Jälkipeli: Joukkueen tärkein pelaaja löytyy vaihtopenkiltä

Joukkueen tärkein pelaaja löytyy usein vaihtopenkiltä. TPS Salibandyn miesten edustusjoukkueen kakkostorjuja Santtu Ylänen on aina valmis menemään tarvittaessa kaukaloon. Intohimoisen harjoittelijan tavoite on ykkösmaalivahdin paikka Salibandyliigassa. Joukkueen tärkein pelaaja löytyy usein vaihtopenkiltä. TPS Salibandyn miesten edustusjoukkueen kakkostorjuja Santtu Ylänen on aina valmis menemään tarvittaessa kaukaloon. Intohimoisen harjoittelijan tavoite on ykkösmaalivahdin paikka Salibandyliigassa. Kuva: Hannu Tuominen

Kiihkeänä ottelun loppuminuuteille asti kestänyt kotiottelu Hämeenlinnaa vastaan on juuri päättynyt TPS Salibandyn voittoon. Kotijoukkueen maalivahti Santtu Ylänen huokaisee helpotuksesta ja tuulettaa lopuksi villisti voittoa.

Kakkosmaalivahdin rooli on epäkiitollinen, kun saa vain harvoin peliaikaa. Silloin on pakko onnistua.

TPS Salibandy elää kauden huipentumaa. On kevään Salibandyliigan pudotuspelien aika. Kokoonpanosta löytyy menestyksen kannalta joukkueen tärkein pelaaja, maajoukkuestatuksen omaava maalivahti Pyry Luukkonen.

Tai, ehkä ei sittenkään.

Entä, jos joukkueen ykköstorjuja loukkaantuukin? Yksittäisen kenttäpelaajan voi aina korvata toisella. Maalivahdin kohdalla tilanne on jo haasteellisempi. 21-vuotias Ylänen on paljon vartijana. Jopa niin paljon, että vähemmän torjuntavastuulle jäänyt kakkosmaalivahti on TPS Salibandyn pudotuspelien tärkein pelaaja. Luukkosen ollessa estyneenä pelaamaan, joukkueesta pitää löytyä korvaava laadukas vastuunkantaja.

Kakkosveskarin rooli on epäkiitollinen – etenkin, jos ykköstorjuja on maajoukkuetason maalivahti. On maalivahteja, jotka ovat joutuneet odottamaan vuoroaan jopa vuosikausia, mutta kun ovat saaneet näyttöpaikan, ovat sen myös menestyksellisesti käyttäneet. Osa ei saa koskaan mahdollisuutta.

Varttuneempi turkulaista palloilua seuraava väki muistaa takavuosien TPS:n Göran Enckelmanin varjoon jääneen kakkosmaalivahti Hannu Kokkosen, jonka peliminuutit jäivät vähiin useista pelivuosista huolimatta.

FC Interissä koettiin taannoin erikoinen tilanne, kun kaksi Suomen parhaaksi valittua maalivahtia, Jukka Lehtovaara ja Henrik Moisander, kilpailevat molemmat FC Interin ykkösmaalivahdin paikasta.

Italian maajoukkueen pitkäaikainen maalivahti Gianluigi Buffon on ollut ykköstorjujana jopa yhden sukupolven ajan. Moni lahjakas maalivahti ei ole saanut edes tilaisuutta edustaa Italian maajoukkuetta.

TPS:n harjoituksissa on vaikea erottaa, kumpi kypäräpää on kakkosmaalivahti Santtu Ylänen. Molemmat maalivahdit vetävät harjoitukset täysillä, vaikka vain toinen pääsee pelaamaan. Ylänen tietää, että Luukkonen on pudotuspeleissäkin aloittava maalivahti. Kun avauksessa on maajoukkuetason torjuja, tulee vähän epäonnistumisia, joten tarvetta maalivahdin vaihtoonkin tulee harvoin.

Forssasta Turkuun pikkupoikana muuttanut Ylänen jatkoi salibandyn harrastamista TPS:n C-junioreissa, josta tie johti miesten liigajoukkueeseen. Vaikka tällä kaudella Santtu on ollut avauksessa vasta kolmasti, on kovaa harjoittelevan nuoren maalivahdin tavoite selvä.

– Voittamisen halu on iso. Tykkään harjoitella kovaa, silloin tulee myös tuloksia ja jossain vaiheessa saan kyllä peliaikaa. Pidän haasteista ja luotan omiin kykyihini. Uskon, että pystyn jossain vaiheessa syrjäyttämään Pyry Luukkosen.

Jotain Santtu Yläsen asenteesta kertoo illan harjoitukset. Kupittaan oikulliset palohälyttimet kehottavat jälleen kerran poistumaan ulkotiloihin. Santtu poistuu kentältä viimeisenä, vielä ehtii ottamaan muutaman ylimääräisen vedon kiinni.

Miten valmistuminen poikkeaa, jos oletkin aloittava maalivahti?

– Henkisesti eri tavalla, keskittyy enemmän peliin. Lämmittelyssä ei ole mitään erilaista. Penkilläkin pystyy olemaan pelin aikana valmiudessa menemään kentälle.

TPS:n kohdalla maalivahtitilanne on oivallinen, mahdollisesti parempi kuin muilla liigajoukkueilla. Maalivahtiosasto on jo nyt kunnossa ja nuoremmissa ikäluokista on tulossa lisää kelpo vaihtoehtoja. Nuoret, Olli Kuisma ja Oskari Fälden, ovat jo edustaneet ikäluokkansa maajoukkueita.

Miten oma peliurasi etenee jatkossa?

– Uskon että pelaan Salibandyliigaa jossain joukkueessa ykkösmaalivahtina. En ole poissulkenut, että voisin pelata divaria kehitysmielessä. Pitäisi löytää hyvä divarijengi, joka olisi valmis ottamaan sinne. Tosin monessa divarijoukkueessa on nyt hyvä tilanne maalivahtien osalta.

Hannu Tuominen

Juttua muokattu: Korjattu Ylönen Yläseksi.

Mustikasta odotellaan keskinkertaista satoa koko maahan

Pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Väestö kasvaa vain maahanmuuton voimin

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli toukokuun lopussa 5 514 997. Maamme väkiluku kasvoi tammi-toukokuun aikana 1 867 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 5 578 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 711 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsiperheillä suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2017, euroa vuoden 2017 rahassa.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 98 735 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 133 350 euroa, oli kahden huoltajan lapsiperheillä. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi vajaan prosentin. Vuosikymmenen alusta ovat asuntovelat kasvaneet reaalisesti vajaat viisi prosenttia.

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.