Skappelin matalan kynnyksen yli saavat kaikki lapsiperheet astua

Yksivuotiaat Eeli ja Vili Lehtimäki viettävät iltapäivää Skappelissa äitinsä Maarika Koivusen ja Päivi Leinolan kanssa. Yksivuotiaat Eeli ja Vili Lehtimäki viettävät iltapäivää Skappelissa äitinsä Maarika Koivusen ja Päivi Leinolan kanssa. Kuva: Elli Kummala

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kasvatusasiainkeskus perusti vuosi sitten Skanssiin lapsiperheille tarkoitetun tilan, Skappelin. Siellä käy isiä ja äitejä alle kouluikäisten lasten kanssa leikkimässä, keskustelemassa ja viettämässä aikaa. Skappeli on tarkoitettu nimenomaan perheille: sinne ei saa jättää lasta yksin, vaikka koulutetut lastenohjaajat ovatkin koko ajan paikalla.

– Skappeli on perheiden olohuone, sanoo Skappelin koordinaattori, lastenohjaaja Päivi Leinola.

Kaikki toiminta Skappelissa on täysin avointa: ohjelmiin ei tarvitse ilmoittautua ja ne ovat maksuttomia. Skappeliin ovat tervetulleita kaikki taustasta riippumatta.

Toimintaa Skappelissa riittää. Siellä järjestetään muskariolkkareita ja satuolkkareita, sekä Henrikinseurakunnan ohjaamia vauvatreffejä ja perhekerhoja. Joka toinen tiistai Skappelissa vierailee Kantoliinayhdistys ja niiden välisinä tiistaina Turun seudun monikkoperheet ry esittelee toimintaansa. Keskiviikkoisin kokoontuu Facebook-ryhmä Turun seudun mamit.

Torstai-iltaisin on mahdollisuus jättää lapsensa MLL:n lapsiparkkiin shoppailun ajaksi. Tämän syksyn uutuutena Skappelissa alkaa Familjefredag, joka on tarkoitettu erityisesti ruotsinkielisille perheille. Siinä Skappelin kanssa tekee yhteistyötä Åbo Stad. Viikonloppuisinkin on ohjelmaa, kun Allergialapset ry pitää tapaamisia silloin tällöin.

Skappelin pääyhteistyökumppani on tietysti Skanssi, sekä Skanssin monitori.

– He ovat alusta asti olleet erittäin innoissaan meidän yhteistyöstä, kertoo Leinola.

Skanssi on suuntautunut lapsiperheisiin, joten Skappeli on herättänyt iloa kauppakeskuksessa. Samanlaisia tiloja löytyy myös muista Suomen kauppakeskuksista, kuten Myllystä, mutta Leinola arvelee, ettei niiden toiminta ole yhtä laajaa kuin Skappelin.

Seurakunnan kokoontumistila ei ole ensimmäinen asia, mitä kauppakeskuksesta uskoisi löytävänsä. Skappeli on kuitenkin tullut tarpeeseen.

– Se nyt vaan on niin, että nykymaailmassa me kaikki eletään muutoksessa, myös seurakunta ja kirkko. Pitää löytää paikka, jossa kohdata ihmisiä, pohtii Leinola.

Vuoden aikana ihmisiä on kohdattu paljon. Lapsiperheet ovat löytäneet Skappelin: tilassa käy parhaimpina päivinä lähes sata ihmistä. Ensimmäinen vuosi on siis sujunut aivan loistavasti.

Skappeli juhlii yksivuotissyntymäpäiviään 14.9. kello 10–16. Samaan aikaan Skanssissa on suuri tapahtuma City Hero Challenge, mutta sen toiminta ei kohdistu alle kouluikäisiin lapsiin. Siksi Skappeli järjestää heille tilan, jossa on koko päivän tarjolla liikunnallista ohjelmaa. Syntymäpäivään kuuluu tietysti myös kakku, sekä kortti, joka tehdään yhdessä perheiden kanssa. Samalla viikolla Skappeli järjestää myös arvonnan, jossa voi joka päivä voittaa tuotteita Skanssin liikkeistä.

