Jälkipeli: Pituushyppääjä Taika Koilahti on asettanut tavoitteet pitkälle

Taika Koilahti on nuori lupaava pituushyppääjä. Paavo Nurmen kisoissa syntyi turkulaisen Turun Weikkoja edustavan Koilahden oma ennätys ja kauden kärkitulos Suomessa. Taika Koilahti on nuori lupaava pituushyppääjä. Paavo Nurmen kisoissa syntyi turkulaisen Turun Weikkoja edustavan Koilahden oma ennätys ja kauden kärkitulos Suomessa. Kuva: Hannu Tuominen

Erittäin motivoitunut ilopilleri, joka on asettanut itselleen kovat tavoitteet. Tällainen mielikuva syntyy nopeasti, kun tutustuu ensimmäistä kertaa Taika Koilahteen, turkulaiseen hyppääjälupaukseen.

– Havaintosi on aivan oikea. Taika on hyvin motivoitunut. Hän on erittäin vastaanottavainen ja tutkii itsekin, mitä voisi tehdä vielä paremmin. Tällä hetkellä Taika pitää opiskelusta vapaavuoden ja katsoo, mihin rahkeet riittävät, kertoo valmentaja Tanja Nirkkonen.

19-vuotiaan Koilahden edustama seura on Turun Weikot ja päälajina on pituushyppy. Kuten lajin huipulle kuuluu, myös pikamatkat hoituvat tältä nuorelta urheilijalta pikavauhtia.

Yleisurheilua tiivisti seuraaville, nimi Koilahti ei ole uusi tuttavuus. Suurelle yleisölle Taika on vielä toistaiseksi tuntemattomampi. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, Koilahti tulee olemaan kotimaisten kärkitilastojen vakionimi. Nuorten sarjoissa Suomen mestaruuksia on tullut jo useampi, sekä pituushypyssä että 200 metrin juoksussa. Viime kesänä alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Italian Grossetossa kotiin tuomisina oli kahdeksas sija pituushypystä.

– EM-kisojen tulos 625 oli tuulitulos. Virallinen ennätykseni on 619 hallissa hypättynä, 614 ulkoradoilla. Lähiajan tavoite on hypätä 640 senttiä. Ringa Ropon Suomen ennätyksen 685 ylittämiseen ei ole vielä lähivuosina mahdollisuutta, mutta sitä kohti rakennetaan vuosi vuodelta, kertoo Koilahti.

Taikan yleisurheiluinnostus alkoi jo nuorena 8-vuotiaana. Sama valmentaja, Tanja Nirkkonen, on vastannut kehityksestä koko urheilu-uran ajan. Harjoittelun ohessa Koilahti on panostanut myös opiskeluun. Siitä todisteena on vuosi sitten Kerttulin urheilulukiosta saatu valkolakki.

Vaikka Koilahden kehitys on ollut lupauksia antava, myös epäonnea on osunut orastavalle urheilu-uralle. Viime kesän mystinen takareisivamma esti pitkään harjoittelun. Lopulta myöhään syksyllä saatiin selvyys. Vammaksi diagnosoitiin takareiden lihaskalvon kireys, jonka parantuminen vaati leikkaushoitoa.

– Vasta tämän vuoden tammikuussa sain aloittaa kevyen harjoittelun. Siinä oli se etu, että pystyimme hiomaan hyppytekniikkaa, kun jouduin harjoittelemaan matalimmilla tehoilla. Tekniikkaan on helpompi kiinnittää huomiota, kun ei voi hypätä täysillä. Tällä hetkellä vamma on parantunut ja voin harjoitella täysillä.

Taikan kesän tärkeimmät kisat ovat Laitilassa järjestettävät nuorten SM-kisat ja Kalevan kisat, ja tietysti myös takanapäin jo olevat Paavo Nurmi Gamesit. Alun perin naisten pituus ei ollut kisaohjelmassa, mutta Koilahden onneksi se lisättiin mukaan miesten kolmiloikan peruuntuessa. Paavo Nurmen kisojen tavoite oli selvä: oma henkilökohtainen ennätys.

Ja tulihan se sieltä. Viileässä illassa kaksi ensimmäistä hyppyä oli yliastuttuja, mutta kolmannella hypyllä tulostaululle kirjattiin Koilahden oma henkilökohtainen ennätys ja kauden kotimainen kärkitulos 621 senttimetriä.

– Hyvältä tuntuu tietysti, kun ennätyskin ja voitto tulivat. Vain yksi hyppy osui lankulle. Kolme oli yliastuttua ja kaksi lähti kaukaa lankun takaa. Tuuli oli hieman hankala, oli vasta- ja myötätuulta. Tätä tultiin hakemaan ja se myös saatiin.

Hannu Tuominen

Tavoitteet on asetettu korkealle. Kun ikää on vasta 19 vuotta, on Ringa Ropon Suomen ennätys tavoitteena joskus tulevaisuudessa. Tavoitteet on asetettu korkealle. Kun ikää on vasta 19 vuotta, on Ringa Ropon Suomen ennätys tavoitteena joskus tulevaisuudessa. Kuva: Hannu Tuominen

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla 11. joulukuuta Puolalankadun ja Käsityöläiskadun välillä.

