Suomi jäi ilman yleisurheilun EM-mitalia viimeksi yli 50 vuotta sitten

Nooralotta Neziri on yksi niistä harvoista, joilta voi odottaa menestystä Berliinin EM-kisoista elokuussa. Nooralotta Neziri on yksi niistä harvoista, joilta voi odottaa menestystä Berliinin EM-kisoista elokuussa. Kuva: Lennart Holmberg

Paavo Nurmi Gamesissa loukkaantuneen Tero Pitkämäen tilanteen myötä Suomen yleisurheilun kärki kansainvälisesti ajatellen on entistä kapeampi. Vaikka kansallisesti Paavo Nurmi Games tarjosi monta mielenkiintoista tarinaa, elokuussa Berliinissä kisattavia yleisurheilun EM-kisoja ajatellen Suomen näkymät eivät herätä isoja odotuksia.

Jo 2016 Rion olympialaisissa Suomen yleisurheilijat jäivät ilman mitaleja. Yhtä kylmää kyyti oli viime vuonna Lontoon MM-kisoissa. Eivätkä näkymät EM-tasolla ole sen ruusuisempia, jos mitaleja ajatellaan.

Yleisurheilun EM-kisoja on järjestetty vuodesta 1934 lähtien. Berliinin kisat ovat 24. EM-kisat. Vain kerran Suomi on jäänyt mitaleitta EM-tasolla. Tämä tapahtui Budapestissa 1966.

Berliinissä on lähellä, että Suomi jää toista kertaa EM-kisoissa nollille.

Suomalaisessa yleisurheilussa on monta pientä ilonaihetta. Wilma Murto on päässyt takaisin kilpakentille, Nooralotta Neziri tulee puhkaisemaan 13 sekunnin rajan tänä kesänä ja nuoren kaartin urheilijoissa on monia mielenkiintoisia tulevaisuuden nimiä.

Murron johdolla nuoressa kaartissa on useita sellaisia nimiä, jotka voivat 2020-luvulla taistella yleisurheilun arvokisamitaleista.

Tämän vuoden EM-kisoissa potentiaalisesti menestyviä saa sen sijaan hakea. Finaalipaikatkin ovat tiukassa. Viime vuosina yleisurheilijoiden mainetta käytännössä kahdestaan kannatelleiden Pitkämäen ja Antti Ruuskasen tilanne on vaikea. Heidän lisäkseen finaalipotentiaalia on esimerkiksi Nezirillä, mutta häneltä on realistista odottaa finaalipaikkaa, jos vauhti loppukesää kohden vakiintuu alle 13 aikoihin. Mitali vaatisi Suomen ennätyksen parantamista, eikä sekään välttämättä riittäisi.

Toinen mielenkiintoinen nimi on kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, jonka koleissa oloissa hyppäämä 13,68 luo mielenkiintoisia näkymiä kautta ajatellen. Mäkelän tavoitteet tällä kaudella on asetettu pitkälle päälle 14 metrin. Jos hän nykyisen oman ennätystasonsa (14,24) yli pystyy hyppäämään, finaalipaikka Berliinissä on mahdollinen.

Parista potentiaalisesta finaalinimestä huolimatta, suomalaisten mitalitoiveet Berliinissä lasketaan jälleen kerran miesten keihäänheiton varaan. Edellisestä ei-keihäänheitosta tulleesta yleisurheilun arvokisamitalista on muuten ehtinyt vierähtää 12 vuotta.

Pitkämäki haaveilee edelleen katkenneesta eturistisiteestä huolimatta, ettei ennätyksellinen 16 arvokisan putki katkeaisi.

Berliinin keihäskisa on pedattu saksalaisten kolmoisvoitolle, mutta kuten Turussa nähtiin, saksalaisetkin on voitettavissa. Suomalaisittain todennäköisin hämmentäjä keihäskisassa lienee onkin nuori Oliver Helander.

Ilkka Lappi

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?