

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoa liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi runkoverkkoasetus, jolla säädettäisiin valtakunnalliseen runkoverkkoon kuuluvista maanteistä ja rautateistä. Lisäksi runkoverkkoasetuksella säädettäisiin runkoverkolla noudatettavasta palvelutasosta siihen kuuluvilla maanteillä ja rautateillä.

Turun nuorten palveluissa juhlitaan tasavuosia

Sami Renberg.

Turun kaupungin nuorten palveluissa juhlitaan tällä viikolla syntymäpäiviä. Nuorten tieto- ja neuvontapalveluita tarjoava Nuorten Turku täyttää 15 vuotta ja Etsivä nuorisotyö Komppi kymmenen vuotta. Syntymäpäiviä juhlitaan avoimien ovien merkeissä torstaina 27. syyskuuta kello 14–18 Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa.

Urheilu

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.