Turku on loistava paikka harrastaa telemark-hiihtoa

Jani Erikssonin vauhdikas taidonnäyte telemark-laskusta. Jani Erikssonin vauhdikas taidonnäyte telemark-laskusta. Kuva: Tero Lumiainen

Monille laskettelijoille Hirvensalon laskettelukeskuksen 300 metrin pituinen mäki kuulostaa vähäiseltä, jos verrataan Lapin rinteisiin, Alpeista puhumattakaan. Turussa kuitenkin vaikuttaa aktiivinen Telemark89-ryhmä, jonka jäsenien Jani Erikssonin ja Tero Lumiaisen mukaan Hirvensalon rinteet ovat erittäin hyvä harjoittelupaikka juuri telemark-harrastajille.

Suurpujottelusuksilla ei Hirvensalossa saa tehtyä montaa käännöstä yhden laskun aikana, mutta telemark-suksilla saa jo aika monta käännöstä enemmän.

– ”Telluilla” saa laskemiseen paljon uutta haastetta ja monipuolisuutta, Lumiainen kertoo.

Tavallisissa suksissa monon kanta pysyy tukevasti kiinni suksissa. Telemark-siteet omaavassa suksessa laskettelumonon kanta nousee ylös jalan liikkuessa. Tämä muuttaa laskutyyliä toisenlaiseksi, vauhti hieman pienenee lisäten käännösten määrää.

– Tämä meidän kotimäki on loistava harjoitteluun. Tänne on todella lyhyt matka ajaa autolla, jonka takia tänne voi tulla arkisin vaikka vain tunniksi laskemaan, Eriksson pohtii.

Telemark89-ryhmä perustettiin 1989 tiiviin ystäväpiirin pohjalta, joka löysi telemark-laskemisen ja toi sen Hirvensaloon. Tämä ryhmä kasvoi kasvamistaan keräten muitakin lajista kiinnostuneita mukaan. Ryhmässä on vieläkin mukana muutamia alkuperäisjäseniä, mutta iso osa on muuttanut muualle tai vaihtanut lajia. Ryhmän uusi nousu alkoi noin viisi vuotta sitten pienen hiljaiselon jälkeen.

– Hirvensalossa oli paljon tellulaskijoita, mutta meillä ei ollut yhteistä toimintaa. Sitten päätimme, että jos meillä kerran on seura, aktivoidaan toiminta uudestaan, kertoo Eriksson.

Ryhmäläiset pyrkivät kokoontumaan aina perjantaisin rinteeseen mentaliteetilla ”ne tulevat, jotka ehtivät”. Telemark89-ryhmä on lisäksi vuosittain järjestänyt esimerkiksi Tellulauantai-tapahtumaa, jossa on saanut kokeilla telemark-suksia samalla saaden opetusta lajin saloihin.

Tänä vuonna Telemark89-ryhmän päätapahtuma on World Telemark Day, joka järjestetään kolmas päivä maaliskuuta. Tällöin telemarkin harrastajat ympäri maailmaa kerääntyvät omiin kotimäkiin laskemaan ja viettämään aikaa lajinharrastajien kanssa. Päivää vietetään myös Hirvensalossa.

– Olemme Tuslalle (Turun slalomhiihtoseura ry) kiitollisia, että voimme järjestää tapahtumia heidän rinteessään. Rinnetapahtumissa yhteistyö seuran kanssa on välttämätöntä ja se on aina toiminut loistavasti, Lumiainen kertoo.

Atte Uusinoka

Jani Eriksson (vas.) ja Tero Lumiainen telemark-sukset kourassa heidän kotirinteellään Jani Eriksson (vas.) ja Tero Lumiainen telemark-sukset kourassa heidän kotirinteellään Kuva: Atte Uusinoka

Lotossa yksi täysosuma

Lauantain lottoarvonnassa (kierros 33/2018) löytyi yksi 7 oikein -tulos. 2,4 miljoonan euron voitto matkasi pelaajalle, joka oli pelannut lottorivinsä Forssan Prismassa.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Alkuvuonna syntynyt yli 1 500 lasta viime vuotta vähemmän

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli heinäkuun lopussa 5 517 887. Maamme väkiluku kasvoi tammi-heinäkuun aikana 4 757 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 8 731 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 974 vähemmän kuin kuolleita.

