"Kaksoset eivät olet maailmanloppu" – monikkoperheille tukea omasta yhdistyksestä

Johanna Puisto kaksospoikiensa Noel ja Noah Ahlbergin kanssa. Johanna Puisto kaksospoikiensa Noel ja Noah Ahlbergin kanssa. Kuva: Marianne Rovio

Turun Seudun Monikkoperheet ry tarjoaa tietoa ja vertaistukea kaksosten ja kolmosten vanhemmille. Samalla se haluaa tuoda tietoisuuteen sen, että kaksoset eivät ole mikään maailmanloppu, johon useimmat ennakkokäsitykset perustuvat.

– Monesti saa kuulla, että kaksoset tai kolmoset olisi joku suuri ongelma. Se ei ole totta. Totuus on kuitenkin paljon kuviteltua positiivisempi, ja haluamme tuoda esille sitä yhdistyksemme kautta, kertoo Turun Seudun Monikkoperheet ry:n puheenjohtaja Kaisu Kaistinen, jolle itselleenkin kuuluu kolmen lapsen katraaseen viisivuotiaat kaksoset.

Turun Seudun Monikkoperheet ry järjestää kolme kertaa vuodessa valmennuksia monikkoperheille ja jatkossa on lisää tapahtumia vauvoille ja taaperoille. Lisää tietoa tapahtumista saa yhdistyksen nettisivuilta.

Monikkovalmennuksiin osallistunut Johanna Puisto kertoo kaksospoikien Noelin ja Noahin syntymän olleen iloinen uutinen hänelle ja hänen miehelleen Timo Ahlbergille.

– Päällimmäisenä meillä on ollut mieheni kanssa mielessä kiitollisuus. Olemme olleet todella onnekkaita, kun saimme kaksi lasta kerralla. Tällä hetkellä se tuntuu olevan niin luonnollista, että heitä on kaksi. Pian he täyttävät vuoden, Puisto kertoo.

Puistosta on todella palkitsevaa nähdä, miten kaksi omaa persoonaa kehittyy samaan aikaan. Toisaalta voi olla myös helpompaa, että lapset käyvät samaan aikaan läpi samat kehitysvaiheet.

Puisto osallistui valmennuksiin saadakseen tietoa monikkoraskaudesta, kaksosten imetyksestä sekä arjesta kahden vauvan kanssa.

– Tärkeintä valmennuksessa oli kuitenkin se, että saimme ystäviä samassa elämäntilanteessa olevista. Tapaamme heitä yhä esimerkiksi yhdistyksen tapaamisilla. Valmennuksessa antoisaa oli se, että osa tiedosta tuli monikkolasten vanhemmilta. Tuntui tärkeältä kuulla saman kokeneilta, miltä monikkoarki tuntuu ja miten siitä selviää.

Puisto ei koe kaksosten kanssa arkea liian kuormittavana, vaikka työ kaksinkertaistuu yhteen vauvaan verrattuna. Hän toteaa kylläkin, että hänellä on ollut hyvä tuuri siinä mielessä, että pojat noudattavat yhteistä rytmiä.

– Tietenkin kaiken teet aina kahteen kertaan, se vie tuplasti aikaa. Meillä on ollut onnea, sillä pojat nukahtavat samaan aikaan ja he nukkuvat melko hyvin. On kyllä kaksosia, jotka nukkuvat eri aikoihin ja heräilevät usein. Kyllähän kaksosista on aina enemmän työtä, eikä koskaan niin helpolla pääse, kuin yhden lapsen kanssa. Yhdistyksen tapaamisista saa onneksi vertaistukea, että arjessa jaksaa paremmin.

Noel ja Noah ovat ennen vuoden ikäänsä olleet jo neljä kertaa mukana myös ulkomailla vanhempiensa matkassa.

– Meille kaksosten syntymä ei ole ollut este toteuttaa samoja juttuja kuin aikaisemmin teimme. Esimerkiksi matkustelu on meille tärkeää, ja he kulkevat hyvin mukana.

Marianne Rovio

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Agilityn joukkueiden maailmanmestaruudet ratkaistu Turussa, Suomi ei yltänyt mitaleille

Janita Leinonen ja bordercollie Fu.

Agilityn joukkuekilpailun maailmanmestaruudet on ratkaistu Turussa Gatorade Centerissä. Kilpailujen ennakkosuosikit valtasivat palkintosijat. Suomi ei yltänyt mitaleille. Kilpailut kokoavat agilityharrastajia ympäri maailman paikan päälle tai ruudun ääreen. Suomen joukkue hurmasi kotiyleisön ja menestystä odotetaan viikonlopun yksilökilpailuista.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.