Suomi jäi ilman yleisurheilun EM-mitalia viimeksi yli 50 vuotta sitten

Nooralotta Neziri on yksi niistä harvoista, joilta voi odottaa menestystä Berliinin EM-kisoista elokuussa. Nooralotta Neziri on yksi niistä harvoista, joilta voi odottaa menestystä Berliinin EM-kisoista elokuussa. Kuva: Lennart Holmberg

Paavo Nurmi Gamesissa loukkaantuneen Tero Pitkämäen tilanteen myötä Suomen yleisurheilun kärki kansainvälisesti ajatellen on entistä kapeampi. Vaikka kansallisesti Paavo Nurmi Games tarjosi monta mielenkiintoista tarinaa, elokuussa Berliinissä kisattavia yleisurheilun EM-kisoja ajatellen Suomen näkymät eivät herätä isoja odotuksia.

Jo 2016 Rion olympialaisissa Suomen yleisurheilijat jäivät ilman mitaleja. Yhtä kylmää kyyti oli viime vuonna Lontoon MM-kisoissa. Eivätkä näkymät EM-tasolla ole sen ruusuisempia, jos mitaleja ajatellaan.

Yleisurheilun EM-kisoja on järjestetty vuodesta 1934 lähtien. Berliinin kisat ovat 24. EM-kisat. Vain kerran Suomi on jäänyt mitaleitta EM-tasolla. Tämä tapahtui Budapestissa 1966.

Berliinissä on lähellä, että Suomi jää toista kertaa EM-kisoissa nollille.

Suomalaisessa yleisurheilussa on monta pientä ilonaihetta. Wilma Murto on päässyt takaisin kilpakentille, Nooralotta Neziri tulee puhkaisemaan 13 sekunnin rajan tänä kesänä ja nuoren kaartin urheilijoissa on monia mielenkiintoisia tulevaisuuden nimiä.

Murron johdolla nuoressa kaartissa on useita sellaisia nimiä, jotka voivat 2020-luvulla taistella yleisurheilun arvokisamitaleista.

Tämän vuoden EM-kisoissa potentiaalisesti menestyviä saa sen sijaan hakea. Finaalipaikatkin ovat tiukassa. Viime vuosina yleisurheilijoiden mainetta käytännössä kahdestaan kannatelleiden Pitkämäen ja Antti Ruuskasen tilanne on vaikea. Heidän lisäkseen finaalipotentiaalia on esimerkiksi Nezirillä, mutta häneltä on realistista odottaa finaalipaikkaa, jos vauhti loppukesää kohden vakiintuu alle 13 aikoihin. Mitali vaatisi Suomen ennätyksen parantamista, eikä sekään välttämättä riittäisi.

Toinen mielenkiintoinen nimi on kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, jonka koleissa oloissa hyppäämä 13,68 luo mielenkiintoisia näkymiä kautta ajatellen. Mäkelän tavoitteet tällä kaudella on asetettu pitkälle päälle 14 metrin. Jos hän nykyisen oman ennätystasonsa (14,24) yli pystyy hyppäämään, finaalipaikka Berliinissä on mahdollinen.

Parista potentiaalisesta finaalinimestä huolimatta, suomalaisten mitalitoiveet Berliinissä lasketaan jälleen kerran miesten keihäänheiton varaan. Edellisestä ei-keihäänheitosta tulleesta yleisurheilun arvokisamitalista on muuten ehtinyt vierähtää 12 vuotta.

Pitkämäki haaveilee edelleen katkenneesta eturistisiteestä huolimatta, ettei ennätyksellinen 16 arvokisan putki katkeaisi.

Berliinin keihäskisa on pedattu saksalaisten kolmoisvoitolle, mutta kuten Turussa nähtiin, saksalaisetkin on voitettavissa. Suomalaisittain todennäköisin hämmentäjä keihäskisassa lienee onkin nuori Oliver Helander.

Ilkka Lappi

Länsi-Suomen merivartiostolla työntäyteinen juhannus

Juhannuksen vietto sujui Länsi-Suomen merivartioston merialueella normaalia kesäviikonvaihdetta vauhdikkaammissa tunnelmissa. Juhannusaaton myrsky yllätti monen veneilijän ja siitä tuli juhannuksen vilkkain päivä meripelastuksen osalta.

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.