Jälkipeli: Intohimona Suomifutis

Kimmo Muttilainen (vas.) ja Tero Karinti uskovat kotimaiseen jalkapallon kiinnostavuuteen ja perinteisen printtimedian voimaan. Tuloksena on EOM-lehti, joka on ainoa vain suomalaisesta jalkapallosta kertova printtilehti.
Kimmo Muttilainen (vas.) ja Tero Karinti uskovat kotimaiseen jalkapallon kiinnostavuuteen ja perinteisen printtimedian voimaan. Tuloksena on EOM-lehti, joka on ainoa vain suomalaisesta jalkapallosta kertova printtilehti.

EOM-lehti keskittyy kotimaiseen jalkapalloon

Tero Karintia ja Kimmo Muttilaista ei päätä huimaa. Suomalainen jalkapallo ja printtimedia ei kuulosta nykyaikana kovin trendikkäältä yhdistelmältä. Ei ainakaan taloudellisesti kannattavalta. Tero ja Kimmo, kotimaiseen futikseen hurahtaneet kaksi visionääriä, ovat asiasta tyystin eri mieltä, kuten moni muukin EOM-lehden tilaaja.

EOM on kotimaisesta jalkapallosta kertova erikoislehti, joka tavoittaa lukijansa perinteisin tavoin, paperille printattuna.

Päätös jalkapalloaiheisen lehden perustamisesta konkretisoitui noin vuosi sitten. Erikoiselle idealle riitti epäilijöitä, mutta kuinkas kävikään. Jo useampi numero on ilmestynyt ja jatkoakin on luvassa. Eteenpäin on menty, kuten EOM-lehden nimikin todistaa. Lehden lyhenne on lainattu Suomen maajoukkuevalmentaja Antti Muuriselta, joka rökäletappion jälkeenkin usein hoki, miten eteenpäin on menty.

Ihan tyhjästä Karintin ja Muttilaisen idea ei syntynyt. Molemmilla on vahva futistausta. Lajiaktiiveina he ovat perehtyneet kotimaiseen jalkapalloon samalla myös huomaten, miten vähän suomalainen jalkapallo saa mediassa julkisuutta. Ja se vähäinenkin on usein negatiivista. Toista vain kotimaiseen jalkapalloon keskittyvää printtilehteä ei Suomessa ole lainkaan. EOM-lehti täyttää mukavasti tämän aukon.

Monelle paperinen laadukas erikoislehti on yhä se mukavin tapa perehtyä rakastamaansa urheilulajiin, jalkapalloon, ilman uutisia lätkästä tai raveista. EOM ei kerro vain Veikkausliigasta, vaan pureutuu asiantuntevasti myös alasarjoihin juniori- ja naisjalkapalloilua unohtamatta. Lehden formaatti poikkeaakin valtavirrasta.

Koska EOM ei ilmesty viikoittain, aiheiden pitää olla aikaa kestäviä.

- Tavoitteena on tuottaa tekstiä, jota luetaan ajatuksella, vaikka useamman kerran. Jalkapallon piirissä on Suomessa puolisen miljoonaa ihmistä, joten tarinoita riittää kerrottavaksi. Meidän ei tarvitse mennä skandaaliotsikoiden perässä, kertoo Kimmo Muttilainen.

Kahdestaan Karinti ja Muttilainen eivät lehden tarinoita kirjoita, vaan mukaan on lupautunut myös tunnettuja kotimaisia jalkapallon väriläiskiä, todellisia asiantuntijoita, kuten Atik Ismail.

Media-ala on urheilualallakin murroksessa. Perinteisiäkin isojen mediatalojen julkaisuja on kadonnut. EOM:n taustalla ei ole suurta konsernia, vaan toiminta on perustunut Teron ja Kimmon intohimoon kotimaiseen jalkapalloon. Toiminta lähti liikkeelle tilaajille suunnatulla joukkorahoituksella.

- Joukkorahoitus onnistui yli odotusten ja antoi hyvän lähtökohdan projektille. Tiesimme etukäteen, että tällaista erikoislehteä kaivataan. Joukkorahoitus vahvisti käsityksemme. Nyt lehdentilaajia on ympäri Suomea aina Keski-Eurooppaa myöten. Onpa mukana maajoukkuetason pelaajiakin, kertoo Tero Karinti.

Ihan mukavasta vapaa-ajan täyttävästä harrastustoiminasta ei pelkästään ole kysymys, sillä EOM-lehdellä on myös kunnianhimoiset tulevaisuuden suunnitelmat.

- Ei Roomaakaan rakennettu päivässä. EOM:n alku on ollut lupaava, olemme saaneet paljon positiivista palautetta sekä rakentavia ehdotuksia. Olemme lisänneet lehden julkaisukertoja ja sivumääriä. Vaikka printti on jatkossakin EOM:n kivijalka, tuotamme materiaalia myös sähköiselle puolelle, kuten podcast- ja internetTV-lähetyksiä, kertoo Muttilainen.

Suomessa kotimainen jalkapallo on usein aliarvostettu. Kotisohville välittyy kuvaa kansainvälisistä otteluista suurine yleisömäärine. Kentällä kirmaa megaluokan futismiljonäärejä. Vertailu paljon pienimillä resursseilla operoivaan suomalaiseen jalkapalloon koetaan epäreiluna.

- Mestareiden liigaa kuvataan useilla kameroilla eri kuvakulmista, yleisöä on kymmeniä tuhansia. Kotimainen jalkapallo pitää laittaa omiin raameihinsa. Siitä kannattaa nauttia paikan päällä ja ihastella pienemmistä asioista. Esimerkiksi Peimari Unitedin tarina, neljä kautta neljä nousua, on Suomessa uniikki. Meidän pitää olla ylpeä omasta kotimaisesta jalkapallokulttuurista, toteavat nämä Suomifutiksen sanansaattajat.

Hannu Tuominen

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.