Jälkipeli: Pituushyppääjä Taika Koilahti on asettanut tavoitteet pitkälle

Taika Koilahti on nuori lupaava pituushyppääjä. Paavo Nurmen kisoissa syntyi turkulaisen Turun Weikkoja edustavan Koilahden oma ennätys ja kauden kärkitulos Suomessa. Taika Koilahti on nuori lupaava pituushyppääjä. Paavo Nurmen kisoissa syntyi turkulaisen Turun Weikkoja edustavan Koilahden oma ennätys ja kauden kärkitulos Suomessa. Kuva: Hannu Tuominen

Erittäin motivoitunut ilopilleri, joka on asettanut itselleen kovat tavoitteet. Tällainen mielikuva syntyy nopeasti, kun tutustuu ensimmäistä kertaa Taika Koilahteen, turkulaiseen hyppääjälupaukseen.

– Havaintosi on aivan oikea. Taika on hyvin motivoitunut. Hän on erittäin vastaanottavainen ja tutkii itsekin, mitä voisi tehdä vielä paremmin. Tällä hetkellä Taika pitää opiskelusta vapaavuoden ja katsoo, mihin rahkeet riittävät, kertoo valmentaja Tanja Nirkkonen.

19-vuotiaan Koilahden edustama seura on Turun Weikot ja päälajina on pituushyppy. Kuten lajin huipulle kuuluu, myös pikamatkat hoituvat tältä nuorelta urheilijalta pikavauhtia.

Yleisurheilua tiivisti seuraaville, nimi Koilahti ei ole uusi tuttavuus. Suurelle yleisölle Taika on vielä toistaiseksi tuntemattomampi. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, Koilahti tulee olemaan kotimaisten kärkitilastojen vakionimi. Nuorten sarjoissa Suomen mestaruuksia on tullut jo useampi, sekä pituushypyssä että 200 metrin juoksussa. Viime kesänä alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Italian Grossetossa kotiin tuomisina oli kahdeksas sija pituushypystä.

– EM-kisojen tulos 625 oli tuulitulos. Virallinen ennätykseni on 619 hallissa hypättynä, 614 ulkoradoilla. Lähiajan tavoite on hypätä 640 senttiä. Ringa Ropon Suomen ennätyksen 685 ylittämiseen ei ole vielä lähivuosina mahdollisuutta, mutta sitä kohti rakennetaan vuosi vuodelta, kertoo Koilahti.

Taikan yleisurheiluinnostus alkoi jo nuorena 8-vuotiaana. Sama valmentaja, Tanja Nirkkonen, on vastannut kehityksestä koko urheilu-uran ajan. Harjoittelun ohessa Koilahti on panostanut myös opiskeluun. Siitä todisteena on vuosi sitten Kerttulin urheilulukiosta saatu valkolakki.

Vaikka Koilahden kehitys on ollut lupauksia antava, myös epäonnea on osunut orastavalle urheilu-uralle. Viime kesän mystinen takareisivamma esti pitkään harjoittelun. Lopulta myöhään syksyllä saatiin selvyys. Vammaksi diagnosoitiin takareiden lihaskalvon kireys, jonka parantuminen vaati leikkaushoitoa.

– Vasta tämän vuoden tammikuussa sain aloittaa kevyen harjoittelun. Siinä oli se etu, että pystyimme hiomaan hyppytekniikkaa, kun jouduin harjoittelemaan matalimmilla tehoilla. Tekniikkaan on helpompi kiinnittää huomiota, kun ei voi hypätä täysillä. Tällä hetkellä vamma on parantunut ja voin harjoitella täysillä.

Taikan kesän tärkeimmät kisat ovat Laitilassa järjestettävät nuorten SM-kisat ja Kalevan kisat, ja tietysti myös takanapäin jo olevat Paavo Nurmi Gamesit. Alun perin naisten pituus ei ollut kisaohjelmassa, mutta Koilahden onneksi se lisättiin mukaan miesten kolmiloikan peruuntuessa. Paavo Nurmen kisojen tavoite oli selvä: oma henkilökohtainen ennätys.

Ja tulihan se sieltä. Viileässä illassa kaksi ensimmäistä hyppyä oli yliastuttuja, mutta kolmannella hypyllä tulostaululle kirjattiin Koilahden oma henkilökohtainen ennätys ja kauden kotimainen kärkitulos 621 senttimetriä.

