Roope Paltta uskoo Tuton kasvupotentiaaliin

Jääkiekkoseuran toimitusjohtajuus on Roope Paltalle pitkäaikainen haave. Kun mahdollisuus Tuton toimitusjohtajaksi avautui, päätöstä ei tarvinnut pitkään pohtia. Jääkiekkoseuran toimitusjohtajuus on Roope Paltalle pitkäaikainen haave. Kun mahdollisuus Tuton toimitusjohtajaksi avautui, päätöstä ei tarvinnut pitkään pohtia. Kuva: Jori Liimatainen

Viime kesän ja syksyn aikana huhut veivät Roope Palttaa eri puolille Suomea. Huhuissa Palttaa oltiin viemässä muun muassa Poriin. Lopulta Paltan pitkäaikainen haave jääkiekkoseuran toimitusjohtajan paikasta toteutui, kun Tuto otti yhteyttä.

– Itsekin kuulin syksyllä kaikenlaisia huhuja, mutta en ollut neuvotteluissa mihinkään suuntaan. Loppuen lopuksi asiat Tuton kanssa etenivät aika nopeasti. Runsas kuukausi sitten aloimme vakavammin keskustella mahdollisuudesta ja aloimme tutustua organisaation tilanteeseen, Paltta kertoo.

Paikka Tutossa aukesi, kun keväästä 2014 Tuton toimitusjohtajana työskennellyt Dani Aavinen päätti siirtyä sivuun. Viime vuodet TPS:n junioripuolen toiminnanjohtajana työskennellyt Paltta hyppää innoissaan naapuriseuraan.

– Isossa kuvassa minulla on hyvä käsitys missä mennään. Dani on tehnyt kovan työn ja seuran talous on nyt huomattavasti paremmassa kunnossa kuin neljä vuotta sitten. Minun ei oikeastaan tarvinnut ratkaisuani pohtia kauan. Oli oikeastaan heti selvää, että haluan tämän siirron tehdä. Tämä kuukausi on mennyt siihen, että ollaan seuran kanssa käyty yksityiskohtaisesti läpi, missä mennään, Paltta sanoo.

Tuton toimitusjohtajana Paltta keskittyy toimistopuolen tekemiseen, muun muassa varainhankintaan. Toimitusjohtajan päätöstä pysyä taustalla helpottaa muun muassa se, että Tuton edustusjoukkueen päävalmentajana toimii Paltan hyvä ystävä Miika Elomo.

– Urheilupuolella meillä on kovan luokan ammattilaiset hoitamassa sitä puolta. Oma seuraava hommani on tutustua organisaation sisäisiin toimintatapoihin.

Paltta uskoo perinteisestä seurasta löytyvän potentiaalia myös toiminnan kasvattamiseen. Turun positiiviset talousnäkymät luovat uskoa myös urheiluun, mutta Paltan ajatuksissa Tuton ei tarvitse jäädä vain Turun alueelle.

– Täällä on paljon yhteistyömahdollisuuksia, mutta ei tämä mikään miljoonakaupunki ole. Ei Tuton tarvitse jatkossa rajoittua vain Turkuun. Urheilu on bisneksenä kuitenkin sellainen, jossa halutaan olla mukana. Yhteistyö on tänä päivänä entistä enemmän kahden tahon yhteistyötä. Sopivan yhteistyömallin löytäminen on yksi tämän työn kiinnostavimpia puolia, mutta se on myös tapa löytää uusia yhteistyötahoja.

Virallisesti Paltta aloittaa Tutossa helmikuun aikana, mutta Aavinen jatkaa kauden loppuun asti perehdyttäen seuraajaansa uuteen pestiinsä. Paltta uskoo, että hänen kädenjälkensä alkaa näkyä muutaman kuukauden päästä.

– Puolisen vuotta siinä varmaan kestää. Alkuvuosi on siinäkin mielessä hyvä aika aloittaa. Kevään aikana on pudotuspelit ja muuta mielenkiintoista. Tässä vaiheessa vuotta pääsen myös heti vahvasti mukaan ensi kauden rakentamiseen.

Ilkka Lappi

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Juhannuksen juhlaa seurakunnissa

Mikä sopisikaan Suomen suveen ja juhannukseen paremmin kuin sinivalkolippu ja kansanlaulut? Maarian pappilassa vietetään tänäkin vuonna juhannusaattoa 22. kesäkuuta perinteisin menoin, kun Suomen lippu nostetaan salkoon kello 18, minkä jälkeen siirrytään kansanlaulukirkkoon Maarian kirkkoon.

Turvalliset kesärenkaat juhannuksen liikenteeseen

Suomessa ajaa kesäkuussa vielä lähes 120 000 henkilö- tai pakettiautoa talvirenkailla. Näistä jopa 25 prosenttia eli noin 30 000 nastarenkailla. Luvut on saatu Michelinin vuotuisesta kuluttajakyselystä suhteuttamalla vastausten prosentuaalinen osuus liikenteessä olevien henkilö- ja pakettiautojen kokonaismäärään, joka vuoden 2017 lopussa oli hivenen vajaa 3 miljoonaa.

Bussit liikennöivät rajoitetusti juhannuksena

Juhannus tuo runsaasti muutoksia bussiaikatauluihin. Erityisesti juhannusaaton iltana perjantaina 22. kesäkuuta sekä juhannuspäivänä lauantaina 23. kesäkuuta vuoroja liikennöidään rajoitetusti osan vuoroista jäädessä kokonaan ajamatta. Bussiliput ja bussien aikataulutiedot juhannuksen poikkeukset mukaan lukien saa Matkahuollon verkkosivuilta.

Ylioppilastutkintoon esitetään englanninkielistä koetta

Hallituksen esitys ylioppilastutkintoa koskevan lain uudistamiseksi lähtee laajalle lausuntokierrokselle. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa ylioppilastutkinnon yleissivistävyyden mittaamista ja mahdollistaa tutkinnon suorittaminen myös englannin kielellä. Lisäksi parannetaan kokelaiden asemaa ja joustavoitetaan tutkintoa purkamalla siihen liittyviä normeja. Eduskunta hyväksyi tänään lukiouudistuksen ensimmäisen osan, uuden lukiolain.

Matkapakettia ostavan kuluttajan suoja paranee

Matkapaketteja koskeva lainsäädäntö uudistuu, kun uusi laki matkapalveluyhdistelmistä tulee voimaan heinäkuun alussa. Muutosten ansiosta matkustajan oikeus peruuttaa matkapakettisopimus ja matkanjärjestäjän mahdollisuus vaatia peruutusmaksu helpottuvat.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.