Hääsuunnittelija tuuraa tarpeen vaatiessa vaikka bestmania

Kuva: Teemu Tsernovin arkisto

– Hääsuunnittelu ei ole enää vain pienen piirin juttu, vaan kaikenlaiset ihmiset käyttävät palvelua ikään ja elämäntilanteeseen katsomatta, painottaa turkulaisen hää- ja juhlasuunnittelupalvelu Only Youn perustaja Teemu Tsernov.

Suklaakondiittorina aikaisemmin työskennellyt ja sukulaisten sekä tuttavien juhlia järjestänyt mies perusti oman yrityksen vuonna 2013. Idean sen nimeen hän sai Elviksen samannimisestä rakkauslaulusta. Vaihtelevassa ja yllättäviä tilanteita sisältävässä työssä on taivuttava moneen. Työpäivä voi sisältää niin tapaamisia hääparien kanssa, aikatauluista sopimista, sähköposteihin vastaamista kuin juhlapaikan koristeluakin.

Yrityksen kautta on saatavissa hääparin valinnan mukaan joko koko paketti tai yksittäisiä palvelukokonaisuuksia kuten hääpuvun tai -kakun valinta. Tsernovilla on paljon yhteistyökumppaneita, joiden palveluita asiakkaat voivat käyttää, kuten pukuliikkeitä, leipomoita ja kampaamoita. Häiden lisäksi Only You järjestää esimerkiksi syntymäpäiviä ja muita juhlia.

– On tyypillistä, että hääparin lisäksi häitä on järjestämässä suuri joukko sukulaisia ja ystäviä. Hääsuunnittelijan rooli tässä kaikessa on koordinoida kokonaisuutta ja pitää lankoja käsissään. Tavoitteeni on, että hääpari olisi rauhallinen ja iloinen jo ennen häitä. Sanonkin pareille aina, että huutakaa mieluummin minulle, mutta älkää toisillenne.

Hääsuunnitteluprosessi alkaa Tsernovin ja hääparin yhteisellä tapaamisella, jossa kartoitetaan parin historiaa, elämäntilannetta ja toivomuksia häiden suhteen. On tärkeää, että juhlien kummankin päähenkilön näkemykset pääsevät esiin ja ne huomioidaan tasapuolisesti. Onnistuneet juhlat ovat aidosti heidän näköisensä eivätkä esimerkiksi sukulaiset sanele tehtäviä ratkaisuja.

Ensimmäinen tapaaminen kannattaa sopia jo vuotta ennen häitä, jotta hääpari ja -suunnittelija ehtivät tutustua toisiinsa ja päästä samalle aaltopituudelle. Hääpäivän lähestyessä yhteydenpito yleensä tiivistyy.

Tsernov sanoo kuuntelun, hyvän ihmistuntemuksen ja aidon läsnäolon olevan hääsuunnittelijalle tärkeää. Tämä huomattiin erityisesti eräissä häissä, joissa ujohko bestman ei halunnut pitää puhetta, joten Tsernov tuurasi häntä ja kertoi hääparin kanssa käymiensä keskustelujen perusteella tarinoita heistä hääväelle.

Oman bändinsäkin kanssa keikkailevalle Tsernoville esiintyminen ja puhuminen yleisön edessä on luontevaa, joten hänen voidaan tarvittaessa sopia jo etukäteen toimivan myös seremoniamestarina.

– Parasta tässä työssä on ehdottomasti se, että saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja nähdä heidän hymynsä ja ilonsa juhlapaikalle tullessa. Haasteellisinta on aikataulujen pitäminen, mutta kalenteri kulkee aina mukana, se on tärkein työvälineeni.

Tsernovin mukaan hääperinteiden merkityksen vähentymisestä huolimatta häihin tahdotaan edelleen panostaa ja juhlia niitä yhdessä läheisten ihmisten kanssa. Hän kannustaa pareja turvautumaan hääsuunnittelijan apuun.

– Hääsuunnittelija on tuki ja turva ennen häitä ja suurena päivänä. Hän varmistaa, että kaikki sujuu ja hääpari voi keskittyä juhlimiseen.

Tiina Pitkänen

Kuva: Teemu Tsernovin arkisto
Teemu Tsernovin (pikkukuvassa) työnä on taata, että häät sujuvat niin kuin suunniteltu. Teemu Tsernovin (pikkukuvassa) työnä on taata, että häät sujuvat niin kuin suunniteltu. Kuva: Teemu Tsernovin arkisto

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Agilityn joukkueiden maailmanmestaruudet ratkaistu Turussa, Suomi ei yltänyt mitaleille

Janita Leinonen ja bordercollie Fu.

Agilityn joukkuekilpailun maailmanmestaruudet on ratkaistu Turussa Gatorade Centerissä. Kilpailujen ennakkosuosikit valtasivat palkintosijat. Suomi ei yltänyt mitaleille. Kilpailut kokoavat agilityharrastajia ympäri maailman paikan päälle tai ruudun ääreen. Suomen joukkue hurmasi kotiyleisön ja menestystä odotetaan viikonlopun yksilökilpailuista.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.