Jälkipeli: Pituushyppääjä Taika Koilahti on asettanut tavoitteet pitkälle

Taika Koilahti on nuori lupaava pituushyppääjä. Paavo Nurmen kisoissa syntyi turkulaisen Turun Weikkoja edustavan Koilahden oma ennätys ja kauden kärkitulos Suomessa. Taika Koilahti on nuori lupaava pituushyppääjä. Paavo Nurmen kisoissa syntyi turkulaisen Turun Weikkoja edustavan Koilahden oma ennätys ja kauden kärkitulos Suomessa. Kuva: Hannu Tuominen

Erittäin motivoitunut ilopilleri, joka on asettanut itselleen kovat tavoitteet. Tällainen mielikuva syntyy nopeasti, kun tutustuu ensimmäistä kertaa Taika Koilahteen, turkulaiseen hyppääjälupaukseen.

– Havaintosi on aivan oikea. Taika on hyvin motivoitunut. Hän on erittäin vastaanottavainen ja tutkii itsekin, mitä voisi tehdä vielä paremmin. Tällä hetkellä Taika pitää opiskelusta vapaavuoden ja katsoo, mihin rahkeet riittävät, kertoo valmentaja Tanja Nirkkonen.

19-vuotiaan Koilahden edustama seura on Turun Weikot ja päälajina on pituushyppy. Kuten lajin huipulle kuuluu, myös pikamatkat hoituvat tältä nuorelta urheilijalta pikavauhtia.

Yleisurheilua tiivisti seuraaville, nimi Koilahti ei ole uusi tuttavuus. Suurelle yleisölle Taika on vielä toistaiseksi tuntemattomampi. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, Koilahti tulee olemaan kotimaisten kärkitilastojen vakionimi. Nuorten sarjoissa Suomen mestaruuksia on tullut jo useampi, sekä pituushypyssä että 200 metrin juoksussa. Viime kesänä alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Italian Grossetossa kotiin tuomisina oli kahdeksas sija pituushypystä.

– EM-kisojen tulos 625 oli tuulitulos. Virallinen ennätykseni on 619 hallissa hypättynä, 614 ulkoradoilla. Lähiajan tavoite on hypätä 640 senttiä. Ringa Ropon Suomen ennätyksen 685 ylittämiseen ei ole vielä lähivuosina mahdollisuutta, mutta sitä kohti rakennetaan vuosi vuodelta, kertoo Koilahti.

Taikan yleisurheiluinnostus alkoi jo nuorena 8-vuotiaana. Sama valmentaja, Tanja Nirkkonen, on vastannut kehityksestä koko urheilu-uran ajan. Harjoittelun ohessa Koilahti on panostanut myös opiskeluun. Siitä todisteena on vuosi sitten Kerttulin urheilulukiosta saatu valkolakki.

Vaikka Koilahden kehitys on ollut lupauksia antava, myös epäonnea on osunut orastavalle urheilu-uralle. Viime kesän mystinen takareisivamma esti pitkään harjoittelun. Lopulta myöhään syksyllä saatiin selvyys. Vammaksi diagnosoitiin takareiden lihaskalvon kireys, jonka parantuminen vaati leikkaushoitoa.

– Vasta tämän vuoden tammikuussa sain aloittaa kevyen harjoittelun. Siinä oli se etu, että pystyimme hiomaan hyppytekniikkaa, kun jouduin harjoittelemaan matalimmilla tehoilla. Tekniikkaan on helpompi kiinnittää huomiota, kun ei voi hypätä täysillä. Tällä hetkellä vamma on parantunut ja voin harjoitella täysillä.

Taikan kesän tärkeimmät kisat ovat Laitilassa järjestettävät nuorten SM-kisat ja Kalevan kisat, ja tietysti myös takanapäin jo olevat Paavo Nurmi Gamesit. Alun perin naisten pituus ei ollut kisaohjelmassa, mutta Koilahden onneksi se lisättiin mukaan miesten kolmiloikan peruuntuessa. Paavo Nurmen kisojen tavoite oli selvä: oma henkilökohtainen ennätys.

Ja tulihan se sieltä. Viileässä illassa kaksi ensimmäistä hyppyä oli yliastuttuja, mutta kolmannella hypyllä tulostaululle kirjattiin Koilahden oma henkilökohtainen ennätys ja kauden kotimainen kärkitulos 621 senttimetriä.

– Hyvältä tuntuu tietysti, kun ennätyskin ja voitto tulivat. Vain yksi hyppy osui lankulle. Kolme oli yliastuttua ja kaksi lähti kaukaa lankun takaa. Tuuli oli hieman hankala, oli vasta- ja myötätuulta. Tätä tultiin hakemaan ja se myös saatiin.

Hannu Tuominen

Tavoitteet on asetettu korkealle. Kun ikää on vasta 19 vuotta, on Ringa Ropon Suomen ennätys tavoitteena joskus tulevaisuudessa. Tavoitteet on asetettu korkealle. Kun ikää on vasta 19 vuotta, on Ringa Ropon Suomen ennätys tavoitteena joskus tulevaisuudessa. Kuva: Hannu Tuominen

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kääntyminen Aurakadulta Yliopistonkadulle jatkossa kiellettyä

Kauppatorin kaivutyöt muuttavat liikennejärjestelyjä Aurakadulla ja Yliopistonkadulla 25. kesäkuuta alkaen. Kääntyminen Aurakadulta Yliopistonkadulle on kielletty. Ajoneuvolla ajo, myös polkupyörällä, on kielletty Aurakadulta Yliopistonkadulle ja päinvastoin noin Ortodoksisen kirkon kohdalta saakka.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.