Jälkipeli: Niclas Luceniuksen kaksi eri persoonaa

Kotikaupunkiinsa Turkuun tullut Niclas Lucenius on ollut Mestiksen väriläiskä – sekä hyvässä että pahassa. Pisteitä on ja pelikieltoja on kertynyt ennätyksellisen paljon. Vaikka kaukalossa sattuu ja tapahtuu, on Lucenius kaukalon ulkopuolella itse rauhallisuus. Kotikaupunkiinsa Turkuun tullut Niclas Lucenius on ollut Mestiksen väriläiskä – sekä hyvässä että pahassa. Pisteitä on ja pelikieltoja on kertynyt ennätyksellisen paljon. Vaikka kaukalossa sattuu ja tapahtuu, on Lucenius kaukalon ulkopuolella itse rauhallisuus. Kuva: Hannu Tuominen

Yhteensä kahdenkymmen ottelun pelikielto yhden kauden aikana on melkoinen saavutus. Tuto Hockeyn Niclas Luceniuksen viimeisin tempaus, luistimella potkaiseminen, kasvatti turkulaisen "kakkua” kolmellatoista ottelulla.

Pitkä pelikielto vaikeuttaa Tuto Hockeyn taivalta Mestiksen pudotuspeleissä, mutta se vaikeuttaa myös Luceniuksen lätkästä saatavaa toimeentuloa ja urahaaveita. Mahdollisesti pelikielto ulottuu pitkälle ensi kaudelle.

Rangaistuksen pituudesta voidaan olla montaa mieltä, mutta kukaan ei voi pitää tekoa hyväksyttävänä, ei edes Luceniuksen työnantaja Tuto Hockey.

– Erittäin harvoin lähden tapauksia tuomitsemaan julkisesti, mutta tässä tilanteessa sanoisin poikkeuksellisesti, että teko oli typerä. Pelikiellon pituudesta en voi lähteä avoimeen keskusteluun, koska se tarkoittaisi minulle sakkoja. Pelaaja eli tässä tapauksessa Lucenius tekee valituksen urheilijan oikeusturvalautakunnalle. Se ottaa kantaa, oliko tuomion pituus kohtuuton. Asia on seuran sisällä jo käsitelty ja pelaajaa ei ole taputeltu, kertoi Tuto Hockeyn urheilutoimenjohtaja Elmo Aittola.

Useissa seuroissa viimeisten vuosien aikana kiertänyt Niclas Lucenius palasi viime syksynä kotikaupunkiinsa Turkuun ja kasvattajaseuraansa. On väitetty, että Lucenius on maineensa vanki ja moni liigaseura olisi karttanut hankalana pidetyn pelaajan värväämistä. Niclas kertoo tarvittaessa oman mielipiteensä. Joku valmentaja voi tulkinta sen ongelmana.

Tuto Hockeyn ja Luceniuksen nykyinen valmentaja Miika Elomo on usein haastatteluissa todennut, miten Luceniuksen ongelmapelaajan maine on liioittelua. Miehet tuntevat toisensa jo pidemmältä ajalta.

Elomo arvostaa pelimiehen taitoja sekä halua haastaa kokemuksellaan valmentajan näkemyksiä. Siitä osoituksena on myös Luceniuksen valinta joukkueen kapteeniksi. Ja mikä tärkeintä joukkueen ja valmentajan kannalta, pelikielloista huolimatta Lucenius on pitänyt päässään kultaista kypärää joukkueensa parhaimman pistenikkarin tunnuksena. Lucenius teki tällä kaudella Mestiksen runkosarjassa 40 ottelussa 13+39=52 tehopistettä.

Itse teko oli sellainen, että siitä pitää antaa tuomio. Potkaisusta ovat varmasti kaikki yhtä mieltä. Tuomion pituus synnyttää jo erilaisia mielipiteitä. Jokipoikien ranskalaispakki Fabien Bourgeois sai potkaisustaan tällä kaudella kahden ottelun pelikiellon. Luceniuksen syntisäkissä painoi kaksi edellistä pelikieltoa. Kolmentoista ottelun pelikielto on tyly, sillä se kohdistuu pelaajan työllistymiseen. Kun Luceniuksen kohdalla on kyse seurahistorian parhaimmasta pelaajasta, pelikielto vaikuttaa myös Tuto Hockeyn kevään pudotuspelien menestykseen.

Tuton otteluita radioon selostava Jani Säteri voi ilmaista mielipiteensä ilman sakkojen pelkoja. Hän tuntee turkulaisjoukkueen pelaajat hyvin, mutta ei lähde hänkään puolustamaan ystävänsä törkytekosia. Jääkiekko on kuitenkin peli, jossa pelaajilla on usein kaksi erilaista persoonaa. Kaukalossa sattuu ja tapahtuu, mutta kaukalon ulkopuolella tulee esiin tyystin toisenlainen persoona. Näin myös Niclas Luceniuksen kohdalla.

– Niclas Lucenius on poikkeuksellisen lahjakas ja pelaa nyt väärässä sarjassa. Hän on Mestiksessä sekunnin tai pari edellä peliä. Nicklas on pelien ulkopuolella todella rauhallinen. Kaverista ei mitään negatiivista sanottavaa. Lucenius on yksi mukavimmista jätkistä kaukalon ulkopuolella, mitä tunnen jääkiekkoilijoista.

Hannu Tuominen

Myyräkato koko maan ilmiö

Luonnonvarakeskuksen (Luken) seurantojen mukaan myyräkannat olivat keväällä alhaalla miltei kaikkialla Suomessa. Talven jäljiltä taimituhojen todennäköisyys on pieni. Viime vuosikymmenen voimakkaat ja säännölliset kannanvaihtelut Suomen eteläpuoliskossa ovat muuttuneet tällä vuosikymmenellä epämääräisemmiksi ja vaikeammin ennustettavaksi.

Mustikasta odotellaan keskinkertaista satoa koko maahan

Pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Väestö kasvaa vain maahanmuuton voimin

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli toukokuun lopussa 5 514 997. Maamme väkiluku kasvoi tammi-toukokuun aikana 1 867 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 5 578 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 711 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsiperheillä suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2017, euroa vuoden 2017 rahassa.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 98 735 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 133 350 euroa, oli kahden huoltajan lapsiperheillä. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi vajaan prosentin. Vuosikymmenen alusta ovat asuntovelat kasvaneet reaalisesti vajaat viisi prosenttia.

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.