Jälkipeli: Golf on ”pirun keksimä peli”

Golf on sosiaalinen peli, joka on yhdistänyt jo vuosikymmenien ajan tuttuja pelimiehiä. Jukka Koskilahti (vas.), Jarmo Koivunen ja Simo Lieskivi seuraavat Raimo Toivasen avauslyöntiä. Golf on sosiaalinen peli, joka on yhdistänyt jo vuosikymmenien ajan tuttuja pelimiehiä. Jukka Koskilahti (vas.), Jarmo Koivunen ja Simo Lieskivi seuraavat Raimo Toivasen avauslyöntiä. Kuva: Hannu Tuominen

Pelimies on pelimies, vaikka ikää karttuukin. Ruissalon Aura Golfin viheriöllä näkee useita entisaikojen pelimiehiä. Kun golfkärpänen iskee, lajista tulee monelle elinikäinen harrastus. TPS:n jalkapalloilijana tunnettu RaimoKiliToivanen löi ensimmäiset golflyöntinsä jo 1960-luvun lopulla.

– Eräs vanha pelikaverini aikoinaan sanoi, että golf on pirun keksimä peli. Golf koukuttaa ja kiehtoo. Kun peli kulkee, se tuntuu hyvältä. Onnistumisenelämys on suuri. Välillä lyönnit suuntautuvat pusikkoon, kertoo Toivanen.

Golfista on tullut kansanpeli. Toista oli Toivasen aloittaessa.

– Entinen TPS:n jääkiekonpelaaja Aki Salonen sai houkuteltua minut golfin pariin. Aloitin Artukaisista. Lentokentän päärakennuksen vieressä oli ensimmäinen lyöntipaikka. Ruissaloon siirryin 1970-luvun alussa.

Suomen viidenneksi vanhin golfseura Aura Golf täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Artukaisista muutettiin 1960-luvulla Ruissaloon. Seura vuokrasi maanviljelijä Veikko Laurilan maa-alueita kentän perustamista varten. Aura Golfin klubitalona toimii 1850-luvulla rakennettu maatilan päärakennus. Myös Laurilan tilan talousrakennuksista osa on yhä jäljellä. Ensimmäiset yhdeksän reikää avattiin 1960-luvun lopulla. 18-reikäinen rata valmistui 1980-luvun alkuvuosina.

– Golf oli aloittaessani elitistinen peli. Golfin pelaajat pitivät itseään vähän parempina ihmisinä. Seurassakin oli siihen aikaan vain alle sata jäsentä. Nyt heitä on Aura Golfissa moninkertainen määrä.

Raimo ei joudu pelaamaan yksin, sillä pelikavereita riittää. Tänään on vuorossa vakioporukka, johon kuuluu entiset TPS:n lätkänpelurit Jukka Koskilahti ja Jarmo Koivunen sekä Loimaan Palloilijoiden entinen pesäpalloilija Simo Lieskivi. Urheilutaustojensa ja golfin ansiosta miehet ovat olleet ystäviä jo vuosikymmeniä. Golfharrastuksen yksi tärkeimmistä piirteistä onkin juuri sosiaalisuus ja hurtti huumori.

– Viimeiset kolmekymmentä vuotta on mennyt huonosti. Tasoitukseni on pudonnut. Pelaamme aina panoksista, mutta älä kirjoita lehteen, millaisista rahasummista. Verottaja voi ilmestyä kotiovelleni, veistelee Jukka Koskilahti.

Kun on kyse ikämiesgolfista, neljän tunnin kierros ja kymmenen kilometrin kävelymatka on oiva tapa hoitaa kuntoaan. Toivanen muistuttaa myös lihashuollosta. Venytteleminen on tärkeää, jotta pelaaminen luonnistuu.

– Pelaan yli 100 kierrosta vuodesta. Kun aloitin vuosikymmeniä sitten, niin olen ehtinyt kiertämään golfkentällä maapallon ympäri, 46 000 kilometriä. Tämä on myös minulle halpa harrastus. Kun kausimaksu on 650 euroa, niin yhden kierroksen hinnaksi tulee vain muutama euro. Talven aikana tulee toki käytyä myös ulkomailla pelaamassa.

Luonnonkaunis Ruissalo on arvostettu paikka pelata golfia. Radat ovat hyvässä kunnossa. Aura Golf on valittu kerran vuoden golfseuraksi Suomessa. Ruissalossa on järjestetty muun muassa naisten ja miesten Euroopan mestaruuskilpailut. Kansanpuiston alueella tammipuiden kehystämä maisema tarjoaa upeat puitteet pelille.

