Menestyksen maku: Sami Salon unelma jäi ottelun päähän

Sami Salo ehti pelata NHL:ssä kauteen 2013–14 asti. Kevään 2011 Stanley Cup -finaalit jäivät Salon pitkän uran ainoiksi. Sami Salo ehti pelata NHL:ssä kauteen 2013–14 asti. Kevään 2011 Stanley Cup -finaalit jäivät Salon pitkän uran ainoiksi.

Keväällä 2011 Sami Salo oli jo varsin meritoitunut kiekkoilija. Takana oli yli kymmenen vuotta NHL-kiekkoa ja palkintokaapissa muun muassa olympiahopeaa. Kaudella 2010-2011 Salo koki kuitenkin jotain ainutlaatuista omalla urallaan.

Vancouver Canuksin NHL-joukkueella monia palasia loksahti kohdalleen ja Canuks eteni kolmannen kerran historiansa aikana Stanley Cup -finaaleihin. Salo oli toinen turkulaiskiekkoilija Miikka Kiprusoffin jälkeen, joka sai kokea Stanley Cup -finaalit pelaajana.

– Se joukkue oli kasvanut pettymysten kautta. Harvoin menestyvä joukkue rakentuu yhdessä yössä. Meillä oli paljon pelaajia, jotka olivat kasvaneet yhteisten pettymysten kautta, Salo muistelee.

Henkilökohtaisella tasolla Salon kausi oli totuttuun tapaan loukkaantumisten värittämä. Edellisenä kesänä Salo katkaisi akillesjänteessä, minkä vuoksi hän palasi kaukaloon vasta helmikuussa 2011. Lisäksi loppukauden aikana Salo kärsi parista pienemmästä loukkaantumisesta.

– Ehkä loukkaantumisista oli hyötyäkin. Ainakin tuntui siltä, että oli virtaa play offseissa, jota myös joukkueen menestyminen toi.

Kuten menestyvä joukkue yleensäkin, Canuks ylitti myös isoja henkisiä kynnyksiä kauden aikana. Vancouver voitti runkosarjan, mutta ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastaan asettui hallitseva mestari Chicago Blackhawks.

Vancouver johti ottelusarjaa jo voitoin 3–0, mutta Chicago tasoitti väkisin voitot 3–3:een. Lopulta Vancouver voitti seitsemännen ottelun kotihallissaan Alexandre Burrowsin kahdella maalilla, joista toinen syntyi jatkoajalla. Kahtena edellisenä keväänä Vancouver oli hävinnyt pudotuspeleissä juuri Chicagolle.

– Chicago-sarja oli meille iso voitto, josta syntyi se tunne, että voidaan voittaa mikä joukkue tahansa. Chicago oli hallitseva mestari ja oli ollut meille pieni peikko, Salo sanoo.

Chicagon jälkeen Vancouver voitti Nashvillen ja San Josen matkallaan finaaleihin, joissa se kohtasi Boston Bruinsin. Finaalisarja eteni kotivoittojen merkeissä ensimmäiset kuusi peliä. Seitsemäs peli pelattiin Vancouverissa, jossa Canuks oli pudotuspelien aikana pelannut hyvin.

Boston oli kuitenkin parempi ja voitti seitsemännen ottelun numeroin 4–0. Ratkaisufinaalin jälkeen puhkesi mellakka kaupungilla, jossa hajotettiin iso osa Vancouverin keskustaa.

– Mellakat on yksi asia, mikä muistuu mieleen, koska emme saaneet lähteä hallilta. Mellakka oli anarkistien järjestämä ja olisi ilmeisesti tapahtunut pelin lopputuloksesta riippumatta.

– Vaikka voittoa ei tullutkaan, nostan finaalit uran kohokohtien rinnalle olympiamitalien ja muiden kanssa. NHL:ssä paljon pelaajia, jotka eivät koskaan ole päässeet pelaamaan yhtäkään play off -peliä. Itse pääsin Stanley Cup -finaalien seiskapeliin, Salo sanoo.

Ilkka Lappi

Aurinkoisen kesän UV-säteilykuormitus keskimääräistä korkeampi

Kesäkuukausien aikana kertynyt kokonaissäteilyannos nousi ennätyslukemiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan menneen kesän aurinkoiset päivät saivat kesän UV-säteilytasot nousemaan keskimääräistä korkeammiksi. UV-säteilyannosten kertymässä ero edelliseen kesään on huomattava. Etelä-Suomessa voimakkaan UV-säteilyn raja eli UV-indeksin arvo 6 saavutettiin tai ylitettiin 12 päivänä kesä-elokuussa.

Kansainvälinen kuurojen viikko käynnistyi

Syyskuun viimeisellä viikolla 24.–30. syyskuuta vietetään kansainvälistä kuurojen viikkoa, jonka teemaksi Kuurojen maailmanliitto (WFD) on tänä vuonna nimennyt With Sign Language, Everyone is Included! . Suomessa kuurot ja kuulevat juhlivat yhdessä verkkobileissä: kaksikielinen lähetys on kaikkien saavutettavissa. Yhteiset juhlat avaavat myös oven viittomakieliseen kulttuuriin.

Maakuntahallitus: Tunnin junan ratalinjaus otettava huomioon runkoverkkomäärittelyssä

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoa liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi runkoverkkoasetus, jolla säädettäisiin valtakunnalliseen runkoverkkoon kuuluvista maanteistä ja rautateistä. Lisäksi runkoverkkoasetuksella säädettäisiin runkoverkolla noudatettavasta palvelutasosta siihen kuuluvilla maanteillä ja rautateillä.

Turun nuorten palveluissa juhlitaan tasavuosia

Sami Renberg.

Turun kaupungin nuorten palveluissa juhlitaan tällä viikolla syntymäpäiviä. Nuorten tieto- ja neuvontapalveluita tarjoava Nuorten Turku täyttää 15 vuotta ja Etsivä nuorisotyö Komppi kymmenen vuotta. Syntymäpäiviä juhlitaan avoimien ovien merkeissä torstaina 27. syyskuuta kello 14–18 Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa.

Urheilu

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.