Kortiton huumekuski poliisin haaviin Eteläkaarella

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 9.36 Turussa Eteläkaarella henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista

Punasotkan metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetukset punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista. Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi. Vastaava kielto koskee sisämaassa metsästettävää allia. Merialueilla allin metsästystä rajoitetaan metsästäjäkohtaisella saaliskiintiöllä, joka rajoittaa metsästyksen enintään viiteen alliin vuorokaudessa.

Kaupunki
Kulttuuri

Sumu Big Band syyskuussa Naantaliin

Sumu Big Band with Stringsin Ella & Frank -konsertit kuultiin toukokuussa niin Turussa kuin Salossakin. Yleisön pyynnöstä kokoonpano esittää ohjelmiston vielä kerran syyskuussa Naantalissa, ja solisteina ovat tietenkin Suomen Ella ja Frank, eli Aili Ikonen ja Sami Pitkämö . Konsertissa kuullaan niin Ella Fitzgeraldin ja Frank Sinatran tunnetuiksi tekemiä jazz-klassikoita kuin Ailin ja Samin omaakin ohjelmistoa. Orkesteria johtaa kapellimestari Rami Koskinen .
Urheilu

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Otteluanalyysi: KuPS katkaisi Interin putken

Otso Virtanen.

Interillä oli alla viisi tappiotonta ottelua ja neljässä edellisessä pelissä joukkue ei ollut päästänyt maaliakaan. Se ei painanut nyt missään, sillä Kuopion Palloseura haki pisteet tiukalla puolustuspelillä Kupittaalta maalein 0-1 (0-1). Interillä on ollut koko kauden ajan vaikeuksia tehdä tulosta kotiyleisön edessä, eikä se näytä muuttuvan, vaikka sarjapaikka alkaa olla turvattu. Kuntopuntarin kärkijoukkue kompuroi siis jälleen kotinurmella.

Benjamin Källman lainalle Skotlantiin

Benjamin Källman (oik.).

Inter ja Dundee FC ovat päässeet yhteisymmärrykseen hyökkääjä Benjamin Källmanin siirtymisestä lainasopimuksella skotlantilaisseuraan. Kauden 2018-19 kattavan lainasopimuksen lisäksi Dundee FC:llä on Källmanin osto-optio laina-ajan päättyessä. Osana järjestelyä 20-vuotias Källman on allekirjoittanut Interin kanssa kauden 2020 loppuun saakka kestävän jatkosopimuksen.

Otteluanalyysi: TPS katkaisi tappioputkensa komeasti

TPS katkaisi viiden ottelun tappioputkensa suurinumeroisella kotivoitolla VPS:stä. Uusia miehiä kotiyleisön eteen juoksuttaneen Palloseuran voittolukemat kirjattiin lopulta 4-1. TPS:n suurimmaksi sankariksi nousi kaksi maalia viimeistellyt Riku Sjöroos . Voiton myötä TPS nousi 19 pisteeseen ja ainakin väliaikaisesti jälleen kymmeneksi sarjataulukossa.

Johanna Kylmäsen johdolla nuorten olympialaisiin

Lokakuun alussa Argentiinassa käytäviin nuorten olympialaisiin Suomesta lähtee 24 urheilijan joukkue. Varsinaissuomalaisia mukana on kolme, Aurinko Golfin Eemil Alajärvi , Aura Golfin Elina Saksa sekä Raision Kuulaa seuratasolla edustava pikajuoksija Johanna Kylmänen . Nuorten olympialaisissa kilpaillaan 32 lajissa. Kisoihin matkaa noin 4 000 urheilijaa runsaasta 200 maasta. Lajista riippuen urheilijat ovat 15–18-vuotiaita.

Fiifi Aidoo vahvistaa Kaarinan Uraa

Ura Basket on solminut yksivuotisen sopimuksen Fiifi Aidoon kanssa. Pelaajasopimus tuo viime vuosina Yhdysvaltojen Grand Canyonin yliopistokentiltä oppeja hakeneen 22-vuotiaan Aidoon takaisin kotimaan sarjojen parketeille.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.