Jälkipeli: Nuorten SM-liigaa pelataan eri lähtökohdista

Liigan sulkeminen on aiheuttanut huolestuttavia seurauksia pääsarjan ulkopuolella. Puhutaan muun muassa Mestiksen näivettymisestä. Putoamispelon katoaminen heijastuu jopa juniorisarjoihin. Nuorten SM-sarjassa liigajoukkueen organisaatio ei voi pudota, mutta TUTO Hockey voi. Ei siis ihme, että TUTO Hockeyn A-junioreiden valmentajalla Elmo Aittolalla on asiaan oma mielipide. Liigan sulkeminen on aiheuttanut huolestuttavia seurauksia pääsarjan ulkopuolella. Puhutaan muun muassa Mestiksen näivettymisestä. Putoamispelon katoaminen heijastuu jopa juniorisarjoihin. Nuorten SM-sarjassa liigajoukkueen organisaatio ei voi pudota, mutta TUTO Hockey voi. Ei siis ihme, että TUTO Hockeyn A-junioreiden valmentajalla Elmo Aittolalla on asiaan oma mielipide. Kuva: Hannu Tuominen

Miltä kuulostaa? Joukkue voi pelata koko kauden voittamatta ainuttakaan ottelua, mutta silti sarjapaikka on varmistettu. Tämä on todellisuutta jääkiekon suljetussa Liigassa, mutta sama omituisuus toteutuu myös A-nuorten SM-sarjassa. Liigaorganisaatioiden juniorijoukkueet nauttivat etuoikeutetusta asemastaan.

Nuorten SM-liigaa pelaa kahdeksantoista joukkuetta, joista vain kolmella (TUTO Hockey, Espoon Blues, Helsingin Jokerit) on mahdollisuus pudota sarjaporrasta alemmaksi. Muilla joukkueilla ei tarvitse olla tulosvelvoitteita, koska putoamispelko puuttuu. Näin liigajoukkueet voivat kehittää rauhassa junioripelaajiaan. Ei siis ihme, että TUTO Hockeyn urheilutoimenpäällikkö ja A-poikien valmentaja Elmo Aittola nyrpistää nykyiselle sarjajärjestelmälle.

Millaisia ajatuksia nykyinen A-nuorten SM-liigan sarjajärjestelmä sinussa herättää?

– Liiton arvorankinglistauksessa ASM on valtakunnan kolmanneksi korkein sarjataso. Oma näkemykseni on, että kyseisessä sarjassa on liikaa joukkueita. Todellinen määrä pitäisi olla 12-14. Sarjatasoa alempana Nuorten Mestiksessä on monta joukkuetta, jotka ovat samantasoisia kuin ASM-liigassa. Liigajoukkueiden mandaattipaikkojen ansiosta vaihtuvuus on Nuorten SM-liigassa pieni.

– Opettavaisin kokemus on elämästä ja kuolemasta pelaaminen. Joku nousee, joku putoaa. Nyt se puuttuu A-junioritasoltakin. Jos et koe vastoinkäymisiä, miten voit kehittyä. Jos tappiolla ei ole nuorelle mitään merkitystä, se vaikuttaa tulevan ammattilaispelaajan kehitykseen. Pelaaja tarvitsee häviämisen kokemuksen voittaakseen pelejä.

Nuorten liigassa kymmenen parasta jatkaa runkosarjan jälkeen ylemmässä jatkosarjassa, muut kahdeksan alemmassa. Pudotuspeleihin pääsee ylemmästä yhdeksän parasta sekä alemman voittaja.

Mitä haluaisit muuttaa?

– Runkosarjassa pelataan 53 peliä. Oma joukkueeni joutuu suhtautumaan runkosarjan peleihin putoamisvaaran takia eri tavoin kuin liigajoukkueet. Joukkuemäärää pitäisi vähentää ja tehdä sarjasta nelinkertainen. Pudotuspelit paras seitsemästä -systeemillä pitäisi palauttaa. Nyt pelataan pitkä runkosarja ja sitten pudotuspeleissä kausi voi päättyä yhden viikonlopun kahden pelin yhteistulokseen. Sattuman merkitys on suuri. Nyt vedetään kausi runkosarjan pelaamisen ehdoilla, vaikka lätkään kuuluvat tiukat pudotuspelisarjat olisivat pelaajien suurta juhlaa.

Nuorten SM-liigassa pelaa EC Red Bull Salzburgin akatemian A-nuorten joukkue Itävallasta. Mistä on kyse ja mitä mieltä olet ratkaisusta?

– Ilmeisesti kyseinen seura maksaa jotain Suomen Jääkiekkoliitolle, jotta saavat osallistua A- ja B -junioreissa Suomen sarjaan. Joukkue osallistuu turnausviikonloppuihin pelaamalla kauden aikana kaikkia joukkueita vastaan. Pidän ratkaisua mielenkiintoisena. Tulokset lasketaan Nuorten SM-liigan sarjataulukkoon. Pisteillä on siis merkitystä, mutta en tiedä, kuinka paljon joukkue vaihtuu turnausten välissä.

Oma joukkueesi on Mestis-seuran A-juniorijoukkue. Kuinka paljon joudutte lähtemään Nuorten SM-liigaan takamatkalta liigaorganisaatioihin verrattuna?

– Ringissäni on noin kolmekymmentä pelaajaa. Vain osa lähtee mukaan vieraspeleihin. Osa jää kotiin harjoittelemaan. Pelaajat joutuvat maksamaan harrastuksestaan. Meillä pelaajat hoitavat pelaamisesta koituvat kulut itse, kuten mailat ja luistimet. Liigaseuroissa toimitaan eri tavoin ilman kausimaksuja, kun liikevaihto on suurempi kuin Mestis-seuroilla. Oma joukkueeni ei ole taitavin, mutta olemme sitkeä ja työteliäs porukka. Pelaamisessamme on tiettyjä elämänarvoja, joita haluan pojille opettaa. Kova työ kannattaa. Tekemällä rohkeasti töitä, pitkässä juoksussa se kannattaa.

Kuinka paljon harjoittelette liigaorganisaatioihin verrattuna?

– Pelaajiemme urheilullinen tausta ei ole kaikilla samaa luokkaa kuin muilla. Emme pysty käyttämään yhtä paljon aikaa harjoitteluun kuin liigaorganisaatiossa. Suurin osa pelaajistani menee aamulla töihin tai kouluun. Lätkäharjoitukset päättyvät kello kahdeksan illalla. Päivästä tulee pitkä. Meillä ei arki muutu, kun pelaaja nousee A-juniorista Mestikseen. Myös Mestis-pelaajat käyvät töissä. Tällainen organisaatio kehittää myös valmentajaa ihmisenä enemmän.

Hannu Tuominen

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.