Juho Valamaa kohtaa helmikuussa voittamattoman kazakstanilaisen

Juho Valamaa on voittanut kymmenestä viimeisimmästä ottelustaan yhdeksän. Juho Valamaa on voittanut kymmenestä viimeisimmästä ottelustaan yhdeksän. Kuva: Ilkka Lappi

Vapaaottelija Juho Valamaa otteli viime vuonna nopeaan tahtiin. Viidessä kuukaudessa hän otteli kolme ottelua voitokkaasti ja kaikki päättyivät ennen täyttä aikaa. Elokuussa hän otteli ensimmäistä kertaa M-1-promootion illassa ja voitti Aires Benroisin ensimmäisessä erässä.

Koko syksyn M-1:n sopimusottelijana oleva Valamaa odotti venäläisorganisaatiolta seuraavaa ottelua. Pitkäksi venynyt odotus päättyy helmikuussa, kun Valamaa kohtaa Pietarissa kazakstanilaisen Shavkat Rakhmonovin.

– Tämä sama ottelu oli itse asiassa tarkoitus otella jo joulukuussa, mutta silloin koko ilta siirtyi tämän vuoden puolelle, Valamaa kertoo.

– Ihan hyvään aikaan tuli vähän pidempi harjoitustauko, vaikka ei sen ihan puolta vuotta ollutkaan tarkoitus kestää. Pidempien ottelutaukojen aikana pystyy kuitenkin harjoittelemaan vähän eri tavalla kuin jos koko ajan on ikään kuin otteluun valmistavaa treeniä, hän jatkaa.

Valamaan vastustaja on nouseva nimi, jolta varsinkin Kazakstanissa odotetaan paljon. Rakhmonov on ehtinyt otella ammattilaisena seitsemän kertaa ja voittanut kaikki. Lisäksi jokainen ottelu on päättynyt ennen täyttä aikaa.

– Kauhean tarkkaan en vielä ole ottanut hänestä selvää. Pintapuolisesti toki tiedän, että hän on aika pitkä kaveri ja monipuolinen ottelija, Valamaa tuumii.

Rakhmonov tulee otteluun pitkältä tauolta. Mies otteli edellisen kerran elokuussa 2016. Sen jälkeen hänet on pitänyt sivussa polvivamma.

Jos on Rakhmonov hanakka lopettamaan ottelunsa ennen täyttä aikaa, harvoin turkulainenkaan on pitkiä aikoja otteluissa viettänyt. Valamaa on otellut 19 kertaa ammattilaisena. Vain kolme kertaa hänen ottelunsa ovat kestäneet täydet erät. Pietarissa onkin odotettavissa mielenkiintoinen ja yleisöystävällinen kohtaaminen.

Viime elokuun voitokas ottelu Aires Benroisia vastaan oli Valamaalle myös ensimmäinen kosketus M-1-organisaation kehään. M-1:ssä otellaan hieman tavallisesta poikkeavassa ympäristössä. Kehän alaosassa on vapaaottelusta tuttua häkkiä, mutta kahdeksankulmion yläosassa on köydet kuten nyrkkeilykehässä.

– Pystypainia se häkin ja kehän yhdistelmä muutti jonkin verran, kun kädet tai pää menivät köysien välistä, mutta kokonaisuutena ero häkkiin tai nyrkkeilykehään ei ollut kovin radikaali ensimmäisen ottelun perusteella.

Viime vuosina Valamaa on hakenut erilaista treeniympäristöä muun muassa Ruotsista. Rakhmonov-ottelun viimeiset viikot hän aikoo pääsääntöisesti viettää Turussa.

– Matsiin ei ole enää kuin se kuukausi. Siihen ei kovin monta kovaa viikkoa enää mahdu, jotka mielellään treenaa ehjästi. Jos muualle lähtee treenaamaan, vaatii se aina omat säätönsä, Valamaa sanoo.

Ilkka Lappi

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Juhannuksen juhlaa seurakunnissa

Mikä sopisikaan Suomen suveen ja juhannukseen paremmin kuin sinivalkolippu ja kansanlaulut? Maarian pappilassa vietetään tänäkin vuonna juhannusaattoa 22. kesäkuuta perinteisin menoin, kun Suomen lippu nostetaan salkoon kello 18, minkä jälkeen siirrytään kansanlaulukirkkoon Maarian kirkkoon.

Turvalliset kesärenkaat juhannuksen liikenteeseen

Suomessa ajaa kesäkuussa vielä lähes 120 000 henkilö- tai pakettiautoa talvirenkailla. Näistä jopa 25 prosenttia eli noin 30 000 nastarenkailla. Luvut on saatu Michelinin vuotuisesta kuluttajakyselystä suhteuttamalla vastausten prosentuaalinen osuus liikenteessä olevien henkilö- ja pakettiautojen kokonaismäärään, joka vuoden 2017 lopussa oli hivenen vajaa 3 miljoonaa.

Bussit liikennöivät rajoitetusti juhannuksena

Juhannus tuo runsaasti muutoksia bussiaikatauluihin. Erityisesti juhannusaaton iltana perjantaina 22. kesäkuuta sekä juhannuspäivänä lauantaina 23. kesäkuuta vuoroja liikennöidään rajoitetusti osan vuoroista jäädessä kokonaan ajamatta. Bussiliput ja bussien aikataulutiedot juhannuksen poikkeukset mukaan lukien saa Matkahuollon verkkosivuilta.

Ylioppilastutkintoon esitetään englanninkielistä koetta

Hallituksen esitys ylioppilastutkintoa koskevan lain uudistamiseksi lähtee laajalle lausuntokierrokselle. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa ylioppilastutkinnon yleissivistävyyden mittaamista ja mahdollistaa tutkinnon suorittaminen myös englannin kielellä. Lisäksi parannetaan kokelaiden asemaa ja joustavoitetaan tutkintoa purkamalla siihen liittyviä normeja. Eduskunta hyväksyi tänään lukiouudistuksen ensimmäisen osan, uuden lukiolain.

Matkapakettia ostavan kuluttajan suoja paranee

Matkapaketteja koskeva lainsäädäntö uudistuu, kun uusi laki matkapalveluyhdistelmistä tulee voimaan heinäkuun alussa. Muutosten ansiosta matkustajan oikeus peruuttaa matkapakettisopimus ja matkanjärjestäjän mahdollisuus vaatia peruutusmaksu helpottuvat.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.