Turun seudun suhdanneodotukset muuta maata positiivisemmat

Turun seudulla toimivat yritykset arvioivat suhdannenäkymät koko Suomen keskiarvoa selvästi korkeammiksi. Kasvua odotetaan erityisesti henkilöstömäärässä, tuotekehityksessä sekä rahoitus- ja investointitarpeissa. Kuitenkin 60 prosenttia yrityskyselyyn vastanneista näki kasvun esteitä, joista merkittävimmäksi koettiin ammattitaitoisen työvoiman puute.

Turun seutukunnan yritysten odotukset tulevasta suhdannekehityksestä ovat positiivisia. Kesällä tehdyn kyselyn tulokset osoittavat, että alueen yrityksistä 30 prosenttia koki suhdannenäkymien paranevan. Turku Science Park Oy:n teettämän palvelututkimuksen perusteella suhdanteiden paranemista ja heikkenemistä ennakoivien erotus eli ns. saldoluku oli +21.

– Esimerkiksi EK:n heinäkuun suhdannebarometrin koko maata koskeva suhdeluku oli -10, joten Turun seudulla odotukset ovat muuta Suomea selvästi paremmat. Erityisesti Turun telakan ja muiden suurten tuotantolaitosten hyvä tilanne heijastuu laajalti koko yrityskentän odotuksiin, kommentoi alueellisen elinkeinojen kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen.

Positiivisista näkymistä huolimatta 60 prosenttia kyselyyn vastanneista nimesi kasvun esteitä. Jopa puolet kasvun esteitä maininneista ja siten lähes kolmannes kaikista yrityksistä kokee merkittävimmäksi kasvun esteeksi pulan ammattitaitoisesta työvoimasta. Koko maan keskiarvoa korkeampi luku kuvastaa osaltaan Turun seudun hyvää taloustilannetta.

– Elokuun lopulla julkaistu Varsinais-Suomen TE-keskuksen ja Turun ammattikorkeakoulun kartoitus viesti osaamispuutteista ict-osaajien keskuudessa. Se on varmasti yksi tekijä luvun takana, sillä ict-asiantuntemusta tarvitaan poikkileikkaavasti jo lähes kaikilla toimialoilla, Niko Kyynäräinen sanoo.

– On kuitenkin fakta, että pelkästään täydennyskoulutusten tai pienenevien ikäluokkien varaan ei tulevaisuutta voida rakentaa. Tarvitsemme ehdottomasti myös kansainvälisiä osaajia, joiden kiinnostuksen herättämiseksi teemme tällä hetkellä aktiivisesti työtä esimerkiksi Talent Call Turku -kampanjan muodossa.

Tutkimuksen perusteella sitoutuminen ja tyytyväisyys Turun seutuun yrityksen sijaintipaikkana on korkealla tasolla. Vastaajista 81 prosenttia koki alueen yrityksensä näkökulmasta erittäin tai melko hyväksi. Peräti 92 prosenttia arvioi yrityksen sijaitsevan Turun seudulla myös viiden vuoden kuluttua.

– Syitä alueelle sijoittumiselle ja täällä pysymiselle on varmasti yhtä paljon kuin yrityksiäkin, mutta vastauksista on erotettavissa seutukuntamme myönteisiin suhdannenäkymiin perustuvia kokemuksia. Kun kärkialojen veturiyritykset rekrytoivat ja kasvavat, uutisia uusista kansainvälisistä lentoyhteyksistä tulee lähes kuukausittain ja muutenkin ympärillä kokee tekemisen meininkiä, on helpompi tunnistaa oman yrityksen sijaintikin oikeaksi, Niko Kyynäräinen pohtii.

Turun seudun yritysten talousnäkymiä luodattiin osana Turku Science Park Oy:n tutkimusta, jossa kartoitettiin alueen yritysten ja toimialojen tilannetta ja palvelutarpeita. Puhelinhaastatteluina ja sähköisesti toteutettuun kyselyyn vastasi touko-heinäkuussa 1003 yritystä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Agilityn joukkueiden maailmanmestaruudet ratkaistu Turussa, Suomi ei yltänyt mitaleille

Janita Leinonen ja bordercollie Fu.

Agilityn joukkuekilpailun maailmanmestaruudet on ratkaistu Turussa Gatorade Centerissä. Kilpailujen ennakkosuosikit valtasivat palkintosijat. Suomi ei yltänyt mitaleille. Kilpailut kokoavat agilityharrastajia ympäri maailman paikan päälle tai ruudun ääreen. Suomen joukkue hurmasi kotiyleisön ja menestystä odotetaan viikonlopun yksilökilpailuista.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.