Suomi jäi ilman yleisurheilun EM-mitalia viimeksi yli 50 vuotta sitten

Nooralotta Neziri on yksi niistä harvoista, joilta voi odottaa menestystä Berliinin EM-kisoista elokuussa. Nooralotta Neziri on yksi niistä harvoista, joilta voi odottaa menestystä Berliinin EM-kisoista elokuussa. Kuva: Lennart Holmberg

Paavo Nurmi Gamesissa loukkaantuneen Tero Pitkämäen tilanteen myötä Suomen yleisurheilun kärki kansainvälisesti ajatellen on entistä kapeampi. Vaikka kansallisesti Paavo Nurmi Games tarjosi monta mielenkiintoista tarinaa, elokuussa Berliinissä kisattavia yleisurheilun EM-kisoja ajatellen Suomen näkymät eivät herätä isoja odotuksia.

Jo 2016 Rion olympialaisissa Suomen yleisurheilijat jäivät ilman mitaleja. Yhtä kylmää kyyti oli viime vuonna Lontoon MM-kisoissa. Eivätkä näkymät EM-tasolla ole sen ruusuisempia, jos mitaleja ajatellaan.

Yleisurheilun EM-kisoja on järjestetty vuodesta 1934 lähtien. Berliinin kisat ovat 24. EM-kisat. Vain kerran Suomi on jäänyt mitaleitta EM-tasolla. Tämä tapahtui Budapestissa 1966.

Berliinissä on lähellä, että Suomi jää toista kertaa EM-kisoissa nollille.

Suomalaisessa yleisurheilussa on monta pientä ilonaihetta. Wilma Murto on päässyt takaisin kilpakentille, Nooralotta Neziri tulee puhkaisemaan 13 sekunnin rajan tänä kesänä ja nuoren kaartin urheilijoissa on monia mielenkiintoisia tulevaisuuden nimiä.

Murron johdolla nuoressa kaartissa on useita sellaisia nimiä, jotka voivat 2020-luvulla taistella yleisurheilun arvokisamitaleista.

Tämän vuoden EM-kisoissa potentiaalisesti menestyviä saa sen sijaan hakea. Finaalipaikatkin ovat tiukassa. Viime vuosina yleisurheilijoiden mainetta käytännössä kahdestaan kannatelleiden Pitkämäen ja Antti Ruuskasen tilanne on vaikea. Heidän lisäkseen finaalipotentiaalia on esimerkiksi Nezirillä, mutta häneltä on realistista odottaa finaalipaikkaa, jos vauhti loppukesää kohden vakiintuu alle 13 aikoihin. Mitali vaatisi Suomen ennätyksen parantamista, eikä sekään välttämättä riittäisi.

Toinen mielenkiintoinen nimi on kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, jonka koleissa oloissa hyppäämä 13,68 luo mielenkiintoisia näkymiä kautta ajatellen. Mäkelän tavoitteet tällä kaudella on asetettu pitkälle päälle 14 metrin. Jos hän nykyisen oman ennätystasonsa (14,24) yli pystyy hyppäämään, finaalipaikka Berliinissä on mahdollinen.

Parista potentiaalisesta finaalinimestä huolimatta, suomalaisten mitalitoiveet Berliinissä lasketaan jälleen kerran miesten keihäänheiton varaan. Edellisestä ei-keihäänheitosta tulleesta yleisurheilun arvokisamitalista on muuten ehtinyt vierähtää 12 vuotta.

Pitkämäki haaveilee edelleen katkenneesta eturistisiteestä huolimatta, ettei ennätyksellinen 16 arvokisan putki katkeaisi.

Berliinin keihäskisa on pedattu saksalaisten kolmoisvoitolle, mutta kuten Turussa nähtiin, saksalaisetkin on voitettavissa. Suomalaisittain todennäköisin hämmentäjä keihäskisassa lienee onkin nuori Oliver Helander.

Ilkka Lappi

Valtuustoaloite avohakkuuttomasta metsien hoidosta Turussa

Laura Rantanen.