– Erityistä Ruissalossa on se, kun täällä on luonnonvaraisia tammia esteinä, jotka pitää ottaa huomioon. Välillä vanhat puunrungot kolisevat. Eräs Ruissalon ongelmana on alueen rajallisuus. Radat ovat melko lyhyitä. Varustekehityksen myötä pelaajat lyövät aina vaan pidempi lyöntejä. Golfissa oleellista ei ole kuitenkaan lyönnin pituus, vaan sen tarkkuus.

Hannu Tuominen

Kaarina putosi Seinäjoen taakse

Kaarina menetti ykkösasemansa kuntaimagotutkimuksessa.

Parhaat arviot imagostaan saa Seinäjoki ja se nousee ykkössijalle kuusi vuotta peräkkäin kärkisijaa pitäneen Kaarinan ohi. Tämä selviää Taloustutkimuksen toteuttamasta Kuntien imago 2018 -tutkimuksesta.

Tatuointeja kissojen hyväksi

Turku Tattoo Parlour ja Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry järjestävät lauantaina 15. joulukuuta ”Help the Cats” walk in -tatuointitempauksen Dewin kodittomien kissojen avuksi.

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Liikenteen päästöt halutaan nollaan vuoteen 2045 mennessä

Liikenne- ja viestintäministeriön johtama liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä on koonnut ehdotuksen toimenpideohjelmaksi, jolla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan poistaa vuoteen 2045 mennessä. Ratkaisu hiilettömään liikenteeseen löytyy nolla- ja vähäpäästöisistä autoista ja uusiutuvista polttoaineista, henkilöautojen ajokilometrien vähentämisestä ja kestävistä kulkumuodoista.

Esi- ja perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen tasa-arvon vahvistamiseen 12 miljoonaa euroa

Opetushallitus on jakanut tasa-arvon vahvistamiseen ja laadun kehittämiseen 12 miljoonaa euroa 185 opetuksen järjestäjälle. Tukea myönnettiin hankkeisiin, joissa haetaan ratkaisuja koulupoissaolojen vähentämiseen sekä tuetaan oppilaiden siirtymistä perusopetuksesta jatko-opintoihin. Tasa-arvoavustusten tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on tasavertaiset mahdollisuudet menestyä opinnoissaan riippumatta kotitaustasta ja erilaisista lähtökohdista.

Viherrakennustyö sulkee ajokaistan Helsingin valtatiellä

Viherrakennustyö sulkee oikean puoleisen ajokaistan Helsingin valtatiellä 13. joulukuuta kello 9–15 Huhkolansillan ja Jaaninsillan välillä.

Haritussa ja Uittamolla neljä asuntomurtoa samana päivänä, poliisi kaipaa vihjeitä

Tiistaina 4. joulukuuta tapahtui neljä murtoa kerrostaloasuntoihin Haritussa Turunmaankadulla, Murkionkadulla ja Ahvenanmaankadulla sekä Uittamolla Kannuskadulla. Lounais-Suomen poliisi pyytää vihjeitä kyseiltä päivältä mainittujen katujen kerrostaloissa ja pihoilla liikkuneista epämääräisistä henkilöistä ja mahdollista ajoneuvoista.

Talous- ja velkaneuvonnan palveluita saa jatkossa oikeusaputoimistoista

Talous- ja velkaneuvonnan palvelut siirtyvät vuoden 2019 alusta alkaen oikeusaputoimistoihin. Uudistuksella halutaan yhtenäistää talous- ja velkaneuvonnan palveluja sekä parantaa sähköisiä palveluja.

Novan joulukonsertti vaalii perinteitä

Jukka Pietilä.

Kamarikuoro Novan jo perinteeksi muodostuneen joulukonsertin ohjelmisto koostuu laulajien rakkaimmista joululauluista, jotka tuovat mieliin lapsuuden joulut ja juhlahetket.

Urheilu

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

West Coast Phoenix kutsuu tyttöjä kokeilemaan jenkkifutista

Raisiolainen West Coast Phoenix -jenkkifutisseura järjestää lajin kokeiluleirin tytöille.

Raisiolainen amerikkalaisen jalkapallon seura West Coast Phoenix järjestää tytöille ilmaisen lajikokeiluleirin 2.-3. tammikuuta 2019 Taponkedon hallissa (Pallokuja 2, 21250 Masku). Leirille ovat tervetulleita kaikki 10–17-vuotiaat tytöt. Leiri järjestetään kaksipäiväisenä, kumpanakin päivänä leireillään kello 14–16. Leirille osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi osallistua molempina päivinä tai vain toisena.

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.