– Hyvältä tuntuu tietysti, kun ennätyskin ja voitto tulivat. Vain yksi hyppy osui lankulle. Kolme oli yliastuttua ja kaksi lähti kaukaa lankun takaa. Tuuli oli hieman hankala, oli vasta- ja myötätuulta. Tätä tultiin hakemaan ja se myös saatiin.

Hannu Tuominen

Tavoitteet on asetettu korkealle. Kun ikää on vasta 19 vuotta, on Ringa Ropon Suomen ennätys tavoitteena joskus tulevaisuudessa. Tavoitteet on asetettu korkealle. Kun ikää on vasta 19 vuotta, on Ringa Ropon Suomen ennätys tavoitteena joskus tulevaisuudessa. Kuva: Hannu Tuominen

Suosi juustoissa kotimaista

Kuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Juustonvalmistajat haluavat herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta. Se taas auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että meillä on lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen.

Myrsky voi tehdä tuhoja

Syysmyrsky tekee tuloaan kohti Suomea.

Syysmyrskyjen voimakkuus vaihtelee aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin. Kotia voi suojata myrskyltä ja toimia oikein, jos myrsky ehtii rikkomaan paikkoja.

Juslenian louhinta aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Yliopistonmäellä

Juslenian louhintatyöt alkavat Yliopistonmäellä koeräjäytyksillä torstaina 27. syyskuuta kello 8.30–8.45 ja perjantaina 28. syyskuuta kello 8.30–8.45. Varsinaiset louhinnan räjäytykset alkavat maanantaina 1. lokakuuta. Tammikuun loppuun saakka kestävien räjäytystöiden aikana opiskelijoilta ja henkilökunnalta toivotaan varovaisuutta erityisesti työmaan läheisyydessä.

Turun ammatti-instituutin Alex Laine EuroSkills 2018 -kilpailuun

Euroopan taitavimmat nuoret ammattilaiset kilpailevat 26.–28. syyskuuta Budapestissä EuroSkills 2018 -tapahtumassa. Turun ammatti-instituutin hotellipalvelun opiskelija Alex Laine edustaa Suomea Hotel Receptioning -lajin kilpailussa.

Julkisyhteisöjen rahoitusasema heikkeni miljardilla

Julkisyhteisöjen nettoluotonanto (+) / nettoluotonotto (-), trendi.

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot pienenivät 0,3 miljardia vuoden toisella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot kasvoivat edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,6 miljardia euroa.

Huono johtajuus voi johtaa työpaikalla jopa kuolemaan

Puutteellinen vuorovaikutus on yksi syy yhteisillä työpaikoilla tapahtuviin vaaratilanteisiin, tapaturmiin ja kuolemantapauksiin. Tämä selviää Työterveyslaitoksen ja Turun yliopiston yhteisestä tutkimuksesta, jonka aineistona olivat yhteisösakkoon johtaneiden työturvallisuusrikostapausten tuomioasiakirjat.

Puutarhat avautuvat ensi kesänä 7. heinäkuuta

Avoimet puutarhat houkuttelevat myös ensi kesänä.

Suomen suosituin puutarhatapahtuma Avoimet Puutarhat järjestetään ensi vuonna sunnuntaina 7. heinäkuuta. Odotettavissa on sekä uusia että tuttuja puutarhakohteita, joihin pääsee tutustumaan keskikesän vihreydessä ja loistossa.

Kaupunki
Kaupunki

Turun kouluissa etsitään Pyöräsankareita

Koululiikuntaliitto kiertää kouluissa Pyöräsankareiden muodossa, metsästäen kunkin opettajan ja oppilaan sisäistä pyöräilijää. Pyöräsankareiden pilottihanke kiertää syksyn 2018 aikana kouluissa ja tapahtumissa levittämässä pyöräilyn ilosanomaa. Pyöräsankarit pistäytyvät myös Turussa viikkojen 40 ja 41 aikana. Keskiviikkona 26. syyskuuta Kupittaan Velodromilla järjestetään lähialueen koulujen oppilaille pyöräsankarit-tapahtuma yhteistyössä Turun Urheiluliiton pyöräilijöiden kanssa. Seuraavalla viikolla Pyöräsankarit rantautuvat Aunelan ja Kähärin kouluille Pyöräsankareiden kouluvierailun muodossa. Näiden kouluvierailuiden tarkoituksena on innostaa pyörän käyttämiseen, oli oma tapa pyöräillä mikä tahansa.
Urheilu

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.