Tuto hakee Vantaalta viidettä semifinaalipaikkaa kuuteen vuoteen

Miika Elomon luotsaama Tuto aloittaa pudotuspelitaipaleensa Mestiksessä Kiekko-Vantaata vastaan. Miika Elomon luotsaama Tuto aloittaa pudotuspelitaipaleensa Mestiksessä Kiekko-Vantaata vastaan. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Mestiksen runkosarjassa viidenneksi sijoittunut Tuto aloittaa puolivälierät lauantaina vieraskaukalossa tuttua vastustajaa eli Kiekko-Vantaata vastaan. Ensimmäistä kertaa Kupittaalla pari kohtaa tulevana maanantaina. Puolivälieräsarjasta semifinaaleihin selviää neljällä voitolla.

Ennakoimme puolivälieräsarjan lähtökohtia.

Historia

Tuto ja Kiekko-Vantaa ovat perinteinen taistelupari Mestiksessä. Tuoreessa muistissa on vielä viime kevät, jolloin joukkueet osuivat vastakkain semifinaaleissa. Tuolloin vantaalaiset jatkoivat tasaisesta sarjasta finaaliin otteluvoitoin 4–2.

Edellisen kerran joukkueet iskivät yhteen puolivälierävaiheessa kaudella 2013–14.

Tälläkin kaudella keskinäiset ottelut ovat olleet varsin tasaisia. Runkosarjassa joukkueet kohtasivat kuusi kertaa. Voitot menivät tasan 3–3 ja kertaakaan joukkueet eivät saaneet toisiinsa yli kahden maalin eroa.

Viimeisen viiden kauden aikana Tuto on muuten neljästi jatkanut puolivälieristä mitalipeleihin.

Potentiaali

Kausi on ollut Tutolle vaikea, vaikka pelit ovat kohtuullisesti kulkeneetkin. Loukkaantumiset ovat syöneet jatkuvasti terää, eikä Tuto päässyt missään vaiheessa runkosarjaa pelaamaan paria ottelua pidempää jaksoa potentiaalinsa edellyttämällä tasolla.

Parhaalla kokoonpanollaan Tuto ei pääse myöskään pudotuspelien alkuun. Varmuudella ensimmäisestä puolivälierästä ovat pelikieltojaan sovittavat Sami Salminen ja Aki Juusela.

Vaikka paras osaaminen on usein jäänyt hieman piippuun, poissaoloista huolimatta Tuto on ajoittain esittänyt säkenöivää kiekkoa. Runkosarjan loppupuolelta yksi tällainen esimerkki oli Keuruulta haettu vierasvoitto helmikuun lopussa.

Kevättä kohden myös Tuton peliesityksiin on löytynyt kaivattua tasaisuutta. Tulokset ovat saattaneet olla negatiivisia, mutta joulutauon jälkeen Tuto ei pelillisesti ole oikeastaan kahta huono peliä peräkkäin pelannut.

Yksilöt

Loukkaantumisista huolimatta Tutolla on kasassa joukkue, josta löytyy yksilöitä, jotka pystyvät henkilökohtaisella panoksellaan kääntämään ottelut. On erittäin mielenkiintoista seurata muun muassa, mitä runkosarjassa Mestiksen puolustajien uuden piste-ennätyksen 46 pistettä kirjauttanut Kalle Valtola esittää pudotuspeleissä.

Mielenkiintoa kohdistuu myös yli 600 Mestis-ottelun konkari Aki Keinäseen. ”Keni” on latonut uransa aikana lukemattomia tärkeitä maaleja Tutolle myös pudotuspeleissä. Vaikka 34-vuotias hyökkääjä eittämättä kuuluu Mestiksen iäkkäimpiin, maalikehikon sisään Keinäsen kudit ovat edelleen löytäneet hyvällä prosentilla. Runkosarjassa syntyi 16 maalia.

Ilkka Lappi

Mustikasta odotellaan keskinkertaista satoa koko maahan

Pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Väestö kasvaa vain maahanmuuton voimin

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli toukokuun lopussa 5 514 997. Maamme väkiluku kasvoi tammi-toukokuun aikana 1 867 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 5 578 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 711 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsiperheillä suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2017, euroa vuoden 2017 rahassa.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 98 735 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 133 350 euroa, oli kahden huoltajan lapsiperheillä. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi vajaan prosentin. Vuosikymmenen alusta ovat asuntovelat kasvaneet reaalisesti vajaat viisi prosenttia.

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.