Lukunurkassa: Supertähtien takapiru Paimiosta

Syksyn urheilukirjojen anti on ollut kattava ja moninainen. Yllättävin onnistuminen on paimiolaislähtöisestä Marko Yrjövuoresta kertova The Finn, urheilutähtien luottomies (Nemo).

Yrjövuoren ajatukset minä-muotoiseksi kerronnaksi tehnyt Petteri Ala-Kivimäki on tehnyt hyvää työtä. Leppoisa tarinointi etenee jouhevasti, mutta riittävän perinpohjaisena etenevänä.

Yrjövuoren tarina Paimiosta huonoista oloista urheilumaailman huipulle NBA-seura Los Angeles Lakersin palkkalistoille, koripallolegenda Kobe Bryantin henkilökohtaiseksi kehonhuoltajaksi ja kaksinkertaiseksi NBA:n mestariksi on yksi versio amerikkalaisen unelman toteutumisesta.

Yrjövuoren kirjassa on yllin kyllin Los Angelesin viihdemaailman glamouria. Lakersin mestaruusjuhlat ovat julkkiksilla kuorrutettuja seurapiirikarkeloita ja Amerikassa Yrjövuori huomaa hierovansa supermalleja.

Myös toista puolta on tarjolla, kun Yrjövuori kapuaa vähitellen kohti unelmiaan. Vaikka Amerikassa lopulta aukesi tie urheilun supertähtien seuraan, ei sovi vähätellä Yrjövuoren tekemän työn merkitystä. Ensimmäisen vajaat sata sivua tehdäänkin matkaa kohti huippua.

NHL ja NBA ovat ymmärrettävästi suuressa roolissa kirjassa. Los Angeles Kingsin ja Lakersin palkkalistoilla työskennellessään Yrjövuori teki pitkää päivää. Tuo työn määrä käy hyvin ilmi tekstistä. Huoltajat ja muut taustajoukot ovat usein urheilujoukkueissa ne todelliset sankarit. Yrjövuoren tarinasta käy selväksi se, että pukukopin perukoilla arki harvoin on juhlaa, vaikka pelaajat saisivatkin miljoonia vaivanpalkaksi.

Vaikka Kalifornian viihdemaailman koukerot ovat sinänsä kiinnostavia, kiinnostavin osuus kirjassa oli aika ennen unelmapestejä. Yrjövuori ehti nimittäin verrattain paljon jo ennen Pohjois-Amerikkaan lähtöään. Peruslahjakas urheilija oli nuorena lupaava yleisurheilija, taekwondossa omistautuminen toi Yrjövuorelle parikymppisenä 4. danin mustan vyön ja 1990-luvulla hän ehti valloittaa Baltian mestaruuden skeleton-kelkkailussa.

Kirjassa sivutaan myös aihetta, josta Yrjövuori on Turun seudulle palattuaankin puhunut haastatteluissa useasti, eli levon merkitystä harjoittelussa. Yrjövuoren ajatuksia ei kirjassa ole kuitenkaan kuin muutaman sivun verran.

Yrjövuoren harjoitteluajatusten ympärille olisi helposti rakentanut kokonaisen kirjankin. Ehkä harjoitteluun keskittyvä kirja on vielä joskus tulossa.

Ilkka Lappi

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Yrityskauppa riskittömämpi kuin uuden yrityksen perustaminen

Suomessa on kymmeniä tuhansia eläkeikää lähestyviä yrittäjiä, joilla ei ole tietoa, miten eläkkeelle siirtyminen tapahtuisi ja mistä löytyisi yritystoiminnalle jatkaja. Tyypillisesti kyse on pienyrittäjästä, jolla on huoli työntekijöiden tulevaisuudesta ja siitä, että oma omaisuus on kiinni yrityksessä. Liiketoiminta kuihtuu, kun yrityksen näkymät ovat epävarmat.

Auto istuu tiukemmin omissa käsissä yli 35-vuotiailla

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus luotasi omaan autoon ja yhteisomistuksessa olevaan autoon liittyviä näkemyksiä. Oman auton omistaminen koetaan edelleen tärkeäksi sekä asenteissa että tottumuksissa. Kimpassa omistettu kulkupeli koetaan vaihtoehdoksi autottomien tai vähän ajavien talouksien keskuudessa.

Uusi mökki helposti

Finsilva Oyj, Kiinteistömaailma-ketju ja Kontio Oy tuovat markkinoille uudenlaisen vaihtoehdon rakennuttaa moderni vapaa-ajanasunto rantatontille. Mökkivalmis-palvelulla ostaja voi hankkia rakennusvalmiin tontin, hirsihuvilan avaimet käteen -rakennettuna ja rahoituspaketin koko projektille. Joka neljäs suomalainen haluaisi hankkia uuden kesämökin. Mökkikannasta kuitenkin lähes 40 prosenttia on yli 50 vuotta vanhoja.

Artesaanisiiderit uusin trendi

Artesaanisiiderit ovat olleet kovassa nosteessa USA:ssa jo pidemmän aikaa ja trendi on rantautumassa Suomeen. Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia, joka vahvistaisi oppijan polkua jo esi- ja perusopetuksessa ja pitäisi mukana nuoret, joille toisen asteen opinnot ovat nyt hankalia.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.