Skappeli etsii vapaaehtoisia mukaan auttamaan toiminnassa. Kiinnostuneet voivat laittaa sähköpostia osoitteeseen paivi.leinola@evl.fi.

Elli Kummala

Agilityn MM-kisat alkavat Turussa, Norjan joukkue ei osallistu

Suomen Agilityliitto järjestää agilityn maailmanmestaruuskilpailut Turussa Gatorade Centerissä 19.–22. syyskuuta. Nelipäiväisten kilpailujen aikana ratkotaan maailmanmestaruudet niin joukkue- kuin yksilösuorituksissa kolmessa eri kokoluokassa. Kilpailuihin osallistuu lähes 500 koiraa ohjaajineen yhteensä 40 eri maasta. Ennen kilpailuun osallistumista, jokaisen koiran on läpäistävä eläinlääkärin tarkastus.

Verohallinto: Tarkista verokorttisi vuosituloraja, jotta loppuvuoden tulojasi ei veroteta lisäprosentilla

Verohallinnon mukaan jopa joka kolmannen palkansaajan verokortin veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen. Verokortin vuositulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot.

Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa

Toisin kuin monet muut bakteerit, listeria pystyy kasvamaan myös jääkaappilämpötilassa.

Listeria-bakteerin ( Listeria monocytogenes ) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat olleet Suomessa kasvussa. Kasvun syyksi on epäilty muun muassa väestön ikääntymistä, jonka myötä vastuskyky heikkenee. Myös muuttuvat ruokailutottumukset voivat vaikuttaa tautien, siten myös listerioosin, yleisyyteen.

Sisävesien pintalämpötilat laskemassa

Vesistöt ovat jäähtyneet kuluneen viikon aikana lähelle ajankohdan keskimääräisiä lukemia tai hieman sen alle. Lämpimintä järvivesi on tällä hetkellä Saimaalla Lauritsalassa, jossa se on 15,6-asteisena pari astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää.

Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä väheni vuoden toisella neljänneksellä

Kuorma-autojen tavarankuljetukset kotimaan liikenteessä neljännesvuosittain.

Vuoden toisella neljänneksellä kuorma-autoilla kuljetettiin tavaroita 57 miljoonaa tonnia, mikä oli 12 prosenttia vähemmän kuin edeltävän vuoden vastaavalla neljänneksellä.

SKAL: Budjettiriihestä käsittämätön ympäristölinjaus liikenteelle

Ensi kesälle ehdotetun 250 miljoonan euron polttoaineveron korotuksen lisäksi hallitus on nostamassa parafiinisen dieselöljyn verotusta 120 miljoonalla eurolla tällä hallituskaudella, perustelunaan yritystuen poistaminen. Faktojen valossa esitys on käsittämätön, arvioi kuljetusalan yrittäjiä edustava Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry.

Kysely: Suomalaiset välttelevät hyötyliikuntaa ja pelkäävät kuntosaleja

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta ovat tyytymättömiä omaan liikkumiseensa. Syyt liikunnan välttelyyn vaihtelevat huonosta säästä kuntosalien pelkäämiseen. Tiedot käyvät ilmi ravitsemusyritys Herbalife Nutritionin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Ex-kansanedustaja Heli Paasio Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi

Heli Paasio istui eduskunnassa neljä kautta SDP:n edustajana vuosina 1999-2016.

Filosofian maisteri Heli Paasio on valittu Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi vuosille 2019–22. Paasio toimii Oona Ylösen sijaisena Ylösen kolmivuotisen Turun Yliopiston lastensuojelun työelämäprofessuurin ajan. Yhdistys kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Eloranta: Koulutuksen kunnianpalautus on alkanut

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) iloitsee Rinteen hallituksen panostuksista osaamiseen ja koulutukseen. Hallitus investoi merkittävästi osaamiseen ja koulutukseen kaikille koulutusasteille ulottuvalla kokonaisuudella, jolla parannetaan koulutuksen laatua ja tasa-arvoa, sekä nostetaan suomalaisten osaamistasoa koko yhteiskunnan laajuisesti.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.