Jankari kenttäratsastuksen maailmanlistalla jo viidettä vuotta

Eloma Jankari. Eloma Jankari. Kuva: Shoja Lak

FEI:n, Kansainvälisen Ratsastajainliiton, maailmanlistoilla neljä suomalaisratsastajaa ylsi olympialajeissa kahdensadan parhaan joukkoon vuodenvaihteen tilanteessa. Rankingissa lasketaan mukaan kilpailijan tulokset kaikilla hevosilla, poikkeuksena kouluratsastuksen ranking, joka on ratsukkokohtainen.

Pariskunta Sanna Siltakorpi ja Elmo Jankari jatkavat kenttäratsastuksessa suomalaisten kärjessä maailmanlistalla jo viidettä vuotta. Molemmat ratsastivat viime vuonna useilla hevosilla useita hyviä kansainvälisiä sijoituksia ja hätyyttelevät top sadan joukkoa, Siltakorpi 119. tilalla ja Jankari 137:s. Kolmantena on ensimmäiseen EM-edustukseensa viime vuonna noussut Pauliina Swindells (388.).

Kouluratsastajissa suomalaisista ylimpänä on 141. tilalla Mikaela Lindh tehtyään useita hyviä sijoituksia hevosella Bellissimo L. EM-tasolla debytoinut Niina Nilosaari kilpaili FWB-ratsullaan Kom Ragdoll tasaisen hyvällä menestyksellä ja on 176. tilalla. Terhi Stegars johti tilastoja neljä edellistä vuotta ollen sadan parhaan joukossa oriilla Axis TSF, mutta hän kilpaili viime kaudella säästeliäästi tammikuisen perheenlisäyksen johdosta. Stegars on silti suomalaisista kolmas uudella EM-tasolle nousseella ratsullaan Thai Pee (210.). Neljäntenä on Henri Ruoste (212.), joka ratsasti Dixilandillä hienoja sijoituksia ylittäen GP:ssä 70 prosentin haamurajan.

Esteratsastuksen maailmanlistalla selkeässä nousussa jatkaa Göteborgin EM-semifinalisti Juulia Jyläs ollen 376:s. Vuosi sitten hän oli 587. tilalla harpattuaan sitä ennen reilusti yli tuhat sijaa noustuaan kilpailemaan menestyksellä viiden tähden tasolle ja maailmancupeissa. Tuloksina kaudelta useita kovan tason GP-sijoituksia.

Esteratsastajien kautta leimasi valitettavat hevosten menetykset eri syistä, kuten myynnin tai loukkaantumisen johdosta. Toinen EM-edustaja Satu Liukkonen löytyy 905. tilalta. Kotimaassa myös kansainvälisissä kilpailuissa hienosti menestynyt Susanna Granroth on suomalaisista kolmas (949.).

Anna-Julia Kontio oli suomalaisten esteratsastajien maailmanlistan ykkösnimi kolme edellistä vuotta ja nousi top sataan huhtikuussa 2016, mutta sijoitus maailmanlistalla vajosi uran keskeydyttyä saman vuoden syksyllä. Ennen vuodenvaihdetta ratsastaja teki nopean ja erittäin lupaavan paluun huipputasolle ja maailmancupeihin ja on suomalaisista maailmanlistalla nyt neljäs (993.).

Valjakkoajon maailmanlista kulkee nimellä Top Driver Award. Hevosyksiköissä Talvikki Järvinen löytyy seitsemänneltä sijalta ajettuaan kolme kansainvälistä voittoa Dancer T:n kanssa. Poniyksiköissä MM-kuski Leena Vähä-Erkkilä on kahdestoista takanaan voitto ja kaksi kansainvälistä sijoitusta.

Pararatsastuksessa eniten pisteitä on Jaana Kivimäellä, joka on kaikkien ryhmien yhteisessä rankingissa 30. tilalla ja omassa ryhmässään II viidentenä. Niin ikään top sadasta löytyvät Göteborgin EM-kilpailuihin osallistuneet nuori lupaus Kaisla Osara (83.) ja suomenhevosella kilpaillut Johanna Lindblad (100.). Katja Karjalaisella oli sairastelujen vuoksi rikkonainen kausi. Hän pystyi starttaamaan kansainvälisesti vain neljästi EM-radalle, mikä heijastuu pistesaldoon. Suomalaisittain hän on silti neljäs (131.).

Lännenratsastuksessa FEI:n rankingissa tilastoidaan lajeista reining. EM-edustaja Pete Perkiö on listalla 25:s voitettuaan Ypäjällä kaksi kansainvälistä kilpailua.

Viime vuonna suomalaisia ratsastajia kilpaili 491 FEI:n alaisessa kansainvälisessä kilpailutapahtumassa kaikkiaan 1 745 luokassa tai kilpailussa. Startteja 307 kilpailijalle kertyi kaikkiaan 3 316. Kansainvälinen kilpailulupa Suomen lipun alla oli 456 hevosella.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.