Kastanjoiden paahdetussa tuoksussa

Paahdettu kypsä kastanja maistuu täyteläiseltä, makealta ja pähkinämäiseltä. Kastanja on erinomaista pikku naposteltavaa illanistujaisiin. Näin valmistat paahdetut kastanjat. Huuhtele kastanjat ja kuivaa talouspaperiin. Tee suippoon päähän ristiviillos terävällä veitsellä.

Doc Lounge -klubilla seurataan palasia tanskalaisen taiteilijan arjesta normien ulkopuolella.

Doc Lounge Turun syksyn viimeisellä klubilla seurataan palasia tanskalaisen taiteilijan arjesta normien ulkopuolella. The Goodiepal Equation (2017) avaa ovet herkeämättömän aktivistin elämään, josta ei tunteiden kirjoa tai kannanottoa puutu.

Miehillä paremmat mahdollisuudet lähteä mukaan bänditoimintaan

Tiina Käpylä.

Sukupuoli näkyy turkulaisten nuorten harrastustoiminnan sosiaalisissa käytännöissä, tilojen käytössä sekä esimerkiksi instrumentin ja tyylilajin valinnassa. FM Tiina Käpylän Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa tutkittiin alle 29-vuotiaiden nuorten soitto- ja bändiharrastuksia Turun seudulla. Tutkimus on yksi ainoista bänditoimintaan liittyvistä tutkimuksista Suomessa.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu jatkuu ensi vuoden loppuun asti, Raisio mukana

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt päätöksen jatkaa osallistavan sosiaaliturvan kokeilun rahoitusta vuoden 2019 loppuun asti. Kokeilu käynnistettiin kuudessa kunnassa vuonna 2018. Kokeilun tavoitteena on vähentää pitkään työttömänä olleiden ihmisten tarvetta turvautua toimeentulotukeen ja auttaa heitä löytämään polkuja osallisuuteen ja työllisyyteen.

Chydeone pitää rap-työpajan Vaisaaren musiikkiluokkalaisille

DJ Chuck Main (vas.) ja MC Chydeone Ritarikunnasta.

Pitkän linjan rap-artisti, tapahtumatuottaja, toimittaja ja levykauppias Chydeone rap-työpajan Raision kaupungin Nuorisokeskus Nopassa (Juhaninkuja 3) keskiviikkona 12. joulukuuta. Paja on suunnattu Vaisaaren yläkoulun musiikkiluokalle. Chydeone toimii myös rap-ryhmä Ritarikunnan toisena vokalistina.

Kommodori Tuomas Tiilikainen Merivoimien esikuntapäälliköksi

Tuomas Tiilikainen (kesk.).

Puolustusvoimain komentaja on määrännyt upseereita uusiin tehtäviin 1. tammikuuta 2019 lukien. Kommodori Tuomas Tiilikainen on määrätty merivoimien esikuntapäälliköksi Merivoimien esikuntaan.

Wiklundin kattobaarista Walo Rooftop Bar

Wiklundin katolle avataan ensi vapuksi uusi ravintola.

Nimi kattobaarille -kilpailun lopputuloksena Wiklundin kattobaarin nimeksi muotoutui Walo Rooftop Bar.

Eläkeikä nousee vuodenvaihteessa jälleen, työeläkeindeksi nostaa etuuksia

Alkava vuosi tuo mukanaan useita eläkkeitä koskevia muutoksia. Alin eläkeikä nousee kolmella kuukaudella. Eläkkeiden ja muiden etuuksien määrä nousee indeksikorotuksella 1,45 prosenttia. Erityisesti indeksikorotuksen vaikutus eläkkeeseen saa monen pohtimaan, mikä on paras ajankohta jäädä eläkkeelle.

Urheilu

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Puukkokatsomo: Helppo Italia

Teemu Pukki.

Kun jalkapallon EM-kisojen karsintalohkot saatiin joulukuun alussa arvottua, monenlaisia arvioita Huuhkajien mahdollisuuksista nähtiin.

Malik Dime marraskuun paras

Malik Dime.

Ura Basketin sentteri Malik Dime valittiin marraskuussa Korisliigan parhaaksi pelaajaksi. 206-senttinen Dime mellasti marraskuussa monella rintamalla. Mies muun muassa pussitti ottelua kohden 18 pistettä, otti 15,3 levypalloa ja kirjautti neljä torjuntaa.

Tomi Kallio ja Henrik Tallinder saavat oman jäähyväisottelunsa

Tomi Kallio.

Turun Palloseura järjestää Tomi Kalliolle ja Henrik Tallinderille omat jäähyväisottelut. Kallion ilta koittaa joulukuun 20. päivä TPS–Kärpät-ottelussa. Tallinderin vuoro on helmikuun 13. päivä, kun TPS kohtaa JYP:n.

Hanson Boakai ja Mikke Louhela Interin riveihin

Joona Järvistö jatkaa Interin piadassa myös ensi kaudella.

Inter on solminut pelaajasopimukset EIF:sta siirtyvän kanadalaisen Hanson Boakain ja KaaPosta siirtyvän Mikke Louhelan kanssa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2019, jonka lisäksi Boakain sopimuksessa on optio kaudesta 2020.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.