Jopa sata vuotta vanha putkisto voi olla hyväkuntoinen

Kuva: Mikael Rydenfelt

Turun Vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Irina Nordmanin mukaan Turun vesijohtojen kunto vaihtelee tyydyttävästä erinomaiseen.

– Haemme koko ajan tutkimustietoa vesijohtoverkostojen kunnosta, ja teemme usean vuoden saneeraussuunnitelman. Lähiöt ovat nyt saavuttamassa korjausiän, joten seuraavan kymmenen vuoden aikana saneeraamme lähiöissä vesijohto- sekä viemäriverkostoa. Kun vaihdamme putket ja maa revitään auki, niin tarkoitus on korjata kaikki samaan aikaan, Nordman kertoo.

Viat korjataan ja se tehdään heti, vaikka vain pieni pätkä kerrallaan. Lisäksi tarkoitus on korjauttaa hulevesiverkosto tai rakentaa sitä alueille, mistä se puuttuu ja kaduilla on ainoastaan sekaviemäri, mutta sen korjausta meidän tulee suunnitella yhdessä Turun kaupungin kanssa, koska se on kaupungin omistuksessa.

Katuremonttien aikana myös putkistot uusitaan tavallisesti samaan aikaan. Nordmanin mukaan kaikkea vanhaa verkostoa ei kuitenkaan kannata uusia.

– Joukossa on paljon hyvälaatuista putkistoa, eikä sitä kannata vaihtaa. Ikä ei tee putkista huonoa, vaikka ihmisillä on usein sellainen käsitys. Itse asiassa 1900-luvun alussa rakennetut putket ovat todella hyvälaatuisia. Huonolaatuisimpia putkia ovat 60–70-luvulla rakennetut putket. Myös sodan jälkeen oli laitettu meidän maaperään sopimatonta putkea, joka muuttui maaperässä huonoksi. Se on jo kaikki saneerattu pois. 90-luvulta asti taas on rakennettu hyvälaatuisia putkia.

Nordman kertoo Turun vesijohtojen laskuttoman veden osuuden olevan pysyvästi alle 20 prosenttia ja hukkaveden siitä noin 15 prosenttia. Turun Vesihuolto Oy investoi putkien korjauksiin vuosittain keskimäärin 7–9 miljoonaa euroa.

– Olemme lisänneet pikkuhiljaa saneerausbudjettia, ja nyt ollaan huomattavasti paremmassa tilanteessa kuin 20 vuotta sitten. Laskuttoman veden määrä on pienentynyt. Myös putkirikkojen määrä on vähentynyt huomattavasti tällä investointitasolla. Nyt niitä on vuodessa noin 50, kun ennen niitä tapahtui vuosittain yli sata. Korjauksien myötä myös viemäriverkostojen ylivuodot sekä huleveden määrä verkostoissa ovat vähentyneet.

Nordmanin mukaan Turussa ei ole erityistä aluetta, missä olisi ongelmia putkiston suhteen.

– Mittaamme jatkuvasti löytyykö piilovuotoja. Ongelmana voi olla nuppineulankokoinen reikä, ja etsimme jatkuvasti mahdollisia vuotoja, jotka sitten löydettäessä heti korjataan.

Nordman muistuttaa lisäksi omakotitalojen omistajia korjaamaan talon tonttijohdot, jos ne on rakennettu ennen 80-lukua.

– Silloin kannattaa suunnitella saneerausta, koska 50-vuotias tonttijohto on ehdottomasti korjausiässä. Taloa remontoidessa ei tulisi muutenkaan unohtaa niitä putkia. Eli jo ostaessa kannattaa selvittää minkä ikäiset putket talossa on ja koska niitä on viimeksi uusittu. Pihaa ei kannata alkaa laittamaan, jos tiedossa on putkiremonttia, koska silloin kaikki menee uusiksi.

Marianne Rovio

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Agilityn joukkueiden maailmanmestaruudet ratkaistu Turussa, Suomi ei yltänyt mitaleille

Janita Leinonen ja bordercollie Fu.

Agilityn joukkuekilpailun maailmanmestaruudet on ratkaistu Turussa Gatorade Centerissä. Kilpailujen ennakkosuosikit valtasivat palkintosijat. Suomi ei yltänyt mitaleille. Kilpailut kokoavat agilityharrastajia ympäri maailman paikan päälle tai ruudun ääreen. Suomen joukkue hurmasi kotiyleisön ja menestystä odotetaan viikonlopun yksilökilpailuista.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.