Jälkipeli: Pituushyppääjä Taika Koilahti on asettanut tavoitteet pitkälle

Taika Koilahti on nuori lupaava pituushyppääjä. Paavo Nurmen kisoissa syntyi turkulaisen Turun Weikkoja edustavan Koilahden oma ennätys ja kauden kärkitulos Suomessa. Taika Koilahti on nuori lupaava pituushyppääjä. Paavo Nurmen kisoissa syntyi turkulaisen Turun Weikkoja edustavan Koilahden oma ennätys ja kauden kärkitulos Suomessa. Kuva: Hannu Tuominen

Erittäin motivoitunut ilopilleri, joka on asettanut itselleen kovat tavoitteet. Tällainen mielikuva syntyy nopeasti, kun tutustuu ensimmäistä kertaa Taika Koilahteen, turkulaiseen hyppääjälupaukseen.

– Havaintosi on aivan oikea. Taika on hyvin motivoitunut. Hän on erittäin vastaanottavainen ja tutkii itsekin, mitä voisi tehdä vielä paremmin. Tällä hetkellä Taika pitää opiskelusta vapaavuoden ja katsoo, mihin rahkeet riittävät, kertoo valmentaja Tanja Nirkkonen.

19-vuotiaan Koilahden edustama seura on Turun Weikot ja päälajina on pituushyppy. Kuten lajin huipulle kuuluu, myös pikamatkat hoituvat tältä nuorelta urheilijalta pikavauhtia.

Yleisurheilua tiivisti seuraaville, nimi Koilahti ei ole uusi tuttavuus. Suurelle yleisölle Taika on vielä toistaiseksi tuntemattomampi. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, Koilahti tulee olemaan kotimaisten kärkitilastojen vakionimi. Nuorten sarjoissa Suomen mestaruuksia on tullut jo useampi, sekä pituushypyssä että 200 metrin juoksussa. Viime kesänä alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Italian Grossetossa kotiin tuomisina oli kahdeksas sija pituushypystä.

– EM-kisojen tulos 625 oli tuulitulos. Virallinen ennätykseni on 619 hallissa hypättynä, 614 ulkoradoilla. Lähiajan tavoite on hypätä 640 senttiä. Ringa Ropon Suomen ennätyksen 685 ylittämiseen ei ole vielä lähivuosina mahdollisuutta, mutta sitä kohti rakennetaan vuosi vuodelta, kertoo Koilahti.

Taikan yleisurheiluinnostus alkoi jo nuorena 8-vuotiaana. Sama valmentaja, Tanja Nirkkonen, on vastannut kehityksestä koko urheilu-uran ajan. Harjoittelun ohessa Koilahti on panostanut myös opiskeluun. Siitä todisteena on vuosi sitten Kerttulin urheilulukiosta saatu valkolakki.

Vaikka Koilahden kehitys on ollut lupauksia antava, myös epäonnea on osunut orastavalle urheilu-uralle. Viime kesän mystinen takareisivamma esti pitkään harjoittelun. Lopulta myöhään syksyllä saatiin selvyys. Vammaksi diagnosoitiin takareiden lihaskalvon kireys, jonka parantuminen vaati leikkaushoitoa.

– Vasta tämän vuoden tammikuussa sain aloittaa kevyen harjoittelun. Siinä oli se etu, että pystyimme hiomaan hyppytekniikkaa, kun jouduin harjoittelemaan matalimmilla tehoilla. Tekniikkaan on helpompi kiinnittää huomiota, kun ei voi hypätä täysillä. Tällä hetkellä vamma on parantunut ja voin harjoitella täysillä.

Taikan kesän tärkeimmät kisat ovat Laitilassa järjestettävät nuorten SM-kisat ja Kalevan kisat, ja tietysti myös takanapäin jo olevat Paavo Nurmi Gamesit. Alun perin naisten pituus ei ollut kisaohjelmassa, mutta Koilahden onneksi se lisättiin mukaan miesten kolmiloikan peruuntuessa. Paavo Nurmen kisojen tavoite oli selvä: oma henkilökohtainen ennätys.

Ja tulihan se sieltä. Viileässä illassa kaksi ensimmäistä hyppyä oli yliastuttuja, mutta kolmannella hypyllä tulostaululle kirjattiin Koilahden oma henkilökohtainen ennätys ja kauden kotimainen kärkitulos 621 senttimetriä.

– Hyvältä tuntuu tietysti, kun ennätyskin ja voitto tulivat. Vain yksi hyppy osui lankulle. Kolme oli yliastuttua ja kaksi lähti kaukaa lankun takaa. Tuuli oli hieman hankala, oli vasta- ja myötätuulta. Tätä tultiin hakemaan ja se myös saatiin.

Hannu Tuominen

Tavoitteet on asetettu korkealle. Kun ikää on vasta 19 vuotta, on Ringa Ropon Suomen ennätys tavoitteena joskus tulevaisuudessa. Tavoitteet on asetettu korkealle. Kun ikää on vasta 19 vuotta, on Ringa Ropon Suomen ennätys tavoitteena joskus tulevaisuudessa. Kuva: Hannu Tuominen

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?