Yleinen etu sallii kiinteistön pakkolunastuksen

Vasta viimeinen keino. Pakkolunastukseen päädytään, jos omistajilta ei löydy intoa myydä maitaan yleistä etua ajaville hankkeille. Usein tätä intoa etsitään ylihintaisilla tarjouksilla, sillä pakkolunastusmenettely ei ole hakijallekaan helppo. Vasta viimeinen keino. Pakkolunastukseen päädytään, jos omistajilta ei löydy intoa myydä maitaan yleistä etua ajaville hankkeille. Usein tätä intoa etsitään ylihintaisilla tarjouksilla, sillä pakkolunastusmenettely ei ole hakijallekaan helppo. Kuva: Pixabay

Tien vieressä tai timanttiesiintymän päällä asuminen saattaa päättyä pakkolunastukseen. Lailla on mahdollisuus pakkolunastaa omaisuutta yleiseen tarpeeseen ja täyttä korvausta vastaan, kuten perustuslain 15. pykälän toinen momentti asian muotoilee.

Pakkolunastuksesta on annettu oma lakinsa kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastamisesta. Kuten lain nimestä voi päätellä, pakkolunastettavaksi voi päätyä muutakin kuin maata, vaikkapa talo tai käyttöoikeus omaisuuteen.

– Myös esimerkiksi vesi- ja kaivoslainsäädännössä säädetään lunastuksista. Eri ympäristölaeissa olevia erityisiä perusteita sovelletaan rinnan lunastuslain yleisten perusteiden kanssa, kertoo ympäristöoikeuden professori Kai Kokko.

Lain tarkoittama yleinen tarve voi olla esimerkiksi valtatien rakentaminen. Myös yksityisten toimijoiden hankkeet kuten vaikkapa uuden ydinvoimalan rakentaminen tai kaivoksen perustaminen voi johtaa pakkolunastuksiin. Pakkolunastuksiin luvan myöntää yleensä valtioneuvosto.

Vaikka yleisen tarpeen peruste täyttyisikin, omistusoikeuden pakkolunastukseen ei aina välttämättä tarvitse turvautua. Hankkeelle voidaan myöntää myös käyttöoikeus jonkin toisen omistamiin vesiin tai maihin.

– Jos tavoite voidaan saavuttaa jollakin muulla tavalla, ei pakkolunastusta voida tehdä. Käyttöoikeus saattaa olla esimerkiksi väylän käyttöoikeus jonkun toisen omistamalla vesialueella, Kokko selventää.

Ennen pakkolunastusta voidaan tietysti yrittää myös ostaa tarvittavat alueet. Kaivosyhtiöt ja tienrakentajat yrittävätkin usein ostaa lunastamisen sijaan. Ostaminen on helpompaa kuin pakkolunastusmenettely, joten aluetta tarvitsevat toimijat saattavat maksaa jopa ylihintaa välttyäkseen lunastusmenettelyltä.

Kauppasopimuksissa on tavallisesti salassapitopykälä, jotta muut kiinteistöjään hankkeelle myyvät eivät pääsisi vedättämään hintoja yhä ylemmäs. Suojelualueiden perustaminen on esimerkki tilanteesta, jossa alueen omistajan kanssa on ensin yritettävä pakkolunastuksen sijaan sopia suojeluarvojen turvaamisesta ja korvauksesta.

Pakkolunastus tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa pakkolunastuksen hakijalle myönnetään lupa pakkolunastukseen, jos perusteet ovat riittävät. Toinen vaihe on toimitusmenettely. Toimitusmenettelyssä muun muassa määritellään lunastettavan alueen hinta.

– Jos lunastetaan maa-aluetta, toimitusmenettelyssä on mukana maanmittauslaitoksen tai kunnan insinööri, joka yhdessä uskottujen miesten kanssa määrittelee lain mukaisen korvauksen, jos siitä ei muuta sovita. Lain mukaan pakkolunastukset on tehtävä täydestä arvosta, Kokko muistuttaa.

Jos hinta ei omistajaa miellytä, päätöksestä voi aina valittaa. Valitukset ovat kuitenkin harvinaisia, maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri ja toimitusvaiheeseen osallistuvat maallikot eli uskotut miehet osaavat yleensä löytää maa-alalle oikean arvon. Jos alueella ei ole tapahtunut maakauppoja, voi hinnanmääritys olla hankalampaa.

Jos pakkolunastettavalle alueelle perustetaan kaivos, on korvauksen määritys hieman monimutkaisempaa. Kaivokselle maansa menettävä saa aluksi lunastuskorvauksen, mutta hänelle maksetaan louhintakorvausta myös kaivoksen toiminnan ajan.

Pakkolunastuksesta voi joissakin tapauksissa päättää myös kunta. Tällaisissa tapauksissa lunastuksen kohteena voi olla esimerkiksi asemakaavan tarkoittama yleinen alue tai yleisen rakennuksen tontti.

Jarno Keskinen

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Agilityn joukkueiden maailmanmestaruudet ratkaistu Turussa, Suomi ei yltänyt mitaleille

Janita Leinonen ja bordercollie Fu.

Agilityn joukkuekilpailun maailmanmestaruudet on ratkaistu Turussa Gatorade Centerissä. Kilpailujen ennakkosuosikit valtasivat palkintosijat. Suomi ei yltänyt mitaleille. Kilpailut kokoavat agilityharrastajia ympäri maailman paikan päälle tai ruudun ääreen. Suomen joukkue hurmasi kotiyleisön ja menestystä odotetaan viikonlopun yksilökilpailuista.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.