Laura Rantanen (vihr.) jätti maanantaina valtuustoaloitteen avohakkuuttomasta metsien hoidosta Turussa. Allekirjoittajia aloite sai vihreiden lisäksi RKP:stä, kristillisdemokraateista ja vasemmistoliittolaisista.

Kalan syöminen keino poistaa ravinteita vesistöistä ja vähentää lihankulutusta

Suomen merialueen saalista 95 prosenttia on silakkaa ja kilohailia.

Syömme lihaa yli suositusten vaikka meressä riittäisi kotimaista terveellistä kalaa yllin kyllin. Suomen merialueen saalista 95 prosenttia on silakkaa ja kilohailia. Tällä hetkellä silakkaa syödään kuitenkin vain noin 200−300 grammaa vuodessa. Jos kalansaalis käytettäisiin tehokkaasti, silakan käyttöä elintarvikkeena voitaisiin lisätä vähintään kymmenkertaiseksi nykyisestä.

Euroopan komissiolta rahoitus Turun yliopiston koordinoimalle ylisukupolvisten traumojen monitieteiselle tutkimukselle

Hanna Meretoja.

Euroopan komissio on myöntänyt rahoituksen monitieteiselle tutkimushankkeelle NeverAgain: Teaching Transmission of Trauma and Remembrance through Experiential Learning . Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on tarkastella kätkettyjä vihamekanismeja, ennakkoluuloja ja normalisoituja alistamisen käytäntöjä, jotka opitaan sukupolvelta toiselle siirtyvien traumojen ja niitä ylläpitävien, usein harmittomilta vaikuttavien arkielämän käytäntöjen välityksellä.

Satakuntaliitto ja Varsinais-Suomen liitto: Runkoverkon tulisi nimensä mukaisesti olla koko Suomen maakuntakeskukset yhdistävä verkko

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoa luonnoksesta liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi runkoverkkoasetus, jolla säädettäisiin valtakunnalliseen runkoverkkoon kuuluvista maanteistä ja rautateistä. Runkoverkkoasetuksella säädettäisiin runkoverkolla noudatettavasta palvelutasosta siihen kuuluvilla maanteillä ja rautateillä.

D-vitamiinilisien käyttösuositukset vauvoille muuttuvat

D-vitamiinilisien eli -valmisteiden käyttösuositukset vauvoille muuttuvat. Valtion ravitsemusneuvottelukunta VRN ja THL ovat päivittäneet suositukset, koska uusien EU-säädösten mukaisesti äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan.

Valtuutetut vaativat Turun elintarvikevalvonnan parantamista

Berhan Ahmad.

Turun kaupungin on huolehdittava lakisääteisestä velvoitteestaan lisäämällä elintarvikevalvonnan resursseja sekä järjestämällä riittävä neuvonta ja tarkastukset, vaativat Berhan Ahmadi (sd.) ja Jaakko Lindfors (vas.)

Meriläjityksen lopettamiselle konsernijaoston tuki

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti maanantaina yksimielisesti viranhaltijoiden esityksen mukaan, että meriläjityksen vaihtoehdot selvitetään, ja niihin siirrytään viimeistään vuoteen 2024 mennessä.

Urheilu

Turun Uimarien naisvesipalloilijat hakevat kovia otteluita ulkomailta

Kansainvälisissä turnauksissa kiertäminen tarjoaa haasteita Turun Uimareiden naisvesipalloilijoille. Lokakuun alussa joukkue tavoittelee PM-kultaa kotialtaassa.

Turun Uimareissa on viime aikoina panostettu entistä enemmän naisten vesipalloon. Täksi syksyksi Uimarit kokosi erillisen kv-joukkueen, joka kiertää pelaamassa kansainvälisiä turnauksia. Joukkueen tämän syksyn päätavoitteena on 5.–7. lokakuuta Impivaarassa pelattava PM-turnaus, jossa maalina on kirkastaa viime vuoden PM-hopea kullaksi.

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.