Otteluanalyysi: Huuhkajat nousi kahdesti tasoihin

Joel Pohjanpalo oli Huuhkajien parhaimmistoa ja teki tasoitusmaalin pelin lopussa. Joel Pohjanpalo oli Huuhkajien parhaimmistoa ja teki tasoitusmaalin pelin lopussa. Kuva: All Over Press/Matti Raivio

Huono alku, hyvä loppu. Huuhkajien viimeinen MM-karsintaottelu Kupittaalla Turkkia vastaan oli kuin koko karsinta minikoossa. Alkuottelun Suomi oli jäässä, mutta lämpeni ensimmäisen jakson lopulla ja erityisesti toisen jakson lopulla. Turkki pääsi kahdesti johtoon, mutta Huuhkajat taisteli kahdesti tasoihin ja peli päättyi 2-2 (0-0).

Huuhkajat ryhdistäytyi hienosti karsinnan lopulla ja pelasi tappiottoman syksyn. Neljästä ottelusta saldona oli kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä. Kroatiaa vastaan vieraskentällä joukkue venyi hienosti tasapeliin ja osoitti samanlaista venymiskykyä myös kotikentällä Turkkia vastaan. Mutta miksi vasta nyt? Kun alku meni pieleen, lopun ryhdistäytymään lohduttaa ja luo uskoa, mutta ei peitä sitä faktaa että karsinta oli pannukakku ja mahdollisuudet menetettiin jo aikaisessa vaiheessa.

Maalit: 57. Cenk Tosun 0-1, 76. Paulus Arajuuri (Robin Lod) 1-1, 83. Cenk Tosun (Emre Mor) 1-2, 88. Joel Pohjanpalo (Pyry Soiri) 2-2.

Yleisöä: 6 612.

Kentän kunkku: Cenk Tosun, Turkki. Besiktasin kärki oli tappavan tehokas. Kun sai paikan, käytti sen myös. Huippuluokan työskentelyä.

Matsin surkeinta: Veritas on mainio katsomo Veikkausliigaan ja Kupittaan kenttä erinomainen. Yleisökapasiteettikin riitti, sillä tilaa jäi vielä. Pääkatsomon muut tilat ovat kuitenkin auttamattoman pienet, kun vastassa on Turkin kaltainen joukkue, joka tuo tullessaan tukun mediaa ja muuta väkeä. Ahtaaksi kävi. Järjestelytkin ontuivat.

Tuhlaajapoika: Joel Pohjanpalo, Suomi. Jolle pelasi vahvan matsin, mutta viimeistely onnistui vasta pelin lopussa, vaikka paikkoja oli paljon myös ennen sitä. Pohjanpalo onnistui jopa kahdesti, mutta vain yksi maali hyväksyttiin. Ensimmäinen hylättiin paitsiona. Teemu Pukki oli paitsioasemassa ja hipaisi vielä palloakin ennen kuin se meni maaliin. Pohjanpalo oli vahva kaksinkamppailuissa, eikä menettänyt helpolla palloa. Tasoitusmaali tuli hienon kuvion päätteeksi. Niklas Moisander vapautti pystysyötöllä supervaihtomies Pyry Soirin, joka antoi hyvän keskistyksen. Pohjanpalo pääsi siitä iskemään tasoituksen.

Illan erikoisuus: Kupittaa muuttui Turkin lähes kotikentäksi. Sen verran paljon paikalla oli turkkilaiskannattajia, Turkin lippua ja kannustusta. Huuhkajat ei antanut onneksi sen häiritä, eikä antanut Turkin valloittaa Kupittaata. Tasapeli saatiin, mutta enempääkin olisi ehkä voinut yltää.

Mitä sanottiin?:

Joel Pohjanpalo, Suomi: Ehkä tänään olisi voitu saada jopa voitto. Siinä oli paikat tehdä voittomaali. Mutta pitää olla tyytyväinen. Hyvin kaikki jaksoivat painaa. Kaikki halusivat päättää (karsinnan) hyvin ja saatiin tasoitus. Alku oli paska, mutta loppu oli hyvä.

Analyysi: Loppu hyvin, kaikki hyvin? Ei aivan, mutta parempi näin kuin ilman lopun ryhtiliikettä. Päävalmentaja Markku Kanerva on tuomittu menneisyyden mieheksi, mutta jotain taikaa hänessä on. Tulokset puhuvat puolestaan. Pelin kuosiin saaminen kesti tällä kertaa kauemmin kuin aikaisemmin, mutta neljän viimeisen pelin saldo kertoo, että jotain tehtiin oikein.

Kanerva rakentaa joukkueen peliä puolustuksen kautta ja se taitaa olla realismia Suomen kaltaiselle maalle ja joukkueelle. Turkkia vastaan puolustuspeli ei ollut kuitenkaan niin kurinalaista kuin muissa loppuvaiheen karsintapeleissä. Suurimmissa vaikeuksissa oli keskikentän keskusta, josta Tim Sparv joutui jalkavaivaisena jäämään verryttelyn jälkeen pois. Rasmus Schüller ei ole Sparvin tasoa, vaikkei mitenkään kelvottomasti pelannutkaan. Schüller menetti kahdesti vaarallisesti pallon keskialueella. Ensimmäisestä tilanteesta oli tulla maali ensimmäisellä puoliajalla, mutta Sauli Väisäsen liuku pelasti tilanteen. Toisesta menestyksestä Turkki rankaisi.

