Lukunurkassa: Amirkhanin tie pakolaisleiriltä UFC-sankariksi

Lähtökohtaisesti voi kysyä, onko ylipäätään kirjoittaa kirja alle 30-vuotiaasta urheilijasta, jonka ura on edelleen käynnissä. Toisaalta vapaaottelija Makwan Amirkhanin elämässä on käänteitä tapahtunut yllin kyllin, joten miksi ei.

Mari Sainion kirjoittama Makwan Amirkhani (Docendo) kertoo Amirkhanin tarinan pakolaisleiriltä Suomen menestyneimmäksi UFC-ottelijaksi. Ensimmäisessä persoonassa kirjoitettu kirja pysyttelee tiukasti Amirkhanin näkökulmassa. Valinta on perusteltu, mutta jättää ajoittain kysymyksiä leijumaan ilmaan. Amirkhanin uralla on tapahtunut sen verran, että objektiivisempikin näkökulma olisi perusteltu. Ehkä senkin aika vielä joskus tulee.

Vapaaottelun lisäksi kirjassa käsitellään muun muassa laajasti Amirkhanille tärkeää perhettä, pakolaisena Suomeen saapuneen Amirkhanin kohtaamaa rasismia ja miehen elämänarvoja yleensä. Myös miehen naissuhteita käsitellään kokonaisen luvun verran.

Amirkhanin uraa seuranneelle harjoitussaleilla ja otteluissa sattuneet käänteet ovat mielenkiintoista antia. Varsinkin kun merkittävä osa Amirkhanin urasta ja elämästä on tapahtunut Turussa. Syystä tai toisesta monet henkilöt identifioidaan vain valmentajiksi tai käsitellään muuten nimettöminä, mutta niin, että lajiväki tietää, kenestä puhutaan.

Tosin Amirkhanin uraan positiivisesti vaikuttaneita henkilöitä nostetaan myös nimellä esiin. Muun muassa Riku Immosta Amirkhani kehuu vuolassanaisesti.

Vaikka ei vapaaottelusta tai Amirkhanin persoonasta olisikaan erityisen kiinnostunut, tarjoaa kirja jotain. Iranilaissyntyisen maahanmuuttajan näkökulma Suomeen on mielenkiintoinen. Toisaalta Amirkhani on kohdannut Suomeen saavuttuaan monenlaisia vaikeuksia, mutta tekstissä on läsnä suuri kiitollisuus Suomea ja suomalaisia kohtaan. Amirkhani on voittanut monenlaiset vaikeudet elämässään. Amirkhanin tarinaa lukiessa ei voi olla miettimättä, että Amirkhaninkin tarina olisi voinut kääntyä joksikin muuksi kuin juhlituksi urheilusankariksi.

Ilkka Lappi

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.