Kun Suomi joutui takaa-ajajaksi, kenttätasapaino horjui pahasti ja Turkin vastaiskut olivat vaarallisia. Huuhkajat kuitenkin paransi ottelun vanhetessa hyökkäyspeliään rutkasti. Alussa syöttökombinaatioita ei juurikaan nähty ja pelin avaaminen oli täyttä tuskaa. Toisella puoliajalla Suomi pystyi jo vyöryttämään hyökkäyksiä ja luomaan useita maalitilanteita.

Huuhkajat nousi kahdesti tasoihin ja tyylikkäällä tavalla. Toppari Paulus Arajuuri iski suoraan Robin Lodin vaparista numeroiksi 1-1 ja toinen maali oli kuin oppikirjasta. Moisanderin pystysyötöstä Soiri pääsi keskittämään ja Pohjanpalo osui, 2-2.

Soirista on kehittymässä varsinainen supervaihtomies. Minuutteja ei ole vyöllä paljon, mutta tehoja sitä enemmän: kaksi ottelua, kahdesti vaihtomiehenä kentälle, saldona maali ja maalisyöttö. Soiri on tullut loistavasti sisään joukkueeseen.

Huuhkajien pelissä oli hyvää ja huonoa. Lukas Hradecky joutui maalilla venymään pari kertaa parhaaseensa. Niklas Moisander pelasi toista matsiaan vasempana pakkina ja on hyvä roolissaan. Pakeista on pulaa, toppareita on tällä hetkellä yllin kyllin.

Pohjanpalon soisi saavan peliaikaa Bundesliigassa, sillä vire on hyvä. Lod on kehittynyt Kreikan liigassa ja pystyy Pohjanpalon tavoin suojaamaan ja pitämään palloa ahtaassa tilassa. Lod esitti myös pari näyttävää harhautusta. Juha Pirinen on kiinnostava veto laitapakiksi. Fyysiset ominaisuudet riittävät kansainvälisiin peleihin, vaikka muutama harhailu vielä tulikin.

Sen sijaan Pukki ja Perparim Hetemaj ei olleet parhaimmillaan.

Suomi: Lukas Hradecky; Niklas Moisander, Paulus Arajuuri, Sauli Väisänen, Juha Pirinen; Perparim Hetemaj (60. Kasper Hämäläinen), Thomas Lam (86. Eero Markkanen), Rasmus Schüller, Robin Lod: Joel Pohjanpalo, Teemu Pukki (82. Pyry Soiri).

Turkki: Volkan Babacan; Ismail Köybasi, Caglar Söyüncü, Ömer Toprak, Ozan Tufan; Hakan Calhanoglu, Okay Yokuslu, Selcuk Inan (85. Mehmet Topal), Oguzhan Özyakup, Yusuf Yazici; Cenk Tosun.

Erotuomari: Benoit Bastien, Ranska.

Varoitukset: Inan, Okay ja Yusuf Yazici, Turkki.

Lasse Virtanen

Juttua muokattu: Korjattu Suomen toisen maalin syntyaika.

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Yrityskauppa riskittömämpi kuin uuden yrityksen perustaminen

Suomessa on kymmeniä tuhansia eläkeikää lähestyviä yrittäjiä, joilla ei ole tietoa, miten eläkkeelle siirtyminen tapahtuisi ja mistä löytyisi yritystoiminnalle jatkaja. Tyypillisesti kyse on pienyrittäjästä, jolla on huoli työntekijöiden tulevaisuudesta ja siitä, että oma omaisuus on kiinni yrityksessä. Liiketoiminta kuihtuu, kun yrityksen näkymät ovat epävarmat.

Auto istuu tiukemmin omissa käsissä yli 35-vuotiailla

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus luotasi omaan autoon ja yhteisomistuksessa olevaan autoon liittyviä näkemyksiä. Oman auton omistaminen koetaan edelleen tärkeäksi sekä asenteissa että tottumuksissa. Kimpassa omistettu kulkupeli koetaan vaihtoehdoksi autottomien tai vähän ajavien talouksien keskuudessa.

Uusi mökki helposti

Finsilva Oyj, Kiinteistömaailma-ketju ja Kontio Oy tuovat markkinoille uudenlaisen vaihtoehdon rakennuttaa moderni vapaa-ajanasunto rantatontille. Mökkivalmis-palvelulla ostaja voi hankkia rakennusvalmiin tontin, hirsihuvilan avaimet käteen -rakennettuna ja rahoituspaketin koko projektille. Joka neljäs suomalainen haluaisi hankkia uuden kesämökin. Mökkikannasta kuitenkin lähes 40 prosenttia on yli 50 vuotta vanhoja.

Artesaanisiiderit uusin trendi

Artesaanisiiderit ovat olleet kovassa nosteessa USA:ssa jo pidemmän aikaa ja trendi on rantautumassa Suomeen. Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia, joka vahvistaisi oppijan polkua jo esi- ja perusopetuksessa ja pitäisi mukana nuoret, joille toisen asteen opinnot ovat nyt hankalia.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.